Начало » Revolut търговията с акции без комисионна е достъпна за всички

Revolut търговията с акции без комисионна е достъпна за всички

търговията с акции без комисионна free stock trading

Търговията с акции без комисионна, която предлага Revolut, вече е достъпна за всичките над 7 милиона потребители в Европейската икономическа зона (ЕИЗ). Revolut Trading беше пусната на 01.08.2019 само за потребителите на план Metal. От 19.09.2019 тази функционалност вече е достъпна и за потребителите, ползващи план Premium и безплатния план Standard. Добра новина е, че броят на акциите е увеличен от 300 на 450. Това дава на потребителите още по-голям избор от инвестиционни възможности.

Най-важното накратко:

 • Стартира търговията с акции без комисионна и за потребителите на план Standard и Premium.
 • Потребителите на безплатния план Standard ще могат да правят 3 сделки на месец без комисионна.
 • Потребителите на план Premium ще могат да правят 8 сделки на месец без комисионна.
 • Потребителите на план Metal вече нямат ограничения за брой сделки без комисионна.
 • Добавени са нови 150 американски акции към платформата. Така общият брой надхвърля 450 американски акции.
 • Всички потребители могат вече да теглят месечни извлечения директно от приложението.

С въвеждането на новата функционалност Revolut дава възможност на всички свои над 80 000 потребители в България да извършват търговия с акции по лесен и достъпен начин, без комисионна. Това важи и за всички потребители в Европейската икономическа зона (ЕИЗ).

450 акции са достъпни за търговия

От 01.08.2019 Revolut направи услугата достъпна за Metal потребителите, като им даде възможност да купуват и продават 300 американски акции директно от мобилното приложение. От днес компанията обяви, че добавя още 150 американски акции, от които клиентите могат да избират, включително компании като Twilio, Worldpay и Groupon. Така потребителите на Revolut вече имат достъп до над 450 американски акции. Възможно е и да теглят подробни месечни извлечения директно от приложението.

Лимити за сделки без комисионна

Потребителите с план Metal нямат ограничения за броя на сделките с акции. Потребителите на безплатния план Standard ще могат да правят до 3 сделки без комисионна на месец, докато тези с план Premium ще могат да правят до 8 сделки без комисионна в рамките на 30 календарни дни. Всички сделки над тези лимити ще бъдат таксувани с £1 на сделка. За всички потребители Revolut начислява 0,01% годишна такса за попечителство над ценни книжа въз основа на стойността на клиентското портфолио.

Сделки с частични акции

Традиционната търговия с акции обикновено изисква инвеститорите да купят минимум една акция в дадена компания. Този подход не е проблем, ако цената на акцията е ниска, но това не винаги е така. При някои популярни компании като Amazon, стойността на една акция може да надхвърли хиляди долари. Това не позволява на дребните инвеститори да купуват такива акции и да изградят добре диверсифицирано портфолио. За да се справи с този проблем Revolut въведе възможност за закупуване на частични (фракционни) акции с минимална стойност от само $1. По този начин потребителите все пак ще могат да притежават част от компанията, макар и много по-малка от стойността на една акция.

Незабавни пазарни поръчки

Незабавните пазарни поръчки позволяват на клиентите на Revolut да купуват или продават акции или частични дялове, по текуща им пазарна стойност, с актуализация на цената в реално време и данни за пазарното представяне на акциите.

Revolut Trading real time prices цени на акции в реално време

Андре Мохамед, ръководител Wealth&Trading в Revolut, каза: „Радваме се да предоставим достъп до фондовия пазар на още повече хора и да направим финансовите услуги по-приобщаващи, иновативни и достъпни. Ще продължим да развиваме търговията с акции без комисионна, като ще дадем достъп до различни пазари и продукти в близко бъдеще.“

Моите впечатления от търговията с акции без комисионна

Ползвам Revolut Trading още от първия ден, в който стартира, за да придобия реална представа как работи и за какво е подходящо. Направил съм си едно символично тестово портфолио от няколко акции, които държа и в реалното си инвестиционно портфолио. Изключение е само акцията на Ferrari, която е чисто емоционална покупка.

Истински акции и реални дивиденти

Важно е да отбележим, че става въпрос за собственост върху истински акции, а не договори за разлика (CFD). Дивидентите от тях се изплащат директно в търговската сметка в Revolut, която е различна от сметката в щатски долари. Плащането на дивиденти се вижда като транзакция под съответната акция в портфейла ви. Ето как изглежда това за акцията на Apple:

За какво е подходяща търговията с акции без комисионна на Revolut?

Моделът на Revolut за търговия с акции без комисионна се стреми да улесни живота на всеки, който иска да стане инвеститор. За всички, които вече използват Revolut, това ще е много по-лесно отколкото да сключват договори с традиционните брокери. Чрез лесен и удобен интерфейс, дори инвеститори без никакъв опит ще могат да инвестират пари в акциите, които предпочитат. 

Идеална за дългосрочно инвестиране

Основната идея на търговията с акции без комисионна е дългосрочното инвестиране в акции като алтернатива на спестяванията. Лесният достъп до пазара на акции ще насърчи повече потребители да започнат да инвестират и да изграждат състояние дори и с малки суми. Липсата на транзакционни разходи е голям предимство.

Не става за трейдинг

В сегашния си вид, търговията с акции в Revolut не е подходяща за трейдъри или за опитни инвеститори, които искат да реализират сложни инвестиционни стратегии. Не е възможно да се правят къси продажби на акции, но това е търговия, която трябва да се прилага само от опитни инвеститори, които добре разбират риска при този тип сделки.

Revolut Trading

Revolut изрично ограничава трейдинга, като налага лимит на продажбите на една и съща акция в един и същи ден. Позволени са до 3 такива сделки в рамките на период от 5 дни. Това също е добре за инвеститорите, защото насърчава дългосрочното инвестиране.

Какво може да се подобри в търговията с акции в Revolut?

Няколко са посоките, в които аз лично бих искал да се развие платформата на Revolut за търговия с акции:

Лимитирани поръчки

Много инвеститори предпочитат да използват лимитирани поръчки, вместо незабавни пазарни поръчки. Чрез тях могат да закупят или продадат дадена акция на предварително определена от тях цена, без да се налага да следят пазара.

Търговия с европейски акции

Европейските акции са много изгодни за инвеститорите, тъй като печалбите от тях не се облагат с данък. Добре е, че това влиза в плановете на Revolut. Надяваме се скоро да видим богат избор от акции на европейски компании.

Борсово търгувани индексни фондове (ETF)

Пасивното инвестиране чрез ETF е много популярно, особено сред начинаещите инвеститори, към които е насочена платформата за търговия с акции на Revolut. Появата на ETF ще позволи на такива инвеститори бързо и лесно да изградят добре диверсифициран инвестиционен портфейл. Това също влиза в плановете за развитие на Revolut. Надявам се скоро да видим ETF върху основните борсови индекси, суровини и метали.

Облигации (Bonds)

Облигациите са инструменти с фиксиран доход, които би трябвало да заемат сериозна част от едно добре диверсифицирано инвестиционно портфолио. За съжаление, при традиционната борсова търговия, те не са лесно достъпни за дребните инвеститори и изискват сериозни суми. Това е една прекрасна възможност за Revolut, ако приложи модела за закупуване на части от акции и при облигациите. Надявам се, че ще го направи, макар да липсва каквато и да било информация по въпроса.

В момента дребните инвеститори могат да заменят нискорисковите облигации с депозити, а по-високо рисковите с инвестиции в заеми чрез P2P платформи. Друга възможност са специализирани ETF за облигации, които обаче, заради спецификата си на управление са доста по-волатилни от реалните облигации, а и за момента също не са налични в търговската платформа на Revolut.

Revolut е сериозна безплатна алтернатива на брокерите

Ако все още не ползвате Revolut, може се включите безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?“ Вече може да ползвате търговията с акции без комисионна веднага дори и с безплатния план. За много хора, които за пръв път ще инвестират в акции, вероятно той ще е достатъчен. Винаги може да преминете на платен план, ако прецените, че има смисъл за вас. Платените планове дават значителни предимства, които не се ограничават само до броя сделки с акции без комисионна.

Споделете с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 4500 потребители от България. Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които с нетърпение чакат възможността да търгуват с акции без комисионна в България 🇧🇬 Това вече е възможно благодарение на Revolut 👍

15 коментара за “Revolut търговията с акции без комисионна е достъпна за всички”

 1. Пламен Йонков

  Как физически става купуването на акции?
  В сайта на Revolut има ли по-подробна информация?

 2. Асен Петров

  Второто „н“ е излишно в „комисиона“ – все пак с финанси се занимаваме, хубаво е да пишем правилно, колкото и нелогично да изглежда на пръв поглед 🙂

 3. След като сме купили акции чрез Revolut, къде извън Revolut бихме могли да видим собствеността си върху закупените акции. Ако след години по някаква причина Revolut фалират или изчезнат, как ще можем да се разпореждаме с акциите си ?

  1. Има брокер, който е трета страна Drive Wealth, при който се пазят акции. Всичко подробно е описано в договорите, които се получават след регистрация.

 4. как да разберем каква ставка прилагат (10 или 30 процента) за дивиденти от американски акции?

 5. Ангел Илиев

  От къде може да се намери списъкът с търгувани акции? Не го откривам на сайта на Револит. трябва ли да си регистрирам акаунт, за да получа достъп до тази информация?

 6. Здравейте,
  Чудесен блог, поздравления! Въпросът ми е, след като има фиксинг на BGN към EUR, откъде идва движението на курса в револют?

  Благодаря за отговора.

  1. Фиксинга е счетоводно понятие. Ако искате да купите или продадете евро в банка няма да ви продадат, нито купят по фиксинга. По същия начин и самите банки търгуват помежду си на курсове, които се различават от фиксинга и зависят от търсенето и предлагамето. Това е курса, който во показва Revolut.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *