fbpx
Продължете към съдържанието

Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи

Bondora Go&Grow GG разумна инвестиция

Bondora Go&Grow е уникално предложение, позволяващо лесно инвестиране в потребителски кредити. С него, дори инвеститори без никакъв опит с P2P платформи, могат веднага да започнат да получават 6.75% доходност. Голямо предимство е, че средствата не са блокирани и може да се внася и тегли по всяко време, без да се губи доходността от инвестицията.

Bondora вече и на български

От 07.01.2019, Bondora – най-старата и доказана P2P платформа в Европа, вече има интерфейс на български език. Това я прави още по-удобна и лесна за ползване, дори от инвеститори, които не знаят чужди езици. Преводът е направен доста добре, макар на места да има какво да се желае. Важно е, също, че локализацията не е ограничена само до интерфейса, a обхваща и справките и документите, които също са на български език.

Bondora Go&Grow Бондора разумна инвестиция P2P

Инвеститорите в P2P платформите обикновено са млади хора, за които езикът рядко е проблем, но не винаги са запознати с финансовата терминология. След превода на български, езиковата бариера напълно отпада.

Инвестирането е просто и лесно с Bondora Go&Grow

За много хора е трудно да разберат смисъла на P2P платформите и принципите на инвестиране в кредити. Много начинаещи инвеститори не са склони да отделят време, за да изучат тънкостите и да намерят оптималната за тях инвестиционна стратегия. Точно за тях е Bondora Go&Grow. Всичко е пределно просто и лесно. Влагате пари, когато и колкото поискате и получавате 6.75% годишна доходност върху тях. Нищо друго не се изисква. За инвеститорите всичко изглежда като алтернатива на безсрочен депозит или разплащателна сметка с висока лихва от 6.75% годишно.

Какво е Bondora Go&Grow?

Bondora Go&Grow е уникален инвестиционен продукт, плод на 10-годишния опит на най-старата P2P платформа за споделено кредитиране в Европа. Той демократизира финансите, като предлага добра доходност, която не зависи от уменията на инвеститора и предотвратява често срещани грешки, като необмислено поемане на риск или емоционално решение за излизане от инвестицията в неподходящ момент.

Bondora Go&Grow предлага лесна инвестиция с много атрактивни условия:

 • Доходността от 6.75% годишно е много добра за нивото на риска и значително надхвърля инфлацията;
 • Незабавен достъп до инвестираните средства – по всяко време е възможно теглене без загуба на доходност;
 • Не изисква време за обучение и управление на парите;
 • Инвестицията e в евро и няма валутен риск от промени на курса;
 • Доказана и надеждна платформа с 10-годишна история, лицензирана от 3 европейски регулатори;
 • Няма никакви такси, освен €1 такса при теглене без значение от сумата;
 • Дължите данък само след като изтеглите парите си – лихвата се начислява и капитализира ежедневно, но не се превежда към сметката на инвеститора, докато не изтегли инвестицията си;

За много хора атрактивните условия може и да са достатъчни, за да вложат пари в Bondora Go&Grow веднага. Не бързайте! Убеден съм, че когато става въпрос за пари, всеки сам трябва много добре да прецени всички рискове и доколко дадените обещания са реалистични и изпълними.

Съветвам ви да прочетете внимателно всичко до край. Най-добре прочетете и статията „6,75% годишно носи алтернатива на депозит с висока лихва„. В нея съм разгледал в детайли всяко едно условие на Bondora Go&Grow и свързаните с вложението рискове.  Има и детайли как точно се правят малкото настройки и личните ми впечатления.

Препоръката ми е да вложите парите си, само след като се запознаете с детайлите и се убедите, че Bondora Go&Grow наистина е добро предложение за вас. 

Автоматично инвестиране и диверсификация

Инвестирането е напълно автоматично и не се грижите за нищо. Платформата сама изгражда диверсифициран кредитен портфейл. Не е нужно да настройвате никакви стратегии и да следите и оптимизирате параметрите им. Доходността от 6.75% не е гарантирана, но на практика реално е ограничена до тази стойност. За над 10-годишната история на платформата, средната доходност постоянно е над 10%. Доходността на 6.75% се натрупва в резервен фонд, осигуряващ ликвидност, от който се компенсира евентуална по-ниска доходност.

Диверсификация и при малки суми

Bondora Go&Grow осигурява максимална диверсификация дори при малки суми. За да се постигне добра диверсификация в повечето P2P платформи е нужна сума от поне €1000. При Bondora Go&Grow тази диверсификация се постига дори с €1. Инвестирането на малки суми не води до ниска диверсификация и по-висок риск, както при други платформи.

Внасяне и теглене по всяко време

Bondora Go&Grow е една от най-ликвидните инвестиции. Не само сред P2P платформите, а изобщо. Във всеки момент може да заявите теглене на част или на цялата инвестирана сума и ще я получите на следващия работен ден. Таксата за теглене е само €1, без значение от теглената сума. Най-хубавото е, че тегленето не се отразява на доходността и продължавате да получавате 6.75% годишно върху останалата сума. По всяко време може и да внасяте допълнителни средства, които веднага започват да ви носят доходност.

Предимства на Bondora Go&Grow

Предимствата на Bondora Go&Grow са много, което, според мен, прави продукта един от най-разумните начини за инвестиране в P2P платформи. Позволява получаване на добра доходност, особено от начинаещи инвеститори без опит. Ето най-важните от тях:

 • Сигурна и надеждна платформа – Bondora има над 10-годишна история и е регулирана от 3 европейски финансови регулатора.
 • Устойчив растеж – платформата има над 46,000 инвеститора, вложили над €175,000,000 евро. Устойчиво расте, както броят на инвеститорите, така и инвестираната сума.
 • Изключително лесна – не се изискват никакви настройки и време за активно управление на инвестицията. Най-добрият избор за инвеститори без опит и време.
 • Висока ликвидност – възможността за незабавно изтегляне на инвестицията по всяко време, без да се губи доходност, е без аналог и то не само сред P2P платформите.
 • Достъпна инвестиция – съществува възможност за инвестиране на много малки суми, без от това да страда диверсификация и да се повишава нивото на риск. Това е валидно дори за суми от €1. Може да се добавя по всяко време без да се губи доходност.

Ако сега започвате с P2P инвестирането, не искате да изучавате различни стратегии и да управлявате активно, не сте сигурни дали парите няма да ви потрябват – Bondora Go&Grow е най-добрият избор.

Рискове при  Bondora Go&Grow

Най-важното в една инвестиция не е доходността, а рисковете, които поемате. Затова ще разгледаме какви са те при Bondora Go&Grow. Макар и много да прилича на банков депозит, инвестицията не е гарантирана и съществуват рискове, с които инвеститорите трябва да са наясно. Подробно те са посочени в изявлението за риск на Bondora, което може да прочете тук. Имайте предвид, че то се отнася общо за всички продукти на платформата, а не само за Bondora Go&Grow.

Основните рискове, които аз виждам, при Bondora Go&Grow са следните:

Кредитен риск

Важно е да се знае, че инвестираните в Bondora пари не са защитени, както в банките. Няма фонд, който да ги гарантира до €100,000 и инвеститорите могат да понесат загуби при рязко влошаване на състоянието на кредитния портфейл. Този риск е много нисковероятен, тъй като има предвиден сериозен резерв от доходност. Очакваната доходност е 6.75%, а средната за последните 10 години е над 10%.

Риск от неплатежоспособност

Макар Bondora да работи от над 10 години и да е една от малкото P2P платформи, преживели последната финансова криза, не може да се изключи влошаване на финансовото състояние и фалит на платформата. При това не е задължително инвеститорите да загубят парите си, тъй като платформата е само посредник, но най-малкото достъпа до тях ще бъде затруднен. Bondora Go&Grow е една от малкото P2P платформи, които са на печалба, така че този риск е много малко вероятен.

Ликвиден риск

Bondora Go&Grow предлага много висока ликвидност, но при рязка промяна на условията, е възможно тя да намалее и изтеглянето на инвестицията да не може да се изпълни веднага. Никоя P2P платформа, нито банка в света, не може да удовлетвори едновременното искане за теглене на всичките си вложители. Този риск трябва да се има предвид, ако решите да вложите парите си. Никоя банка не го заявява ясно, но той с пълна сила важи и за всички банки.

Риск от изтичане и манипулация на данни

Bondora е онлайн платформа, достъпна през интернет и съществуват някои ИТ рискове свързани със сигурността. Надеждността на съхранението и защитата на данните в Bondora отговаря на стандартите ISO 27001 за сигурност на информацията и ISO 9001 за качество. Това гарантира на инвеститорите, че политиките и процедурите за работа с данни, отговарят на най-добрите практики за защита и сигурност.

Мнението ми за Bondora Go&Grow

Продуктът Go&Grow е нов за Bondora и се предлага от май 2018. Според мен това е едно от най-добрите инвестиции за 2019. И нямам предвид само сред P2P платформите, а изобщо. В Bondora Go&Grow е най-голямата вложена сума от всички P2P платформи, в които инвестирам.

Ако нямате възможност да инвестирате сума от няколко хиляди евро и ще ползвате само една платформа, то препоръчвам това да е Bondora Go&Grow. Това, разбира се, е личното ми мнение. Най-добре е да използвате няколко P2P платформи, за да намалите риска от проблеми с платформата. Друго отлично предложение е Mintos – най-голямата P2P платформа в Европа с над 100,000 инвеститори и над €1.5 милиарда финансирани заеми. За възможностите за инвестиране, които тя предлага може да прочетете в статията „12% доходност носи платформата за P2P инвестиране Mintos„.

Бонус от €5, при инвестиране на над €10, може да получите, ако се регистрирате в Bondora Go&Grow от тук

Подробности и детайли как може да инвестирате в Bondora Go&Grow, както и личните ми впечатления, ще намерите в статията „6,75% годишно носи алтернатива на депозит с висока лихва„.

Вашите пари са във вашите ръце

Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Не давам съвети, а споделям личния си опит. Този материал има аналитичен характер и разглежда една инвестиционна възможност, която може и да не е подходяща за вас. Написаното по никакъв начин не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Вие и само вие, сте отговорни за вашите инвестиционна решения. За себе си, аз съм преценил, че доходността е добра, а рискът е минимален и си заслужава. Инвестирам в P2P платформи от 3 години и съм много доволен от резултатите. През последната година постоянно увеличавам дела на P2P в инвестиционния ми портфейл и в момента той надхвърля 20% от всичките ми инвестиции.

За пръв път Bondora Go&Grow предлага възможност за влагане на пари с много добра доходност от 6.75%, без да изисква срок, в който не може да ползвате парите си. Не е нужен опит и време за управление на инвестицията. По всяко време може да се внася и тегли без да се губи доходност. Не мога да се сетя за по-добро предложение.

Ако смятате, че Bondora Go&Grow е подходяща инвестиция за вас и рискът си заслужава, можете да се регистрирате от тази връзка и ще получите €5 бонус ако инвестирате поне €10. Надявам се, да останете доволни от резултатите си като мен!

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Опит и мнения за P2P инвестиции 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 4000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате че ще е интересна и полезна 👍

41 коментара за “Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи”

 1. Pingback: P2P преглед - как започна 2019 за P2P платформите?

 2. Pingback: Grupeer - инвестиране в имотни и бизнес заеми с висока доходност

 3. Здравейте Г-н Недев регистрирах се в Bondora Go & Grow от вашата връзка която сте споделил, но не получих бонуса от 5€.Мислите ли, че може да е заради това, че закъснях с потвърждаването на регистрацията ми от два дена?Искам да допълня, че бях известен с SMS за бонуса.

  1. Не разбирам как така хем не сте получили бонус, хем сте били известен за бонус с SMS? За да го получите е нужно и да преведете поне €10. И да сте се регистрирали от връзката в сайта.

   1. Искам да уточня, че SMS-а беше уведомителен, в който от Bondora ме информират, че ако завърша регистрацията си ще получа 5€.Аз завърших регистрацията и преведох пари.Писал съм и на съпорта да проверят да не е станала някаква грешка.Благодаря Ви за отговора.

 4. Pingback: Кои са банките с най-високи лихви по депозити през 2019 година?

 5. Здравейте,

  Как мога да преведа пари в Bondora Go&Grow с Revolut ?
  Можете ли да ми дадете стъпките ако сте го правили.

  Благодаря предварително!

  1. В Revolut избирате Payments, Bank Transfer, Add new beneficiary, To Business, Country Estonia, Currency Euro и после задавате сметката за SEPA превод, посочена в Bondora. Важно при превода в Add reference да си посочите инвеститорския номер в Bondora.

 6. Pingback: Кредитна карта без такси и безплатно издаване до 30 минути на място

 7. Георги Кацаров

  Здравейте господин Недев,

  Как стои въпросът с данъците, ако те са 10% върху печалбата, как доказваме че инвестицията е разход? Т.е. ако вкарам 1000 лв в платформата и да речем след 1 година имам 1065 лв и реша да ги изтегля как да докажа че чистата ми печалба е 65 лв и се облага тази сума, а не 106 лв на 1065-те?

  Поздрави,
  Георги

  1. Платформата дава извлечение за всички движения по сметката – внасяне, теглене и начислени лихиви. Има и специална данъчна справка, в която печалбата е ясно обозначена.

 8. Pingback: Mintos Invest&Access - what we know before the official lunch - June 7

 9. Pingback: RoboCash - 12% доходност лесно и автоматично - ревю и мнение

 10. Аз също не получих бонуса си от този линк. Бондора ми изпрати мейл It’s not too late! Finish your registration and 5€ bonus will be added to your account as a thanks from Bondora.

  При кликане на бутона за получаване на бонуса, ме изпраща в страницата с настройки на профила ми, където нямам какво да донастройвам. Профилът ми е потвърден и има преведени над 60€.

   1. Проблемът се оказа много елементарен 🙂
    Изпращат 5€, но в сметката в бондора, които трябва да се прехвърлят в GG и всичко е ОК

 11. Здравейте, след като лихвата при go and grow е 6.75% и се капитализира ежедневно, следователно на годишна база би трябвало да е 6.982% или се бъркам ?

  Благодаря за отделеното време! Поздрави!

  1. Не. Лихвата се начислява ежднвено, но доходността е ограничена точно до 6.75%. Другото остава за резерв, който да компенсира евентуалната по-ниска доходност при необходимост.

   1. Т.е. важното да се отбележи е, че ежедневно начислената лихва е около 6.53% (а и не абсолютно винаги), което дава 6.75 на годишна база. Когато изпилзвах продукта имаше и дни, в които начисляват по-малко (макар и рядко).
    Освен това начислената лихва е до нещо от сорта на 8ми знак след десетична запетая, т.е. не губите или печелите нищо от закръгления, макр и понякога да изглежда така на база визуализацията в самото Go&Grow.

 12. А правилно ли разбирам, че минималната лихва е 6.75 и обикновено тя е около 10%?

  1. Не съввсем. Обикновено е над 10%, но максималната, която получавате е 6.75%. Останалото остава като рзервен фонд, който да допълни до 6.75%, ако има моменти, в които е под тази стойност.

 13. Инвестирах през август в Go&Grow с TransferWise . От Bondora потвърдиха документа ми за самоличност , но не и банковата ми сметка. Проблема доколкото разбирам е , че не съм им направил превод чрез SEPA . Не знам как да стане това защото банката , в която ми е сметката е ЦКБ и не е от тези шест , които излизат на тяхната платформа . Какво ще трябва да направя , за да се реши проблема ?

 14. Здравейте,

  Чудесна е, че отделяте от времето си да пишете в блога и да съветвате други интвеститори с по-малко опит.

  Имам един въпрос, при инвестиция в Go&Grow, възможно ли е да се види портфолиото в което Бондора инвестира автоматично?

  Благодаря

  1. Благодаря! Конкретните кредити Go&Grow не могат да се видят, но може да се види разпределението на портфейла по страни и класове, което е същото за Go&Grow. Всеки месец вадят много подробни данни.

 15. Здравейте!
  Обмислям регистрирация в Бондора. Когато се регистрирaх в Mintos, преведох директно пари от левовата банкова сметка в ДСК Директ.Превода се извърши за няколко минути и не забелязах таксата да е голяма.Въпросът ми е: Необходимо ли е да ползвам Paysera за инвестиране в Бондора или мога да подходя по същия начин?

 16. При проверка на тарифата на Банка ДСК Кредитни преводи в евро към други банки в ЕИП (SEPA кредитни преводи) през електронен канал се оказа, че има такса 8.00 евро.

 17. Мартин Красимиров

  Г-н Недев ,
  Регистрирах се в Bondora и прехвърлих 500 евро от дебитна карта (В Евро) VISA Classic.
  Парите се получиха веднага в сметката.
  В графата Теглене се иска да потвърдя сметката си: „Please verify your bank account to complete your account setup. You can do this by making a transfer (minimum €0.01) to your Bondora account“ и има два варианта SEPA и Transfer Wise.
  Какво трябва да направя при положение че сметката ми е от Дебитна карта Visa Classic?
  Предварително Благодаря за отговора и се извинявам ако някъде в блока този казус е изяснен.
  Мартин Красимиров

  1. Трябва да направите SEPA превод от банкова сметка на ваше име към сметката на Bondora. Може да преведете само 1 цент. После ще може да теглите към тази сметка. Може да ползвате семтката, към която е издадена двбитната карта.

   1. Здравейте господин Недев,

    В Trustpilot има мненията на потребители на Bondora за затруднения с изстеглянето на инвестираните средства. Ако е възможно да споделите вашето мнение по този въпрос.

    1. Никога не съм имал проблем. Ползвам ги откакто съществуват и само веднъж са ми правили проверка, което е нормално. Не знам какво значи „затруднения“, но всяка финансова институция прави проверки при определени съмнения.

 18. Здравейте, г-н Недев! Имам едно питане свързано с лимита на месец при Bondora Go & Grow. В момента те имат 400 евро лимит на месец (не броя unlimited предложението им, което е с 4% доходност).
  Фактически при по-висок инвестиционен капитал на месец (за някакъв период от време), изглежда, че трябва да се прибегне до други платформи. Попринцип базирано и на вашите анализи, бях избрал mintos, bondora и iuvu, като смятах да бъде 40%-40%-20%. При 3000 евро вложение, това са 1200 – 1200 – 600. Очевидно с лимита на Bondora, това не е постижимо. Какви са препоръките ви? (още не съм видял минтос и iuvu имат ли някакви подобни лимити) Не ми се иска да оперирам с повече от 3 платформи, а искам да имам прилична диверсификация.

  1. Аз бих внимавал с Mintos. По-добре вижте някои платформи като Reinvest24, EstateGuru, Rendity. Разбира се, решението е ваше. Това са просто идеи. Не са препоръки!

   1. Здравейте
    г-н Недев,въпрос, какви действия се извършват при летален край на инвеститор, при положение че има акаунт в Револют и изградена дигит.инфраструктура към различни P2P платформи и закупени акции от Револют.Как неговите или негов наследник ще се добере до активите , да кажем че има достъп да Револют, и P2P c pass.

 19. Допълнение към горния случай, лицето не знае да управлява / да работи на платформа / или да търгува с акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *