fbpx
Продължете към съдържанието

EstateGuru – мнение и резултати след 2 години инвестиране

EstateGuru ревю

EstateGuru е P2P платформа, предлагаща инвестиции в заеми, обезпечени с недвижими имоти. Инвестирам в нея повече от 2 години и съм много доволен от резултатите. В тази статия ги споделям заедно с моето мнение за EstateGuru, които предлагат 1% бонус за нови инвеститори до края на Април 2021.

Резултатите ми след една година бяха отлични. Доходността беше над 12% годишно, което за обезпечени с недвижим имот заеми е прекрасен резултат. Може да видите резултатите и портфейла ми в началото на 2020 година в тази статия.

мнение за EstateGuru доходност

11.26% годишна доходност след 2 години инвестиции💰

Много по-интересни и представителни, според мен, са резултатите след повече от две години инвестиции. И най-вече след изминалата 2020, която беше доста турбулентна за някои P2P платформи. Добрата новина е, че независимо от леко влошеното качество на портфейла, доходността остава много добра – над 11%. Важно е също, че тази доходност е постигната с инвестиране в над 150 проекта, от които над 120 са успешно изплатени. Ето как изглежда портфейла ми в EstateGuru в началото на април 2021:

EstateGuru portfolio april 2021

Страхотно постижение на EstateGuru e, че P2P платформата работи повече от 6 години без нито цент загуби за инвеститорите. В момента 4 проекта са в дефолт, което сигурно би притеснило някои инвеститори, но не и мен. Защо ли? Заради

Отлично възстановяване на проектите във фалит

За над 2 години инвестиции в EstateGuru имам над 150 проекта, от които едва 3 преминаха през фалит. Това са 2%, което е отличен резултат и под средното ниво за платформата. Много по-важно за мен, обаче е, че аз не само не съм загубил от тези проекти, а съм спечелил доста повече от планираното. Вижте сами:

EstateGuru фалирали проекти ЕстатеГуру

Както се вижда, очакваната доходност и за трита проекта е била 11%. В единия случай съм получил точно толкова, в другия 13.3%, а от единия заем реалната годишна доходност е цели 23.55%! Единственото, което трябва да имате предвид е, че забавянето на заем при фалит е между 8 и 12 месеца. Поне това показва моят опит.

За мен това забавяне не е проблем, тъй като аз съм дългосрочен инвеститор (не само на думи или по принуда). Забавянето на фалиралите проекти не представлява абсолютно никакъв проблем, особено те ако носят и по-добра доходност. Сами преценете дали и до колко това важи за вас! Ако ви обхване паника, винаги може да продадете на вторичния пазар, но резултатът от сделката вероятно ще е малка загуба. Аз не обичам да губя пари. Ползвал съм вторичен пазар само за проба. Работи много добре, но не представлява особен интерес за мен, особено предвид 2% такса при продажба.

Моят портфейл и стратегия в EstateGuru📊

Ето как изглежда текущият ми инвестиционен портфейл в EstateGuru. Той е добре диверсифициран. Оценката за диверсификация от самата платформа е 82 от 100. По-важното е, че дава добри резултати и се чувствам уверен и спокоен за инвестициите си.

Моята стратегия в EstateGuru е да инвестирам предимно ръчно. Пробвал съм и автоинвеста, но определено предпочитам ръчното инвестиране при имотни проекти. Това ми позволява да преценя по-добре риска и да инвестирам по-голяма сума, ако реша, че даден проект е по-изгоден от обикновено. Инвестирам главно в заеми с над 10% годишна доходност. Правя компромис с по-ниска доходност, само ако предложението ми се струва с много нисък риск.

EstateGuru porftfolio

Избирам само проекти, обезпечени с ипотека от първи ред. Такива са 98% от проектите, в които съм инвестирал. Предпочитам да инвестирам главно в заеми за строителство (Development loans) и краткосрочно мостово финансиране (Bridge loans). Избягвам да инвестирам в бизнес заеми, независимо, че са обезпечени с ипотека, ги считам за доста по-рискови и инвестирам в такива само ако предлагат значително по-висока доходност.

Старая се също LTV – стойността на обезпечението да не надхвърля 70% (най-добре да е до 60%) от сумата на заема.

EstateGuru LTV

Обърнете внимание, че имам предвид Projected LTV, а не просто текущото LTV! Последното може да е заблуждаващо ниско, когато заемът е с няколко транша и инвестирате в първия транш. В горния пример текущото LTV е 35.8% за първия транш, но при следващите траншове се очаква Projected LTV да достигне 60%, което на мен лично ми харесва.

Избирам основно заеми с период до 18 месеца, като съм си определил горна граница от 24 месеца. Хубавото е, че има поне 2-3 заема всяка седмица, които отговарят на всички мои критерии. За мен това е напълно достатъчно.

Предимства и недостатъци на EstateGuru ⚖️

За повече от две години инвестиции на платформата EstateGuru имах възможност да се убедя, че нейните предимства далеч надхвърлят недостатъците ѝ. Поне за мен това е така. Вие сами ще прецените дали и за вас е така.

Предимства 👍

 • Доказана P2P платформа – работи от 2014 година, над 2250 финансирани проекта, 80,000 инвеститори.
 • Качествен портфейл – обезпечени с имоти заеми със средно LTV под 60%, само 3.2% фалирали заеми и нулеви загуби за инвеститорите.
 • Отлично управление на процеса по фалит – средно време на време до възстановяване на средствата е 8 месеца, средната възвръщаемост на фалиралите заеми е 9.9%.
 • Висока доходност – средната доходност е 11.46%, което е отлична стойност за обезпечени с имоти кредити.
 • Кратки срокове – средната продължителност на заемите е 14 месеца, а средното време до изплащането им 11.5 месеца. Повечето се изплащат предсрочно.
 • Географска диверсификация – работи в 7 европейски държави. Освен балтийските републики има проекти от Германия, Финландия и Швеция, както и макар и рядко от Испания и Португалия.
 • Активен вторичен пазар – възможност за предсрочно излизане от инвестицията.
 • Високо ниво на прозрачност и отлична комуникация с инвеститорите – много статистики, ежемесечен преглед на състоянието на портфейла, редовна информация за всеки отделен заем.
 • Високо ниво на сигурност – процедури по управление на риска и пълна сегрегация на клиентските пари при лицензирана институция за електронни пари – Lemon Way.

Недостатъци 👎

 • Автоинвестът е с базови параметри – за да получите по-големи възможности е нужно да каните приятели.
 • Проектите на траншове – Няма индикация колко сте инвестирали в предишни траншове на даден проект.
 • Експозиция към кредитополучател – Няма лесен начин да видите каква е експозицията ви към даден кредитополучател на (строител или компания).
 • Дълга процедура при фалит – процедурите по фалит отнемат средно 9 месеца, но в някои случаи може да отнемат и доста по-дълго време.
 • Бонусът е символичен – нормално е 0.5% за първите 3 месеца.
 • Такси – 2% такса при продажба на вторичен пазар и €1 такса при теглене, независимо от сумата.

Моето мнение за EstateGuru

Моето лично мнение за EstateGuru е, че е една от най-добрите P2P платформи за инвестиции в Европа. Нямам предвид само платформи за обезпечени с имоти кредити, а изобщо. Поне такива са моите впечатления за над 2 години инвестиции в платформата. Доходността от над 11% е изключително привлекателна, особено ако отчетем и поетия риск. Не са много платформите, които работят над 6 години и могат да се похвалят с нулеви загуби за инвеститорите си. Разбира се, няма гаранция, че това ще продължи да е така, но аз лично нямам притеснения.

Мнението ми за EstateGuru е отлично. Дори се включих като инвеститор и купих (много малък) дял от самата платформа, когато през 2020 година набираха капитал, за да разширяват дейността си в Германия. Следя внимателно развитието на платформата и съм изключително доволен от резултатите им.

1% бонус в EstateGuru за нови инвеститори💸

EstateGuru предлага 1% бонус за нови инвеститори през Април 2021 и още 0.5% за следващите два месеца, след регистрацията. Може да го получите в 3 лесни стъпки: 

1. Регистрирайте се като използвате тази връзка – https://vivainvest.eu/join-estateguru

2. Преминете идентификацията и депозирайте пари в сметката си в EstateGuru. Аз го правя с Paysera, но може да го направите с произволен SEPA превод.

3. Инвестирайте в избрани от вас заеми. Ще получите 1% за всички заеми, в които инвестирате до 30.04.2021 включително и 0.5% за всички заеми, в които инвестирате през първите 90 дни след регистрацията си в платформата.

Как се получава бонусът?

Стандартният бонус от 0,5% се получава автоматично веднага, след пълното финансиране на всеки заем, в който инвестирате през първите 90 дни от регистрацията си. Допълнителният бонус от 0,5% за заемите, финансирани през април, ще бъде добавен ръчно до 15.05.2021.

Това е всичко. И аз ще получа бонус като вас, за което ви благодаря! Пълните официални условия на кампанията може да видите на сайта на платформата.

Не инвестирайте само заради бонуса❗️

Бонусът от 1% за нови инвеститори е символичен и има за цел по-скоро да ви окуражи да пробвате платформата. За да имате дългосрочен успех в инвестирането е нужно да разбирате продукта, в който инвестирате и свързаните с него рискове. Не смятам, че какъвто и да било бонус трябва да е основната причина да се инвестират пари, където и да било. Целта на всеки бонус е само да подтикне инвеститорите към действие, а не да бъде стратегия за печалба. Другото си е чист хазарт.

Други възможности за инвестиции в имоти🏢

Не липсват интересни алтернативи на EstateGuru за инвестиции в заеми, обезпечени с недвижими имоти. Сред тях са Rendity, Reinvest24, Bulkestate и EvoEstate. Всички те се представят добре, като особено интересна е последната EvoEstate, която е агрегатор на проектите на много различни P2P платформи за инвестиции в имоти. Планирам скоро да им направя подробно ревю.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за EstateGuru и инвестициите по принцип, е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно! Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така! Има и такива, в които предпочитам да не инвестирам. Това не пречи вие да го правите. 

Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 6,500 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

6 коментара за “EstateGuru – мнение и резултати след 2 години инвестиране”

 1. Здравейте г-н Недев,
  Може ли да ми изпратите покана за платформата на моят email.
  Тази кампания от Април 2021 очевидно е приключила.
  Благодаря предварително.

 2. Здравейте, може ли малко повече информация защо LTV e добри да не надвишава 70%?

  Благодаря
  Валентин

 3. Използвате ли Custom стратегия (която пак е донякъде ауто-инвест), в която могат да се зададат всички параметри в инвестирането, които споменахте – минимална лихва, LTV %, тип заем, ипотека първи ред? Иначе филтрите им са доста орязани откъм къстамизация, има 3-4 неща за избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *