fbpx
Продължете към съдържанието

Кредитна карта без такси и безплатно издаване до 30 минути

кредитна карта

Ако не обичате да плащате такси, без реално да ползвате дадена услуга, кредитната карта Темпо на Тексим Банк е едно изгодно предложение. Издава се безплатно до 30 минути на място. Няма годишна или месечна такса и има до 45 дни гратисен период. Тя е отлично допълнение на безплатната дебитната карта Revolut, тъй като някои услуги, като наемане на коли и хотелски резервации, често задължително изискват кредитна карта.

Ще разгледам накратко най-важните параметри на кредитната карта, както и как е най-изгодно да се ползва.

Валута на картата

Кредитната карта Темпо се издава само в лева. Това означава, че няма да е много изгодна за плащане в чужбина, заради превалутирането по курса на банката. Изгодна е за плащане в България, но само ако погасявате цялото си задължение в рамките на гратисния период. За плащане в чужбина е най-изгодно да използвате картата на Revolut.

Кредитен лимит

Максималният кредитен лимит е до 5000 лева, което е напълно достатъчно за повечето хора. Конкретната му стойност се определя индивидуално при издаването на картата и зависи от доходите и кредитната ви история. Ако нямате доказани доходи или имате лоша кредитна история, вероятно изобщо няма да ви одобрят.

Такси по кредитна карта Темпо

Най-хубавото е, че можете да получите и използвате картата напълно безплатно. Няма такса за издаване, годишна или месечна такса за ползване за целия период на валидност на картата. Това позволява да я използвате само при нужда, без да плащате за това, че просто имате кредитна карта.

Няма такси за покупка в България, в чужбина или в интернет. Това е отлична новина, тъй като някои банки имат такси при покупка в чужбина или в интернет.

Таксите за теглене от банкомат са солени! Започват от 3-4 лв плюс 1% или 1.5% от сумата за банкомати в България и достигат до 6 лв и 1.5%, но не по-малко от 10 лв в чужбина. Най-добре не си и помисляйте да теглите в брой. Това важи за почти всички кредитни карти. Ако ви се налага, по-добре използвайте Revolut, която има €200 безплатно в рамките на 30 дни.

Има такса от 1% за възстановяване на суми чрез картова операция на POS по картата. Това се среща често при кредитните карти, но трябва да го имате предвид при анулиране на покупка. Тази такса я прави неподходяща за захранване на сметката ви в Bondora, тъй като при теглене ще доведе до намаляване на доходността с 1%.

Всички такси и комисионни на кредитната карта Темпо са подробно описани на сайта на Тексим Банк. Липсата на много от обичайните такси прави кредитна карта Темпо много изгодно предложение. Ако я използвате разумно, реално употребата й може да ви излезе напълно безплатно. Как точно да го направите, ще ви кажа след малко.

Кредитна карта за 30 минути в мола!

Много приятна иновация от страна на Тексим Банк е, че кредитната карта Темпо се издава в рамките на 30 минути в офис на банката и на киоска в Мол Сердика. Появата на банките в молове и търговски центрове е отлична новина за клиентите им, тъй като дава възможност за удобно ползване на банковите услуги на големия брой посетители на търговските центрове.

безплатна кредитна карта без такси
Поглед към банките от различна перспектива

Тук не става дума само за одобрение в рамките на 30 минути, а за реалното издаване на картата. От банката са осигурили специално устройство, което изработва пластиката на място, веднага след одобрение. Беше ми интересно, а служителите бяха любезни и ми разрешиха да го снимам.

кредитна карта без такса
Принтер за кредитни карти

Как да използвате изгодно кредитна карта?

Ще ви дам два много прости съвета как да използвате максимално изгодно кредитна карта. В случая, те се отнасят до тази конкретна карта, но са приложими за всякакви кредитни карти:

 1. Използвайте кредитната карта като дебитна. Това става, като погасявате цялото задължение в рамките на гратисния период. Така няма да се налага да плащате лихва, която е доста висока – 19.95%. Обърнете внимание как точно се отчита гратисния период, за да не бъдете изненадани.
 2. Никога не теглете от банкомат! Особено в чужбина. Най-изгодно е да използвате Revolut, която позволява теглене на €200 безплатно в рамките на 30 дни.

Какво трябва да знаете за гратисния период?

Първото, което е важно да знаете е, че гратисният период е само за покупки. За теглене на пари няма гратисен период и лихвата започва да тече веднага – от датата на транзакцията. Затова тегленето на пари от кредитна карта трябва да се избягва.

Другото важно е, че гратисният период не е 45 дни, а до 45 дни. Разликата е много съществена. Най-лесно се онагледява с пример. В примера сме приели, че извлечението за предходния период излиза на 1-во число, а погасяването е до 15-то число на следващия месец.

кредитна карта с гратисен период 45 дни
Пример за гратисен период от 45 дни

Максималният гратисен период за покупки е до 45 дни. Ако дадена покупка бъде направена на 1-ви март, то погасяването на задължението може да бъде направено до 15-ти април без лихва. В горния пример, ако направите покупка на 1-ви март ще имате 45 дни гратисен период. За покупката на 1-ви април той ще е само 15 дни.

За ползването на гратисен период за покупки (направени през предходния месец) е необходимо да погасите цялото задължение формирано през предходния период (500 лева) до 15-ти април.
Ако погасите само част от задължението, формирано през предходния месец, то върху сумата на покупките ще се начисли лихва от датата на транзакцията – гратисен период няма да има.

За изтеглените от банкомат пари гратисен период няма и ще платите лихва от датата на тегленето им до датата на пълното им погасяване.

Това не е реклама

Искам да подчертая, че по никакъв начин не ми е платено за тази статия и тя „не е създадена в сътрудничество с Тексим Банк„, както често се случва в някои сайтове и издания. По никакъв начин не съм получил каквато и да било компенсация от банката. Написал съм я, защото смятам, че предлаганата кредитна карта е една от най-изгодните, предлагани в момента у нас.

Не мразя банките

Често ми казват, че мразя банките, което не е така. Омразата е силно чувство. Не ги мразя. Просто не ги обичам, а това никак не е трудно, предвид отношението им към клиентите. Когато, обаче, предложат добър продукт, аз го препоръчвам. И го правя с удоволствие.

Между другото, Тексим Банк е втората банка в България, която вече предлага SEPA превод със сравнително разумната такса от 5 евро. Другата е Прокредитбанк. Скоро се надявам поне повечето банки да предлагат SEPA преводи на цени от 1 до 2 евро. Като в нормалните държави от Европейския съюз.

За новите финансови технологии

Ако не ви се чака банките да бъдат принудени да свалят таксите, можете още сега да се възползвате от напълно безплатните SEPA преводи и дебитни карти на Revolut. Ако имате въпроси и се интересувате от новите финансови технологии (финтех) и възможностите за инвестиции в P2P платформи, включете се в специализираната Facebook група – https://fb.com/groups/revolut.bg.

21 коментара за “Кредитна карта без такси и безплатно издаване до 30 минути”

 1. Е какво и е изгодното на тази карта?!
  Вместо банката да ми плаща някакъв кешбек, аз трябва да им плащам 1% върху ползваната сума!

  1. Има някаква грешка. Не дължите 1% върху сумата. Бъркате нещо. Може би трябва да го напиша по-ясно в статията. Има такса от 1% при възстановяване на платена сума чрез POS терминал. Няма такса за захранване на картата чрез превод от сметка. Ето го текста. “Възстановяване /получаване на средства по картова сметка чрез картова операция /Refund/ – 1%”. И както съм казал, тази карта е изгодна, ако я ползвате по определения начин – да си я имате за хотелски резервации и автомобили под наем. Препоръката ми е основно за този сценарий.

   Ако харчите много през картата и погасявате всичко в рамките на гратисния период, безспорно картите с кешбек са по-изгодни. Аз самият ползвам Mastercard World Elite Premium с минимум 1% кешбек (до 4% на определени места) в цял свят, но харча много и погасявам всичко. Но за този сценарий се искат много добри доходи и желязна финансова дисциплина. И разбира се сериозна месечна такса.

 2. Разбирам, благодаря за пояснението. Аз ползвам Visa от ДСК като част от пакет ЧБ. Нямам годишна такса, а кешбека ми е 1,5%. И аз харча много и погасявам всичко, но кешбека е лимитиран до 500лв на година.

  Ако тази на Тексим наистина няма абсолютно никакви такси може да е изгодна за по-дребни консуматори . Но пак си мисля, че може би има някаква скрита такса, например за обслужваща сметка или нещо друго

  1. И при мен кешбека е лимитиран, но на 1000 лева годишно. Всичко над тази сума не се губи, а се прехвърля за следващата година. Докато имаше American Express беше още по-хубаво, защото тсм кешбека беше 2%, но те се изтрглиха от източна Европа и вече не се предлагат.

   1. Ще е много интересна статия ако имате погледн върху най-добрите кешбек кредитни карти на пазара в България. Аз лично ползвам УИЗ на ДСК, която има 2% кешбек на всички покупки, но само за полети, което си е оферта ако летиш поне веждън на 2-3 години.
    Като цяло този пазарен сегмент с кешбека не е много добре развит в България сравнение с щатите например.

    1. Имам върху няколко такива – на ДСК, на Пиреус, на ПИБ и на Пощенска банка. Аз лично ползвам Mastercard World Premium като част от пакета ми за частно банкиране на Пощенска.

     1. Николай

      Наистина ще е много познователно да направите статия за кешбек карти в БГ. А относно карта на тексим как става погасяване. Дали мога да погася задължение със друга карта на друга банка?

  2. Pingback: 17. Лични финанси и как да инвестираме в Биткойн (с гост Николай Делчев)

  3. Здравейте, интересува ме следното – ако преведа пари от кредитна карта Темпо към Револут, как ще ме таксуват – като превод към сметка или като плащане към търговец през ПОС.

    1. Стойчо, дали сте пробвали да превеждате пари с кредитна карта към револт? Обикновено кредитна карта си без комисионни при плащане към POS. В такъв случай даже печелите със кешбек.

     1. Пробвал съм. Работи идвално с креитната ми карта без такси, комисионни и кешбек си кма. Не е ясно до кога, защото акобанките се усетят не дават кешбек на някои услуги, които третират като разплащания.

      1. Стоян Георгиев

       Здравей,
       Можеш ли да споделиш с коя кредитна карта ти дават кешбек при зареждане на Револют?

       Благодаря!

   1. Нямат почти никакъв релеф (единствено се усеща слабо при пипане). Надписите се трудно четими – бял шрифт (номер и имена) на светъл фон. За релефа дори ме предупредиха от кол центъра им – някои rent-a-car в чужбина не я приемали заради това.
    Не знам след колко седмици стоене в портфейла ми надписите ще се изтрият.

   2. Здравейте на всички знаете ли продукт/кредитна карта дори към друга банка от сорта без лихва да кажем за 10 месеца или 6 месеца,после вече след като изтече периода да се начислява указаната в условита им лихва

   3. искра пенкова

    Как да анулирам току що заявена карта на револут в Англия, дали някой знае…дръпнали са от сметката ми в друга банка сума около 250 паунда с 2 транзакции….не знам как да се справя с измамници които са хакнали сметката

   Вашият коментар

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *