fbpx
Продължете към съдържанието

Финтех събитие с участие на Revolut, Transferwise, Mastercard и други

финтех

На 23 февруари 2021 година България ще бъде домакин на едно от най-големите технологични събития в Централна и Източна Европа: The Townhall. Първото издание на онлайн събитието ще бъде с фокус върху трансформационната роля на технологиите във финтех сектора, здравеопазването и рисковите инвестиции. Първото събитие ще е безплатно.

В 10:00 ч. българско време на дигиталната сцена на Townhall в обща дискусия ще се включат познати имена от финтех индустрията като Revolut, Transferwise, bunq, United Group, Mastercard и Evrotrust, както и много други. Събитието ще се проведе онлайн, като достъпът до него е напълно безплатен, но се изисква предварителна регистрация

The Townhall ще се открие съвместно от посланика на Великобритания за България, д-р Роб Диксън, и от посланика на Великобритания за Словакия – Найджъл Бейкър. Това издание ще има четири панела.

Финтех, здравни технологии и рискови инвестиции

Първите два са с фокус върху финтех компаниите както от B2C, така и от B2B сектора. В третия панел участниците ще дискутират критичната роля на технологиите в сектора на здравеопазването с поглед към променената реалност вследствие от коронавируса. Четвъртият и последен панел е относно риска, или по-скоро рисковия капитал. Познати инвеститори от България и Великобритания ще се включат в този сегмент, за да споделят впечатленията си от развитието на технологични компании от Централна и Източна Европа. 

финтех fintech

Организатори на The Townhall са Департаментът за международна търговия към Британското посолство и Patterns Technology – консултантска агенция за технологични продукти, основана от Едуард Цветанов, който доскоро бе мениджър на Revolut за България.

финтех инфраструктура mastercard

Именно културата на компании като Revolut дава тласък на идеята Townhall да бъде проведен изцяло дигитално и в неформален диалог между участници и модератори. Събитието се осъществява със съдействието на United Group, които наскоро влязоха на българския пазар с придобиването на Нова телевизия и Виваком

VC investing рискови инвестиции

Великобритания е глобален лидер в иновациите и интересът към Централна и Източна Европа е съвсем логичен. През последните години регионът се установява като двигател на технологичната трансформация, а това отваря редица възможности за партньорства. Радваме се, че The Townhall е сред платформите, чрез които ще засилим диалога и сътрудничеството между локални играчи и компании от Острова,” каза Анелия Тодорова, заместник-директор в Департамента за международна търговия към Британското посолство.

Защо България? 

Макар и онлайн, неформален домакин на събитието е България. Организаторите изтъкват няколко причини за това. 

През последните години технологичният подем у нас нарежда България сред лидерите на регионално ниво по определени критерии. През 2020 г. България се изкачва до 37-о място в света в класацията Global Innovation Index[1]. Класацията се изготвя от World Intellectual Property Organisation и мери иновационното ниво на отделните държави. България изпреварва редица по-големи световни икономики, а от тези на Балканите единствено Словения е пред нас с пет места.

Картината придобива друг вид обаче, когато погледнем Индекса за навлизането на дигиталните технологии в икономиката и обществото, публикуван ежегодно от Еврокомисията. За поредна година България е на последно място[2] в целия Европейски съюз.

В челото на иновациите, последни при използването им

Усещането за технологичен напредък в България се изпарява, когато се сблъскаме с реалността като крайни потребители. Дигиталната ни инфраструктура е мъниче. Ние произвеждаме продукти, от които често не можем да се възползваме на местно ниво. В известен смисъл бизнес средата и крайното потребление на технологии у нас вървят на две съвсем различни скорости. Tова прави пазара ни ненадежден за тестване на продукти и неминуемо оказва влияние върху качеството на експорта,” каза Едуард Цветанов, организатор на събитието и основател на Patterns Technology. 

По гореспоменатите индекси Великобритания заема челни позиции и до ден днешен продължава да бъде люлка на иновациите. През последните години технологичният сектор във Великобритания привлича повече рискови VC инвестиции, отколкото са получили технологични компании от Франция и Германия взети заедно[3]. Позитивният резултат от това засяга и сектори в UK, които са пряко свързани с развитието на такива компании: маркетинг, човешки ресурси и други. Организаторите на The Townhall смятат, че такава тенденция се забелязва и у нас:

Темата за технологиите и прилежащите сектори трябва да бъде популяризирана у нас, защото не само ИТ специалисти работят в сектора. Събитието е със свободен достъп, за да стигне до максимално много хора. България има реалната възможност да бъде не регионален, а европейски лидер, но за целта се изисква всички съвместно да проявим нужните лидерски качества,” продължава Цветанов. 

Повече информация можете да намерите на www.thetownhall.info, където може да се регистрирате безплатно за събитието.

Обсъждайте финтех с приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с почти 20,000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти.

Тъй като все по-често се появяват други финтех услуги, които не са свързани с Revolut, създадох нова група „Финтех в България„. Целта е в нея да се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги, а не само Revolut. Основните теми там ще се са свързани с CurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. 

В групата вече има вече над 4,500 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха проявили интерес към финтех събитието.

Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍


[1] https://www.wipo.int/global_innovation_index/en/2020/

[2] https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/digital-economy-and-society-index-desi-2020

[3] https://technation.io/news/2019-a-record-year-for-uk-tech/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *