fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut получи банков лиценз валиден в целия Европейски съюз

Revoult е банка вече Револут

От днес вече Revolut официално е банка! Финтех компанията получи банков лиценз от националната банка на Литва, който е валиден в целия Европейски съюз. Какви са незабавните ползи за българските потребители и какво още могат да очакват в бъдеще?

Какви са ползите от банковия лиценз?

Получаването на банков лиценз носи реални ползи за клиентите на Revolut , както по света, така и у нас. Той ще позволи да бъдат предложени нови услуги, които компанията отдавна планира. Сред тях са спестявания, търговия с акции, заеми, както и специални карти за деца и младежи. Компанията ще може да предлага също овърдрафт, заеми и кредитни карти. Очаква се предложенията за спестявания да бъдат много конкурентни, а търговията с акции да е безплатна.

Една от най-важните промени, които засягат всички клиенти е, че парите, които се съхраняват в Revolut вече ще бъдат гарантирани до 100,000 евро от Европейската схема за защита на депозитите (European Deposit Insurance Scheme), както във всички европейски банки. Това е много добра новина, тъй като дава допълнителна сигурност. Тя е и особено актуална в България, където Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е изпразнен след КТБ. В него има само заеми, които не могат да покрият изцяло обема на депозитите, дори на най-малката банка от десетте най-големи у нас.

Revolut беазплатна карта Револут Apple Pay

Revolut ще работи с Apple Pay

Ден по-рано, Revolut обявиха, че ще поддържат и платежната услуга Apple Pay. За съжаление, в момента, тя не се поддържа в България. Българските клиенти на Revolut ще могат да я използват, когато пътуват в други европейски държави, в които е налична. Интеграцията с Apple Pay ще започне от Германия и ще продължи в другите държави, в които се поддържа този метод на разплащане.

Revolut расте феноменално

По последни данни от месец юли, клиентите на Revolut са над 2.25 милиона. В момента между 8000 и 10,000 нови потребителя се присъединяват всеки ден! Потребителите получават напълно безплатна услуга, а когато тя не задоволява нуждите им, има платен месечен абонамент, при който всички ограничения отпадат. Подробности за предлаганите услуги може да прочетете в статията „Revolut – безплатна карта и мобилно банкиране в цял свят„.

Revolt в България

Над 15,000 български потребители има компанията в момента. Основните услуги, които те използват, са безплатни международни преводи, обмяната на валута по най-изгодния курс на междубанковия пазар, безплатните разплащания с картата в чужбина и пазаруване в интернет. Най-важното, което те очакват е поддържането на сметки в левове, като компанията е обещала те да са налични през 2019. Дори и преди това може да се възползвате от множеството предимства, които Revolut предлага и да заявите напълно безплатно безконтактна дебитна карта. Така ще спестите еднократната такса от 6 евро за издаването й. Как да го направите подробно е описано тук.

20 коментара за “Revolut получи банков лиценз валиден в целия Европейски съюз”

  1. Ако става въпрос за N26 е така, но за съжаление те не работят в България и не приемат български клиенти. Има ли конкуренти на Revolut, които да имат банков лиценз и да работят в България?

   1. За N26 може и с паспорт, не е проблем . Трябва да се даде адрес примерно Germany или UK.
    Има варианти някой да получи и препрати ..

     1. Не, N26 не искат доказване на адреса. Особеното при тях е, че идентификацията им се случва чрез обаждане през самото им приложение, а не чрез качване на снимка.

 1. Аз конкертно използвам N26, но не живея в България в момента. Ако има някой друг, който следи блога и живее извън България – бих могъл да дам обратна връзка за N26. Както и да е, свързах се с N26 и те потвърдиха, че към момента наистина не оперират на българския пазар, но се разрастват постоянно и в един момент могат да започнат – това е, което получих като отговор.

  Monzo също имат банков лиценз, но те оперират само в UK. Макар, че на сайта им пише, че скоро ще се разширят и ще започнат да работят и в други държави – не вярвам България да е от първите, където ще навлязат.

  Изглежда, че наистина опциите са ограничени в България.

 2. Pingback: P2P преглед – какво се случи през декември? Най-важните събития.

 3. г-н Недев, честита Ви нова карта!
  Мога ли да попитам как я получихте, защото от началото на месеца я чакам и след като не дойде в указания срок +/- няколко дни от Revolut я изпратиха повторно. Трябваше да е тук на 28.01, а още я няма. Та накратко въпроъта ми е на български пощи ли да вдигна скандал или на друг куриер? 🙂

  1. Моята карта я поличих с DHL. Идва за 3 дни. Тя обаче е Premium. Безплатните идват като съвсем обикновено писмо. Изобщо ме обръщайте внимание на дата, която ви показва. Най-добре изчакайте 3 – 5 седмици след указания срок, тъй като се бавят. Не могат да насмогнат на търсенето и в момента имат по 10,000 нови регистрации на ден.

 4. Има ли някаква информация, дали Револют планират да пускат кредитни карти. Ако да – очаквана дата?

  1. За момента няма такава информация, макар издадения банков лиценз да го позволява. Какви точно услуги ще бъдат предложени, кога и на какви пазари за момента не е ясно.

 5. Pingback: Revolut официално стъпи в България - революция в банкирането

 6. Светлана Илиева

  Привет,
  необанката Monzo има ли лиценз за банкова дейност в ЕС и от коя централна банка (в коя страна членка на ЕС е издаден?)

 7. Привет,

  Има ли застраховка на средствата и какъв е лимита?

  може ли по-вече информация за сигурноста на търговията с акции като платформа?Ако утре revolut изчезне, как мога да докажа че имам акции в facebook, примерно?

  Поздрави

  1. Има застраховки на брокера, който изпълнява поръчките DriveWealth. Какви са условията може да се види на сайта им. Как ще докажете, ако изчезне не мога да отоговоря точно. Най-вероятно по същия начин, както ако изчезне всеки друг брокер или инвестиционен посредник. Повече за аккциитр и защитата на парите има в официалния сайт https://www.revolut.com/bg-BG/help/razglezhdane-na-revolut/turgoviya

 8. Как можем да тълкуваме следните два параграфа от условията на револют:

  https://www.revolut.com/bg-BG/help/profil-i-plan/zashchita-i-lichni-danni/parite-mi-v-bezopasnost-li-sa

  „Гарантиране“ означава, че отделяме средствата на клиентите от нашите собствени и ги съхраняваме в отделна сметка при кредитна институция. Съхраняваме средствата в тази отделна сметка от ваше име. Като упълномощена институция Revolut гарантира средствата ви съгласно нормативните разпоредби.

  Тази гаранция е за ваша сигурност, тъй като в случай че Revolut обяви несъстоятелност, ще можете да подадете иск да изтеглите средствата си от тази отделна сметка и този иск ще бъде уважен преди исковете на всички други кредитори.

  Въпреки, че не са депозит, ако Револют обявят несъстоятелност ще можем да получим парите си обратно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *