fbpx
Продължете към съдържанието

Мнението за P2P инвестициите на един млад инвеститор

Grupeer Peer to Peer инвестиране в P2P П2П

Печелившият от специалната томбола на Grupeer – Симеон Радев беше любезен да сподели своя опит в инвестициите, които е правил. Защо предпочита P2P инвестициите, в кои P2P платформи инвестира, какво харесва в тях и какво може да се подобри. Отговорите на тези въпроси може да прочетете в интервюто с него:

Представете се накратко – разкажете ни за себе си. На колко сте години, с какво се занимавате? Късметлия ли сте и печелили сте други награди?

Казвам се Симеон Радев и съм на 29 години. Занимавам с програмиране. Интересувам се от технологични иновации, инвестиции, автоматизация, machine learning и почти всичко свързано с компютри. Всяка седмица ходя на кино, чета трилър книги и се опитвам да се усъвършенствам и развивам. Обичам природата, карам колело и играя тенис на маса.

мнение за P2P инвестициите на Симеон Радев - печелившият от томболата на Grupeer

Спокоен човек съм, леко интроверт. Чувствам се голям късметлия в живота. Нещата винаги са ми се случвали сякаш с лекота и в правилния момент. Печелил съм награди и бонуси при регистрация и инвестиране в P2P платформи, а сега и томболата на Grupeer за инвеститорите, включили се чрез VivaInvest.

От кога и в какво инвестирате?

За пръв път направих депозит през 2013 година, който беше много изгоден. Бях изключително доволен от доходността, докато не обявиха банката в несъстоятелност. Имах късмета да изтегля парите си и цялата натрупана лихва няколко дни преди банката да затвори врати. Така не ми се наложи да чакам шест месеца, докато ги получа обратно.

Прехвърлих сумата в няколко „консервативни“ еврови/левови облигационни фонда. Единият притежаваше съществени по размер облигации деноминирани в долари, но ме увериха, че рискът е хеджиран. Уви, след половин година и около 6% загуба се оказа, че въпросния хедж инструмент бил прекалено скъп и портфолио мениджърът преценил, че не си струва (или поне това ми обясниха). Е, точно в тези месеци доларът реализирал значителен спад спрямо еврото, които доведоха до реални загуби за мен.

След тази случка, дълго време обмислях покупка на имот с цел отдаване по наем. След кратък анализ прецених, че инвестицията не е изцяло пасивна и изисква доста ангажименти с наематели и поддръжка на имота. Исках да имам повече ликвидност, което при имотите не е точно така. И така до средата на 2018 година, основната част от спестяванията ми представляваха депозит с лихва под 1% годишно, и малка част „консервативни“ фондове, чиято такса изяждаше всякаква доходност.

Кога и как открихте P2P инвестициите?

Бях чувал за P2P инвестициите преди години, но ми звучеше твърде екзотично и подминах идеята. През 2018 година, докато проучвах възможностите за инвестиране в P2P платформи попаднах на VivaInvest. Още същия ден направих символичен превод към Klear с цел да тествам платформата. Опитах и останах доволен от резултатите. Използвам момента да кажа, че чета почти всички ваши анализи и съм благодарен за старанието да сте максимално точен и обективен.

Защо решихте да инвестирате в Grupeer? Какво ви харесва и какво има нужда от подобрение?

Реших да инвестирам в Grupeer главно с цел диверсификация. Заемите в тази P2P платформа са доста различни от другите, в които инвестирам. Харесва ми простият и лесен начин на работа с платформата. Разбира се, доходността също не е за пренебрегване. Според мен, най-важното подобрение трябва да е в посока детайлна информация за оригинаторите. Това е важно за мен, а такава в момента почти няма.

Инвестирате ли в други P2P платформи? Кои са те? Коя е любимата ви P2P платформа и защо?

Инвестирам в общо 7 платформи. Целта ми е да намаля риска от проблеми с платформата, както и да има достъп до кредити от различни държави и типове кредитополучатели и оригинатори. Освен в Grupeer, имам инвестиции в Bondora, Mintos, Iuvo, PeerBerry, Klear и Robocash. Любимата ми платформа е Mintos, заради подробната информация за кредити и оригинатори. Друг голям плюс е огромният брой кредити и оригинатори, благодарение на които се постига много добра диверсификация.

Доволен ли сте от резултатите, които постигате с P2P инвестициите и какво ви харесва най-много в тях?

Изключително съм доволен от резултатите. Трудно бих посочил алтернатива с подобна доходност, която да отговаря на рисковия ми профил. Харесва ми най-вече, че P2P инвестициите са относително пасивни и във всеки един момент имаш информация какво се случва с парите ти.

Какво използвате за превод на пари към P2P платформите?

Използвам Paysera. Никакви проблеми съм нямал с тях.

Благодарности на Симеон Радев, че сподели опита и впечатленията си с всички нас. Не всички хора са склонни да говорят за инвестициите си открито. Надявам се, че споделеното ще е полезно на всички. Искам да уточня, че не се познаваме и никога не сме се виждали на живо. Това интервю е направено чрез Facebook Messenger. Желая му успех в инвестирането и все така късметът да е с него!

Симеон Радев е член на нашата Facebook група за P2P инвестиции –https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1700 души с интереси или опит в P2P инвестирането. Ще получите мнения и информация от реални инвеститори за различните P2P платформи. Ако P2P инвестициите са ви интересни, присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси. Успех в инвестирането!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *