fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut търговията с акции без комисионна е достъпна за всички

търговията с акции без комисионна free stock trading

Търговията с акции без комисионна, която предлага Revolut, вече е достъпна за всичките над 7 милиона потребители в Европейската икономическа зона (ЕИЗ). Revolut Trading беше пусната на 01.08.2019 само за потребителите на план Metal. От 19.09.2019 тази функционалност вече е достъпна и за потребителите, ползващи план Premium и безплатния план Standard. Добра новина е, че броят на акциите е увеличен от 300 на 450. Това дава на потребителите още по-голям избор от инвестиционни възможности.

Най-важното накратко:

 • Стартира търговията с акции без комисионна и за потребителите на план Standard и Premium.
 • Потребителите на безплатния план Standard ще могат да правят 3 сделки на месец без комисионна.
 • Потребителите на план Premium ще могат да правят 8 сделки на месец без комисионна.
 • Потребителите на план Metal вече нямат ограничения за брой сделки без комисионна.
 • Добавени са нови 150 американски акции към платформата. Така общият брой надхвърля 450 американски акции.
 • Всички потребители могат вече да теглят месечни извлечения директно от приложението.

С въвеждането на новата функционалност Revolut дава възможност на всички свои над 80 000 потребители в България да извършват търговия с акции по лесен и достъпен начин, без комисионна. Това важи и за всички потребители в Европейската икономическа зона (ЕИЗ).

450 акции са достъпни за търговия

От 01.08.2019 Revolut направи услугата достъпна за Metal потребителите, като им даде възможност да купуват и продават 300 американски акции директно от мобилното приложение. От днес компанията обяви, че добавя още 150 американски акции, от които клиентите могат да избират, включително компании като Twilio, Worldpay и Groupon. Така потребителите на Revolut вече имат достъп до над 450 американски акции. Възможно е и да теглят подробни месечни извлечения директно от приложението.

Лимити за сделки без комисионна

Потребителите с план Metal нямат ограничения за броя на сделките с акции. Потребителите на безплатния план Standard ще могат да правят до 3 сделки без комисионна на месец, докато тези с план Premium ще могат да правят до 8 сделки без комисионна в рамките на 30 календарни дни. Всички сделки над тези лимити ще бъдат таксувани с £1 на сделка. За всички потребители Revolut начислява 0,01% годишна такса за попечителство над ценни книжа въз основа на стойността на клиентското портфолио.

Сделки с частични акции

Традиционната търговия с акции обикновено изисква инвеститорите да купят минимум една акция в дадена компания. Този подход не е проблем, ако цената на акцията е ниска, но това не винаги е така. При някои популярни компании като Amazon, стойността на една акция може да надхвърли хиляди долари. Това не позволява на дребните инвеститори да купуват такива акции и да изградят добре диверсифицирано портфолио. За да се справи с този проблем Revolut въведе възможност за закупуване на частични (фракционни) акции с минимална стойност от само $1. По този начин потребителите все пак ще могат да притежават част от компанията, макар и много по-малка от стойността на една акция.

Незабавни пазарни поръчки

Незабавните пазарни поръчки позволяват на клиентите на Revolut да купуват или продават акции или частични дялове, по текуща им пазарна стойност, с актуализация на цената в реално време и данни за пазарното представяне на акциите.

Андре Мохамед, ръководител Wealth&Trading в Revolut, каза: „Радваме се да предоставим достъп до фондовия пазар на още повече хора и да направим финансовите услуги по-приобщаващи, иновативни и достъпни. Ще продължим да развиваме търговията с акции без комисионна, като ще дадем достъп до различни пазари и продукти в близко бъдеще.“

Моите впечатления от търговията с акции без комисионна

Ползвам Revolut Trading още от първия ден, в който стартира, за да придобия реална представа как работи и за какво е подходящо. Направил съм си едно символично тестово портфолио от няколко акции, които държа и в реалното си инвестиционно портфолио. Изключение е само акцията на Ferrari, която е чисто емоционална покупка.

Истински акции и реални дивиденти

Важно е да отбележим, че става въпрос за собственост върху истински акции, а не договори за разлика (CFD). Дивидентите от тях се изплащат директно в търговската сметка в Revolut, която е различна от сметката в щатски долари. Плащането на дивиденти се вижда като транзакция под съответната акция в портфейла ви. Ето как изглежда това за акцията на Apple:

За какво е подходяща търговията с акции без комисионна на Revolut?

Моделът на Revolut за търговия с акции без комисионна се стреми да улесни живота на всеки, който иска да стане инвеститор. За всички, които вече използват Revolut, това ще е много по-лесно отколкото да сключват договори с традиционните брокери. Чрез лесен и удобен интерфейс, дори инвеститори без никакъв опит ще могат да инвестират пари в акциите, които предпочитат. 

Идеална за дългосрочно инвестиране

Основната идея на търговията с акции без комисионна е дългосрочното инвестиране в акции като алтернатива на спестяванията. Лесният достъп до пазара на акции ще насърчи повече потребители да започнат да инвестират и да изграждат състояние дори и с малки суми. Липсата на транзакционни разходи е голям предимство.

Не става за трейдинг

В сегашния си вид, търговията с акции в Revolut не е подходяща за трейдъри или за опитни инвеститори, които искат да реализират сложни инвестиционни стратегии. Не е възможно да се правят къси продажби на акции, но това е търговия, която трябва да се прилага само от опитни инвеститори, които добре разбират риска при този тип сделки.

Revolut изрично ограничава трейдинга, като налага лимит на продажбите на една и съща акция в един и същи ден. Позволени са до 3 такива сделки в рамките на период от 5 дни. Това също е добре за инвеститорите, защото насърчава дългосрочното инвестиране.

Какво може да се подобри в търговията с акции в Revolut?

Няколко са посоките, в които аз лично бих искал да се развие платформата на Revolut за търговия с акции:

Лимитирани поръчки

Много инвеститори предпочитат да използват лимитирани поръчки, вместо незабавни пазарни поръчки. Чрез тях могат да закупят или продадат дадена акция на предварително определена от тях цена, без да се налага да следят пазара.

Търговия с европейски акции

Европейските акции са много изгодни за инвеститорите, тъй като печалбите от тях не се облагат с данък. Добре е, че това влиза в плановете на Revolut. Надяваме се скоро да видим богат избор от акции на европейски компании.

Борсово търгувани индексни фондове (ETF)

Пасивното инвестиране чрез ETF е много популярно, особено сред начинаещите инвеститори, към които е насочена платформата за търговия с акции на Revolut. Появата на ETF ще позволи на такива инвеститори бързо и лесно да изградят добре диверсифициран инвестиционен портфейл. Това също влиза в плановете за развитие на Revolut. Надявам се скоро да видим ETF върху основните борсови индекси, суровини и метали.

Облигации (Bonds)

Облигациите са инструменти с фиксиран доход, които би трябвало да заемат сериозна част от едно добре диверсифицирано инвестиционно портфолио. За съжаление, при традиционната борсова търговия, те не са лесно достъпни за дребните инвеститори и изискват сериозни суми. Това е една прекрасна възможност за Revolut, ако приложи модела за закупуване на части от акции и при облигациите. Надявам се, че ще го направи, макар да липсва каквато и да било информация по въпроса.

В момента дребните инвеститори могат да заменят нискорисковите облигации с депозити, а по-високо рисковите с инвестиции в заеми чрез P2P платформи. Друга възможност са специализирани ETF за облигации, които обаче, заради спецификата си на управление са доста по-волатилни от реалните облигации, а и за момента също не са налични в търговската платформа на Revolut.

Revolut е сериозна безплатна алтернатива на брокерите

Ако все още не ползвате Revolut, може се включите безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?“ Вече може да ползвате търговията с акции без комисионна веднага дори и с безплатния план. За много хора, които за пръв път ще инвестират в акции, вероятно той ще е достатъчен. Винаги може да преминете на платен план, ако прецените, че има смисъл за вас. Платените планове дават значителни предимства, които не се ограничават само до броя сделки с акции без комисионна.

Това не е инвестиционен съвет

Материалът има аналитичен характер и не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Написаното не е и под никаква форма не бива да се приема като финансов съвет или препоръка за инвестиция. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Споделете с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 4500 потребители от България. Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които с нетърпение чакат възможността да търгуват с акции без комисионна в България 🇧🇬 Това вече е възможно благодарение на Revolut 👍

49 коментара за “Revolut търговията с акции без комисионна е достъпна за всички”

 1. Как физически става купуването на акции?
  В сайта на Revolut има ли по-подробна информация?

 2. Второто „н“ е излишно в „комисиона“ – все пак с финанси се занимаваме, хубаво е да пишем правилно, колкото и нелогично да изглежда на пръв поглед 🙂

 3. След като сме купили акции чрез Revolut, къде извън Revolut бихме могли да видим собствеността си върху закупените акции. Ако след години по някаква причина Revolut фалират или изчезнат, как ще можем да се разпореждаме с акциите си ?

  1. Има брокер, който е трета страна Drive Wealth, при който се пазят акции. Всичко подробно е описано в договорите, които се получават след регистрация.

 4. как да разберем каква ставка прилагат (10 или 30 процента) за дивиденти от американски акции?

 5. От къде може да се намери списъкът с търгувани акции? Не го откривам на сайта на Револит. трябва ли да си регистрирам акаунт, за да получа достъп до тази информация?

 6. Здравейте,
  Чудесен блог, поздравления! Въпросът ми е, след като има фиксинг на BGN към EUR, откъде идва движението на курса в револют?

  Благодаря за отговора.

  1. Фиксинга е счетоводно понятие. Ако искате да купите или продадете евро в банка няма да ви продадат, нито купят по фиксинга. По същия начин и самите банки търгуват помежду си на курсове, които се различават от фиксинга и зависят от търсенето и предлагамето. Това е курса, който во показва Revolut.

 7. Тъй като това са акции на американски компании, според нашето законодателство трябва да платим данък върху положителната разлика след продажбата, обаче за обикновения Револют Потребител, не е ясно какво точно следва да направи и как, какво и кога трябва да попълва ГДД или годишна данъчна декларация. Би било добре да се опише накратко как се процедира след като вече сме собственици на акции и получаваме дивидент за това. В случай, че пропуснем да го направим, законът предвижда глоба до 500 лв.
  Моля дайте разяснения кога се попълва ГДД, какво се декларира, плаща ли се данък 5% върху получени дивиденти, след като вече е платен такъв от 10% преди да се преведе и т.н. Декларират ли се притежаваните, но все още непродадени акции?

 8. Как се осъществява сделка с частични акции? На мен ми дава да закупя единствено цели акции?
  Явно не мога да се ориентирам правилно в приложението.

 9. Искам да закупя акции от NASDAQ и DOW. Картата ми е в Евро. Как да си откия сметка в USD и от там да купувам/продавам?

 10. Чудесен блог! Ето още един въпрос:
  Купувате си акции през платформата на Revolut. При покупката на акции Revolut си взима комисионна за акциите (зависи от плана/картата, за метална няма комисионни). Акциите обаче не се купуват от Revolut, а от трета страна – брокер (DriveWealth). Заплащането на комисионната на Revolut подлежи ли на ДДС регистрация и плащане на ДДС върху сумата? Иначе казано – приложим ли е чл. 97а от ЗДДС, който изисква ДДС регистрация заради таксите и комисионните, които се плащат за ползване на услугите на инвестиционния посредник?

 11. Ставам ли собственик на закопените акции?
  Мога ли да ги продавам през други платформи или брокери?

 12. Боряна Рабохчийска

  Може ли акциите да ми носят девиденти?И как да го направя?Говоря за запазване и запазване на акциите за 5-10 години.

 13. Много интересен е въпроса с данъците имза
  мен. Лично в моята счетоводна кантора, на никой не му е ясно как точно се облагат данъците от приложението при евентуална печалба и кое точно е тя, като даден потребител, може да зарежда постоянно парични средства с които да купува акции и да не ги продава няколко години. В крайна сметка как това ще попадне под очите на НАП ? Ако човек пропусне да го направи ? Или в случая не знае как. Ще е много добре ако самото приложение прави това със софтуер.

 14. Здравейте, ако имам безплатна фирмена сметка в Револют и имам приходи и разходи и общо взето използвам сметката за бизнеса си, то при превалутирания или плащания на банкови такси, ако има такива задължително ли трябва да се регистрирам по ЗДДС?
  Същият въпрос остава отворен валиден, а ако съм на subscription в Revolut for Business?

 15. Здравейте,
  Поздравлниия за блога! Имам въпроси относно това, какъв е лимита на поръчка за стандртен пакет (1000 лв) на акция? Колко акций може да притежаваме в портфейла си и каква е максималната стойност?

  Поздрави,

 16. Андриан Иванов

  Здравейте Г-н Недев
  Къде ли не проверявах Никъде никой необяснява ако сме закупили акции с дългосрочен план и се случи нещо с Revolut Услугата може да се прекрати и т н Как всеки един ще докаже че е купил акции Те са ценна книга и всяка една би трябвало да има номер и т.н От къде в Revolut човек може да принтира това което притежава черно на бяло във вид на акции

  1. Може да си вадите Statement на сметката с акции всеки месец. Съсвсем друг в въпроса дали каквто и да е черно на бяло има смисъл в днешно време 😉 Аз мога да изфабрикувам черно на бяло, че притежавам акции за милиони за около 10 минути 😉 Фирми с размера на Revolut в ЕС обикновено не се изпаряват. Дори да се случи да фалират си има процедура по ликвидация, която се изпълнява от синдици.

 17. След закупуването на акции през revolut необходимо ли е да се попълва данъчна декларация за притежаване на акции?

 18. Здравейте

  Имам следното питане/неразбиране:

  Купих и продадах 1 акция за проба и сега Револют не ми дава да си withdraw-на всичките пари от investment акаунта. Задържа ми толко колкото съм продал.

  С други дума, вкарах 300 долара, купих 1 акция за 93.46, после я продадах за 102.74 и после тръгнах да изтеглям всичките 209.28 и ми казва:

  Налични за изтегляне: 106.54

  Като цъкна на иконката за инфо, там пише:

  Money that you can withdraw from your account right away. This doesnt include unsettled cash from sell trades.

  Тоест, казва че немога за си изтегля парите от продажбата. Въпроса ми е кога ще мога?

 19. Отскоро ползвам Revolut / безплатна карта/ и желая да закупя акции от определена компания, но в приложението пише: „нещо се обърка“, дали проблема е ,че сумата която съм въвел е в левове, а за да търгувам трябва да е в долари/евро?

  1. ПЕТЪР ДИМИТРОВ

   ЗДРАВЕИТЕ,това което пише нещо се обърква ,4е не сте одобрен в момента.Кгато сте одобрен в графата търговия ще пише покажи още.И ТОГАВА можете да купите акции.

 20. ПЕТЪР ДИМИТРОВ

  ЗДРАВЕЙТЕ,купувах акции и продавах известно време,след това се слу4и като имам орани4ение 90 дни забрана и сега не мога да купя акции.Питам защо така стана нещо съм нарушил условията.

 21. Поради някаква причина не мога да закупя акции, в доларовата ми сметка имам налични средства но когато премина на stocks и натисна invest ми изписва available to invest 0.00$. Нужно е да направя някакъв трансфер или ? Примерно за покупка на крипто не съм трансферирал средства от акаунт в акаунт.

 22. Здравейте . Неуредени пари в брой ? Не мога да си прехвърля парите обратно в революта. Може ли да ми обясните ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *