fbpx
Продължете към съдържанието

Малките търговци в България вече могат да продават онлайн във Viber

VibeMarket myPOS viber

Mastercard и финтех компанията myPOS инвестират във VibeMarket – иновативно решение с моментални картови плащания и онлайн поръчки в платформата на Viber. Това дава възможност на малките търговци в България лесно да развият бизнеса си онлайн и да бъдат конкурентоспособни в дигиталната икономика.

За да отговорят на новите пазарни реалности, Mastercard и myPOS са разработили VibeMarket – решение за малки търговци. С негова помощ те по-лесно могат да развият бизнеса си онлайн и да бъдат конкурентоспособни в променената дигитална икономика вследствие на COVID-19.

VibeMarket – търговия във Viber за малкия бизнес

VibeMarket е услуга, насочена главно към малкия бизнес. Такива са търговци на хранителни и битови стоки, ресторанти, заведения, фитнес и йога студия, козметични услуги и други. Тя им дава възможност да търгуват изцяло във Viber общности и да получават плащания с карта, без да се налага изграждане на онлайн магазин или дори инсталиране на виртуален ПОС терминал.

VibeMarket представлява виртуален пазар, в който регистрираните с myPOS търговци могат да предлагат стоки и услуги бързо и лесно в своя Viber общност. Благодарение на разработения в партньорство aвтоматизиран чатбот, купувачите могат да откриват търговците по местоположение и потребителска категория. Могат да договорят поръчката си на лично съобщение и да платят лесно и сигурно онлайн. Търговецът получава средствата по сметката си мигновено при изключително изгодни условия. Единственото, което плаща е такса за полученото плащане.

Потребителите могат да потърсят търговци близо до тях тук. Търговците могат да станат част от VibeMarket като се регистрират безплатно на: www.mypos.bg/vibemarket.

Mastercard подкрепя малките търговци

Решението, което разработихме с myPOS и Viber, е лесна за реализация алтернатива на онлайн магазин. То предлага всичко, от което един малък търговец се нуждае, за да е конкурентоспособен в дигиталното общество. Това е важно, за да запази бизнеса си в кризи като тази с извънредното положение. Създадохме VibeMarket с иновативно съчетаване на вече съществуващи дигитални решения. Целта е да отговорим на нуждите на малки и средни търговци – например малките ферми, кварталните магазини и заведения, арт ателиета и много други.“, коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Сред пилотните търговци в проекта са:

Viber свързва търговци и потребители

Viber е най-използваното приложение за комуникация в България и от доста време свързва и купувачи с продавачи. Наш фокус е да правим ежедневието на хората по-лесно като им предоставяме средства за ефективно общуване с компаниите, чиито услуги използват.  Затова беше повече от логично да подкрепим малките и средни търговци в настоящата ситуация. Крайният потребител вече има лесен и удобен начин да намери търговците около себе си през създадения за целта чатбот. Viber общностите на търговците, от своя страна, са отличен канал за директна връзка с клиенти, а с помощта на партньорите ни и продажбите в тях са вече възможни.”, казва Момчил Еленков, Директор B2B партньорства в Rakuten Viber.

myPOS е българската финтех компания в проекта

myPOS е на пазара от 6 години. Искането за плащане (Payment request), което ползват търговците във VibeMarket, е добре познато на нашите над 100,000 търговци в Европа за плащания от разстояние. Чрез партньорството по този проект ще запознаем още по-голям брой търговци с това решение за приемане на онлайн плащания. Целта на myPOS винаги е била да служи именно на малките бизнеси. Ние отваряме вратите за тях към финтех възможностите, от които големите отдавна се възползват. Това става без начална инвестиция, без месечни такси и без изисквания за оборот. Освен инструмент за онлайн плащания, предоставяме на търговците безплатна бизнес сметка с IBAN и дебитна карта Mastercard. Към многото услуги в myPOS профила сега добавяме и възможността за продажби във Viber.”, казва Христо Георгиев, основател на финтех компанията myPOS.

Как пазаруват българите онлайн, според Mastercard

По данни на Mastercard, онлайн търговията oще през 2019 бележи стабилен ръст. 74% от българите пазаруват онлайн, при средно 67% за страните от ЦИЕ. Потребителите в България пазаруват онлайн през мобилни приложения средно 5 пъти месечно, a плащане през уеб браузър ползват 72%. Факторът „дигитален достъп” до продукта и услугата допринася за лоялността на потребителите към нея. Днес той е на второ място по важност – след “изключително обслужване“. Само за 5 години се е изкачил от 11-то място. Очаква се след още 5 години „дигиталният достъп“ да стане абсолютен лидер сред факторите за лоялност на потребителите, сред други подобни като „лесно, удобно, персонализирано“.

Пандемията от COVID-19 допълнително доведе до ръст в безконтактните плащания и промяна на поведението при онлайн пазаруването в определени категории. Най-ясно това личи при хранителни магазини, аптеки, електроника и др. Най-актуалното проучване на Mastercard от май 2020, отчита 36% ръст на хората в Европа, пазаруващи стоки от първа необходимост онлайн. Прогнозите са това поведение да се запази и след кризата. Освен онлайн пазаруването, измененото поведение касае онлайн покупка в сектора на забавленията. Закупуване на стрийминг концерти, музика, филми, онлайн уроци и други подобни. За всички тези сектори, дигиталното плащане с карта е вече очаквано от потребителите.

Говорете за финтех с приятели 💬

В групата „Финтех в България„ във Facebook се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми са свързани с RevolutCurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. За по-малко от месец, в нея вече има близо 3,000 души, което я прави най-голямата и бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата им. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *