fbpx
Продължете към съдържанието

Google Pay в България вече официално с Curve, Revolut и phyre🇧🇬

Google Pay България Curve

От днес, 17.11.2020, технологията за мобилни плащания Google Pay е достъпна официално в България. Физическите и виртуални карти на Revolut, Curve и phyre вече работят с GPay. Плащането с мобилни телефони с Andorid на практика вече е достъпно за всички дебитни и кредитни карти в България, чрез финтех компанията Curve.

Какво е Google Pay?🤔

Google Pay, наричан още и GPay, е дигитален портфейл на Google, аналогичен на Apple Pay. Google Pay дава възможност за ежедневни разплащания на притежателите на Android устройства – мобилни телефони и смарт часовници. Tе могат да добавят своите карти към дигиталния портфейл на Google и да правят сигурни, бързи и безконтактни покупки в магазините и онлайн.

Официалният старт на Google Pay в България е важен, защото над 85% от устройствата у нас използват операционната система Android. Това ще даде допълнителен тласък на мобилните разплащания у нас. До днес, те бяха официално достъпни само за използващите мобилни телефони Apple iPhone и смарт часовници Apple Watch.

Досега възможностите за плащане с Android устройства у нас бяха достъпни само за използващите дигиталните портфейли – iCard, phyre, A1 Wallet, Pay by Vivacom. Добрата новина е, че българската финтех компания phyre ще поддържа Google Pay още от първия ден! Това се отнася и за базираните на phyre дигитални портфейли на мобилните оператори – A1 Wallet и Pay by Vivacom. Още една добра новина е, че до 31.01.2021 новите потребители на A1 Wallet могат да получат 20 лева бонус.

Google Pay България Revolut

Google Pay в България стартира с Mastercard💳

Mastercard предоставя тази услуга в сътрудничество с различни картоиздатели и финтех компании. Към момента в България това са дигиталните портфейли на Curve, Revolut и phyre.

Стартът в България е пореден пример за ангажимента на Mastercard да внесе иновации, които улесняват ежедневието на хората. Така беше и с Apple Pay – първите карти, които поддържаха платежната услуга на Apple у нас, бяха Mastercard. Към момента няма официална информация дали и кога VISA картите ще работят с GPay в България.

Услугата идва в България в момент, когато безконтактните транзакции в цяла Европа скочиха с близо 80% в контекста на вирусната пандемия. Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност. Тази промяна се очаква да остане трайна и за в бъдеще.

phyre GPay

Mastercard и Google за старта на GPay

Предоставянето на избор и иновации в плащанията е важна част от начина, по който подобряваме ежедневието на хората. Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет. Искаме да сме сигурни, че продължаваме да предлагаме технологични решения за нарастващите обществени нужди. Интеграцията на Google Pay дава възможност потребителите да изберат най-удобния и сигурен начин на плащане във всеки момент. Радваме се, че обединяваме усилия с Google, за да осигурим на потребителите лекота, бързина и спокойствие.“ каза Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

Флорънс Дис, ръководител на Payments Partnerships в Google, добавя: „Повече от всякога хората искат да използват лесни и сигурни решения за плащане безконтактно в магазините и онлайн. Благодарение на тясното сътрудничество с Mastercard, притежателите на карти на участващите партньори в 10 нови европейски държави ще могат да използват Google Pay чрез приложенията си за мобилно банкиране. Надяваме се, че всички ще се радват на предимствата, свързани с използването на Android устройства, за да плащат на милиони места по света“.

Лесен за настройка и за използване😉

За да могат да използват Google Pay в България, потребителите на Android могат просто да изберат бутона „Добави към Google Pay“ в приложенията за мобилно банкиране, откъдето да добавят своята карта към услугата Google Pay. След като направят това, те ще могат да получат достъп до всички предимства на Google Pay чрез съответното приложение за мобилно банкиране. 

Потребителите могат да използват телефона си, за да плащат на всеки POS терминал, който поддържа безконтактно плащане. Не е нужно да влизат в Google Pay, нито в приложението. Не е нужно дори да имат интернет връзка. Достатъчно е единствено да докоснат POS терминала с телефона си, за да платят. Това намалява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта. Google Pay предоставя и възможност за задаване на лимити за плащане. В случай че надхвърлите лимита за безконтактни разплащания, единствено е нужно да отключите телефона си, за да потвърдите транзакцията. 

Как да настроим Google Pay в България?🇧🇬

Тъй като Android е система с отворен код, съществуват разлики при различните производители на телефони. В някои случаи може да са много съществени. За някои модели написаното може да не е така. В този случай, потърсете помощ от производителя на телефона.

Ето какво казват самите Google за България на страницата за поддръжка на Google по отношение на услугата:

„Ако живеете в някоя от горепосочените държави, Google Pay изглежда по различен начин.

 • Приложението Google Pay не е налице за изтегляне.
 • Можете да отворите Google Pay от настройките на телефона си.
 • В приложението на банката си можете да добавяте начини на плащане към Google Pay.

Повече за настройката на Google Pay може да видите на официалната страница за поддръжка на Google. Някои потребители твърдят, че не се отваря при тях, затова ще копирам основните неща:

Отваряне на Google Pay

 1. Отворете „Настройки“ Настройки на телефона си.
 2. Докоснете Google и след това Услуги за профила.
 3. Докоснете Google Pay.

Добавяне на карта в Google Pay

След като добавите поддържана карта в GPay, можете да я използвате за извършване на безконтактни плащания. Проверете дали банката ви поддържа безконтактни плащания с Google Pay.

Добавяне на карта от приложението на издателя на картата

 1. Отворете мобилното приложение на банката си.
 2. Докоснете иконата Запазване в Google Pay от настройките или на страницата с информацията за картата ви.
 3. За да добавите и запазите данните за картата си, изпълнете инструкциите на екрана.
 4. За да добавите картата си, докоснете Разбрах на последния екран.

Съвет:Ако имате проблеми с тези стъпки, проверете дали начинът на плащане се поддържа. Ако се поддържа, свържете се с банката си за помощ.

Промяна на основния начин на плащане

Ако сте добавили повече от една карта в, можете да изберете коя да бъде основният ви начин на плащане.

 1. Отворете Google Pay на телефона си. Научете как да го направите.
 2. Прекарайте пръст, докато намерите картата, която искате да прегледате.
 3. Докоснете картата.
 4. Докоснете Задаване като основна под картата.

Премахване на карта от Google Pay

 1. Отворете Google Pay на телефона си. Научете как да го направите.
 2. Прекарайте пръст, докато намерите картата, която искате да прегледате.
 3. Докоснете картата.
 4. Горе вдясно докоснете „Още“ Още и след това Премахване на начина на плащане.

Кои карти се поддържат в България?💳

Отново според официалната страница на платежната услуга на Google това са картите на Revolut, Curve, Monese, Paynetics и Viva Wallet (за съжаление последните не са мои 😉

Paynetics са картите, които използват мобилните портфейли – phyre, Pay by Vivacom, BACBPay и A1 Wallet. Така всички техни потребители вече могат да ползват Google Pay веднага. Ако все още не използвате някое от тях, може да се възползвате от промоцията с 20 лева бонус за новите потребители на A1 Wallet. Тя е валидна до 31.01.2021 за подробности и условията вижте тук.

Кои карти поддържа Google Pay в България

Работи ли VISA с Google Pay в България?

Прави впечатление, че всички посочени в списъка на Google Pay карти са Mastercard, с изключение на Revolut, които поддържат и VISA. Със сигурност картите VISA на Revolut се добавят без проблеми към Google Pay.

По информация на Paysera България, тяхната карта VISA също се поддържа, но липсва в списъка на Google, както и няма информация дали може да се добави по описания от Google начин и с нея може да се правят безконтактни плащания с телефоните, които имат NFC. Ако някой я ползва по официалния начин, ще се радвам да сподели детайли.

Другата българска финтех компания, която работи с карти VISA не са обявили поддръжка на Google Pay, до момента.

Хубавото е, че чрез Curve, реално всички карти Mastercard и VISA могат да се ползват в Google Pay. Как точно става това е описано по-нататък в тази статия.

Плащате удобно и сигурно🔐

Плащанията с Google Pay се правят бързо лесно и удобно, като при това са по-сигурни от използването на физическа карта. Когато свържете своята карта с Google Pay, данните на потребителя са защитени чрез токенизация. Това внася допълнително ниво на сигурност, тъй като Mastercard технологията защитава данните чрез заместване на номера на картата с уникален алтернативен номер на карта, или “токен”. Токенизацията намалява измамите, свързани с дигилтани плащания, като прави транзакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане.

Когато потребителят използва мобилното си устройство при транзакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата. Както за потребителите, така и за търговците на дребно, всяка покупка, направена с помощта на Google Pay, предлага всички предимства и сигурност на плащането.

Нашите най-добри инструменти за сигурност са един от ключовите елементи, които ни позиционират като предпочитан партньор“, добавя изпълнителният вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа Милан Гаудер.

Как да използвате Google Pay в България?📱

Единствените, които поддържат Google Pay от първия ден на пускането му в България, са няколко финтех компании – RevolutCurve и българската phyre! Надявам се, че скоро и други финтех компании ще се присъединят към тях. Ако ползвате някоя от тези финтех компании, единственото, което е нужно е да добавите картата си в Google Pay, което става с натискане на един бутон.

Добрата новина е, че българската финтех компания phyre поддържа Google Pay още от първия ден! Това се отнася и за базираните на phyre дигитални портфейли на мобилните оператори – A1 Wallet и Pay by Vivacom.

Друга добра новина е, че до 31.01.2021 новите потребители на A1 Wallet могат да получат 20 лева бонус. Същият бонус има и за мобилния портфейл Pay by Vivacom. Условията за получаване на бонуса може да прочетете тук. 🎁

До момента нито една българска банка не е обявила, че поддържа Google Pay и разчитат на собствени решения за мобилни разплащания. Те, най-често, са базирани на техни Android приложения или външни токени. Също както с Apple Pay, който повече от година след старта се поддържа едва от няколко банки, с Google Pay банките отново не бързат. Това дава възможност на по-гъвкавите финтех компании да ги изпреварят. И те го правят, като предоставят на потребителите това, което те искат – сигурност и удобство при мобилните плащания, като използват съществуващите си банкови карти.

Google Pay България Curve

Curve предлага Google Pay за всички карти 💳

Една финтех компания – Curve решава радикално проблема с всички карти Mastercard и VISA на всички банки. Tе вече могат да се ползват с Google Pay, без значение дали банката, която ги е издала, го поддържа или не. В Curve може да обедините в една всички ваши карти. Може лесно и бързо да избирате с коя точно карта искате да платите. Може дори да промените картата, с която сте платили, след като сте направили плащането!

Как да започнете работа с Curve?

За да започнете работа с Curve е нужно да изпълните следните прости и лесни стъпки:

1️⃣ Инсталиране и регистрация

Инсталирате приложението Curve от Google Play или Apple AppStore. Ако го направите от  http://bit.ly/Curve10 и използвате промо код NEDEV ще получите £5 бонус при регистрацията. След като инсталирате приложението ще ви поиска телефонен номер, име и адрес. Важно е да въведете всички данни точно и коректно. Обърнете внимание на детайлите. Важно е да въведете пощенския си код, тъй като той често се изисква и проверява при някои плащания онлайн. Възможно е по всяко време даден детайл от регистрацията да ви бъде поискан за потвърждаване на някоя транзакция. 

2️⃣ Поръчка на физическа карта

Физическата карта е задължителна, за да ползвате Curve. Виртуални карти изобщо не се предлагат. Препоръчвам ви, за начало, да поръчате безплатната карта Curve Blue. Ако установите, че имате нужда от платения план Curve Black, винаги може да го смените по-късно срещу €9.99 месечно. Картата Curve е красива, тъмно синя MasterCard, с изчистен дизайн и голямо лого на лицевата страна. Няма никакви надписи по картата, което е чудесно от гледна точка на сигурност. Всички данни за плащане онлайн се виждат само в приложението. Идва по пощата, на посочения адрес, за около десетина дни в красива черна опаковка. В моя случай пристигна за седмица от Франкфурт.

Curve Blue Card Apple Pay курве кърв карта

След като пристигне е нужно да я активирате в приложението. PIN кодът ѝ е предварително генериран. Може да го видите в приложението и да го смените на банкомат, което ви препоръчвам да направите.

3️⃣ Добавете вашите карти в Curve

След това трябва да добавите вашите съществуващи банкови карти в Curve. Добавянето е лесен процес. Нужно е да въведете всички данни на банковата карта и да определите основната ѝ валута. Приложението само ще предложи валутата, в която е картата. За повечето българските карти това е лева, но е възможно и да е друга. Важно е да изберете правилната валута, тъй като ако зададете друга, превалутирането ще се извършва от банката издател, което рядко е изгодно.

Важна част от процеса по добавяне на карта в Curve е нейната верификация. Това се прави чрез транзакция на стойност £1, която незабавно ще ви бъде възстановена обратно. Верификацията става чрез специален код в транзакцията, който изглежда по следния начин: CVR*C-G2SN3T. Той ви е нужен, за да завършите верификацията на картата. Кодът се появява почти веднага, ако ползвате Revolut или онлайн банкиране, в което можете да следите транзакциите с картата си. Ако не е така, може да се наложи да изчакате следващото извлечение, за да видите кода за верификация.

Може да добавяте както физически, така и виртуални карти. Аз си добавих и виртуалната карта Revolut и работи идеално. Забавно е, че може да се плаща с физическата Curve карта, като зад нея стои виртуална карта. 

Може да добавите всякакви банкови карти – лични или служебни, стига да са на ваше име. Всички, добавени в Curve карти, работят с Google Pay. По всяко време може да избирате коя карта да стои зад вашата Curve карта. Най-хубавото е, че може да я смените до 90 дни, след като сте направили плащането!

Как да добавите Curve в Google Pay?

Добавянето на картата Curve в Google Pay е много лесен процес, който отнема по-малко от минута. Всичко, което трябва да направите е да натиснете бутона Add to Google Pay в приложението и да следвате инструкциите. 

Google Pay България Curve

Повече за особеностите и ползите от използването на картата Curve, която може да обедини в една всичките ви банкови карти, може да прочетете в статията „Apple Pay за всички банкови карти с Curve„.

Всички банкови карти вече ще работят с Google Pay с помощта на Curve! Kарта Curve и £5 бонус може да получите от👉 http://bit.ly/Curve10 с промо код NEDEV и да ползвате Google Pay с произволна банкова карта 💳

Обсъждайте финтех с приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с над 18,000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти.

Тъй като все по-често се появяват други финтех услуги, които не са свързани с Revolut, създадох нова група „Финтех в България„. Целта е в нея да се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги, а не само Revolut. Основните теми там ще се са свързани с CurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. 

В групата вече има вече над 4,500 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дава Google Pay.

Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

39 коментара за “Google Pay в България вече официално с Curve, Revolut и phyre🇧🇬”

 1. Значи добавям VISA към CURVE и след това към CURVE към GPAY така ли? Директно VISA към GPAY не работи?

  1. Добавил съм всички налични карти към Curve, а Curve съм добавил към Google Pay. Работи безотказно. Дори от Curve си избирам от коя карта да се извърши плащането.

  1. Георги Куманов

   И аз това се питам. Днес имах нотификация в Револют и от там добавих картата в Google Pay, но приложението не е налично за сваляне. Това ме обърка.

  2. Най-вероятно заради фрагментираността на Android еко системата. Има различни версии на софтуера, различни производители, различми модели. Някои го имат веднага, други по-късно, трети може изобщо да го нямат. По-официално няма как да стане – на страницата на Google от днес България е в списъка на държавите, в които се поддръжа заедно и с картите, които се поддържат.

 2. Чудесна новина и да, има проблем с официалната инсталация на Google Pay. Отворих запитване към съпортта на Гугъл. Според мен промяната още не се е „синхронизирала“ по всичките им сървиси и ще им отнеме няколко дни.

 3. Имам виртуална карта в Paysera. Да разбирам ли, че с Curve ще мога да се разплащам с нея? Доставка на карта Curve безплатна ли е?

 4. И още нещо: може ли да се разплащам със самата карта Curve, без телефон, както и да тегля от нея през банкомат, ако съм прикрепил към нея друга карта?

 5. Може да е излишно да се отбелязва, но телефонът трябва да има NFC функция за да работи с GPay. 🙂

 6. Реферал линк не работи. има екстра h в http. Но дори и като го махна и стигна до реферал страницата, при въвеждане на номер, не се случва нищо.

 7. Всичко това звучи прекрасно, но… Докато не видя Gpay в Play store на телефона си ще си развявам пластиката където ми падне. Уж правим нещо, ама май не сме го направили докрая… пълни галафони.

 8. Работи, платих с Revolut през телефона.
  Google отговориха за Goohle Pay app-а, споделят отговора вече в мрежата.

  А дали някой може да ми каже как да започна да си плащам със smart часовника, който има NFC?

  Поздрави.

  1. При Apple Pay картите, които се ползват с часовника се добавят от приложението за управление на часовника. Може би и при Android там трябва да го търсите.

  2. Ако си с Гармин, през апликацията на телефона отиваш на Garmin Pay, вкарваш си данните на револутската виртуална карта и чакаш да бъде приета. След това през часовника Wallet, пишеш пина на картата, започва да се върти зелено кръгче и си готов за плащане:)
   Поздрави

 9. Витан Георгиев

  Здравейте, всичко точно, но нямам този ад бутон в curve за да добавя G pay. Може ли повече инф.

 10. Може ли да обясните по-подробно за картата на coinbase и този 1% cashback, има ли допълнителни такси и тн. ?

 11. Дали някой знае как се настройва smartwatch Fossil gen5 за безконтактни плащания с GPay и Револют карта, която вече е добавена към GPay?
  Благодаря предварително!

 12. Привет и поздравления за интересното ревю! Вече и аз имам Curve, а Вие най-вероятно бонус от привлечен нов клиент. Имам проблем с Google pay. В магазина на Гугъл ми дава, че не е налично за страната ми (България) и това към днешна дата -12.06.2021. Вие как го инсталирате? Противоречи на официалното инфо с поддържани страни. Моля споделете вашия опит!

 13. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  А можели самата карта Курве да се попълва и харчи от нея без да се привързват към нея други карти?…Благодаря!…

 14. Здравейте,искам да попитам картите Curve със всички марки смарт часовници ли работят?

 15. Здравейте г-н Недев,какво става с Cashlend,много трудно се купуват кредити,, задържат се средства в акаунта,Вие как работите в тази ситуация.Не е ли по добре човек да излезе от тази позиция,при 30-45 дни като не можеш да купиш, къде отива 18%, пълна илюзия. Вашето мнение а важно за мен, успешен ден.

  1. Процедирам като “ловя кредити” в определените часове, в които ги пускат 12:00, 15:00 и 18:30. Не е приятно занимание, но при тази доходност си заслужава. Така при на 20К акаунт, никога нямам над 1000 неинввстирани.
   Другия вариант са македонските кредити, които са в изобилие, но на 8%. От време на време вземам и от тях, като не успея да си уловя от другите.

   1. Благодаря Ви за коректния отговор като винаги,но аз бих прехвърля част от средствата във аfranga / stiк kredid
    14% , 16.4%, изнервя ме това дебнене.

 16. А може ли се тегли в брой на банкомат от виртуална карта Револют чрез Gpay и необходимо ли за тази цел телефонът да има вграден NFC-чип? Благодаря!…

 17. КОНСТАНТИН МАКАРОВ

  А каква комисия има при неглене над 200 эвро в месец при Курве стандартен план?….Благодаря!.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *