Начало » Revolut получи банков лиценз валиден в целия Европейски съюз

Revolut получи банков лиценз валиден в целия Европейски съюз

Revoult е банка вече Револут

От днес вече Revolut официално е банка! Финтех компанията получи банков лиценз от националната банка на Литва, който е валиден в целия Европейски съюз. Какви са незабавните ползи за българските потребители и какво още могат да очакват в бъдеще?

Какви са ползите от банковия лиценз?

Получаването на банков лиценз носи реални ползи за клиентите на Revolut , както по света, така и у нас. Той ще позволи да бъдат предложени нови услуги, които компанията отдавна планира. Сред тях са спестявания, търговия с акции, заеми, както и специални карти за деца и младежи. Компанията ще може да предлага също овърдрафт, заеми и кредитни карти. Очаква се предложенията за спестявания да бъдат много конкурентни, а търговията с акции да е безплатна.

Една от най-важните промени, които засягат всички клиенти е, че парите, които се съхраняват в Revolut вече ще бъдат гарантирани до 100,000 евро от Европейската схема за защита на депозитите (European Deposit Insurance Scheme), както във всички европейски банки. Това е много добра новина, тъй като дава допълнителна сигурност. Тя е и особено актуална в България, където Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е изпразнен след КТБ. В него има само заеми, които не могат да покрият изцяло обема на депозитите, дори на най-малката банка от десетте най-големи у нас.

Revolut беазплатна карта Револут Apple Pay

Revolut ще работи с Apple Pay

Ден по-рано, Revolut обявиха, че ще поддържат и платежната услуга Apple Pay. За съжаление, в момента, тя не се поддържа в България. Българските клиенти на Revolut ще могат да я използват, когато пътуват в други европейски държави, в които е налична. Интеграцията с Apple Pay ще започне от Германия и ще продължи в другите държави, в които се поддържа този метод на разплащане.

Revolut расте феноменално

По последни данни от месец юли, клиентите на Revolut са над 2.25 милиона. В момента между 8000 и 10,000 нови потребителя се присъединяват всеки ден! Потребителите получават напълно безплатна услуга, а когато тя не задоволява нуждите им, има платен месечен абонамент, при който всички ограничения отпадат. Подробности за предлаганите услуги може да прочетете в статията „Revolut – безплатна карта и мобилно банкиране в цял свят„.

Revolt в България

Над 15,000 български потребители има компанията в момента. Основните услуги, които те използват, са безплатни международни преводи, обмяната на валута по най-изгодния курс на междубанковия пазар, безплатните разплащания с картата в чужбина и пазаруване в интернет. Най-важното, което те очакват е поддържането на сметки в левове, като компанията е обещала те да са налични през 2019. Дори и преди това може да се възползвате от множеството предимства, които Revolut предлага и да заявите напълно безплатно безконтактна дебитна карта. Така ще спестите еднократната такса от 6 евро за издаването й. Как да го направите подробно е описано тук.

17 коментара за “Revolut получи банков лиценз валиден в целия Европейски съюз”

  1. Ако става въпрос за N26 е така, но за съжаление те не работят в България и не приемат български клиенти. Има ли конкуренти на Revolut, които да имат банков лиценз и да работят в България?

   1. За N26 може и с паспорт, не е проблем . Трябва да се даде адрес примерно Germany или UK.
    Има варианти някой да получи и препрати ..

     1. Не, N26 не искат доказване на адреса. Особеното при тях е, че идентификацията им се случва чрез обаждане през самото им приложение, а не чрез качване на снимка.

 1. Аз конкертно използвам N26, но не живея в България в момента. Ако има някой друг, който следи блога и живее извън България – бих могъл да дам обратна връзка за N26. Както и да е, свързах се с N26 и те потвърдиха, че към момента наистина не оперират на българския пазар, но се разрастват постоянно и в един момент могат да започнат – това е, което получих като отговор.

  Monzo също имат банков лиценз, но те оперират само в UK. Макар, че на сайта им пише, че скоро ще се разширят и ще започнат да работят и в други държави – не вярвам България да е от първите, където ще навлязат.

  Изглежда, че наистина опциите са ограничени в България.

 2. Pingback: P2P преглед – какво се случи през декември? Най-важните събития.

 3. г-н Недев, честита Ви нова карта!
  Мога ли да попитам как я получихте, защото от началото на месеца я чакам и след като не дойде в указания срок +/- няколко дни от Revolut я изпратиха повторно. Трябваше да е тук на 28.01, а още я няма. Та накратко въпроъта ми е на български пощи ли да вдигна скандал или на друг куриер? 🙂

  1. Моята карта я поличих с DHL. Идва за 3 дни. Тя обаче е Premium. Безплатните идват като съвсем обикновено писмо. Изобщо ме обръщайте внимание на дата, която ви показва. Най-добре изчакайте 3 – 5 седмици след указания срок, тъй като се бавят. Не могат да насмогнат на търсенето и в момента имат по 10,000 нови регистрации на ден.

 4. Иван Петров

  Има ли някаква информация, дали Револют планират да пускат кредитни карти. Ако да – очаквана дата?

  1. За момента няма такава информация, макар издадения банков лиценз да го позволява. Какви точно услуги ще бъдат предложени, кога и на какви пазари за момента не е ясно.

 5. Pingback: Revolut официално стъпи в България - революция в банкирането

 6. Светлана Илиева

  Привет,
  необанката Monzo има ли лиценз за банкова дейност в ЕС и от коя централна банка (в коя страна членка на ЕС е издаден?)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *