fbpx
Продължете към съдържанието

Ревю на Flender – P2P платформа за бизнес заеми в Ирландия

Flender bonus

В това ревю на Flender споделям първите си впечатления от платформата. Обикновено не пиша ревюта преди да съм инвестирал в дадена P2P платформа поне 6 месеца. Ирландската Flender е изключение. Реших да споделя впечатленията си само след 3 месеца инвестиране, защото има две доста сериозни причини.

Първата причина е, че платформата изглежда обещаващо и предлага отлични възможности за диверсификация в доминирания от балтийските P2P платформи европейски пазар. Втората е, че Flender предлага наистина щедър бонус от 5% за новите инвеститори, което се съмнявам, че ще продължи дълго.

Какво е Flender?

Flender е P2P платформа регистрирана в Ирландия. Това е приятно изключение сред достъпните за граждани на Европейския съюз платформи. По-важно от мястото на юридическата регистрация е, че предлага възможност за инвестиране в бизнес заеми в евро на ирландски компании.

Flender е финтех компания, заемаща водеща позиция в кредитирането на малки и средни компании в Ирландия. Комбинирайки P2P кредитиране със заеми от институционални кредитори, Flender осигурява нужното на малкия и среден бизнес финансиране бързо и ефикасно чрез технологичната си платформа.

Flender Review Marketplace

Flender предлага заеми, които се одобряват бързо, имат конкурентна лихва и продължителност до 3 години. Размерът на заема е съвсем разумен от €15,000 до €150,000. Сравнително ниската за бизнес заем максимална сума на заема ограничава риска от голяма експозиция към един заем. Следващото видео представя Flender в рамките на 2 минути (цифрите в него са актуални към декември 2018):

Заемите на Flender са със сравнително висока лихва (малко над 10%), като компаниите преминават строг процес на подбор и проверка. Минималната инвестиция в един заем е само €50, а продължителността им е от 12 до 36 месеца.

Flender е основана през 2015. До момента платформата е отпуснала заеми за близо €10 милиона евро и има почти 7,000 инвеститори. Екипът на Flender прилага изпитани процедури за оценка на кредитния риск, в резултат на което очакваният процент лоши кредити е сред най-ниските във финансовата индустрия. До момента, инвеститорите се радват на 10.3% доходност и едва 0.2% фалити. Flender практикува социално отговорно бизнес кредитиране и е спомогнал за създаването на над 500 нови работни места в Ирландия. Наистина ми е приятно, когато P2P платформите не просто отпускат заеми, но и допринасят с нещо за развитието икономиката и така на обществото като цяло.

Екипът на Flender

Екипът на платформата изглежда много добре и има сериозен опит във финансите. Аз много харесвам младите хора с техния ентусиазъм и иновативно мислене, но когато става дума за фирмени финанси и оценка на кредитния риск, предпочитам да видя и малко прошарени или оредели коси и високи чела 😉 Точно такава е картинката, която може да видите на сайта на платформата:

На мен екипът ми харесва. Той е достатъчно голям (15 души) и изглежда добра комбинация от знания, умения и опит. Резултатите са налице – едва 0.2% необслужвани заеми. Според мен, това означава, че моделът за оценка на кредитния риск на Flender работи добре.

Flender – Предимства 👍 и Недостатъци 👎

ПРЕДИМСТВА 👍

 • Ниско ниво на необслужваните кредити – едва 0.2% от заемите са фалирали или не се обслужват за повече от 120 дни
 • Атрактивна доходност – средно 10.4% годишно
 • Бърза и лесна регистрация – проверката става за по-малко от 24 часа
 • Бързи и удобни възможности за депозиране – чрез банков превод (SEPA) и с дебитна или кредитна карта
 • Прост и удобен потребителски интерфейс – лесно усвояване и ползване
 • Регулирана платформа от FCA – най-стриктния и взискателен финансов регулатор в ЕС
 • Заеми в евро – няма валутен риск за инвеститорите от Еврозоната
 • Сериозен екип – екипът е достатъчно голям и опитен
 • Без такси – платформата няма никакви такси за инвеститорите
 • Регистрирана в Ирландия – географска и политическа диверсификация
 • Кредитира малкия и среден бизнес – социално отговорно кредитиране, което стимулира икономиката, а за инвеститорите води до диверсификация на преобладаващите на повечето платформи потребителски кредити
 • Експозиция към ирландския бизнес – кредитополучателите са компании работещи в стабилна западноевропейска икономика
 • Ниска минимална инвестиция – само €50 в един заем
 • Не удържа данъци – инвеститорите получават пълната доходност
 • Възможност за автоматично инвестиране – много лесно за настройка

НЕДОСТАТЪЦИ 👎

 • Няма защитни механизми за инвеститорите – няма гаранция за обратно изкупуване и защитен фонд
 • Няма вторичен пазар – не е възможен ранен изход от инвестицията, като падежът най-често е от 24 до 36 месеца
 • Малко на брой заеми – обикновено от 1 до 4 седмично
 • Сравнително млада и малка платформа – има 4-годишна история и близо 7,000 инвеститори

Първите ми впечатления от Flender

Отне ми само няколко минути, за да се регистрирам във Flender и да започна да инвестирам. Подробно описание на процеса на регистрация и превеждане на пари към платформата има в статията „Регистрация във Flender с 5% бонус за 30 дни„.

Потребителският интерфейс на Flender е ясен и интуитивен, което прави платформата много лесна за работа. Особено ми хареса възможността да се депозират пари с кредитна или дебитна карта, което позволява да се инвестира веднага. Аз ползвам моята карта Revolut за почти всичките си инвестиции. 

Автоматично инвестиране

Flender предлага много удобен и лесен за настройка инструмент за автоматично инвестиране наречен AutoFlend. Вместо да проверявате ежедневно дали има нови възможности за инвестиране, той може да инвестира вместо вас. Това е полезна и добре реализирана функция на платформата, която аз в момента… не използвам 😉

Flender Review Auto Invest

Ръчно инвестиране

Предпочитам да инвестирам ръчно, тъй като рядко се появяват нови заеми (обикновено 1-2 седмично). Получавам мейл за всяка нова възможност за инвестиция и предпочитам да се запозная с конкретните й параметри и да преценя каква точно сума да инвестирам. Всеки заем е много подробно описан и обикновено ми отнема около половин час, за да го проуча и взема решение. Разбира се, може да ползвате и автоматичното инвестиране, ако предпочитате.

Самият инвестиционен процес е много лесен. Организиран в 5 стъпки за максимално удобство.

Броят на заемите във Flender е малък, тъй като над 80% от кандидатите получават отказ. Това е отлична новина за инвеститорите. От компанията, кандидатствала за заем, се изисква да докаже, че може да покрива не по-малко от 1.5 пъти вноските по заема. На всяка одобрена компания се присъжда кредитен рейтинг, който определя и лихвата по заема.

Flender Credit Rating and Interest rate

До момента съм инвестирал само в кредити на компании с рейтинг С+ или по-висок. Винаги, когато липсва гаранция за обратно изкупуване аз предпочитам да не инвестирам във високо рискови заеми. Такъв подход прилагам и в Klear и при Portfolio Pro в Bondora. И съм много доволен от резултатите.

В допълнение към сериозната кредитна проверка на компанията, всички заеми отпуснати от Flender са допълнително осигурени с лична гаранция на мениджмънта и гаранционен депозит. Така, в случай на фалит на компанията, собствениците са лично отговорни за изплащането на дълга.

Кои са конкурентите?

Повечето платформи, предлагащи бизнес заеми са регистрирани в Балтийските републики и кредитират основно местния бизнес. Основният конкурент на Flender е Grupeer, който в началото на 2019 също се пререгистрира в Ирландия. Заемите му, обаче продължават да са основно в балтийския регион и Русия.

Бизнес заеми има и в Mintos, като някои от тях са доста интересни и привлекателни. Други конкуренти са Kuetzal и Envestio, които са подходящи само за инвеститори с много висока поносимост към риск. Те са млади и нерегулирани платформи, които предлагат по-висока доходност, но заемите са без обезпечение и към компании с много висок риск. (20.02.2020 – И двете платформи Kuetzal и Envestio вече не съществуват.)

За кого е подходящ Flender?

Мисля, че по-консервативно настроените инвеститори биха оценили възможността да инвестират в заеми на ирландски компании, чрез ирландска компания, регулирана от английския финансов регулатор FCA. Заемите отпускани от Flender са към много по-утвърдени компании, работещи на развит западноевропейски пазар. В комбинация с много ниския процент необслужвани заеми, мисля, че тази P2P платформа е отличен избор за инвеститори, желаещи да инвестират в бизнес заеми с по-нисък риск.

Flender е подходящ и за дългосрочни инвеститори, търсещи възможност за диверсификация на своя P2P портфейл. Платформата предоставя възможност за инвестиране в ирландски бизнес заеми. Ирландия е икономически развита и стабилна държава от Западна Европа с висок кредитен рейтинг, политическа стабилност, ниска корупция и отлично регулирани финансови пазари. Добавянето й към инвестиционния портфейл ще повиши географската и политическа диверсификация и съответно ще намали общия риск му от евентуални икономически, политически и регулаторни проблеми в Балтийския регион.

За кого не е подходящ Flender?

Flender не е подходящ за инвеститори с краткосрочен хоризонт – под 3 години. Липсата на вторичен пазар не позволява предсрочен изход от инвестицията. Платформата не е подходяща и за рискови инвеститори, търсещи максимална доходност чрез спекулации на вторичния пазар или високорискови проекти.

5% кешбек бонус във Flender за 30 дни

Flender дава изключително щедър бонус от 5% за всичко инвестирано през първите 30 дни след регистрацията. Съмнявам се, че това ще продължи дълго, тъй като това е почти 10 пъти повече от годишната доходност на най-добрите депозити през 2019.

Ако харесвате P2P платформата Flender може да се регистрирате от тази връзка и ще получите 5% бонус от инвестираната сума през първите 30 дни след регистрация. Няма ограничение за сумата на бонуса. Бонусът се изплаща веднага, след пълното финансиране на всеки проект, в който сте инвестирали през първите 30 дни. Няма никакви ограничения за ползването на бонуса.

Инвестирайте разумно и отговорно

Написаното не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция. За разлика от депозитите, парите ви не са гарантирани. Прочете внимателно всичко и се запознайте с рисковете. Ако не ви е достатъчно потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в P2P кредити е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Поговорете с приятели

Ако имате нужда от допълнителна информация или искате да чуете мнението на още хора, включете се в нашата Facebook група за P2P инвестиции – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 2400 души с интереси и опит в P2P инвестирането. Ще получите мнения и информация от реални инвеститори за различни P2P платформи. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси. Успех в инвестирането!

6 коментара за “Ревю на Flender – P2P платформа за бизнес заеми в Ирландия”

 1. Супер ,благодаря за ревюто !
  Не разбирам обаче от платформата доходността която са писани – http://prntscr.com/nxzp00
  На 1000 евро ,10.5% трябва да са 105 евро , а пишат 160 евро.
  Също така изписаното 160 евро не е ли доходността за 3-те години ? Ако е така тези 10.5 % доходност не са на годишна база а за 3 години общо ли ?

  1. 10.5% е годишната лихва, но тя се начислява само върху оставащата главница от заема, тъй като заемите са с амортизация. Те са дали пример в FAQ:
   The percentage that we show as potential return is the annual interest rate that is charged on a decreasing balance loan.
   For example if you lend a Borrower €10,000 at a 10.30% interest rate over 36 months, the monthly repayments to you will be €324.08.
   So you will get back €11,666.96 in total (i.e. a return of €1,666.96, or 16.7% of the loaned amount). Dividing that 16.7% by three years gets to 5.7%, but that 5.7% is not the available rate of return, because it’s not compounded.
   In order to achieve an annual rate of return of 10.3%, you’d simply reinvest the monthly repayments from this loan into other loans to receive the benefits of compound interest.

 2. Тоест през месеците ще ни се връщат в портфейла главница + доходността за месеца
  И тях можем да реинвестираме или ще получаваме само доходността

  1. Всеки месец връщат главница и лихвв, които може да се реинверстират. Така е при заемите с аморитазация, които са доста по-ниско рискови, но рядко се срещат при бизнес заемите.

   1. Значи ли това, че частта от главницата и получената лихва, която изплащат всеки месец, освен да се реинвестира може и да се тегли ежемесечно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *