fbpx
Продължете към съдържанието

Mastercard и Fibank пускат плащания със смарт часовниците Garmin

Garmin Pay ПИБ

От днес иновациите в сферата на дигиталните разплащания се разрастват с още една възможност за потребителите. Mastercard в сътрудничество със своите партньори Garmin и Fibank, предоставя на своите клиенти услугата Garmin Pay, която им позволява да плащат само със смарт часовник.

Клиентите на Fibank, използващи Garmin вече могат да дигитализират своята карта Mastercard не само в телефона, но и в смарт часовника си за по-голяма сигурност, бързина и удобство. Новата услуга освобождава потребителите не само от неудобството на парите в брой, но и от нуждата да използват карта или телефон, за да се осъществят безконтактно плащане.

Fibank е първата българска банка, предлагаща плащане със смарт часовник

Посланиците на Fibank и Garmin – сноубордистът Радослав Янков и актрисата Диана Димитрова демонстрираха новата услуга Garmin Pay в магазин MaxSport. Услугата е насочена основно към спортисти и хора с активен начин на живот, които най-често използват умните часовници на Garmin.

Garmin Pay ПИБ Fibank

Fibank е първата българска банка, която предлага на клиентите си възможността да плащат с часовник (т.нар. active wearables). Данните са защитени, чрез най-модерната технология (MDES – Mastercard Digital Enablement Service). MDES е технология за токенизация, предоставена от Mastercard, която заменя чувствителната информация с токен/код, който е уникален за конкретния часовник, криптиран е и се съхранява в чип на часовника. По този начин данните на реалната Mastercard карта са надеждно защитени, като те реално не се съхраняват на устройството.

Използването на Garmin Pay става с едно движение чрез докосване на часовника до устройство за плащане (POS терминал или безконтактен банкомат). Функционалността и практичността на услугата се дължат на удобството на Garmin,на модерният му интерфейс и операционна система. След приключване на плащане, NFC функционалността на часовника се деактивира и екранът се връща в режим часовник.

За да правите плащания e нужно да имате смарт часовник Garmin, поддържащ Garmin Pay и дебитна или кредитна карта Mastercard, издадена от Fibank или Revolut. Регистрацията на картата се осъществява чрез мобилното приложение на Garmin Connect Mobile (GCM).

Revolut Garmin

Garmin Pay е логично продължение на дългогодишното успешно партньорство между Fibank и технологичната компания Mastercard. Още през 2010 година двете компании първи представиха на българския пазар технологията за безконтактни плащания PayPass, а през 2016 и първата дигитална карта в България. Сега и Garmin се присъединяват в партньорството, за да направят потребителското изживяване още по-пълноценно.

Безконтактните плащания растат

 „Европа е световен лидер в развитието на безконтактните плащания и огромният успех създаде търсене за още повече функционалности. Mastercard и Garmin е важно стратегическо партньорство, което ни доближава още една стъпка напред в предоставянето на сигурни и удобни платежни иновации.” каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Новата вълна на безконтактни разплащания чрез аксесоари се развива бурно. Mastercard продължава да е основен двигател за технологични иновации. Технологиите, които разработва компанията, свързват гиганти като Apple, Google и Garmin с банките и търговците, които от своя страна все повече започват да се адаптират към бързо развиващата се индустрия. Към 2018 година технологичната компания отбелязва 42% ръст на броя търговски обекти в Европа, които приемат безконтактни плащания. В България над 95% от терминалите са безконтактни и милиони потребители пазаруват бързо лесно и сигурно с карти, телефони, а вече и с часовниците си.

Ние разбираме, че технологиите трябва да пасват на ежедневието на потребителите. Затова целта на компанията е да направи устройствата, които ползваме всеки ден и са в ръцете ни постоянно, лесни и сигурни и за плащания. Garmin Pay е продукт насочен към активните модерни хора, които ценят удобството и времето си. Щастливи сме, че Mastercard е в основата на ключови партньорства между водещи банки и технологични компании, които предлагат все повече възможности на потребителите.“ коментира Иван Хаджов, мениджър бизнес развитие за Mastercard България, Северна Македония и Косово.

Според последното проучване на Mastercard, проведено в 13 държави, българите са сред най-активните потребители на дигитални услуги и иновативни технологии за ежедневни нужди в Централна и Източна Европа. Мобилни портфейли у нас използват 24%, докато средното за Европа е 19%. Бързината е водещ фактор за интереса към дигитални услуги от българите – 80% го посочват, като решаващ, а 71% – удобството.

Fibank се готви за Apple Pay⌚️

„Продължаваме да работим активно, за да предложим най-добрите технологични решения и на феновете на Apple Pay и Apple Pay Watch в България. В момента потребителите на Apple, могат да използват Garmin Connect Mobile App и Garmin Pay, които поддържат и iOS платформи, като мобилните устройства трябва да са с версия на iOS 9.3 или по-висока.“ сподели Теодор Петров – директор „Картови разплащания“ във Fibank.

Официална информация от Fibank за Apple Pay все още няма, но технологията MDES на Mastercard стои в основата и на тези плащания. Така че е много вероятно Fibank да предложи скоро Apple Pay. По неофициална информация поне още една българска банка е в напреднал етап на внеряване на тази технология. Интересно, коя ще е първата българска банка, която ще го предложи. До тогава възможностите да се ползва Apple Pay в България остават Revolut и Monese.

Споделете с приятели 💬

Facebook групата Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-новите финансови технологии с над 4500 потребители от България. Ако ползвате Revolut или се интересувате от финтех и иновации, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от новите финансови технологии в България 🇧🇬

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *