Peerberry P2P най-добрата инвестиция

Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно

PeerBerry е нова платформа за P2P инвестиране, предлагаща над 12% средна годишна доходност. Платформата е на по-малко от година, но се развива изключително бързо. Собственост е на Aventus Group, които имат над 9 години опит в потребителското кредитиране. Сайта на PeerBerry е функционален, с отличен дизайн. Изглежда съвременно и е удобен за работа. Лесната настройка на автоматичното инвестиране прави P2P платформата лесна за ползване и от инвеститори без опит. Ще разгледам детайлно платформата, като споделя собствените си впечатления и мнение за PeerBerry, както и за какви инвеститори е подходяща.

Основни характеристики на PeerBerry

ХарактеристикаОписание
Обща оценка: 4.0/5*
Доходност:12% (11.0-13.00%)
Ниво на риск: 7/10**
Работи от:2017
Регулирана:Не.
Изход от инвестицията:Сравнително бърз - заемите са краткосрочни до 45 дни.
Автоматично инвестиране: Да. Автоматично с лесни настройки.
Време за управление:Почти никакво, напълно автоматична стратегия.
Опит на инвеститора:Минимален или никакъв опит.
Такси:Няма.
Бонуси:Включете се.
Подробно ревю: Прочетете детайлното ревю на Peerberry.

Какво е PeerBerry?

PeerBerry е нова платформа за P2P инвестиране, регистрирана в Латвия. Тя работи по-малко от една година – от Ноември 2017, но се развива изключително бързо. PeerBerry предлага много добра средна годишна доходност – над 12%. Основната концепция на платформата, да направи P2P инвестирането просто, е постигната. Сайтът на PeerBerry е функционален и удобен за работа, с изчистен съвременен дизайн. Лесната настройка на автоматичното инвестиране прави P2P платформата подходяща и за инвеститори без опит. Кредитите на платформата са само в евро и няма валутен риск при инвестирането.

Кои са PeerBerry?

Платформата е собственост е на Aventus Group, литовска кредитна група с над 9 години опит в потребителското кредитиране. Групата е специализирана основно в краткосрочни кредити до заплата и има много добри показатели. Интересен факт за бизнеса на Aventus Group е, че са печеливши още от основаването си. През 2016 започват да предлагат заемите си в Mintos. Това продължава само 3-4 месеца. През това време Aventus Group виждат сериозните перспективи на P2P инвестирането и решават да направят собствена платформа.

Така, през ноември 2017, се появява PeerBerry. В началото тя предлага само заеми от 4 оригинатора от групата, на която PeerBerry са собственост – Aventus Group. Портфейлът на Aventus Group има отлични показатели и определено техните оригинатори са много стабилни и перспективни. В последствие платформата добавя още 3 оригинатора от латвийската кредитна група Gofingo. Съвсем от скоро се присъедини нов оригинатор – Lithome, кредитиращ имотни проекти.

Ако някой е следил историята на българската P2P платформа iuvo, веднага ще намери доста прилики с PeerBerry. Иуво също е създадена от много успешната кредитна група – МФГ. Също започва с кредити от оригинаторите на групата EasyCredit, VivaCredit и iCredit, като напоследък се включват и други оригинатори. Основната разлика е, че МФГ са оценили потенциала на P2P кредитирането повече от година по-рано от Aventus Group. При бурното развитие на финансовите технологии (финтех), тази разлика от една година никак не малка.

По почти всички показатели и като функционалност, Иуво предлага повече. Има вторичен пазар, три пъти повече инвеститори, по-голям избор на различни видове кредити и по-голям обем финансирани кредити. Скоростта на развитие на PeerBerry, обаче е по-висока. По някои параметри, като брой оригинатори, страни на кредитиране и средна доходност, платформата изпреварва iuvo, а сериозно предимство е изключителната простота и удобство на работа.

Каква доходност носи PeerBerry?

Доходността е един от най-важните параметри на всяка P2P платформа. Хубавото при PeerBerry e, че тя е много добра – около 12%. За разлика от други платформи, при които различните кредити са с доста различни лихвени проценти, тук кредитите варират с не повече от 1-2%. Моята лична доходност за четирите месеца използване на платформата е 12.08%.

PeerBerry инвестиция с висока доходност

Когато започнах имаше доста кредити с лихва от 13%, но напоследък повечето са с 11%. Това е нормално и е тенденция при всички P2P платформи, докато лихвените нива не започнат да се повишават. Дори доходността да падне на 10-11% тя все още над 12-15 пъти по-висока от най-високите лихвени проценти по депозитите. Голямо предимство е, че при неплащане на кредита, гаранцията за обратно изкупуване изплаща както главницата, така и натрупаната лихва. Така лошите кредити не водят до влошаване на доходността на инвеститорите.

Моята доходност е реализирана с изцяло автоматична стратегия със следните настройки:

автоматична стратегия с висока доходност

Предимства на PeerBerry

Основните предимства на PeerBerry, които я правят добър избор сред P2P платформите, достъпни за български инвеститори са:

 • Много лесна и удобна за работа P2P платформа – простота и удобството са в основата на PeerBerry. Платформата има ясен и изчистен интерфейс, с който се работи много лесно и приятно.
 • Функционален сайт с отличен дизайн – по мое мнение, един от най-добрите сред P2P платформите. Работи отлично и на мобилни устройства.
 • Много добра доходност и наличност на заеми – по-голямата част от кредитите са краткосрочни и с лихва над 11%, често 12%, а до скоро и 13%. В момента няма недостиг на кредити.
 • Лесна настройка на автоматичното инвестиране – автоматичното инвестиране е много лесно за настройване и е най-добрия начин да използвате PeerBerry.
 • Подходяща е за инвеститори без опит – платформата е много лесна за ползване, което в комбинация с автоматичното инвестиране я прави подходяща за инвеститори без опит и желание да отделят време за активно управление.
 • Детайлно описание на всеки кредит – има ясно и детайлно описание на кредитите. Най-подробно описани са кредитите за имотни проекти.
 • Всички заеми са краткосрочни с гаранция за обратно изкупуване, като се изплаща както главницата, така и дължимата лихва.
 • Стабилни собственици и оригинатори – Aventus Group собствениците на платформата и четири от оригинаторите, са компания с 9 годишна история в кредитирането, като през цялото време са на печалба.
 • Развива се бързо, като се добавят нови типове кредити и оригинатори.

Недостатъци на PeerBerry

Основните недостатъци на платформата са:

 • Работи по-малко от година – до момента резултатите са отлични, но е важно да има достатъчно кредити с нарастване броя на инвеститорите. Платформата не е печеливша, но можем да приемем, че е финансово стабилна, тъй като групата собственик е на печалба още от първата година на основаването си – 2009.
 • Ограничен избор от оригинатори и държави – в момента има 8 оригинатора и 5 държави. Освен 4 оригинатори от Aventus Group, които са собствениците на платформата, има още 3 от групата Gofingo и един, кредитиращ имотни проекти.
 • Няма вторичен пазар – въпреки, че почти всички кредити в момента са краткосрочни – до 45 дни, това е сериозен проблем. Липсата на вторичен пазар не дава възможност за бърз непланиран изход от инвестицията. С появата на кредити с по-дълъг падеж и особено имотни проекти, това ще става все по-сериозна пречка. Споменава се, че PeerBerry ще предложи възможност за обратно изкупуване на дългосрочните кредити, но до момента няма такава възможност. Няма яснота как ще се случва и каква ще е таксата за това.
 • Информацията за оригинаторите не е достатъчно детайлна – дадени са основните параметри на всеки оригинатор, но няма официални документи, в които да се видят. Освен това, за някои сумите са полски злоти, за други в чешки крони, което не позволява лесно сравнение и не е удобно, предвид, че всички инвестиции в платформата са само в евро. Липсата на достатъчно информация не позволява обективно да се прецени надеждността на оригинатора и възможностите му да изпълнява гаранцията за обратно изкупуване.
 • Не могат да се избират оригинатори в автоматично инвестиране – възможно е само избирането на държави, но не и на конкретни оригинатори.
 • Липса на приоритети за автоматично инвестиране – възможно е създаването на няколко портфейла за автоматично инвестиране, но не е ясно в какъв приоритет се изпълняват.
 • Платформата не е регулирана – регулацията не е панацея, но все пак гарантира спазването на определени минимални стандарти.
 • Няма готови справки и полезни статистики – за анализ на портфейла трябва да се използва Excel.

Как работи PeerBerry?

PeerBerry е P2P платформа от тип пазар за кредити (marketplace). Други платформи от този тип са Mintos, която доминира в Европа и iuvo, които са най-популярните в България. Този тип платформи предлагат на инвеститорите да закупят дялове от кредити, отпуснати от други кредитни институции (наречени оригинатори). Инвеститорите получават част от лихвата и главницата по кредитите, пропорционално на закупения дял.

Ръчно инвестиране

Платформата се използва много лесно и напълно отговаря на лозунга си “Investing made simple”. Тя позволява на инвеститорите да избират ръчно кредити или да използват стратегии за автоматично инвестиране. Използването на автоматично инвестиране е почти задължително, тъй като кредитите се изчерпват много бързо. За четирите месеца, от както използвам PeerBerry не ми се е случвало да видя повече от десетина кредита на пазара.

Пеерберри PeerBerry Manual Invest

Ръчното инвестиране е подходящо само за големи кредити, като имотни проекти. По принцип такива кредити обикновено са малко на брой и в тях се инвестират по-големи суми. Затова при тях е добре да се прави ръчен подбор. Такива кредити се предлагат от около месец. В момента в платформата има един оригинатор, който предлага само един кредит за имотен проект. Той е много детайлно описан и предлага много добри условия – 11% лихва, падеж след 10 месеца и гаранция за обратно изкупуване, което не се среща често при кредитите за имотни проекти.

Peerberrry Real Estate Investing

Информацията за всички кредити е много детайлна и подробна, но има смисъл само за имотните проекти. За краткосрочните кредити ръчното им избиране не е удачно, тъй като за създаването на разумно диверсифицирано портфолио от 100-200 кредита, ще са нужни няколко седмици. Кредитите са с падеж около месец и подобно усилие не си заслужава.

Автоматично инвестиране

Най-удобния и ефективен начин да се използва PeerBerry е чрез автоматичното инвестиране. То е много просто и удобно за настройка и дава отлични резултати. Възможно е създаване на няколко портфейла за автоматично инвестиране, но не е ясно в какъв приоритет се изпълняват. За разлика от прецизното управление на автоматичните стратегии в Mintos, тук нещата са пределно прости и липсват доста опции. Възможностите за автоматично инвестиране на Иуво предлагат много по-големи възможности за настройка. За щастие, предлаганите на платформата кредити в момента са почти изцяло краткосрочни и това не е проблем. При разнообразяване на видовете кредити и с увеличаване броя на оригинаторите, липсата на възможности за контрол ще започне да е проблем. Да се надяваме, че PeerBerry ще ги предложат скоро, като простотата на платформата няма да пострада от това. Ето как изглеждат моите настройки за автоматично инвестиране:

PeerBerry автоматично инвестиране

За мен най-сериозния проблем в автоматичното инвестиране е невъзможността да се избира, от кои оригинатори да се купуват кредити. Дори при наличието на едва трима оригинатори това е невъзможно. Единия оригинатор, инвестиращ в имотни проекти, автоматично отпада с ограничаването на падежа до 50 дни. Другите два оригинатора Aventus Group и Gofingo, обаче, предлагат краткосрочни кредити, а са доста различни като история и финансови показатели. Това, комбинирано с недостатъчната информация за оригинаторите, по мое мнение, е най-големия недостатък на PeerBerry.

Справки и анализ на портфейла

Моето мнение за PeerBerry е, че една от най-големите възможности за подобрение са справките и анализа на резултатите на портфейла. Вярно е, че при предлаганите в момента краткосрочни кредити няма голям смисъл от анализ, но с нарастването на типовете кредити такава възможност ще е удобна.  В момента няма готови справки и полезни статистики. За анализ на портфейла трябва да се използва Excel.

PeerBerry бонус анализ

Платформата позволява да се прегледат както текущите кредити в портфейла, така и вече падежиралите. Както се вижда от горния екран, има възможност да се филтрират по различни показатели и резултата да се прегледа или свали в Excel, където да се анализира. Колоните на списъка и параметрите за филтриране са едни същи за текущите и за падежиралите кредити. Някои нямат смисъл за вече падежиралите заеми, но се показват. Също както и при iuvo, справките са слаба страна на PeerBerry. Хубавото е, че има данъчна справка за реализирания доход, нещо което Иуво също обещаха да направят.

Депозиране в PeerBeery

За да инвестирате в PeerBerry, трябва да преведете пари в инвеститорската си сметка в P2P платформата, чрез международен превод в евро. Тази елементарна операция може да ви излезе доста скъпо, благодарение на българските банки. За да не се случи това, препоръчвам да използвате услуги за международни парични преводи като Paysera и TransferWise, които по мое мнение, са най-изгодния начин за превеждане и получаване на пари в чужбина. Повече информация за изгодни международни преводи, може да прочетете в отделна статия. За PeerBerry е най-добре да използвате Paysera, ако имате такава, тъй като тяхната сметка е в тази платформа и превода ще мине много бързо.

Peerberry депозит лихва

За кого е подходяща PeerBerry?

Мнението ми за PeerBerry е, че платформата е подходяща основно за два типа инвеститори. Едните са инвеститори, търсещи висока доходност, без да са склонни да изучават тънкостите на P2P кредитирането и да отделят време за избор на кредити, но в същото време доходността от 6.75% на най-близката алтернатива на депозит Bondora Go&Grow не е достатъчна за тях. Важно е, те да имат предвид, че риска при PeerBerry е по-висок от този, който поемат с Bondora Go&Grow.

Другия тип инвеститори са опитни инвеститори, които желаят да диверсифицират инвестициите си в различни P2P платформи, като по този начин намалят риска от проблеми с платформата. В тази категория попадам и аз, тъй като държа да разпределям парите си между различни платформи, най-добре с различна доходност и риск.

Вашите пари са във вашите ръце

Не сте забравили, че аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор, нали? Този материал има аналитичен характер и разглежда една инвестиционна възможност, която може и да не е подходяща за вас. Написаното по никакъв начин не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Вие и само вие, сте отговорни за вашите инвестиционна решения. Лично за себе си, аз съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Двугодишният ми опит от инвестиране в P2P кредити е изцяло положителен. Използвам PeerBerry повече от четири месеца и съм доволен от платформата. Личната ми доходност е 12.08%. При ниско рисковата краткосрочна инвестиционна стратегия, това за мен е отличен резултат. Отношението доходност/риск напълно ме устройва.

Ако и вие смятате, че това предложение е подходящо за вас и рискът си заслужава, можете да се инвестирате в PeerBerry. Надявам се да останете доволни от резултатите си като мен.

Ако ви харесава, споделете с приятели:

8 коментара за “Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно

 1. Относно “Не могат да се избират оригинатори в автоматично инвестиране – възможно е само избирането на държави, но не и на конкретни оригинатори”.

  Отскоро вече е възможно – първо се избират държавите и след това конкретни оригинатори. Screenshot: https://www.screencast.com/t/1Sbhcufy/

 2. Здравейте, г-н Недев. Може ли няколко думи за това как и кога може да се излиза от инвестицията

  1. В момента единствения начин за излизане е като падежират кредитите. Няма вторичен пазар. Това не е съществен проблем, защото всички кредити са краткосрочни с падеж до 1 месец. За да излезете от инвестицията, просто спирате автоматичното инвестиране и от изплатените кредити и лихви се натрупват в акунта ви. Всичко събрано там може да го теглите веднага. Това означава, че около 80% от инвестираната сума ще е налична за теглене до 1 месец след спиране на автоматичното инвестиране. Ако приемем, че около 20% от кредитите са просрочени за тях са необходими общо до 60 за се върнат парите. Това значи, че 100% от сумата трябва да е изтеглена в рамките на 3 месеца.

 3. Привет, интересно, пробвах същата автом стратегия и се оказа, че в кошницата не влезе нищо … 🙂 Иначе ръчно купуване мога да правя …

  1. Ако стратегията е настроена и стартирана правилно, може в момента да няма кредити, които отговарят на стратегията. Изчакайте ден-сва сигурно ще се появят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *