fbpx
Продължете към съдържанието

Grupeer – инвестиране в имотни и бизнес заеми с висока доходност

Grupeer Review P2P инвестиции групеер

Подробно ревю на Grupeer – P2P платформа за инвестиране в бизнес заеми и имотни проекти, с висока доходност от средно 14.36%. Личните ми впечатления и резултатите от инвестициите ми в тази Peer to peer платформа. Анализ на рисковете, предимствата и недостатъците на Grupeer.

Важно! Добавено на 30.03.2020: Има сериозни съмнения за нередности, свързани с Grupeer! Липсата на ясни и конкретни отговори от страна на мениджмънта не е добър знак. Препоръчвам новите инвеститори да избягват платформата.

Какво е Grupeer?

Grupeer е P2P платформа, регистрирана в Рига, Латвия през ноември 2016. Реално започва работа на 17.02.2017 и миналата седмица навърши 2 години откакто е отворена за инвеститори. За този период над 6000 инвеститори от 68 държави, са финансирали заеми за над € 20 милиона евро със средна доходност 14.37%.

Добра новина е, че за 2018 година платформата вече е на печалба. Това дава допълнителна увереност на инвеститорите за стабилността и устойчивостта на бизнес модела ѝ.

Отличителна черта на Grupeer е фокуса върху заеми, обезпечени с имотни проекти и бизнес заеми, които се предлагат с гаранция за обратно изкупуване. Времето за активиране на гаранцията е 60 дни просрочие, а за единия от оригинаторите, Finsputnik Patforma, е само 15 дни! По-важното е, че се плаща дължимата лихва за целия период на инвестицията.

В тази платформа няма да намерите потребителски кредити. Самата идея на основателите е възникнала, тъй като са имали проблем с финансирането на строителството на голям енергиен проект. Ако на някой му е интересно, има подробна статия на английски във финландското издание на Forbes.

Какви са впечатленията ми от Grupeer?

Накратко отлични, макар да имам някои сериозни резерви. Ползвам платформата от 9 месеца. През това време съм инвестирал в 114 заема, като 44 от тях вече са падежирали. Имал съм контакти с представители на платформата и мисля, че успях да си съставя доста обективно мнение. Общото ми впечатление е, че не умеят да се представят в най-добрата си светлина, но не крият нищо съществено и се справят добре с важните неща. Все пак прозрачността не е достатъчна, което за мен е сериозен риск.

Нито един дефолтирал кредит

Впечатляващото е, че нито един от кредити ми не стана нередовен и не се активира гаранцията за обратно изкупуване. Оказа се, че това се отнася не само за моите заеми, а за всички заеми, пуснати до момента в платформата! Това е отлично постижение, което говори за много добра преценка от страна на оригинаторите и на самата платформа. За разлика от други платформи, които просто пускат всички заеми, подадени от оригинаторите, в Grupeer те преминават през одобрение и от самата платформа. Това явно дава отлични резултати, но не е сигурно дали ще продължи да е така, тъй като в дългосрочен план не е възможно.

Каква е доходността?

Grupeer не показва никаква доходност на таблото. Нито историческа, нито прогнозна. Просто никаква. Анализът на резултатите от портфейла са една от най-слабите страни на платформата. Това не е голям проблем, тъй като реално получавате винаги предвидената лихва по кредита за времето, в което парите ви са били инвестирани. Това е така, дори кредитът да дефолтира. Все пак, смятам, че има сериозна нужда от подобряване на статистиките за портфейла.

Групеер ревю п2п Grupeer P2P review

Реалната ми доходност, която сам изчислих, е 13.28%, което е наистина прекрасен резултат. Трябва да се има предвид, че когато започнах да ползвам Grupeer, имаше много заеми с 14% и дори 15% доходност. В момента повечето са с 12 и 13% доходност. Това съвсем не е малко, имайки предвид, че говорим за обезпечени ипотечни или бизнес заеми, които в допълнение имат и гаранция за обратно изкупуване. Предлаганата доходност е отлична. Ако сега започвате да инвестирате в платформата, вероятно доходността ще е около 12.5-13%.

Справки и анализи на инвестициите

Справката за направените инвестиции е много базова. На практика това е просто списък. Основната полезна информация, която виждате, е размера на вашата инвестиция, вида на кредита, лихвата, продължителността и оставащото време до падежа, в месеци.

Grupeer Review

Има и филтър по тези параметри, в който може да изключите вече падежиралите заеми. Можете да свалите информацията в Excel, но не е много повече от това, което виждате в списъка.

Групеер ревю п2п инвестиции Grupeer Peer to peer

Ако са ви нужни повече детайли, е нужно да влезете в описанието на всеки отделен заем. Там вече има цялата необходима информация за заема. Предвид, че гаранцията за обратно изкупуване не се е активирала за нито един кредит за две години, а и се плаща лихва и за периода до изплащане на гаранцията, в момента кой знае какви анализи не са нужни. Лично аз, обаче, предпочитам да ги има. Хубавото е, че явно Grupeer се вслушват в препоръките. Обявили са, че търсят специалист по BI и явно вече са намерили. Надявам се, скоро да има резултати.

Grupeer is looking for a new team members

#hiring #careerWe are looking for a new team members! Current open positions include: – BI specialist, – Research Analyst, – Senior system engineer,- Fullstack web developer. More details check out https://bit.ly/2DqQfoi or apply via email cv@grupeer.com. Get on board now!#grupeer #p2p #securedloans #peertopeer #buyback #investments #invest #autoinvest #loans #highestyield #lending

Публикувахте от Grupeer в Понеделник, 11 февруари 2019 г.

Предпочитам ръчното инвестиране

Почти на всички P2P платформи, аз използвам основно автоматично инвестиране. На Mintos и Peerberry, например, имам напълно автоматични стратегии. Grupeer е изключение, тъй като предлага много ограничени възможности, които не позволяват ефективно управление на риска и диверсификация. За мен, автоматичното инвестиране е практически неизползваемо в този си вид. Споделял съм с екипа на платформата доста възможности за подобрение, но до момента направените подобрения не са съществени. По тази причина аз използвам само ръчно инвестиране. Това не е съществен проблем, тъй като заемите са за големи суми и влизайки веднъж седмично е достатъчно, за да инвестирам събралите се средства. Това със сигурност сваля малко доходността ми, но за мен тя винаги е на второ място. Рискът е по-важен и предпочитам да не получа доходност за няколко дни, но да проверя в какъв точно заем инвестирам.

Малко заеми с големи обеми

Тъй като Grupeer предлага обезпечени бизнес заеми или заеми за строителство, обезпечени с ипотека, те са с голям размер. Сумата на всеки заем, обикновено е от няколко хиляди евро до десетки хиляди евро. Това е добре, тъй като обикновено има достатъчно заеми на пазара, което е важно, особено при ръчно инвестиране.

До скоро преобладаващата част от кредитите бяха с матуритет от над 9 месеца, най-често 12 месеца. От скоро се появиха бизнес заеми с продължителност от 3 до 6 месеца, което е сериозно предимство, предвид все още неработещия вторичен пазар.

Кредитите в платформата са описани доста детайлно. За някои заеми са качени детайли за кредитния рейтинг, който е присъден от оригинатора на съответния бизнес. Има и финансови данни за последните години. За съжаление, това съвсем не е за всички заеми, а напоследък се прави все по-рядко. Прозрачността намалява, което не ми харесва.

Ръчно инвестиране

Интерфейсът на Grupeer е прост, но определено има какво да се желае от функционалността на платформата. Ето как изглежда списъкът с кредитите за инвестиране:

Grupeer Review P2P investment п2п групеер

На пръв поглед филтрите са достатъчни, но само на пръв поглед. Един от най-важните параметри за преценка, колко рисков е един обезпечен кредит, е съотношението на заема към стойността на обезпечението (LTV). Прекрасно е, че има филтър за стойностите на LTV, но реално те не са попълнени за повечето кредити. Индикация дали и колко съм инвестирал в даден кредит, би била доста по-полезна в случая. За щастие има опция за изключване на кредитите, в които вече сте инвестирали.

По отношение на филтрите има много какво да се желае. Списъкът е най-добре да филтрирате по тип на кредита и да го използвате за инвестиране само в бизнес кредити. За кредитите за имотни проекти има доста по удобен специален интерфейс за инвестиране. Затова ще ги разгледаме отделно.

Инвестиране в бизнес кредити

За всеки бизнес кредит има доста подробна информация, която е достатъчна, за да се прецени риска и дали да се инвестира в дадения кредит. Налице са доста подробни параметри. Ето отделните секции на описанието на един бизнес заем:

основни параметри
описание на клиента и обезпечението
финансова информация
кредитен рейтинг

Няма да описвам подробно екраните, тъй като са доста ясни. Искам само да спомена, че кредитният рейтинг и финансовата информация не са налични за всички заеми. Явно инвеститорите не обичат да се задълбочават и разчитат някой друг да им свърши работата. Ако, обаче влагате по-големи суми в един заем, което е добра стратегия в Grupeer, то е добре да имате повече информация.

погасителен план

Видове бизнес кредити

От горния примерен погасителен план се вижда, че това е заем без амортизация. При този тип кредити, месечно се изплаща само лихвата, а главницата се изплаща наведнъж в края на периода. Това е обичайна практика при бизнес заемите. Липсата на амортизация на кредита не е проблем, но повишава риска, тъй като главницата се получава накрая.

До скоро всички заеми бяха от този тип, но напоследък се появиха и такива с амортизация, при която с всяка вноска се изплаща и част от главницата. Тези заеми имат предимството, че осигуряват по-равномерен паричен поток, който може да се реинвестира ефективно. Друго предимство на заемите с амортизация е, че при равни други условия, имат и по-малък риск от тези, без амортизация.

Продължителността на бизнес кредитите е между 3 и 24 месеца, като най-често е от 6 до 12 месеца. Напоследък се появиха и краткосрочни заеми от 3 до 6 месеца. Това е добре, тъй като нефункциониращият вторичен пазар не дава възможност за изход от инвестицията преди падеж.

Инвестиране в заеми за имотни проекти

Първоначалната идея на Grupeer е била да се фокусира точно върху такива заеми, тъй като единият от основателите има голям опит точно в тази област. По принцип е възможно да се инвестира и от общия списък, където ако не филтрирате само бизнес заемите, се виждат тези за имотни проекти. Този подход не е много удобен, тъй като финансирането на имотни проекти обикновено е разбито на траншнове, които са част от един голям кредит.

В Grupeer е предвидено отделно меню Invest-Development Projects, което е значително по-удобно за инвестиране в имотни проекти, тъй като отделните траншове са групирани и се извежда информация за пълното финансиране на всеки проект.

кредити за имотни проекти

За мен, най-големият недостатък е, че няма лесен начин да видя колко и в кои траншове вече съм инвестирал. Би било прекрасно ако имаше колона, която да показва това. Като минимум, бих искал да знам колко е общата ми експозиция от всички траншове към един имотен проект. За съжаление, няма удобен начин да се види това. Правя го като филтрирам инвестициите си в Excel и сравнявам номера на проекта. Определено не е най-удобният начин. Изобщо не е задължително това да се прави. Аз, обаче, държа на контролирането на риска и това е важно за мен. Надявам се, този недостатък скоро да бъде отстранен.

Данните за всеки имотен проект са изключително подробни и детайлни. Степента на прозрачност е добра. Стига се до там, че за всеки голям проект има сайт с камери, чрез които може да се следи напредъкът.

Продължителност на кредитите за имотни проекти

Отделните траншове са сравнително краткосрочни за имотни заеми – от 9 до 12 месеца. Това е важно, тъй като, докато не бъде пуснат вторичният пазар, няма възможност за предсрочен изход от инвестицията.

Важна особеност е, че всички заеми са с гаранция за обратно изкупуване. Това е необичайно за обезпечени заеми, особено в имотни проекти. Не съм срещал друга P2P платформа, която предлага подобна възможност и това е допълнително предимство на Grupeer.

Автоматично инвестиране

Както казах, аз не използвам автоматичното инвестиране, тъй като то не отговаря на изискванията ми за възможности за настройка и управление на риска. Вероятно, ако нямаше достатъчно заеми или те се изкупуваха прекалено бързо, щях да направя компромис, но в случая това не е нужно.

През есента на 2018 имаше период от около два месеца, в които нямаше наличност на заеми. В този момент дори изтеглих свободни средства от платформата, които възстанових след по-малко от месец. След дефицита, новите заеми се изчерпваха много бързо и се наложи да направя една проста автоматична стратегия, за да инвестирам. Вече няма недостиг на заеми и не я използвам, но мога да споделя впечатления. Ето настройките:

автоматично инвестиране в бизнес заеми

Основното е, че са изключени имотните проекти. Направено е, тъй като имотните проекти обикновено пускат няколко транша едновременно, а автоматичното инвестиране ги счита за отделни заеми. В този случай ще инвестира във всеки транш максималната сума, зададена за един проект. Така тя реално ще бъде значително надхвърлена, което не е ефективно управление на риска.

Grupeer позволява дефинирането на няколко отделни автоматични стратегии. Това дава известно решение на този проблем, като се направи отделна стратегия за имотни проекти със занижена, 5-10 пъти, максимална сума в един проект. Така, до известна степен, ще се реши проблемът, но аз просто се отказах от автоматичното инвестиране в имотни проекти.

Нищо не ми пречи да използвам и сега стратегията за автоматично инвестиране в бизнес кредити. Вероятно в бъдеще ще го направя, тъй като се появяват нови оригинатори и краткосрочни заеми. За момента, обаче, не го ползвам и смятам, че това е една от най-слабите страни на Grupeer. За щастие, поради спецификата на кредитите, това не е сериозен проблем.

Оригинаторите в Grupeer

Оригинаторите в Grupeer са по-особени от тези, с които сме свикнали на повечето P2P платформи. Това е така, тъй като те отпускат бизнес кредити и като такива не е задължително да са регулирани, за разлика от тези, които отпускат потребителски кредити. Липсата на регулация и изисквания за капитал ги прави доста по-рискови.

В допълнение, на сайта на Grupeer липсва информация за оригинаторите, което обещават да оправят от доста време. Добрата новина е, че в страницата на Grupeer във Facebook се появява информация за някои от оригинаторите. Все пак информацията за оригинатори е крайно недостатъчна и това е сериозен риск.

До скоро основните оригинатори бяха Monify, Finsputnik Platforma и Primo Invest. И ще ги разгледаме поотделно, тъй като през тях са минали над 80% от кредитите в платформата.

Monify

Monify работи от 2017. Това е много интересна компания за бързи бизнес кредити. Имат иновативен бизнес модел – бизнес заеми до € 100,000 евро с одобрение до 1 час. За тях има достатъчно информация и като цяло изглеждат и се развиват много добре. Дават бизнес кредити в 4 държави – Прибалтийските републики и Полша. Стартират с € 1 милион евро капитал и две допълнителни финансирания от по € 2 милиона евро всяко. Екипът не е малък, ясен е и прозрачен и изглежда компетентен. Доста интересна и подробна информация може да се намери на Facebook страницата на Grupeer. Който иска да се задълбочи може да я прочете тук.

Finsputnik Platforma

За този оригинатор има много малко информация, освен че са регистрирани в Латвия в началото на 2016 със символичен капитал – € 2800 евро. От Grupeer получих малко повече информация. Според нея, основният бизнес на Finsputnik е финансиране на компании за микро кредити, като имат и свързана компания за микрокредитиране. Подчертаха също, че „това е един от първите оригинатори, в който имаме голямо доверие“. При липсата на обективна информация, и на мен ми се наложи да им имам голямо доверие.

Primo Invest

И за този оригинатор има много малко информация. Регистрирани в Рига, Латвия през септември 2016, буквално срещу официалния адрес на Grupper. Съвпадението на адресите може и да е случайно, но е факт. Отново има същият символичен капитал от € 2800 евро. Според получената от Grupeer информация, тяхната основна дейност е финансиране и развитие на имотни проекти. За това се бях сетил и сам. Имали 3 служителя с голям опит, работещи в областта на имотните проекти от 1999 година. Компанията финансира няколко имотни проекта в Норвегия на обща стойност от над € 4 милиона евро, както и големи инвестиционни проекти в Беларус на стойност около € 10 милиона евро. Подробна информация може да се намери на Facebook страницата на Grupeer. Който иска да се задълбочи, може да я прочете тук.

Публикувахте от Grupeer в Вторник, 18 септември 2018 г.

Много добро впечатление прави, че се дава прозрачност на проектите. За по-големите са осигурени web камери, през които може да наблюдавате развитието им на живо.

Няма смисъл да разглеждаме останалите оригинатори в Grupeer, тъй като на практика повече от година те не пускат нови заеми в платформата. Заемите им са напълно финансирани, а повечето – напълно изплатени. Сред тях няма известни имена и повечето са фирми, инвестиращи в имотни проекти като германския KIT Bau, например.

Новите оригинатори

Добрата новина е, че Grupeer активно привличат нови оригинатори. Така вероятно ще избегнат ситуацията от есента на 2018, в която липсваха заеми за инвестиране. Новите оригинатори изглеждат обещаващо. Някои са добре познати от Mintos. Такива са руските Kviku и DoZaplati. Kviku е доказан оригинатор, с отличен рейтинг В и работи от 2013. DoZaplati, работи от 2011, има над 300 служителя и рейтинг В- в Минтос. Интересното е, че DoZaplati, който обичайно дава кредити до заплата, предлага бизнес заеми в Grupeer.

1% кешбек бонус за новите оригинатори

Grupeer имат традиция да отбелязват всеки нов оригинатор с кеш бек бонус на първите му кредити. Наричат го Warm Grupeer Welcome (WGW) и до 26.02.2019 включително е в сила за заемите на DoZaplati.

1% кешбек бонус

Друг интересен оригинатор е NordCard, който е обещаваща Латвийска финтех компания, предлагаща кредитни линии в размер до € 3000 евро и срок до 50 месеца. Работи от 2016 и има 450,000 евро капитал. Интересна и подробна информация може да се намери на Facebook страницата на Grupeer. Който иска да се задълбочи, може да я прочете тук.

Публикувахте от Grupeer в Петък, 18 януари 2019 г.

Два нови оригинатора скоро

Съвсем скоро към Grupeer ще се присъединят още два нови оригинатора – ПланетаКеш и А24Finance.

ПланетаКешот Санкт Петербург, дава микро кредити от 2017 и е типичен оригинатор, лицензиран от Централната банка на Руската Федерация. Информация има на сайта им https://planetacash.ru/. По мое мнение, това именно е компанията, която финансира Finsputnik Platforma.

A24Finance работи от 2011 година. Тя дава само обезпечени кредити. Има един от най-големите ипотечни портфейли в Латвия, извън банковия сектор. Според сайта им, имат над 13 години опит, като са отпуснали над 1500 обезпечени бизнес кредити за над € 17 милиона евро. Лично за мен, този оригинатор изглежда много интересно, стига да предложи атрактивна доходност.

Предимства и недостатъци на Grupeer

Grupeer е една от P2P платформите, които харесвам. Дава много добра доходност, при умерен риск, но има нужда от подобрения. Хубавото е, че постоянно се подобрява. Лошото е, че това се случва бавно. Надявам се това да се промени с разширяването на ИТ екипа, което се случва в момента.

Основните предимства на Grupeer са:

 • Отлична доходност от 12 до 14%;
 • Детайлно описание на всеки кредит;
 • Добра възможност за диверсификация – 9 държави, 15 оригинатора, бизнес и имотни проекти;
 • Прозрачност на имотните проекти;
 • Проста и лесна за използване платформа;
 • Всички кредити са обезпечени – с ипотека, активи или лична гаранция;
 • Гаранция за обратно изкупване на всички кредити, като се изплаща лихва за периода, в който кредитът не се обслужва;
 • Няма никакви такси за инвеститорите;
 • Двойна проверка на кредитополучателите – от оригинатора и от платформата;
 • Нито един дефолтирал кредит за две години;
 • Платформата е печеливша – стабилен бизнес модел;
 • Платформата се развива – нови оригинатори, типове заеми, разширяване на екипа.

Основните недостатъци на Grupeer са:

 • Няма средства за анализ на инвестициите в портфолиото;
 • Няма информация за общата инвестирана сума в един проект;
 • Най-добри резултати се постигат с ръчно инвестиране;
 • Липсва възможност за сортиране на списъка с кредити и индикация каква сума е вече инвестирана;
 • Автоматичното инвестиране не е достатъчно гъвкаво;
 • Вторичният пазар не работи – няма възможност за непланиран изход от инвестицията;
 • Повечето заеми са без амортизация – главницата се изплаща в края;
 • Липсва информация за повечето оригинатори – няма прозрачност и обективна информация.

Моето мнение е, че предимствата на Grupeer са повече от недостатъците. Според мен, това е една P2P платформа, в която си заслужава да се инвестира. И аз реално го правя, като плановете ми си да увелича инвестициите си в Grupeer.

Впечатленията ми от контактите с екипа на платформата са, че не се опитват да крият нищо, нито дават празни обещания. Определено полагат усилия постоянно да подобряват платформата. Разширяват ИТ екипа си, който определено не е достатъчен. Засега се справят много добре с най-важното – подбират отлично кредитите, които предлагат на инвеститорите.

Рискове в Grupeer

Инвестирането винаги е свързано с риск. Абсолютно винаги, като инвестициите в P2P кредити не са изключение. Ето кои, според мен, са основните рискове при инвестиране в Grupeer:

Риск длъжникът да не върне кредита

Това по принцип е най-големият риск при инвестициите в P2P платформи. При Grupeer този риск е намален по три начина:

 1. Всеки кредит е обезпечен – с ипотека, активи или лична гаранция;
 2. Всеки кредит преминава двойна проверка на кредитополучателите – от оригинатора и от платформата;
 3. Гаранция за обратно изкупване от оригинатора, на всички кредити, в случай на забавяне от над 60 дни (15 дни при Finspitnik).

За момента, този риск се управлява отлично и няма нито един дефолтирал кредит за двете години, от както работи платформата. Всеки инвеститор може да намали този риск, като инвестира в много на брой кредити. Като минимум е добре да се стремите да имате поне 25-50 кредита в портфейла си. Оптимално ниво на риска се постига при над 100-150 кредита. Не е нужно да го постигнете от първия ден, но предвид, че минималната инвестиция на един кредит е само € 10 евро, няма да ви затрудни.

Риск от фалит на оригинатор

Важно е да знаете, че вие купувате дял от кредита на длъжника, а не на оригинатора. Оригинаторът е само посредник в тази сделка и се грижи за обслужването на кредита. Ако даден оригинатор фалира, на него трябва да му бъде назначен синдик, който да се грижи да се изпълняват дейностите по събирането на раздадените кредити. Разбира се, в този случай може да се очаква сериозно забавяне и оскъпяване на процеса.

В случай на фалит на оригинатор може се стигне до частична или дори пълна загуба на инвестираната в даден кредит сума. Това може да се случи ако и длъжникът по кредита фалира и няма кой да изпълни гаранцията за обратно изкупуване. Пълната загуба е малко вероятна, тъй като при неплащане ще бъде усвоено обезпечението по кредита, което би трябвало да е достатъчно да покрие остатъка по заема.

Този риск се намалява, като се купуват само кредити от доказани и надеждни оригинатори. Добре е да се купуват от повече на брой оригинатори, за да се намали допълнително риска от фалит на един от тях. Лошото е, че липсва дори базова финансова информация за основните оригинатори и този риск не може да се прецени и управлява ефективно.

Риск от фалит на платформата

Вероятността това да се случи е малка и едва ли ще доведе до пълна загуба на инвестираната сума. По-скоро могат да се очакват затруднения в изтеглянето на парите и евентуална загуба на част от нея. При Grupeer този риск е сравнително нисък, тъй като платформата се развива добре и още след втората година е на печалба. Това говори за печеливш и устойчив бизнес модел. За да се намали този риск, най-добрият подход е да се разпредели инвестицията в няколко P2P платформи. Аз препоръчвам да са минимум 3, а оптимално 5 или повече.

Мнението ми за Grupeer

Моето мнение за Grupeer е, че е добра P2P платформа, с много добра доходност, но доста висок риск и значителни възможности за подобрение. Добър вариант за диверсификация в специализирана в бизнес и имотни проекти платформа.

Гаранцията е обещание

Това винаги е така. Във финансите гаранции няма. Има само обещания и е важно да се прецени кой ги дава и до колко е в състояние да ги изпълни, при нужда. Предлаганата гаранция за обратно изкупуване е допълнително предимство на Grupeer, което не е типично за този тип кредити. Макар да няма обективни доказателства, че оригинаторите могат реално да я предоставят при нужда, това не ме притеснява много. Все пак всички кредити са обезпечени с ипотека, активи и лична гаранция на собствениците на съответния бизнес. В случая, гаранцията за обратно изкупуване просто спестява дългото чакане за ликвидация на обезпечението при евентуален проблем, което е предимство.

Добри кредитни, но недостатъчно ИТ специалисти

Двойната проверка на всеки кредит, веднъж от оригинатора и още веднъж от платформата, изглежда дава добри резултати. За 2 години няма нито един дефолт. Това е добър знак, но разбира се, не е гаранция, че ще продължи да е така и за в бъдеще. Явно служителите им наблягат на управлението на кредитния риск. Имат 35 служители, от които само 6 са ИТ специалисти. И това личи. От една страна – изключително представяне на кредитите, от друга – изключително базова функционалност на платформата. Хубавото е, че са на печалба и се разширяват, като са обявили 5 работни места за ИТ специалисти. Така практически, ИТ екипът ще се удвои и се надявам това да доведе до бързо развитие на функционалността и удобството на платформата.

Мнения за Grupeer

Ако моето мнение не ви е достатъчно, може да видите и мненията на още 38 инвеститори в Grupeer, споделени в TurstPilot.

grupeer cashback bonus p2p peer to peer групеер п2п
мнения на инвеститори в Grupeer

Както се вижда, моето не е от най-ласкавите, с оценка 3 от 5. Може и да съм твърде взискателен, но се надявам да доведе до подобрения, които ще са полезни за всички.

За кого е подходящa платформата

Макар и доста рискова Grupeer е една от P2P платформите, които харесвам. Основната причина за това е, че ми дава диверсификация към съвсем различен сегмент кредити, както като вид, така и като пазари. Платформата не е трудна за работа. Процесът на регистрация и инвестиране е много лесен. Това я прави подходяща най-вече за опитни инвеститори, така и за хора, които сега започват с P2P инвестициите.

Най-подходяща е за инвеститори с известен опит и желание да отделят, макар и минимално, време за ръчно инвестиране. Ако вече сте инвестирали в големите платформи, като Mintos и Bondora, то Grupeer е подходяща платформа за инвестиции в доста различен тип кредити. Така се постига не само диверсификация на самата платформа, но и на самите кредитни пазари, тъй като в много P2P платформи преобладават бързи потребителски кредити.

Grupeer е подходяща и за хора, търсещи висока лихва, тъй като средната доходност, от над 14%, съвсем не е за пренебрегване. Това е над два пъти повече от Bondora Go&Grow и около 2% повече от Mintos. В същото време, това не за сметка на по-висок риск. Друг компромис, който трябва да направите е ниската ликвидност.

Печелившият от томболата

За да отбележи появата на първото ревю на платформата на български, Grupeer организираха томбола, между всички инвеститори, регистрирали се от vivainvest.eu и инвестирали поне €100 евро в периода от 25.02.2019 до 25.03.2019.

Късметлията, спечелил €100 от томболата, Симеон Радев беше така любезен да сподели опита си в инвестициите. Защо предпочита P2P, в кои платформи инвестира, какво харесва и какво може да се подобри може да прочете в интервюто с него „Мнението за P2P инвестициите на един млад инвеститор„.

Вече сте инвеститор или просто нямате късмет? Заложете на сигурно!

Ако вече сте инвеститор в Grupeer или няма късмет печелите томболи, можете да заложите на сигурният 1% кешбек за заемите на Finsputnik до 30.04.2019. Този незабавен 1% кешбек се отнася само за стандартните заеми на Finsputnik, с доходност от 13%. Не се отнася до специалните заеми, в които оригинатори са NordCard, Kviku, Ibancar, Mircokasa, Stick или други оригинатори. Не пропускайте възможността да реализирате 14% обща доходност до 30.04.2019.

grupeer cashback bonus p2p peer to peer

Регистрация и превод на пари

Как да се регистрирате в Grupeer и да преведете пари в инвеститорската си сметка може да прочетете в статията „Регистрация в Grupeer и превод на пари„. Там ще намерите подробни инструкции, както и възможност да спечелите €20 от томболата, ако се регистрирате в периода 08.04.2019 до 08.05.2019.

Желая успех на всички! И не забравяйте, че томболите са еднократни и се базират само на късмет. Много по-важно е да имате успехи в инвестициите си. Не забравяйте, че това зависи само от вас!

Това не е инвестиционен съвет

Това е не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Поговорете с приятели

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1700 души с интереси в P2P инвестирането. Мнения и информация за много P2P платформи. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

14 коментара за “Grupeer – инвестиране в имотни и бизнес заеми с висока доходност”

 1. Здравейте г-н Недев,
  Благодаря Ви за изчерпателното ревю!
  Позволете да споделя някои мои наблюдения от Grupeer.
  При регистрацията се изисква доста подробна информация, вкл. и във връзка с прането на пари, което за мен е плюс (макар и да е малко досадно :). Имах проблем с получаването на SMS за валидация, но след като писах на поддръжката се отзоваха в рамките на няколко часа, с обаждане по телефона.
  На проекта на Примо инвест (променада) са посочени два интернет адреса които не работят и това не прави, най-малкото, добро впечатление.
  Смятам, че липсата на „лоши кредити“ наистина е впечатляващ.
  И отново благодаря за положения труд и успех!

 2. Pingback: Мнението за P2P инвестициите на един млад инвеститор

 3. Pingback: Iuvo пуска заеми за коли от Ibancar Испания с до 12% лихва от Ibancar

 4. Здравейте, г-н Недев,
  Бих искал да се регистрирам в Grupeer през Vivainvest, но не намирам линка. Линкът от Вашето ревю към статията “Регистрация в Grupeer…..” свързва не със статията, където очаквах да намеря линк, а препраща директно към Grupeer и не съм сигурен, че регистрацията е през Виваинвест. Моля да ми посочите правилния линк.

 5. Бранимир Марков

  Респект г-н Недев!
  Да попитам за един апокалиптичен сценарий,важящ за всички P2P платформи…
  Страницата пада,случайно или нарочно.
  Хората от екипа бягат на остров без екстрадиция… и т.н.
  Въпроса ми как ,с какво и пред кого доказваш ,че имаш инвестиции?

  1. Подаваш жалба в полицията за измама. Имаш преводи към тях. Друг е въпроса какво като докажеш, ако хората са избягали с парите. Този сценарий съвсем скоро реално се случи с една рискова и доста съмнителна платформа Envestio. Затова е важно да се избират внимателно платформите, в които се инвестира. В момента подготвям една статия за платформите, в които не имвестирам, в която обяснявм и защо. Мисля, че ще в полезна на хората, които избират в какви платформи да инвестират.

   1. Здравей Стойчо (писах ти мейл, но хайде и тук)

    Някакви конкретни действия от теоя страна? Ще се свържеш ли с българската полиция и има ли смисъл?
    Ако някой не се е включил, заповядайте в групата:
    https://t.me/grupeerdiscussion1

    1. Не. Не съм член на групата и на никакви Telegram групи. Излезе официално съобщение от Grupeer. Накратко: спираме работа, защото не можем да продължим. Докога не е ясно. За мен това е по-добре от нищо, но не много повече. Лично аз ще продължа да правя същото, като до днес – нищо. Ето и съобщението https://www.grupeer.com/blog/statement-from-grupeer/

 6. Здравейте г-н Недев,
  От Групер ми искат да попълвам някакъв KYC въпросник, но въпросите ми се струват някак странни (Първа сума на входящите плащания, Приблизително количество транзакции на месец, Приблизителна сума за инвестиране на месец, Приблизително количество транзакции годишно, Приблизителна годишна сума за инвестиране). Това според Вас обичайна практика ли е ? И кой знае колко транзакции е направил за година от банковата си сметка? Предварително благодаря за отговора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *