fbpx
Продължете към съдържанието

iuvo в COVID-19 кризата и какво да очакваме през 2020?

iuvo video chat April 2020

Разговор с Ивайлов Иванов, CEO на P2P платформата iuvo group. На 30.04.2020 по време на извънредното положение заради пандемията от коронавируса COVID-19, си говорим за P2P инвестирането в iuvo. Обсъждаме доста въпроси, които вероятно ще бъдат интересни за настоящите и бъдещите инвеститори в iuvo. Сред тях са как им се отразява кризата и какво можем да очакваме от iuvo в близко бъдеще. Вижте пълен видео запис или прочетете целия ни разговор.

Как се представя iuvo през COVID-19 кризата и какво да очакваме от P2P платформата през 2020?

Целия разговор може да видите в следващото видео без никакви редакции.

Основните въпроси, които обсъждаме в интервюто с Ивайло Иванов от iuvo са следните:

 1. Как се промениха плановете на iuvo за 2020?
 2. Колко голям е екипът на iuvo и какви са плановете за развитието му?
 3. С какъв финансов ресурс разполага iuvo и за колко време е достатъчен? Какви са плановете за печалба?
 4. Планира ли iuvo лицензиране като инвестиционен посредник? Има ли в Естония подобни регулации като в Латвия?
 5. Какво е състоянието на оригинаторите от групата на MFG, има ли промени в рисковия модел за кредитиране и какви са резервите им?
 6. Планира ли се предлагането на групова гаранция за оригинаторите от групата на MFG?
 7. Какво се случва с BBG и KFP? Има ли индикации за други проблемни оригинатори?
 8. Как iuvo осъществява мониторинг върху оригинаторите и как ще комуникира наблюденията си към инвеститорите? Кой от екипа се занимава с тази дейност и следите ли макро рамката и промените в законодателството в отделните държави?
 9. Планирате ли се включването на нови оригинатори и какви? По какви критерии и специалисти с каква квалификация ги подбират?
 10. Какви са плановете за развитието на платформата? Най-вече кога се очакват възможности за анализ на портфолиото, тъй като в момента липсват дори елементарни такива?
 11. Какво искате да кажете на инвеститорите в iuvo?

По-долу следва транскрипт на разговора, който на места е редактиран за по-голяма яснота. Основно някои термини на английски са заменени с българските им еквиваленти. В него с болд са моите думи.

Началото на разговора с iuvo

Виждаме се и се чуваме отлично.  Виждам, че вече си в офиса?

Да. Привет и на теб. Постепенно, малко по малко се връщаме към нормалния начин на работа, на хората им залипсва офисът, залипсваха им колегите, така че от тази седмица или може би от следващата вече малко по-сериозно ще се завръщаме в офиса.

Не работите ли по-добре от вкъщи? Питам, защото при нас така се оказа.

Трудно е да ти кажа, за някои неща работиш по-добре от вкъщи, когато ти трябва концентрация, за други неща, за които си трябва контрол и групова работа – много по-добре да е на живо.

Добре, благодаря за идеята да си говорим, много се радвам, макар че разбрах, че имате нов офис, който бих искал да видя, но пък сега да го направим дистанционно първо, да видим какво се случва.

Как се промениха плановете на iuvo за 2020?

Първото нещо, което много ме вълнува, е как се промениха плановете за 2020, защото предполагам никой не е предвиждал подобно начало на годината и подобни събития. Това как се отрази върху плановете ви, със сигурност са били малко по-различни от сега?

Ние, естествено, започнахме годината с големи амбиции на база и на ръста, който имахме от миналите години, така че се наложи доста бързо да ги ревизираме. За второто тримесечие ревизията е някъде с около 50% надолу, от това което си бяхме сложили като цел. За сега, по-далечно таргетиране не сме правили от  Q2. Ще видим как вървят нещата и ще направим гъвкаво целеполагане за втората половина на годината.

Със сигурност спадът беше нещо, което не бяхме очаквали. Ти също следиш на пазара какво се случва. Специфичният момент на тази криза е, че идва с голяма доза неизвестност. Това предизвиква и емоционални реакции в хората до толкова, че реално взимат решения още преди да има фундаменти, които да ги подкрепят.

Затова и резкият спад на всички капиталови пазари беше буквално от днес за утре. На борсата беше „падащ камък“. Естествено P2P лендингът не остана изолиран от това нещо. За радост, последните една-две седмици виждаме, че кривата започва да се изравнява и нещата да се нормализират, но логично прогнозите за нашия ръст трябваше да се ревизират в следващите месеци с 50% надолу.

Тоест ревизираният с 50% надолу ръст все още е ръст?

Очакваме ръст да, продължаваме да имаме регистрации, продължаваме да привличаме нови депозити.

Как в iuvo броят инвеститорите?

iuvo иуво иужо
Хубаво звучи. Искам да попитам, понеже спомена регистрации, знам че има почти 20 000 регистрации. Колко са реално активните от тях?

Абсолютно разбирам въпроса, само че той не е еднозначен. Активен инвеститор днес може да спре да бъде или обратното. Ние имаме доста дълга разписана потребителска пътека, която реално те превежда от регистрация в платформата през верификация, през първи депозит, през последващ депозит, през следващи действия.

Потребителската пътека е дълга до няколко месеца. Като имаме нови регистрации този месец например, хилядите бройки по тази трактовка не биха били активни инвеститори. Реално те са твърде в началото на потребителската пътека, за да можем да кажем дали ще бъдат такива или няма да бъдат такива. Така че, за да мога да дам точна бройка, трябва да спрем всички активности и да видим какво ще се случи. Ние ги наричаме реколти, да видим колко от тях ще узреят и до каква степен, за да мога да ти дам точен отговор на този въпрос. Но по принцип потребителската пътека е настроена така, че в края активацията да е около 80%.

Тоест няма ситуация, в която един инвеститор спира да бъда броен като инвеститор на платформата? Той се регистрация и от там нататък бива броен като инвеститор и нямате процедура по отсяване на тези неща? Не че е толкова важно, просто ми е интересно.

Зависи с каква цел. С цел на рекламните кампании и промоционалните кампании – естествено имаме. Има хора, които влизат в различни бъкети, например: неинвестирал от 6 месеца. Неинвестирал и недепозирал са различни неща. Може да е направил голям депозит и да си ги държи тези средства. Зависимост от потребителското поведение, имаме много различни кампании за тези хора. За това и не е много коректно да се гледат просто на активни и неактивни, защото те са на много в различни етапи в своя живот на платформата.

Какъв е екипът на iuvo?

Интересува ме и друго нещо много важно. Колко е голям екипът на IUVO и какви са плановете за развитие? Тоест набирате ли хора? Какви хора набирате или по-скоро свивате екипа? Защото знам, че примерно Mintos направиха една много голяма експанзия и до 6 месеца се наложи да уволнят всички новонаети хора, тъй като тотално промениха стратегията си за годината. 

Да, доста притеснителни бяха новините, които дойдоха от там. В нашия случай ние винаги сме го карали по-леко. Нашият главен екип се съдържа от 20 човека в момента. Важно е да се направи уточнението, че както ти знаеш, ние сме част от една по-голяма холдингова структура и имаме възможност някои функции и ресурси да ползваме от нашата компания майка. Такива например биха били: HR management, някои специфични анализи, някои по-специфични юридически услуги, за които отново не сме взели ресурс, защото не можем да го уплътним на 100%. Така че реално човешкия ресурс, който работи за иуво, е по-голям от тези 20 човека, но в същото време понеже е гъвкав, не ни се налага да правим някакви съкращения.

В момента предвид ситуацията, която се случва трябва да се има предвид, че тя дори все още не се отразила в приходите на компанията. Ще дойде може би с леко закъснение в следващите месеци. Все пак, ние трябваше да се застраховаме и да сме една идея по-консервативни. За момента не разширяваме екипа. Това най-вероятно ще продължи и за май месец. Ще видим постепенно как се движи кривата и с регистрациите, и с депозитите и ще преценим колко дълго да продължи.

Много ми харесва че подхождате по-консервативно и много ми хареса че ползвате shared service. Тоест, нещата, които могат да бъдат вършени от групата и имате сериозната ѝ подкрепа.

Какво е финансовото състояние на iuvo?

Тъй като едно от най-важните неща за инвеститорите освен оцеляването и доброто положение на оригинаторите е и това на самата платформа. Не съм гледал резултатите за тази година най-вероятно не са и излезли, но преди бяхте на загуба и тя беше нормално да се задълбочава. Естествено във фазата в която се намирате това е напълно разбираемо.

Въпросът е с какъв финансов ресурс разполага финансовата платформата и имате ли пълната подкрепа на MFG? Тоест, ако нещата не вървят, както трябва, ако печалбата все още липсва и не знам имате ли планове за печалба това също е интересно. Колко време бихте издържали, тоест, bund rate-ва ви колко е горе-долу?

Да абсолютно логичен въпрос, дали имаме подкрепата на нашите акционери? Да, естествено.

Имам предвид финансовата им подкрепа? Другата я имате, то си личи и това е прекрасно.

Да. Нека се върнем малко по-назад. В iuvo, като проект, започнахме леко да обръщаме тренда още през миналата година. Реално все още сме на загуба за миналата година (2019). Въпреки че и разходите и приходите се увеличават чувствително, най-вече разходите за маркетинг и за нови разработки. Загубата е практически същата каквато беше и през миналата година на фона на по-големия оборот.

Таргетът за тази година беше накрая вече да сме на печалба, той естествено ще бъде ревизиран, но това все още е в процес на анализ. По-важният въпрос за инвеститорите очевидно е как се финансиране и имаме ли проблеми да финансираме дейността си. Не, при нас финансирането се договаря с акционерния борд година за година. Финансирането за 2020 година е съгласувано и разпределено и бюджетирано, така че в момента нямаме абсолютно никакъв проблем да си посрещаме разходите. И нямаме никакви индикации това да претърпи някаква промяна и за след 2020 година. Проектът пак си тече с изключение на тези 2 месеца, които виждаме, че са доста извън нормалната крива. Извън това проектът се развива доста добре.

Също един много интересен момент е това, че при обявяването на извънредното положение реакцията на всички беше веднага да намалят своите разходи. Ние също направихме подобно нещо. Съкратихме на 100% маркетинговите разходи, които влагахме до преди това. Плюс още някои нестратегически харчове, които имахме и можеха да се спестят. В същност, април месец излиза, че ще сме на самоиздръжка, без изобщо да ползваме финансирането, което ни беше разпределено от нашите инвеститори. Това по-скоро е частен случай на ситуацията. Защото, пак казвам, нашите приходи все още не са ударени от кризата, но пък намалихме разходите си значително. Така че сме на съвсем лека печалба. Разбира се, това постепенно ще се поизглажда следващите месеци, но финансово компанията е в добро здраве и нямаме притеснения.

 Супер. Радвам се да го чуя. Защото това е едно от най-важните неща за съществуването на платформата.

Бъдещите планове на iuvo

Друг въпрос, пак е свързан с последните новини които научаваме от другите платформи като Mintos, Peerberry и Debitum. Те са решили да се лицензират като инвестиционен посредник в Латвия. Знам, че сте в Естония, не знам там има ли такова законодателство като в Латвия, но съм сигурен че ти си запознат.

Имате ли планове да се лицензирате доброволно като инвестиционен посредник, който предоставя инвестиционни услуги? Знам че сте лицензирани, като кредитен посредник, но това по никакъв начин не помага на инвеститорите, то е друга дейност която правите. Имате ли някакви планове в тази област и в Естония има ли въобще такова законодателство или чакате европейското?

Законодателство за инвестиционни посредник има във всяка държава в Европа, естествено и в Естония. Ние сме гледали към този лиценз, но същност при нас фокусът е към друг лиценз, който не се коментира толкова това е така наречен – eMoney лиценз. В посоката, в която сме тръгнали, по-скоро той ни е на дневен ред. В момента сред нашия борд се коментира под каква форма точно да го атакуваме. Ние имаме възможност да си партнираме със сестринска наша компания, която вече го придоби през миналата година. Това е един от хоризонтите,  които гледаме дали да бъде чрез някакво партньорство, което по някакъв начин да разрасне този лиценз и към IUVO.

Това Аксес Файнанс ли е?

Не, казва се Easy payment services (EPS). Едно от нещата, които разглеждаме е този лиценз да го получим чрез някакъв joint venture и към нас и съответно да влезем с всичките му условия и позитиви. Другия вариант е дали ние да не го атакуваме самостоятелно, като това ще се вземе като решение в близките месец-месец и половина.

Това е посоката към която ние гледаме в момента. Причината е стратегическа – реално новите продукти, които предвиждаме да развиваме тук в IUVO от тук нататък, както и различни партньорства, с които в момента работим, са най-различни услуги не само на българския, но и на европейския пазар. Както изглеждат в момента нещата и както се формират, този лиценз би ни бил малко по-полезен от този за инвестиционния посредник.

Тоест, това е electronic money institution license?

Да, не знам дали си детайлно запознат, но това дава възможност да държиш клиентски средства в техни IBAN-и, които ти им издаваш. Съответно всичките протекции, които произтичат от това нещо, също са на лице. Предполагам, инвеститорите основно това би ги заинтригувало, в този случай. Лицензът като инвестиционен посредник сме го огледали също с перспектива на различни услуги които си мислихме да предлагаме, но може би той ще е на следващ етап в развитието.

Чудесно. Само искам да обобщим това за всички, за да се разбере. Electronic money institution license дава гаранция, че парите, които са неинвестирани в акаунт на хората, реално са налични по сметките и те не са ползват от иуво да покрива разходите си?

Точно така, абсолютно точно.

Тоест гарантира сегрегацията, че има направено абсолютно отделяне на клиентските пари (тези които са в наличност) и парите които са оперативни за самата платформа?

Да, наред с още други удобства, но това е едно от най-главните.

Да разбирам ли, че плановете са да има инвеститоркси IBAN-и?

Да.

Добре, чудесно. После ще можем ли да заложим инвестиционния си портфейл и да получим кредитна карта от Access finance, които да ни дадат някакъв кредит на база на нашите пари, инвестирани в иуво?

Ако искаш, може да си направим един brainstorming после за идеята?

Добре, с удоволствие.

Ако търсиш някаква подсказка, гледай към външни дружества, които имат интерес от партньорство с нас.

Финансовото състояние на оргинаторите от MFG

Добре. Мисля че едно дружество знам. Предполагам това не искаш все още да го споделяш публично, за това спираме до тук. Така, най-любимото ми нещо. За мен най-ценното в iuvo са оригинаторите от  MFG групата.

Голям процент от личните ми средства в iuvo са инвестирани в оригинатори от групата MFG и силно ме вълнува тяхното финансово състояние. Аз ги следя доста отдавна и им имам огромно доверие, а аз трудно се доверявам. Интересува ме, дали при тях има промени в рисковия модел при оценката на риска, при кредитиране, при таргета групата за кредитиране. Изобщо в начина на отпускане на нови кредити и дали са достатъчно резервирани? Особено много ме интересува, ако знаеш за iCredit, в Румъния, как стоят нещата?

Това е валидно за повечето компании, но и реакцията на нашите сестрински оригинатори моментално беше да се ограничи до минимум новоотпускането на кредити и основно ресурсът да се вложи в събиране на старите такива. Това са действия, които се взеха моментално още в средата на март месец, когато се обяви извънредното положение. От тогава мина вече месец и половина и така имахме възможност да разгледаме и да видим как се държат кредитополучателите в тази ситуация.

Както знаеш, портфейлът на платформата от  MFG е retail кредитиране, а и като цяло, виждаме, че физическите лица поне събираемостта oт тях е чувствително по-добър в условията на тази криза, в която сме всички. Така че събираемостта е добра. Дори на моменти, над очакванията и сложените таргети.

В момента, в еволюцията на нещата в последните дни са към леко отваряне на самото кредитиране и отново на гонене на разширяване на портфейла. Има всички предпоставки за това нещо – тоест нужната ликвидност естествено, за да се отпускат парите. Достатъчно добрата събираемост, която се вижда в последния един месец вече и това, което виждаме като клиентско поведение, защото знаеш, че моделът е, това важи и за iCredit, много близък контакт с клиента. Макар и в момента да не е модерно да имаш много близък контакт. Той е личен и сигналите са добри. От гледна точка на това, че клиентът е дисциплиниран и постепенно ще очакваме да се отваря ножицата лека полека през близките месеци.

Изглежда, че преминава първоначалния шок, който всеки преживя от това, че никой не знаеше какво следва. Той се отрази в затягане на мерките, но в момента, лека полека ще се отпускат, така че сигналите са добри за MFG оригинаторите.

Групова гаранция за оригинаторите в iuvo

Добре, това много ме радва. Нещо пак в brainstorming стил, но според мен е реализуемо. Мислили ли сте да предложите групова гаранция от оригинатори от  MFG? Като допълнителна застраховка на инвеститори, че не стои само един оригинатор, ами стоят цялата група зад него.

Това е много хубав въпрос и се радвам, че го задаваш, защото явно това е пропуск от наша страна. Тази гаранция я има – тя съществува, но явно не е описана правилно и това е нещо което ще поправим.

Генерално, това важи за всички компании оригинатори, с които ние влизаме в договорни отношения. Ако те имат компания майка или са група, абсолютно задължително в договора с тях включваме солидарна отговорност на компанията майка към съответно потенциални задължения на кредитния оригинатор. Това важи за всеки оригинатор, който има компания майка, така че трябва да го направим по-видимо, за да стане по-ясно това на нашите инвеститори. За MFG това важи на 100% също, тази гаранция я има.

Чудесно!

Проблемите с BBG и KFP

Има обаче два проблемни оригинатори – BBG и напоследък KFP. Какво се случи с тях и има ли индикации за други проблемни? То в случая с BBG, май почина човекът. Май се оказа, че е човек, а не оригинатор. Не знам дали почина, но нещо се разболя.

Какво се случва с BBG?

Да, неприятен инцидент в BBG предизвика той като главно движещо лице на бизнеса и неговата невъзможност да оперира създаде сериозни проблеми. Това пък тогава съвпадна със сериозен удар от регулаторите върху цялата индустрия за кредитиране в Грузия. Ние сме в контакт. Имаме си наета наша адвокатска кантора, с която си работим още от самото начало на компания.

Също така работим от няколко месеца и с грузинска кантора по подготвяне на искова молба, която да започне да ликвидира техните активи и по-реално удовлетворяване претенциите, които имаме към BBG. Това нещо вече е задвижено и изпратено, но отнема малко повече време, отколкото ни се иска. Най-вече заради практическата невъзможност съдилищата да работят в Грузия, през последния месец и половина. Това конкретно за Грузия е валидно, така че там ще очакваме продължение по това как се развиват вече последствията от тази искова молба. Надявам се, в близките 1-2 седмици и естествено ще споделим с нашите инвеститори.

Какво се случва с KFP?

По въпроса за KFP това е ситуация, която също следим последните 2-3 седмици. Аз споменах преди малко, че като правило виждаме, че компаниите които кредитират бизнеси, малки и средни предприятия в момента са по-засегнати от кризата. За това има най-различни обяснения, едното от тях е, че очевидно разходите на всеки се суспендират, докато тече извънредното положение. От там се вдига и междуфирмената задлъжнялост. KFP започнаха да изпитват такива ликвидни проблеми и ние веднага реагирахме, като спряхме новите инвестиции към тях на платформата.

Коментирахме на дълго и на широко с мениджмънта какви ще са вариантите за излизане от тази ситуация. Гледахме и регулациите в Полша, това, което предстои там. За радост, все още няма такъв тежък мораториум, какъвто има например в някои други държави – Румъния е една от тях. Макар че там компании могат да отлагат плащания дори до 6-9 месеца. Засега поне в Полша, такова нещо не се вижда.

Договорката, която достигнахме в момента с KFP, мисля че вчера изпратихме на нашите инвеститори да се запознаят с нея, е една 3-месечна кредитна ваканция на самата главница по кредитите, които са качени на платформата. Това ще им позволи да не активират  buyback гаранции за кредити, които в момента не получават абсолютно никакви плащания, докато тече извънредното положение.

Също така, ще им позволи да плащат само лихва за тези кредити през този 3 месечен период. Нашите инвеститори ще продължат да получават лихва, върху тези кредити, която ще влиза като такса „закъснение“ един вид, защото тя ще е добавка към нормалната лихва, която ще продължи след този 3 месечен период. Това е договорката, която постигнахме с мениджмънта. Имаме я писмено разписана с президента на техния борд и влиза в сила, практически, от вчера.

Мониторинг на оригинаторите в iuvo

Естествено, в този срок ние ще наблюдаваме ситуацията каква е там. Един въпрос, който беше коментирал във Facebook групата е „Как следим какво се случва с оригинаторите?“. Това е много важен момент. Още от деня за обявяване на извънредното положение ние сме в ежедневна връзка с всички от тях имаме разговоти всяка седмица. С някои от тях и по два пъти на седмица. В тях коментираме реално какви мерки те приемат, как виждат ситуацията на пазара, ако щеш дори колко случая заразени имат в тяхната държава и как се отразява това.

Този мониторинг продължаваме да го правим от тук нататък, докато не видим, че тази ситуация не почва да се поразхлабва, което най-вероятно няма да се случи следващите 2 месеца. Така че следим ги отблизо. От една страна гледаме естествено да защитаваме на 100% интереса на нашите инвеститори. От друга, за никого няма да е добре, ако тези бизнеси бъдат съвсем пресушени от всякаква ликвидност и съответно не биха могли да се посрещнат задълженията към платформата в бъдеще, така че подходът трябва да е балансирам, до някаква степен.

Със сигурност не трябва да се убива един бизнес, който може да се възстанови. За съжаление много от „дългосрочните инвеститори“ в момента, в който усетят какъвто и да е риск за парите си, са готови да направят всичко възможно, за да ги получат максимално бързо. Да не носят вече никакъв риск и да бягат там, от където са дошли.

Има ли отлив на инвеститори и масови тегления

Интересно ми е какъв е отлива на инвеститори, в този ред на мисли? Има ли много тегления в момента? Иуво не е давала обещания които не могла да спази, но кешовия поток от инвеститори и към инвеститори много ли надхвърля нормалното? Как е ситуацията там, в момента?

Да, със сигурност кешовия поток, в момента, в последния месец и нещо е негативен. Ще го поставя в перспектива. Ориентировъчно от началото на извънредното положение са минали 6-7седмици. тегленията са някъде около 1 милион лева на седмица. Като тези пари се изтеглят безпроблемно от платформата. Определено е сериозна сума. Честно казано, е доста повече от това, което някога сме изплащали. От друга страна, честно казано, можеше и да е по-зле. Следейки официалните статистики от намаляване на активността в IUVO спрямо други конкуренти Mintos, PeerberryViaInvest виждаме, че като цяло при нас активността намалява, но по-малко от тази в други P2P платформи.

Естествено, обаче, реакцията на инвеститора беше да си изтегли парите особено в първите седмици на карантината. Последните дни, нещата почват да се нормализират и постепенно надяваме се и тренда да почне да се обръща. Но за мен пък беше много хубав атестат, това желание за ликвидност да го посрещнем без никакви сериозни спънки.

Никакви забавения на тегленията.

От гледна точка на оригинаторите, също и за мен, това е много важен атестат. Сам можеш да си представиш – имаш бизнес, предполагам и повечето от нашите инвеститори имат бизнес или са достатъчно наясно да знаят какво значи ликвидност и оборотен капитал. И какво значи в един момент, в който ти се казва „има извънредно положение“ и пада и търсенето и предлагането на един твой продукт. В следващия момент хората започват да изтеглят от твоята ликвидност. Да трябва в рамките на 2 месеца, да намалиш ликвидността си с 8 милиона. Какъв потенциален шок би могло това да бъде за всяко предприятие.

Въпреки това, ние виждаме, че резултатът за сега не е критичен и смятам, че това беше много важен атестат, за това бизнес моделът и рисковата толерантност, която ние предлагаме към оригинаторите, с които работим колко правилна е била. Ще видим, дано да продължи така, за сега сигналите са добри.

Това е хубаво, но аз си мисля, че това е допринесено и от самите вас. Това, което ми харесва в иуво, е че вие не давате обещания, които нямате как да изпълните. Платформите, които гръмнаха или пък не могат да посрещнат ликвидността си, са точно такива, които са казали „Когато ви потрябват парите, ние ще ви ги дадем веднага“. Това за мен е несериозно като обещание. Явно много хора са помислили, че това е абсолютно нормално. И то е, докато паричният поток  е положителен – после не е.

Когато истерията настана, на мен ми беше забавно да гледам специално на IUVO стигнахме до 10-12% отстъпки на вторичния пазар, а на Mintos стигнаха до 30%. Което за мен значи, че това са случайно преминаващи граждани, които са си мислили че правят депозит, за да продават главница с 30% отстъпка.

Кой и как прави мониторинг на оригинаторите в iuvo?

Ти ми каза нещо много хубаво и на мен ми се иска да задълбая малко в това – мониторингът на оригинаторите. Но кой го прави? Много са ми важни две неща. Кой гледа числата, които оригинаторите казват и колко често? Както и кой човек от екипа, с каква компетентност? Аз специално не гледам отчетите оригинаторите по много причини. Най-малкото, защото те отразяват някакво състояние, което е било преди много време. Сега то може да е коренно различно, но да кажем, че обръщам внимание на 2-3 показателя.

Знам много добре, че един добър счетоводител може да докара отчетите такива, каквито трябва да бъдат. При това съвсем в рамките на закона, един одитор ще го завери и готово. Имате ли някакви други методи, чрез които вие наблюдавате това? Може да нямате разбира с. За MFG оригинаторите сигурно имате.На мен ми е интересно за двама други оригинатори, които харесвам на IUVO извън MFG – NordCard и IBANcard. 

Не харесвам тези с бизнес кредити. Понеже знам, много добре, какво значи бизнес кредит. Знам колко по-лесно е за един бизнес да не върне кредит, отколкото за едно физическо лице да не върне кредит. Много по-лесно е един бизнес да не върне кредит от 200 000 лева, отколкото за едно физическо лице да не върне кредит от 200 лева. Истината е тази, според мен поне.

Интересува ме имате ли изобщо някакви по-различни стратегии? Някакви показатели и кой ги следи?

Имаме посветен екип, който се занимава с това, като опитът им в е банков кредитен отдел, от този сорт. Същестевременно моят background, не знам дали ти може би си се запознал, аз също съм бивш одитор сертифициран от UK асоциация. Така че също удрям по едно рамо за финалната оценка на всяка компания. Смятам, че имаме сериозна компетентност в екипа. Нещата, които се гледат те започват много преди компанията да попадне в платформата. Качването на един нов оригинатор на iuvo трае, със сигурност, повече време отколкото всяка друга платформа. И като казвам по-дълго – говорим за месеци.

Защо се налага това нещо? Първо защото ние искаме проверен отчет, който е публикуван някъде. На хвърчащи Еxcel-и не можем да вярваме, така че трябва да се изчака този технологичен момент. Също искаме да наблюдаваме известно време портфейла на самия оригинатор. Искаме да видим това, което той ни изпрати като кохортен анализ. Да определи реколти как се държат в продължение на месеци, в зависимост от това дали техния продукт е кратък или по-дълъг.

Това цялото нещо искаме да го видим в течение на времето, то продължава и след качването на самата платформа. На база на това, което видим в началото паралелно на тази финансова проверка върви и юридическа. Решаваме как да сетнем нашите отношения с компаниите, така че да е намалена до минимум или да я няма възможността да не може тези средства да се съберат в някакъв неприятен сценарий.

За това и ти можеш да видиш, че ние за момента поне, нямаме някакви екзотични юрисдикции и компании. Не защото няма търсене, напротив – има. Всички които ги виждаш там: филипински, виетнамски, африкански. Всички те минаха през нашия процес. В един момент обаче, дали по финансовата или юридическата част ние не можахме да бъдем сигурни, че тази структура ще я имплементираме добре. Затова и не се стигна до сделка, с някои от тези компании.

Този процес тече месеци преди да се качат в платформата. След това, когато достигнем до идеята какво искаме да правим с тази компания – до колко сме готови и какъв риск да носим с нея. Ние, знаеш, че слагаме един „skin in the game“, който е значително по-висок от това, което е на пазара. Той е минимум 30%. Освен нея, обаче, ние в договора на компанията им слагаме ограничения каква част от портфейла си могат да финансират.

Да кажем някоя компания има 20 милиона евро портфейл. Ние в началото на отношенията си им казваме: „ти можеш да финансираш през IUVO максимум, примерно, 20% от този портфейл“. Имаме и друга клауза „изобщо през P2P платформи, примерно, до 35%“. Защото има го и този риск тя да се  overleverage-не през много други платформи. Това са условия, които ние слагаме в договора. На база на тях, можем да им кажем „не можете да сложите повече такива кредити при нас, достигнахте лимита”.

Макар и по някакъв начин това да спъва нашия растеж, смятам че до сега тази практика е добра. Ние имаме много условия колко тази компания да има експозиция към инвеститорите в IUVO. Това нещо, за да може да се следи изисква периодични проверки. Те се правят на седмична или двуседмична база, в зависимост какви продукти предоставя тази компания.

Освен представянето на компанията следим и представянето на нейния портфейл. Кредитите идват при нас с определен клас и очакване определен процент да влязат с buyback. В зависимост дали това се случва и не се случва – те отиват автоматично или в друг рисков клас или има предвидени санкции. Ако компанията консистентно не спазва нещата, които реално репортва към нас и ние към инвеститорите имаме си механизми в договора да ги санкционираме. Този мониторинг продължава практически на седмична база.

Точно тука ми идва на ум да питам нещо, което сега се сетих – а в същност това не означава ли че трябва да промените KFP рисковият рейтинг?

Да, това ще се случи.

Не е променен все още, стои в хубави класове.

Виж, те са спрени от първични пазар. Те не могат да акумулират инвестиции. Ако за в бъдеще решим тази мярка да я премахнем, естествено това ще бъде с корекция на рейтинга. Ние го правим и за други оригинатори, при които в миналото се е случвало по някакви причини кредитите не се представят, както трябва. За всеки следващ импорт това се коригира постоянно. Не е имало причина до сега, просто да се коментира с инвеститорите.

IBANCard и NordCard

Интересно ми е как изглеждат нещата с IBANCar в Испания. Все пак тя беше ужасно ударена от епидемията, а след нея ще последва и криза, поне моето мнение е такова. Как се случват нещата там? Вярно те са обезпечени кредити, но плащат ли си ги хората, до buyback ли се стига по-често, имаш ли представа?

Да, от последния ни обмен на данни нещата са добре. Събираемостта върви на нива, които са били преди кризата. Но това не включва кредити, за които те са влезли в така наречената кредитна ваканция. Не знам дали си запознат с продукта им, но в условията им пише, че клиента може си да активира еднократно едномесечна ваканция, независимо кога. За последната седмица е имало около 50 такива, при положение, че обикновено върви по 10 на седмица. Това реално дава възможност да не ги брои като забавени кредити. Tака че в останалата си част NPL-а засега е добро.

Естествено, ние си говорим с Алекс всяка седмица. Той също ги чака тези, които са влезли в тази ваканция, като излязат как ще се представят. Изрично сме коментирали дали те ще влизат в изпълнение на ликвидация на обезпечение. Засега неговата позиция е, че ликвидността на компанията е добра и не се налага. Няма нужда да го правят, за да не затормозяват клиентите. Така че ситуацията там за сега е окей, има забавяния, като всеки бизнес, но за сега всичко е наред.

Супер, а този нов оригинатор NordCard аз го познавам от  Grupeer лека им пръст. Там има ли някакви индикации какво се случва с техните кредити?

Имахме разговор точно преди 2 часа с NordCard. Като цяло, нещата са положителни. Каза че миналата седмица са имали чувствителен ръст на събираемостта спрямо по-предишните седмици. Те също, като много оригинатори, затегнаха цедката на новоотпуснатите кредити през този период. И на тази база той не беше много щастлив, че не отпускат. Чудеше се, при по-високи от очакванията входящи средства дали да не разхлаби тази цедка. Засега решението е да не го правят. Ще го гледат още няколко седмици, но по-скоро новините които получихме са добри.

Бъдещото развитие на iuvo

Супер. Ами, лошото мина, мисля да поговорим за светлото бъдеще. Интересува ме дали планирате някакви нови оригинатори, но още повече ме интересува – какво е бъдещето на платформата?

Гледах си записките от предната ни среща и прегледах тези предложения за подобрения, които имах тогава. Повечето са наред, но едно нещо много ми липсва. Тотална липса на възможност да си анализирам портфейла. На практика не мога. Мога да извадя едни филтри, които даже нямат сума.

Какви са плановете за развитие на платформата iuvo? Най-вече ме интересува, като инвеститор, плановете за анализ на портфейла, моя портфейл? Също и на портфейла на иуво би било хубаво, то там поне има някакви статистики, които са хубави. Особено новите месечни неща, които изпращате, като данни те също са много хубави. Не знам защо не ги сложите някъде на страницата „statistics”, за да може да се намират по-лесно.

Това което много ми липсва в платформата, е възможност анализ и средства за следене на моя портфейл като инвеститор. Изключвам някои дребни чисто технологични неща, които аз лесно преглъщам на фона на хубавите кредити, които предлагате.

Нови оригинатори

Ами от къде да започна. Първо от там дали планираме нови оригинатори. Може би за близките месец и половина – два, ще видим, но по-скоро не. Единствената сделка, която се готвеше от много време е с руските ни партньори – Kviku. Те показаха добри резултати и преценихме, че рискът е оправдан и могат да се качат на платформата. Засега се държат добре.

iuvo kvuqu

Ново табло

Отделно от това да имаме доста голяма разработка на изцяло нов dashboard на инвеститорския профил. Готин с графики. Движат се, мърдат се, доста по-съвременен ще бъде. Визуално е готов, остава само програмирането му. Ние работим на спринтове с нашите IT-та. Спринтовете обикновено са двуседмични, на които работим, така че до близките 3-4 спринта трябва да е готово. Този нов dashboard, ще бъде реалност летните месеци някъде. Надявам се да оправдае очакванията, защото събирахме доста обратна връзка какво искат да видят инвеститорите, какво им липсва.

Правихме някакви временни решения, като разпращане на тази статистика, която ти каза че следиш. Целта е докато успеем да го визуализираме това правилно да влезе в полезрението на инвеститорите. Причината някои от тези разработки да влязат малко по-късно е, че ги събираме чрез обратна връзка от доста време.

Нова инфрасктруктура

Правим и инфраструктурни подобрения на самата платформа. За жалост, не са много видими за клиента, но са много важни за нас. Дават възможност да скалираме бизнеса достатъчно. Ъпгрейднахме доста сериозно инфраструктурата на платформата. Подобрихме връзките с оригинаторите, обмена на данни в реално време, също така сигурността на тези връзки. Практически в момента няма никаква възможност данните да се манипулират, от която и да е страна, включително, от самите оригинатори.

Всеки импорт на данни да минава през много специфични проверки, които заложихме. Това беше малко непопулярно време от към клиентите да спрем видимите разработки за известно време, но смятам, че ще е важно за в бъдеще да ни даде възможност сега да добавим още повече функции на платформата.

Определено е важно. Знам че не се виждат тези неща. Понеже съм точно в този бранш, знам, че много добре да напудриш нещо, което не е добре разработено не е добра идея.

За сигурността на iuvo

Сигурността е нещо което е изключително важно, аз даже не знам защо не си сертифицирате по ISO 27001 стандарт. Няма да ви е толкова трудно, a ще можете да кажете, че начинът, по който работите отговаря на стандартите на сигурност. Те може и сега да отговарят, но тогава ще имате независима страна, която да го потвърди.

Отговарят, да. Аз даже бях споменал. Хие все пак имаме одит. Нещо, което никоя от другите P2P платформи не съм видял да има. Освен външни одитори имаме и вътрешни одитори, което не е практика на пазара. Работим с Grand Thorton за това нещо, така че тези процеси особено за протекция на данни са одитирани многократно годишно. Така, че от тази гледна точка не трябва да има някакви притеснения. От гледна точка на различните сертификации – това е ongoing процес. Просто е ред кое по-напред да свършим.

Значи така както ми описваш нещата няма да имате никакъв проблем да вземете този ISO 27001 сертификат. Tой е логичен и обхваща сигурността на всички процеси. А това, че работите с Grand ц не сте го споменавали. Изобщо имам забележки, че не се комуникират неща, които са хубави. Това не е добра идея.

Хаха, ами сигурно не си го чел този мейл.

Подобрете комуникацията с инвеститорите

Някъде го комуникирайте, така че да е видно. Аз например, откровено казано, много се дразнех на една реклама която беше следната: Инвестирайте в IUVO, с нас е сигурно. Дразни ме. Докато ако напишете “нашите процеси се проверява,освен от външните одитори и от  Grand Grand Thorton” тoва хич не звучи лошо.

Първото действа добре върху първосигналния инвеститор, който аз не съм убеден, че искате да е инвеститор при вас. Точно едни такива моменти, като сегашния, показват как не е хубаво да имаш за инвеститори случайно преминаващи граждани. Най-голямото бягство е от  Mintos, защото имат най-много инвеститори. Но и голяма част от тях са инвестирали, защото са гледали портфолиото на някакъв блогър, който „вече трети месец инвестира там и е страшно доволен“. При вас май този процент е по-малък.

Добре, аз зададох всичките си въпроси, така че те оставям да кажеш нещо към инвеститорите.

Ами първо да им пожелая да са здрави физически и духом. Да разсъждават трезво по всяка информация, която получават и да правят решения обосновани на тази база. Смятам, че изводите, които ще си извадим на база тази криза ще определят как нашия бранш ще се развива в следващите 5-10 години. Така че е хубав момент да се наблюдава, да се вземат трезви решения и да продължаваме да работим за напред.

Супер, много ти благодаря, Иво. Беше много полезно, най-смисленото интервю, което съм имал последно време, надявам се и другите да го харесат.

Супер, радвам се. До нови срещи, надявам се на живо след някой друг месец.

Разбира се, винаги.

Допълнение от 26.11.2020

Почти 6 месеца след това интервю, направих още едно с Ивайло Иванов от iuvo. В него си говорим по актуалните теми. Сред тях са развитието на ситуацията с проблемните оригинатори и новите неща, които можем да очакваме. Пълен запис на интервюто ще излезе в първите дни на декември.

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите близо 6,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит или да натрупате знания. Можете и да задавате въпроси, както за iuvo, така и за други P2P платформи.

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *