fbpx
Продължете към съдържанието

Защо не инвестирам в облигации чрез взаимни фондове и ETF?

ETF фондове балон облигации

Не инвестирам във взаимни фондове и ETF и не смятам да го правя. Особено опасни, според мен, са взаимните фондове и ETF, които инвестират в облигации. Вероятно с това изказване загубих доста читатели, които вече са убедени, че не съм наясно с материята и не си заслужава да си губят времето да четат повече. За тези, които все пак искат да разберат защо говоря такива, поне на пръв поглед налудничави неща, ще дам някои аргументи.

Разглеждам взаимните фондове и ETF заедно, защото по своята същност те са едни и същ инструмент за пасивно инвестиране в кошница от активи – акции, облигации или суровини, но все пак те са различни финансови инструменти. Да разгледаме накратко взаимните и борсово търгуваните фондове (ETF).

Взаимните фондове – финансова иновация на 100 години

През последните години българските банки вече предлагат взаимни фондове на клиентите си. Взаимните фондове са стари като концепция (на около 100 години) и се „дистрибутират“ от банки на клиентите им. За съжаление, в тях често инвестират хора, които съвсем не са запознати с риска. За тях е достатъчно, че банка им ги предлага и че „последните 10 години носят отлична доходност“. Някак си имплицитно това им внушава доверие, както и идеята, че следващите 10 години също ще е така. Все пак парите в банките са гарантирани! Не всички пари и не безусловно, но това са досадни подробности, с които почти никой не се занимава.

Забравя се да се спомене, че най-разпространените у нас фондове Amundi съществуват от едва 10 години и не са преминали през нито една криза. Този факт някак си се пропуска при презентацията на фондовете. Изтъква се факта, че управляват активи за близо €1.5 трилиона евро – т.е. твърде големи са, за да се случи нещо с тях 😉

Банките дистрибутират взаимни фондове

Самата дума е притеснителна. Звучи като пласират. И въсщност е точно така. Независимо, че банковите служители вероятно са им обяснили, че има рискове, често самите клиенти (в повечето случаи те самите не биха се определили като „инвеститори“) го приемат за досадна формалност, която са длъжни да изслушат, а не за реален риск. Не са малко случаите, в които и самите банкови служители го казват точно като досадна регулаторна формалност, а не като реален риск. В резултат, все по-често напоследък имаме „пишман инвеститори“, които са направили инвестиция във взаимен фонд без да са напълно наясно какво точно правят. Много често това се случва чрез „структуриран депозит“, който съвсем няма характеристиките на обикновен депозит, а просто се нарича така. Но има шанс за по-добра доходност, а част от парите са гарантирани. В някои случаи само половината, но това отново не става ясно от пръв поглед.

Не мисля да разглеждам повече взаимните фондове, тъй като смятам, че ETF са много по-добра алтернатива за хората, които наистина искат да инвестират съзнателно. Несъзнателно инвестиране трябва да се избягва, тъй като обикновено не води до добри резултати.

ETF – борсово търгувани фондове

При ETF нещата са далеч по-добри, тъй като, за да инвестира в тях човек трябва да ги купи на борсата. Това предполага едно по-високо ниво на финансова култура и по-ясно осъзнаване на риска. Все пак това не се случва в банковия салон.

Предимството на ETF спрямо взаимните фондове е, че те се търгуват борсово, а не се продават и купуват от издателя им или негов дистрибутор. Не е нужно да ходите в банката. Можете да го направите онлайн. Борсовата търговия дава на ETF по-голяма и по-бърза ликвидност спрямо взаимните фондове. Като правило ETF имат и значително по-ниски такси, особено тези, следващи пасивно даден пазарен индекс.

Предимства на ETF 👍

Едно от основните предимства на ETF е, че лесно се купуват – също като акции на борсата, с един клик в избраната платформа. Имат много добра ликвидност и бързо може да излезете от инвестицията. Това важи с особена сила за популярните индексни фондове. ETF имат много по-ниски такси за управление. Това е по-силно изразено при пасивните индексни фондове, тъй като нямат активно управление, както и разходи за дистрибутирането, характерни за взаимните фондове. Голямо предимство е, че само с един ETF може да постигнете голяма диверсификация в рамките на даден клас активи или пазарен сектор. Това е възможно дори с малки суми. Така значително може да се намали риска спрямо покупката на индивидуални акции или активи. Някои активи е трудно или почти невъзможно да бъдат придобити от дребните инвеститори, освен чрез ETF. Добър пример тук са облигациите и петролът.

Недостатъци на ETF 👎

По ирония, някои от най-големите предимства на ETF са техен основен недостатък. Ликвидността и това, че лесно се купуват и продават, води до балони и увеличаване на загубите по време на криза. Всички са дългосрочни инвеститори, докато пазарът върви нагоре. Това рязко се променя, когато спадът надхвърли 25%.

Механизмът на работа на ETF е такъв, че те създават или ликвидират своите акции в зависимост от поведението на инвеститорите. Когато инвеститорите купуват акции от ETF фонда, той издава нови такива и купува съответните активи, които стоят зад него. По този начин фондът създава търсене за активите и това покачва цената им, без да се отчита качеството на всеки отделен актив (примерно акция на компания в лошо положение). Когато инвеститорите продават акциите от фонда, той продава активите, стоящи за него, като така допълнително намаля цената им, отново без отчитане на индивидуалните особености. Звучи като перфектния инструмент за подхранване на балони и създаване на паника, нали?

Най-опасни са фондовете, инвестиращи в облигации

За повечето хора това твърдение не е вярно. И най-вече необяснимо. Според всички книги за финанси, облигациите са един от най-консервативните инструменти, с най-нисък риск и като резултат с най-ниска доходност. Как е възможно да са опасни? Изобщо не твърдя, че облигациите са опасни. Напротив! Облигациите безспорно са един от най-консервативните и нискорискови инвестиционни активи. Това, което твърдя е, че ETF-ите, инвестиращи в облигации са опасни. Според мен е много вероятно те да са ако не причината, то поне катализатор на следващата криза.

Инвестиция във фонд за облигации не е същото като инвестиция в облигации

За съжаление много инвеститори не разбират разликата. А тя не е толкова сложна. Инвестирането в облигации на държави или компании с висок рейтинг и сравнително кратък падеж е една от най-надеждните инвестиции, които съществуват. Това е заем с фиксирана лихва и падеж, който, когато е издаден от стабилна държава или компания, носи много нисък риск от загуби за инвеститора. Ако бъде купен по номинал или под него и държан до падежа! Това е едно много голямо АКО! Тази стратегия не може да бъде реализирана на практика чрез ETF или взаимен фонд за облигации. Причината е, че както видяхме тези фондове постоянно купуват или продават активи, за да приемат нови инвеститори или да плащат на излизащите от инвестицията си. При това, на практика фондовете правят трейдинг на облигации, а не ги държат до падежа им. Просто механизмът им на работа налага това.

Фондовете са пълни с облигации, купени над номиналната им стойност

Как ви звучи облигация с 5% лихва от стабилна компания при условие, че лихвите в момента са под 0.5%. Примамливо нали? И на мен. Има само един проблем. Преди примерно 5 години, когато тази облигация е била издадена, 5% е било нормална лихва. Сега обаче е много висока лихва. Бихте ли продали тази облигация, която при номинал $100 ви носи $5 годишно, за да купите друга с номинал $100, която ви носи $0.5? Едва ли. Или поне не и по номинал $100, а на цена от $105 например.

Не забравяйте, че така купувате $100 дълг за $105 и на падеж ще получите $100, а не $105 колкото сте платили. Дали бихте го направили? Съмнявам се. Напълно възможно е да го направят, обаче, мениджърите на фонда в облигации, за да задоволят търсенето от нови инвеститори. Те вземат такса за управление върху инвестираните суми. Няма пряка връзка между резултатите на фонда и на неговите мениджъри.

Постоянното падане на лихвите през последните 10 години направи облигациите много привлекателни. Вижте как изглежда TLT – един от най-популярните фондове в 20-годишни американски облигации за последните 5 години:

Взаимни фондове и ETF в облигации

Ниският риск значи и ниска доходност. Да, ама не!

Не мислите ли, че тази графика е доста волатилна за скучен актив като облигациите? Не очаквахте ли да видите една почти права линия с лек наклон вместо тази инфарктна кардиограма? Нали облигациите са стабилен и скучен актив, който носи 2-3% годишно? В конкретния случай с TLT е точно 2.23% за годината. Как тогава за последните 52 седмици (година) се е качил от 118 на 149?!? Това са 26% доходност! Това е почти като инвестиция в акции – SP500 се е покачил с около 25% в този период! В същото време лихвите по актива, в който инвестира фонда (20-годишни американски ценни книжа) са паднали от около 3% на 2%.

От къде идва този невероятен за инвестиция в облигации резултат? Отговорът е прост – от покачването на номинала на облигациите, за да компенсират намалената лихвена доходност (купон). А номиналът на облигациите се покачва защото по новите облигации лихвите падат и защото към този вид активи се насочват все повече пари, търсещи доходност. Логично възниква въпросът правилно ли оценяваме риска от инвестиране в ETF с облигации като по-нисък от този на самите облигации? Моето мнение е, че не го оценяваме.

Как се формират балоните?

Голяма роля в този процес играят ниските лихви по депозитите. Банките не ви искат депозитите, защото не печелят нищо от тях, но с удоволствие предлагат на клиентите си фондове, които дистрибутират срещу комисионна. А и те са много по-изгодни от депозитите. Кой не би инвестирал в един от най-сигурните активи в света – 20-годишни американски облигации, ако му кажат, че са донесли 20% доходност за последната една година? Едва ли някой ще забележи, че за последните 5 години доходността е около нулата.

Даже е най-добре да не го наричат инвестиция, а вложение. Така някак си съвсем изчезва всякакво чувство за риск. Какво бихте отговорили на предложение от банка дистрибутор на фондове в облигации, което звучи така:

Знаете ли, че освен депозити предлагаме и възможност за вложение във фонд с държавни ценни книжа на САЩ, издадени и гарантирани от американското правителство. За последната година се представи отлично и донесе над 20% доходност.

За типичният банков клиент това съвсем не звучи лошо. Изглежда, че май няма някакъв риск. Особено като го чуете в банка. Какво може да се обърка щом са гарантирани от правителството на САЩ? И как изобщо може да не знам за това толкова изгодно вложение?!?

Наливане на средства в актива

Явно доста хора са се насочили към тази нискорискова и доходна инвестиция. През последната една година инвестираните средства в TLT са се удвоили. От под $8 до над $17 милиарда долара. Това е само един ETF фонд в 20-годишни облигации на САЩ. Ето как изглежда промяната на обема на инвестираните средства в него за последните 5 години. Нарастването е над 4 пъти – от около $4 милиарда до почти $18 милиарда.

балон при облигациите

Увеличаването на обема на инвестициите в даден актив не води задължително до формиране на балон. Особено ако е свързано с реална положителна промяна в доходността на актива. В случая, обаче, трудно можем да кажем, че има такава. Покачването на номинала на съществуващите облигации, намалява доходността им от лихва и води до загуба на главница при падежа. За последните 5 години лихвата по 20-годишните американски ценни книжа е варирала между 1.7% и 3.3%.

Повишаване на цената на актива при понижаване на доходността

Особено впечатление прави последната 1 година. За това време обемът на инвестираните средства се е удвоил, а лихвата е паднала от 3% до 2.1%. Явно желаещите да дадат 20-годишен заем на американското правителство с 3% годишна лихва са два пъти по-малко от тези, които искат да получат 2%.

Взаимни фондове и ETF в облигации лихви

Обърнете внимание на текста над графиката и особено на последното изречение. Доходността от 2.1% е по-ниска от средната доходност от 2.93% за последната година и много по-ниска от дългосрочната средна стойност, която е 4.6%.

А когато лихвите започнат да се повишават?

Знам, знам. Това не е възможно. Просто няма как да стане. Тръмп няма да го позволи. Нито Федерания резерв. Нито ЕЦБ. Високите лихви само носят още пари на хората, които имат и грабят бедните, които взимат скъпи кредити. Знам, че този път е различно. Но все пак – какво ще стане? За един приятел питам. Виждаме, че лихвите по 20-годишните американски ценни книжа са над два пъти по-ниски от средното ниво от 4.6% и над 7 пъти под пика си от 15.13%.

Въпросът не е дали лихвите ще се повишат, а кога?

Най-вероятно тогава, когато инфлацията започне да нараства. Когато спирането на растежа на инфлацията стане по-важно от с(т)имулирането на икономическия просперитет. Това е най-очевидната причина, но може да има и други. Унищожаването на спечелените пари може да накара спестителите да ги насочат към потребление и реални активи, а не да ги дават на заем, без да бъдат адекватно компенсирани за риска, който поемат. Някои това правят. Има хора, които предпочитат да държат спестяванията си в акции на доказани компании с добри пазарни позиции и дивидент. Други купуват земеделски земи и имоти, които дават под наем. Трети дават заеми с лихви, които са в пъти по-високи от тези по депозитите чрез P2P платформи.

Да видим какво се случва с TLT, когато през юли 2016 лихвата започва да се повишава от 1.7% до декември, когато достига 2.8%, което отново е почти два пъти по-ниско от средното ниво. За същия период фондът TLT спада от 143 до 117 или почти 20% за 6 месеца. 20% спад при повишаване на лихвите с 1%. Вижте отново горната графика. Явно нещо не е наред с TLT. Това е фонд, който инвестира в сигурни активи. Какво ли не е наред? Краткият отговор е „Инвеститорите“.

Инвеститорите са най-големите врагове на самите себе си

Това е така, защото всички са дългосрочни инвеститори, докато пазарът върви нагоре. Загуба от 10-15% в рамките на месеци е психологически непосилна за по-голямата част от инвеститорите и те забравят, че са дългосрочни инвеститори. Това е така при всички инвеститори. Проблемът е още по-голям при инвеститорите във взаимни фондове, които много често не са съвсем наясно, че са инвеститори, още по-малко да имат базов опит и знания как да се държат на пазара. Много често те не са наясно нито с механизма на работа на фондовете, нито с активите, в които инвестират. Неразбирането винаги води до загуби. Не само за тях, а за всички, инвестирали в съответния фонд. В резултат на разпродажбите на фонда е възможно и намаляване на цената на активите, което води до още по-голямо спадане на цената на фонда.

Парите обичат тишината. Фонд мениджърите също.

Финансовата индустрия у нас предпочита да не се говори по темата даже на специализирани форуми.На тазгодишния Investor Finance Forum 2019 имаше интересна дискусия за инвестирането чрез ETF и взаимни фондове. Реших да задам един прост въпрос на панелистите – представители на фондовете Amundi и една банка, която ги дистрибутира. Въпросът беше: “Какво ще се случи с облигациите, когато отрицателните лихви започнат да се повишават и инвеститорите в ETF и взаимни фондове в облигации започнат да изтеглят вложенията си и как това ще се отрази на пазара и на институционалните инвеститори в облигации?” Изобщо не получих отговор. Явно или въпросът или отворът не беше подходящ за публиката. Искрено се надявам, че панелистите знаеха отговора. А въпросът безспорно е важен, защото институционалните инвеститори, които имат регулации за активите, в които инвестират, са големи инвеститори в държавни ценни книжа и облигации. Напоследък, обаче, фондовете сериозно увеличават обема си.

Над 1 трилион са инвесирани само в ETF за облигации

Обемът на инвестициите само в ETF (без класическите взаимни фондове) нарастват с 473% за 10 години по данни на Morningstar. Данните са към края на юни 2019, но тендецията е ясна. Последните данни на МВФ посочват $1,7 трилиона долара във фондове за облигации.

Това е сериозна сума, която вероятно бързо и драстично ще намалее, когато стане ясно че лихвите започват да се повишават. Да видим какво ще се случи с активите на тези фондове, когато лихвите се повишат до ниво от 5% например. Да кажем, че даден фонд има 20-годишна облигация с номинал $100 и лихва (купон) от 2%. Такива са облигациите, издадени миналия месец. Ако след 6 месеца или година се издават същите, но с лихва от 5%, то цената на вече издадената облигация с 2% лихва ще падне под номинала – примерно на $97. Това незабавно ще доведе до падане на цената на ETF фонда, както и до загуба на главница при падеж. Същото се отнася и за цените на облигациите, които фондът е закупил над номинал. Платената за тях премия се превръща в чиста загуба за инвеститорите.

Няма да е все така

Накрая ще ви покажа, че най-популярният ETF фонд TLT не винаги се е търгувал с премия над номинала. Добре е да го знаете.

Забележете, че до края на 2008 цената е трайно под 100. Моментът, в който рязко се качва над номинала съвпада с пика на финансовата криза и обявяването от Федералния резерв на първата програма за количествени облекчения (QE). От този момент започва партито на ETF за облигации, което се вихри вече над 10 години. Струва ми се, че когато приключи, махмурлукът ще е доста тежък.

Още за ETF и облигациите

За онези, които искат да получат повече интересна информация по темата за ETF, препоръчвам тази статия и видео на Bloomberg. Интересна е гледната точка на Майкъл Бъри, който казва, че ETF са съвременният инвестиционен балон. Дали е прав, ще видим. Рано или късно 😉.

По отношение на опасността за финансовата система, която създават фондовете за облигации, препоръчвам статията „Bond bubble puts global financial system at risk“ на Financial Times. В нея има мнения на авторитетни източници като МВФ, гуверньорът на Английската централна банка (Bank of England), както и доста сериозни предупреждения от страна FCA – финансовият регулатор на UK и европейският финансов регулатор ESMA. Определено си заслужава да прочетете статията. За да ви заинтригувам ще цитирам само думите на Mark Carney, управителят на Bank of England (Английската централна банка), който казва, че „фондовете, инвестиращи в неликвидни активи, които предлагат дневно обратно изкупуване са изградени върху лъжа“. 

Защо ги пиша тези неща?

Много се чудих дали изобщо да пиша по темата. Не фондовете и облигациите са силната ми страна, а и темата е доста комплицирана. Опитах се да я представя максимално достъпно, но не съм убеден, че се получи. Силно се съмнявам, че много хора са достигнали чак до тук. Поздравления, ако сте сред тях! Реших да го направя, когато започнах да пиша една друга статия „В какво ще инвестирам през 2020?“, която обещах в последния за 2019 P2P преглед. Надявам се скоро да е готова. Почувствах се длъжен да обясня подробно защо не ползвам ETF и най-вече такива, които инвестират в облигации. Започнах да го правя в самата статия, но реших, че е по-добре да го извадя в отделна тема. Надявам се да е полезна и интересна.

За да ви провокирам да мислите!

Мисля, че фондовете и ETF насърчават инвестирането без много да се мисли. Аз го наричам безмозъчно инвестиране. Политически коректният термин би бил безотговорно инвестиране. Обикновено не води до добри резултати. Надявам се, че съм обяснил разликата между инвестиране в облигации и инвестиране във фондове за облигации. Най-голямата разлика е, че фондовете реално търгуват облигации (трейдинг), заради механизма, по който работят. С тях е практически невъзможно да се реализира стратегия за държане на облигациите до падеж (hold to maturity). Това напълно променя рисковия профил. Рискът е съвсем различен. Добре е инвеститорите да го знаят и да го имат предвид, когато вземат решения.

Връщам се към P2P

Мисля да не правя повече отклонения от темата за P2P инвестициите, на която съм посветил блога си. Една добра аналогия на ETF при P2P платформите е Invest&Access на Mintos. Това е продукт, който също като ETF не харесвам, тъй като също смятам, че насърчава безотговорното инвестиране. Пробвах от чист научен интерес и повече не го ползвам. Предвиждам да му направя едно ревю, но от сега казвам, че не смятам, че е добър продукт. С минимални усилия всеки може да постигне по-добри резултати, при по-нисък риск и почти същата ликвидност. Показал съм как го правя в подробното описание на инвестиционната си стратегия в Mintos.

В кои P2P платформи не инвестирам? ⚠

В предложенията ви за неща, за които искате да пиша имаше няколко човека, които предложиха да напиша в кои P2P платформи не инвестирам. Ще го направя в отделна статия, в която ще се аргументирам защо не инвестирам във всяка една платформа. Причините са различни за отделните платформи и мисля, че ще е полезно да ги знаете, когато вземате решение дали да инвестирате в дадена P2P платформа или не. Още сега искам да споделя някои от P2P платформите, в които не препоръчвам, за да ги знаете. Те се делят на 3 групи:

Платформите, в които изобщо не съм се регистрирал и не бих инвестирал: ❌

 • Wisefund
 • IbanWallet
 • Kuetzal
 • Monethera

Платформи, които съм пробвал, но не инвестирам и не препоръчвам:

 • Fast Invest
 • Envestio
 • FinBee
 • Neofinance
 • Monestro

Платформи, в които инвестирам, но все още нямам формирано мнение:

 • Cashlend
 • PropertyClub
 • Crowdestor

Надявам се този списък да ви е полезен. Имайте предвид, че считам първата група за откровени измамници или абсолютно некомпетентни. Втората група са платформи, които не си заслужават или са съмнителни, непрозрачни или дават обещания, които считам, че не могат да изпълнят. Платформите от третата група са много различни от тези от първите две. Те са платформи, в които инвестирам от скоро или които считам за много рискови, но (засега) смятам, че се управляват от почтени екипи.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Опит и мнения за P2P инвестиции 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 4000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате че ще е интересна и полезна 👍

46 коментара за “Защо не инвестирам в облигации чрез взаимни фондове и ETF?”

 1. Много поучително четиво! Благодаря!
  С цел смислена дискусия искам да задам въпроса: къде да си инвестира парите човек със смислен доход и никакво желание за следене на пазар, тенденции, технологии, секторно и индустриално развитие и т.н. Не са ли ЕТФ-ите инструмента за такъв тип хора?

  1. ETF са много добър инструмент за секторно и регионално инвестиране на макро ниво. Основната идея на статията не е да ги отрича като инструмент, а по-скоро да обърне внимание на определени рискове, които се подценяват – най-вече при ETF инвестиращи в облигации.

 2. Г-н Недев, поздравления и от мен, страхотна статия, абсолютно ясно и точно написана. Бих казал че е най-доброто, което сте писали, може би от статията за реалните собственици на Iuvo.

 3. Благодаря за новата и много интересна публикация, Г-н Недев! Мисля, че именно такива анализи са изключително полезни, тъй като много от нас се оглеждат за диверсификация именно към ETF-и. Успешна инвестиционна 2020!

 4. Най голям проблем с ETF върху облигации, е че цената му ще падне ако лихвата от централна банка ще почне да се увеличава.
  iShares имат едно семейство от бондове https://www.ishares.com/us/strategies/bond-etfs/build-better-bond-ladders . Идеята там е, че облигации са групирани по дата на падеж. Дори, ако лихва ще почне да се покачва, в най-лошия случай, ще изчакате експирация на ETF.

  1. Това е много интересно. Не знаех, че го има. Това е стратегия bond ladder, която е много интересна, ако реализирана както трябва. Ще го проуча. Благодаря!

 5. Благодаря ,за изключително разбираемия и конкретен анализ ,отговорих си на доста въпроси,продължавайте по същия начин.

 6. Здравей Стойчо,

  Първо мерси за статията.
  В тази връзка следните 2 фонда за облигации от моето портфолио в ETFmatic – Bonds euro government (VETY) и Bond Euro Govt Inflation linked (IBCI) са точно тези, които визираш по-горе или не?
  Облигации на компании (средно-известни и значими) също ли толкова рискови, според теб? Поздрави, Борис

  1. Благодаря. Точно такива са, но в евро облигации. Всички ETF в облигации работят на един и същ принцип без значение дали са държавни или на компании. Иначе е възможно да се инвестира директно в облигации на компании. По принцип държавните се приемат за по-ниско рискови, но някои стабилни компании са доста близко по ниво на риска.

 7. И аз благодаря за статията, поредното полезно четиво на vivainvest. Категорично съм съгласен, че набиването на пари, които други лица да управляват не води до добри резултати. Само искам да попитам P2P не насърчава ли същия тип инвестиране „без много да се мисли“? Слагаш едни пари, копираш на Стойчо настройките за ауто инвеста или дори си измисляш сам как да стане, но в крайна сметка парите ти се управляват от една система, зад която седят някакви уж реални заеми. Без много да се мисли.

  1. Със сигурност има хора, които сляпо копират стратегиите, които давам като пример. Аз не ги насърчавам го правят, но няма как някой да ги спра. Автоинвеста е за улеснение, може да се инвестира и ръчно, но ако не вярвате, че заемите са реални – по-добре е да не го правите. Има една платформа, за която не съм убеден, че не е измама и не инвестирам в нея – Fast Invest.  Цялата система на финансите се крепи на доверието. Саmaта дума „кредит“ означава „доверие“. По същата логика няма как да сте сигурен, че зад някакъв запис в някаква система на брокер стои реална акция. Затова аз инвестирам само там, където имам доверие. Вижте къде не инвестирам в края на статията.

 8. Удобството на взаимните фондове е че може да приливаш средства от един в друг без да задейсъваш данъчно събитие. Иначе ETF-ите са по-удобни за ивестиране. Обичам секторните ETF-и както и общинските бонове заради данъците.

 9. Привет Стойчо! Ако някога намериш време изгледай този видеоклип на Бен Филикс – Балонът “Борсово търгувани фондове”.
  https://youtu.be/Wv0pJh8mFk0
  Сигурен съм, че ще ти даде малко по-различен прочит специално над тази микро-тема от статията (без да подценявам мнението ти). Силно препоръчвам канала му.
  Поздрави

 10. Много интересна статия, но може ли едно пояснение. В какво реално се изразява рискът при инвестирането в ETF?

 11. Благодаря за хубавия анализ, много полезен е според мен и е поднесен на разбираем език!
  Бих искал да попитам обаче дали имате препоръка относно посредник за търговия с ETF, при който нещата са сигурни и таксите са ниски? Защото дори и най-добрата стратегия да има човек и ETF, в които инвестира, да са много печеливши, то това не би означавало нищо, ако брокерът/посредникът му го лъже или има високи такси, които изяждат печалбата.

 12. Стоян Георгиев

  Благодарности за статията,господин Недев.Разбрах причините поради не препоръчвате инвестирането в etf върху облигации.Същото ли е мнението Ви и за тези etf ,следващи индекси?Да,това че не отчитат всяка компания поотделно е ясно,но все пак не са ли тези etf начин за диверсификация и подходящи за хора,желаещи да инвестират,а не разполагат с време за обучение,следене на пазарите и т.н.?Напълно ли ги отричате като инструмент за инвестиция или само тези върху облигации?Всичко добро и успех!

  1. Не случайно съм уточнил, че става въпрос за ETF върху облигации, а не за ETF изобщо. Като всички инструменти ETF върху индекси, суровини или сектори си имат своите недостатъци, но са напълно подходящи, особено за описания тип инвеститори.

 13. Здр. г-н Недев, Благодаря за поредната полезна статия!
  Наскоро попаднах на Wisealpha – платформа за инвестиране в корпоративни облигации. познавате ли тази платворма и ако да, какво Ви е мнението за нея? Аз общо взето не намерих изчерпателна информация, освен ревю, написано от блогър от Румъния.
  Предварително благодаря за отговора

  1. Познавам я и я използвам, като планирам да налиша и ревю. Надявам се да е скоро. Като цяло съм доволен, но този тип имвестиции с хоризонт поне 3-5, така че е рано да се каже.

   1. Благодаря за отговора! Очаквам ревюто с интерес.
    Бихте ли ми казали кой тип инвеститор се избира в платформата за физичеки лица?

 14. Здр. г-н Недев, Благодаря за поредната полезна статия!
  Наскоро попаднах на Wisealpha – платформа за инвестиране в корпоративни облигации. познавате ли тази платворма и ако да, какво Ви е мнението за нея? Аз общо взето не намерих изчерпателна информация, освен ревю, написано от блогър от Румъния.
  Предварително благодаря за отговора

 15. Полезна и интересна статия! Бихте ли казали какъв тип инвестиции за физически лица бихте препъръчали? Питам за сума до 20-30 хиляди лева.

  1. Избягвам да препоръчвам конкретни инвестиции. Това, което препоръчвам е, човек да се запознае с различните възможности и да прецени какво е подходящо за неговия рисков профил и индивидуални цели.

 16. Габриела Марина

  Благодаря за полезната статия. За съжаление попадам на нея непосредствено след сключен договор за Amundi, инвестиция в облигации Euro Government Bond… Съгласих се единствено, защото исках това да е начин да навляза в инвестициите в акции и облигации, но явно не е било най-добрият вариант. За радост не става дума за голяма месечна инвестиция и все още нещата са в началото. Препоръчвате ли ми да прекратя договора възможно най-скоро, особено в контекста на икономическата криза?

  1. Не мога да препоръчам нищо. Сама трябва да решите. Щом не е голяма сума не мисля, че е страшно, а и няма гаранции, че съм прав, както и кога точно ще се реализира такъв сценарий.

 17. Най-опасни са синтетичните ETF-и, някой път имат в името swap.

  Най-сигурни са държавните облигации, за корпоративните пак има бележка какви рейтинги имат включените фирми, всъщност един ETF с корпоративни облигации има описани на коя фирма са, примерно в https://finance.yahoo.com/quote/HYG/holdings?p=HYG дял над 0,50% имат точно две фирми, което всъщност е по-добра диверсификация от коя да е p2p платформа, даже и във всичките да се регистрирате, няма да намерите 200-300 ориджинатора!

  ей тука* може да си поиграете, предлагам вноска 150 долара, и ежемесечно по 150, след 10 години са се удвоили даже само с „ДЦК“, тикер VUSTX.

  * https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-portfolio
  * https://backtest.curvo.eu това е с достъпни за европейци ETF-и

 18. Ок! Наистина задълбочено. Честно казано и аз се съм се пробвал за CFD-та само с демо платформи, но във фондове Амунди, които преди тях бяха Пайниър вложих реално пари и засега пине не съм на загуба. Постарах се преди това да почета и да събера информация разбира се и бих отбелязал следното:
  1.При онлайн платформите за CFD възможността да ползваш маржин т.е. гаранция за отваряне на много по-големи позиции от капиталът, който е достъпен много лесно избутва границата на поетия риск към откровения хазарт.
  2.Фондовете Амунди и Пайниър, които се сляха и постоянно си сменят означенията и се оказва, че инвестираш в един фонд, а в последствие средствата са погълнати от друг, но в края на периода ти дават някаква печалба от 2-3 %, които поне банките в момента нямат, но първо там няма никаква гаранция за парите и не е ясно докога това обединяване и прехвърляне на средства тук и там, в което обикновения човек трудно би се ориентирал, какво всъщност се случва, ще бъде успешно и кога ще започне да губи, но поне не се занимавам да следя, а си плащам комисионната на банката и фонда за управление, чакам да изтече периода в който ежемесечно влагам средства и ако има печалба значи всичко е наред и рискът се е оправдал в някаква степен.
  3.По отношение на всякаква друга инвестиция, включително и на така наречените „пиер то пиер“ или в превод „точка до точка“, когато влагате там парите си всъщност поемата някакъв риск и съм абсолютно съгласен, че колкото и да е малък риска е възможно неблагоприятно развитие на инвестицията, включително и когато някоя или не дай си Боже повечко от „точките“ се окажат некачествени.
  Така че добра информация, но все пак насочена към рекламата на определен вид вложение или инвестиция. Аз бих посъветвал всички , които искат да направят някаква инвестиция да попрочетат малко материали от сайта на Комисията по финансов надзори нормативната база, действаща на територията на Република България най-вече за това кои могат да бъдат инвестиционни посредници, как се регистрират и какви са правилата за осъществяване на тази дейност, както и за случаите на измами, описани на сайта на КФН. Това ще им бъде много полезно и ще ги ориентира поне донякъде как да постъпят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *