fbpx
Продължете към съдържанието

Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно

Peerberry P2P най-добрата инвестиция

PeerBerry е нова платформа за P2P инвестиране, предлагаща над 12% средна годишна доходност. Платформата е на по-малко от година, но се развива изключително бързо. Собственост е на Aventus Group, които имат над 9 години опит в потребителското кредитиране. Сайта на PeerBerry е функционален, с отличен дизайн. Изглежда съвременно и е удобен за работа. Лесната настройка на автоматичното инвестиране прави P2P платформата лесна за ползване и от инвеститори без опит. Ще разгледам детайлно платформата, като споделя собствените си впечатления и мнение за PeerBerry, както и за какви инвеститори е подходяща.

Основни характеристики на PeerBerry

[table id=7 /]

Какво е PeerBerry?

PeerBerry е нова платформа за P2P инвестиране, регистрирана в Латвия. Тя работи по-малко от една година – от Ноември 2017, но се развива изключително бързо. PeerBerry предлага много добра средна годишна доходност – над 12%. Основната концепция на платформата, да направи P2P инвестирането просто, е постигната. Сайтът на PeerBerry е функционален и удобен за работа, с изчистен съвременен дизайн. Лесната настройка на автоматичното инвестиране прави P2P платформата подходяща и за инвеститори без опит. Кредитите на платформата са само в евро и няма валутен риск при инвестирането.

Кои са PeerBerry?

Платформата е собственост е на Aventus Group, литовска кредитна група с над 9 години опит в потребителското кредитиране. Групата е специализирана основно в краткосрочни кредити до заплата и има много добри показатели. Интересен факт за бизнеса на Aventus Group е, че са печеливши още от основаването си. През 2016 започват да предлагат заемите си в Mintos. Това продължава само 3-4 месеца. През това време Aventus Group виждат сериозните перспективи на P2P инвестирането и решават да направят собствена платформа.

Така, през ноември 2017, се появява PeerBerry. В началото тя предлага само заеми от 4 оригинатора от групата, на която PeerBerry са собственост – Aventus Group. Портфейлът на Aventus Group има отлични показатели и определено техните оригинатори са много стабилни и перспективни. В последствие платформата добавя още 3 оригинатора от латвийската кредитна група Gofingo. Съвсем от скоро се присъедини нов оригинатор – Lithome, кредитиращ имотни проекти.

Ако някой е следил историята на българската P2P платформа iuvo, веднага ще намери доста прилики с PeerBerry. Иуво също е създадена от много успешната кредитна група – МФГ. Също започва с кредити от оригинаторите на групата EasyCredit, VivaCredit и iCredit, като напоследък се включват и други оригинатори. Основната разлика е, че МФГ са оценили потенциала на P2P кредитирането повече от година по-рано от Aventus Group. При бурното развитие на финансовите технологии (финтех), тази разлика от една година никак не малка.

По почти всички показатели и като функционалност, Иуво предлага повече. Има вторичен пазар, три пъти повече инвеститори, по-голям избор на различни видове кредити и по-голям обем финансирани кредити. Скоростта на развитие на PeerBerry, обаче е по-висока. По някои параметри, като брой оригинатори, страни на кредитиране и средна доходност, платформата изпреварва iuvo, а сериозно предимство е изключителната простота и удобство на работа.

Каква доходност носи PeerBerry?

Доходността е един от най-важните параметри на всяка P2P платформа. Хубавото при PeerBerry e, че тя е много добра – около 12%. За разлика от други платформи, при които различните кредити са с доста различни лихвени проценти, тук кредитите варират с не повече от 1-2%. Моята лична доходност за четирите месеца използване на платформата е 12.08%.

PeerBerry инвестиция с висока доходност

Когато започнах имаше доста кредити с лихва от 13%, но напоследък повечето са с 11%. Това е нормално и е тенденция при всички P2P платформи, докато лихвените нива не започнат да се повишават. Дори доходността да падне на 10-11% тя все още над 12-15 пъти по-висока от най-високите лихвени проценти по депозитите. Голямо предимство е, че при неплащане на кредита, гаранцията за обратно изкупуване изплаща както главницата, така и натрупаната лихва. Така лошите кредити не водят до влошаване на доходността на инвеститорите.

Моята доходност е реализирана с изцяло автоматична стратегия със следните настройки:

автоматична стратегия с висока доходност

Предимства на PeerBerry

Основните предимства на PeerBerry, които я правят добър избор сред P2P платформите, достъпни за български инвеститори са:

 • Много лесна и удобна за работа P2P платформа – простота и удобството са в основата на PeerBerry. Платформата има ясен и изчистен интерфейс, с който се работи много лесно и приятно.
 • Функционален сайт с отличен дизайн – по мое мнение, един от най-добрите сред P2P платформите. Работи отлично и на мобилни устройства.
 • Много добра доходност и наличност на заеми – по-голямата част от кредитите са краткосрочни и с лихва над 11%, често 12%, а до скоро и 13%. В момента няма недостиг на кредити.
 • Лесна настройка на автоматичното инвестиране – автоматичното инвестиране е много лесно за настройване и е най-добрия начин да използвате PeerBerry.
 • Подходяща е за инвеститори без опит – платформата е много лесна за ползване, което в комбинация с автоматичното инвестиране я прави подходяща за инвеститори без опит и желание да отделят време за активно управление.
 • Детайлно описание на всеки кредит – има ясно и детайлно описание на кредитите. Най-подробно описани са кредитите за имотни проекти.
 • Всички заеми са краткосрочни с гаранция за обратно изкупуване, като се изплаща както главницата, така и дължимата лихва.
 • Стабилни собственици и оригинатори – Aventus Group собствениците на платформата и четири от оригинаторите, са компания с 9 годишна история в кредитирането, като през цялото време са на печалба.
 • Развива се бързо, като се добавят нови типове кредити и оригинатори.

Недостатъци на PeerBerry

Основните недостатъци на платформата са:

 • Работи по-малко от година – до момента резултатите са отлични, но е важно да има достатъчно кредити с нарастване броя на инвеститорите. Платформата не е печеливша, но можем да приемем, че е финансово стабилна, тъй като групата собственик е на печалба още от първата година на основаването си – 2009.
 • Ограничен избор от оригинатори и държави – в момента има 8 оригинатора и 5 държави. Освен 4 оригинатори от Aventus Group, които са собствениците на платформата, има още 3 от групата Gofingo и един, кредитиращ имотни проекти.
 • Няма вторичен пазар – въпреки, че почти всички кредити в момента са краткосрочни – до 45 дни, това е сериозен проблем. Липсата на вторичен пазар не дава възможност за бърз непланиран изход от инвестицията. С появата на кредити с по-дълъг падеж и особено имотни проекти, това ще става все по-сериозна пречка. Споменава се, че PeerBerry ще предложи възможност за обратно изкупуване на дългосрочните кредити, но до момента няма такава възможност. Няма яснота как ще се случва и каква ще е таксата за това.
 • Информацията за оригинаторите не е достатъчно детайлна – дадени са основните параметри на всеки оригинатор, но няма официални документи, в които да се видят. Освен това, за някои сумите са полски злоти, за други в чешки крони, което не позволява лесно сравнение и не е удобно, предвид, че всички инвестиции в платформата са само в евро. Липсата на достатъчно информация не позволява обективно да се прецени надеждността на оригинатора и възможностите му да изпълнява гаранцията за обратно изкупуване.
 • Не могат да се избират оригинатори в автоматично инвестиране – възможно е само избирането на държави, но не и на конкретни оригинатори.
 • Липса на приоритети за автоматично инвестиране – възможно е създаването на няколко портфейла за автоматично инвестиране, но не е ясно в какъв приоритет се изпълняват.
 • Платформата не е регулирана – регулацията не е панацея, но все пак гарантира спазването на определени минимални стандарти.
 • Няма готови справки и полезни статистики – за анализ на портфейла трябва да се използва Excel.

Как работи PeerBerry?

PeerBerry е P2P платформа от тип пазар за кредити (marketplace). Други платформи от този тип са Mintos, която доминира в Европа и iuvo, които са най-популярните в България. Този тип платформи предлагат на инвеститорите да закупят дялове от кредити, отпуснати от други кредитни институции (наречени оригинатори). Инвеститорите получават част от лихвата и главницата по кредитите, пропорционално на закупения дял.

Ръчно инвестиране

Платформата се използва много лесно и напълно отговаря на лозунга си „Investing made simple“. Тя позволява на инвеститорите да избират ръчно кредити или да използват стратегии за автоматично инвестиране. Използването на автоматично инвестиране е почти задължително, тъй като кредитите се изчерпват много бързо. За четирите месеца, от както използвам PeerBerry не ми се е случвало да видя повече от десетина кредита на пазара.

Пеерберри PeerBerry Manual Invest

Ръчното инвестиране е подходящо само за големи кредити, като имотни проекти. По принцип такива кредити обикновено са малко на брой и в тях се инвестират по-големи суми. Затова при тях е добре да се прави ръчен подбор. Такива кредити се предлагат от около месец. В момента в платформата има един оригинатор, който предлага само един кредит за имотен проект. Той е много детайлно описан и предлага много добри условия – 11% лихва, падеж след 10 месеца и гаранция за обратно изкупуване, което не се среща често при кредитите за имотни проекти.

Peerberrry Real Estate Investing

Информацията за всички кредити е много детайлна и подробна, но има смисъл само за имотните проекти. За краткосрочните кредити ръчното им избиране не е удачно, тъй като за създаването на разумно диверсифицирано портфолио от 100-200 кредита, ще са нужни няколко седмици. Кредитите са с падеж около месец и подобно усилие не си заслужава.

Автоматично инвестиране

Най-удобния и ефективен начин да се използва PeerBerry е чрез автоматичното инвестиране. То е много просто и удобно за настройка и дава отлични резултати. Възможно е създаване на няколко портфейла за автоматично инвестиране, но не е ясно в какъв приоритет се изпълняват. За разлика от прецизното управление на автоматичните стратегии в Mintos, тук нещата са пределно прости и липсват доста опции. Възможностите за автоматично инвестиране на Иуво предлагат много по-големи възможности за настройка. За щастие, предлаганите на платформата кредити в момента са почти изцяло краткосрочни и това не е проблем. При разнообразяване на видовете кредити и с увеличаване броя на оригинаторите, липсата на възможности за контрол ще започне да е проблем. Да се надяваме, че PeerBerry ще ги предложат скоро, като простотата на платформата няма да пострада от това. Ето как изглеждат моите настройки за автоматично инвестиране:

PeerBerry автоматично инвестиране

За мен най-сериозния проблем в автоматичното инвестиране е невъзможността да се избира, от кои оригинатори да се купуват кредити. Дори при наличието на едва трима оригинатори това е невъзможно. Единия оригинатор, инвестиращ в имотни проекти, автоматично отпада с ограничаването на падежа до 50 дни. Другите два оригинатора Aventus Group и Gofingo, обаче, предлагат краткосрочни кредити, а са доста различни като история и финансови показатели. Това, комбинирано с недостатъчната информация за оригинаторите, по мое мнение, е най-големия недостатък на PeerBerry.

Справки и анализ на портфейла

Моето мнение за PeerBerry е, че една от най-големите възможности за подобрение са справките и анализа на резултатите на портфейла. Вярно е, че при предлаганите в момента краткосрочни кредити няма голям смисъл от анализ, но с нарастването на типовете кредити такава възможност ще е удобна.  В момента няма готови справки и полезни статистики. За анализ на портфейла трябва да се използва Excel.

PeerBerry бонус анализ

Платформата позволява да се прегледат както текущите кредити в портфейла, така и вече падежиралите. Както се вижда от горния екран, има възможност да се филтрират по различни показатели и резултата да се прегледа или свали в Excel, където да се анализира. Колоните на списъка и параметрите за филтриране са едни същи за текущите и за падежиралите кредити. Някои нямат смисъл за вече падежиралите заеми, но се показват. Също както и при iuvo, справките са слаба страна на PeerBerry. Хубавото е, че има данъчна справка за реализирания доход, нещо което Иуво също обещаха да направят.

Депозиране в PeerBeery

За да инвестирате в PeerBerry, трябва да преведете пари в инвеститорската си сметка в P2P платформата, чрез международен превод в евро. Тази елементарна операция може да ви излезе доста скъпо, благодарение на българските банки. За да не се случи това, препоръчвам да използвате услуги за международни парични преводи като Paysera и Revolut, които по мое мнение, са най-изгодния начин за превеждане и получаване на пари в чужбина. Повече информация за изгодни международни преводи, може да прочетете в отделна статия. За PeerBerry е най-добре да използвате Paysera, ако имате такава, тъй като тяхната сметка е в тази платформа и превода ще мине много бързо.

Peerberry депозит лихва

За кого е подходяща PeerBerry?

Мнението ми за PeerBerry е, че платформата е подходяща основно за два типа инвеститори. Едните са инвеститори, търсещи висока доходност, без да са склонни да изучават тънкостите на P2P кредитирането и да отделят време за избор на кредити, но в същото време доходността от 6.75% на най-близката алтернатива на депозит Bondora Go&Grow не е достатъчна за тях. Важно е, те да имат предвид, че риска при PeerBerry е по-висок от този, който поемат с Bondora Go&Grow.

Другия тип инвеститори са опитни инвеститори, които желаят да диверсифицират инвестициите си в различни P2P платформи, като по този начин намалят риска от проблеми с платформата. В тази категория попадам и аз, тъй като държа да разпределям парите си между различни платформи, най-добре с различна доходност и риск.

Вашите пари са във вашите ръце

Не сте забравили, че аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор, нали? Този материал има аналитичен характер и разглежда една инвестиционна възможност, която може и да не е подходяща за вас. Написаното по никакъв начин не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Вие и само вие, сте отговорни за вашите инвестиционна решения. Лично за себе си, аз съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Двугодишният ми опит от инвестиране в P2P кредити е изцяло положителен. Използвам PeerBerry повече от четири месеца и съм доволен от платформата. Личната ми доходност е 12.08%. При ниско рисковата краткосрочна инвестиционна стратегия, това за мен е отличен резултат. Отношението доходност/риск напълно ме устройва.

Ако и вие смятате, че това предложение е подходящо за вас и рискът си заслужава, можете да се инвестирате в PeerBerry. Надявам се да останете доволни от резултатите си като мен.

33 коментара за “Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно”

 1. Относно „Не могат да се избират оригинатори в автоматично инвестиране – възможно е само избирането на държави, но не и на конкретни оригинатори“.

  Отскоро вече е възможно – първо се избират държавите и след това конкретни оригинатори. Screenshot: https://www.screencast.com/t/1Sbhcufy/

 2. Здравейте, г-н Недев. Може ли няколко думи за това как и кога може да се излиза от инвестицията

  1. В момента единствения начин за излизане е като падежират кредитите. Няма вторичен пазар. Това не е съществен проблем, защото всички кредити са краткосрочни с падеж до 1 месец. За да излезете от инвестицията, просто спирате автоматичното инвестиране и от изплатените кредити и лихви се натрупват в акунта ви. Всичко събрано там може да го теглите веднага. Това означава, че около 80% от инвестираната сума ще е налична за теглене до 1 месец след спиране на автоматичното инвестиране. Ако приемем, че около 20% от кредитите са просрочени за тях са необходими общо до 60 за се върнат парите. Това значи, че 100% от сумата трябва да е изтеглена в рамките на 3 месеца.

 3. Pingback: Peerberry стана на 1 година и вече има над 3000 инвеститора

 4. Привет, интересно, пробвах същата автом стратегия и се оказа, че в кошницата не влезе нищо … 🙂 Иначе ръчно купуване мога да правя …

  1. Ако стратегията е настроена и стартирана правилно, може в момента да няма кредити, които отговарят на стратегията. Изчакайте ден-сва сигурно ще се появят.

 5. Pingback: Grupeer - инвестиране в имотни и бизнес заеми с висока доходност

 6. Pingback: P2P преглед - Новото в P2P инвестициите през февруари 2019

 7. Неделчо Иванов

  Използвам същата стратегия като вас от началото на годината но при мен NAR-а е между 5 и 6%. Къде бъркам. Свободни средства почти не се задържат – влизам почти всеки ден и инвестирам и ръчно. Вярно е че напоследък има само кредити с 11%, но все пак такава разлика. Някаква идея?

  1. Има някакъв бъг в Peerberry през последната седмица и показва неверни числа за NAR – между 2% и 22%. Ще се оправи. Едва ли е при вас проблема. Обсъждано е в групата.

 8. Г-н Недев
  Теглили ли сте вече пари към личната си сметка?
  Искат ли верифициране, както при IUVO или даннит, коита имат за вас при регистрация са достатъчни

  1. Теглил съм. Аз винаги го правя още в началото при регистрацията, за да съм сигурен. Не си спомням какъв точно е бил процеса, но ако сте качили документи за кдентификация не би трябвало да има друго. Пробвайте с някаква символична сума, за да знаете, че всичко е ок когато се наложи.

 9. Има ли първоначален бонус за нови инвеститори и какви са условията (например % от инвестираната сума през първия месец) ?

 10. Здравейте!
  Инвестирах по малко в няколко различни кредита в тази платформа защото съм начинаеща, а срокът е къс. Но 3 от тях са просрочени с вече по повече от 10 дни. Леко съм разтревожена – така ли ще останат нещата?

  1. Няма за какво да се тревожите. Съвсем нормално е да има просрочени кредити. Ако плащанията по тях се забавят над 60 дни се включва гаранцята за обратно изкупуване и ще си получите цялата инвестирана в кредита сума на 61-вия ден от забавената вноска.

   1. Благодаря за отговора!
    Все пак, предвид забавянето с 60 дни на 1/3 от инвестицията ми, вече не я прави толкова краткосрочна.
    Зная, че това е част от риска, но води до размисъл.
    Успешна и здрава година!

 11. Владислав Енев

  Здравей Стойчо,
  Благодаря за чудесния блог и детайлните и откровени ревюта. Относно Peerberry, виждам че ревюто което си направил е от 2018. Към днешна дата продължаваш ли да ползваш платформата и има ли нещо значително по различно от първоначалното ревю – от гледна точка на надеждност на платформата, рейтинг, доходност, атрактивност?

  Поздрави
  Владо

  1. Благодаря за хубавите думи! Да, продължавам да я ползвам. През миналата година тази платформа много надхвърли очакванията ми. Определено днес бих ѝ дал по-висок рейтинг от през 2018. За мен, Peerberry е една от най-добре представящите се платформи в момента. Повече актуални впечатления споделям на страницата на във Facebook и най-вече в групата за P2P към нея.

 12. Здравейте, г-н Недев ако забавянето на изплащането на кредитите надвиши 30% за срок 60 дни, какви мисли и действие би породило при вас/ човек с опит в материята/.Известна ли ви е норна в % при която да ви светни червена лампа, и излизане от позиция?

  1. Няма такъв универслен процент. Има определени класове кредити, които постоянно са над 50% и това е съвсем нормално за този сегмен – високорискови потребителски кредити, които често са с ГПР от около 49%. Освен това забавянето не означава неплащане.

 13. Здравейте,

  Въпреки че минах през вашия линк за да се регистрирам, имаше непопълнено поле referral code, освен това уникалният код изчезна от query string-a. Може да го пазят в локал сторидж, но ме съмнява. Бихте ли споделили вашия, за да го използвам? Знае ли човек, може да има някакъв дребен бонус 🙂

   1. Благодаря, регистрирах се успешно с вашия рефърал код. Успех и с нетърпение очакваме новите статии 🙂

 14. Здравейте,
  благодарности за споделения опит! Платформата вече предлага избор на оригинатори освен държави в автоматично инвестиране. Може ли да споделите вашия опит с оригинаторите и кои сте избрали вие?
  Благодаря и поздрави!

 15. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  Виждам във вашите настройки цифра 75? Защо 75 след като всички кредити са до 45 дни? Да не би са е объркана цифра?…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *