fbpx
Продължете към съдържанието

Mintos Invest & Access – отлична доходност и незабавна ликвидност

Какво е Mintos Invest & Access

Mintos Invest & Access е нов инвестиционен продукт на най-голямата P2P платформа в Европа. Позволява лесно инвестиране в заеми с незабавен достъп до парите по всяко време, добро ниво на сигурност, максимална диверсификация и отлична доходност. Това е отговорът на Mintos на изключително популярния продукт Go&Grow на Bondora.

Какво е Mintos Invest & Access?

В интервюто за плановете на Минтос за 2019, продуктовият мениджър Мартин Гогис даде следния отговор на въпроса „Върху какво планирате да се фокусирате повече през 2019 – да следвате тенденциите във финтех индустрията или да развивате собствени иновации?“:

Разбира се, ще продължим да развиваме основния си продукт, който е доказано успешен, предвид постиженията ни до момента. Основният ни продукт е възможност за инвестиране в заеми. Ще продължим да го подобряваме, като добавяме нови функции, подсказани от инвеститорите или разработени по инициатива на нашия екип.

Явно Invest&Access е първото сериозно подобрение за годината на основния продукт на Mintos. Това е нова възможност за инвестиране в заеми, което цели да привлече клиентите на много успешния продукт Bondora Go&Grow.

Над 85% от инвеститорите в Mintos използват автоматични стратегии за инвестиране. Логична стъпка е създаването на напълно автоматизиран и диверсифициран инвестиционен продукт. Точно това представлява Mintos Invest & Access.

Mintos Invest & Access –  основни параметри

Да разгледаме основните параметри на новия продукт Mintos Invest & Access:

Отлична очаквана доходност – почти 12%

Очакваната доходност на Invest&Access е почти 12%, но тя не е нито гарантирана, нито ограничена и буферирана при нужда, както е при Bondora Go&Grow. Каква доходност ще реализирате, зависи от това какви заеми има на пазара. Тук няма резервна доходност, която да служи като буфер и да компенсира, както е при Bondora Go&Grow. Доходността може да варира в доста широки граници – и в двете посоки.

Mintos Invest & Access 12% доходност

Това, което Mintos показват в момента е 11.98%, което е средната доходност на платформата. На страницата на Invest&Access портфейла се показва средно претеглената стойност на лихвите на закупените кредити. Реалната стойност вероятно ще е малко по-ниска, тъй като се включват и оригинатори, които не плащат лихвата за периода до активиране на гаранцията на просрочените кредити, както и такива с доста дълъг гратисен период за длъжника. Тази разлика ни е позната от iuvo, но тук очаквам да е доста по-малка – в рамките на 1-2%.

Бързо и лесно инвестиране

Просто избирате сумата, която желаете да инвестирате в Invest&Access портфейла и готово! Толкова е просто и лесно.

Mintos Invest & Access депозиране

Минималната сума е доста разумна – само €500, но не може да се сравни с Bondora Go&Grow,  където може да започнете и с едва €10. Ако посочите по-голяма сума, от свободната в момента в инвеститорската ви сметка в платформата, всички бъдещи постъпления в нея ще се инвестират до достигане на посочената сума.

Лесен достъп до парите

Инвеститорите имат незабавен достъп до парите си по всяко време. При това без да губят нищо от натрупаната доходност. Разбира се, тази незабавна ликвидност не е гарантирана и зависи от пазарните условия, но това е вярно и за парите в банковите депозити. Просто банките не го заявяват ясно и открито.

Mintos Invest&Access незабавно теглене по всяко време

Ето какво отговори Мартинс Султе, на въпрос от публиката за незабавната ликвидност, след презентацията си на P2P Conference 2019 в Рига:

За да се осигури ликвидност, заемите от прортфейла се предлагат първо на другите инвеститори, използващи Invest&Access и след това на вторичния пазар, ако е нужно. В случай, че се налага платформата би могла да влезе и в ролята на маркетмейкър.

Последната част звучи много добре за осигуряване на незабавна ликвидност, но значително се разминава с информацията, която е налична в сайта на Mintos.

Незабавна ликвидност? Е, почти…

Идеята на Mintos Invest & Access е да можете да получите парите си обратно по всяко време, без да чакате падежа на заемите или да използвате вторичния пазар. Ето как се случва това. Инвеститорите заявяват сумата, която желаят да изтеглят от своя Invest & Access портфейл. Mintos продава заемите на други инвеститори и прехвърля парите в инвеститорската сметка. Инвеститорите би трябвало веднага да получат парите си, в зависимост от пазарното търсене. Да, ама не точно! Има едно важно изключение!

Без незабавна ликвидност за просрочените заеми

Незабавната ликвидност не се отнася за заемите в Invest&Access портфейла, които са в просрочие. Mintos казват, че “се очаква скоро” да бъдат включени и те, но в момента, може да получите сумите по просрочените заеми по два начина. Или ако те отново започнат да се обслужват и да станат редовни, или след като се активира гаранцията за обратно изкупуване. Това означава да чакате до 60 дни за частта от сумата, инвестирана в просрочени заеми. Можете и да ги продадете на вторичния пазар с някаква отстъпка. Последната възможност не е толкова лесна за неопитните инвеститори, към които основно е насочен продукта и това може да е проблем за тях. Този подход на Mintos е доста различен от безусловното и наистина незабавно теглене, предлагано от Bondora Go&Grow.

Ликвидността не е гарантирана

При Mintos Invest & Access би трябвало да имате незабавен достъп до парите си по всяко време „при нормални пазарни условия“. Ето как платформата дефинира това:

Нормални пазарни условия означава, че има инвеститори, желаещи да инвестират в заеми. Пазарните условия са били нормални през цялото време от създаването на Минтос през 2015 до сега. Независимо от това, историческите данни не са гаранция за бъдещето. Евентуални ненормални пазарни условия значително биха могли да затруднят достъпа до парите на инвеститорите. Ненормални пазарни условия би могло да бъдат множество, внезапни и продължителни заявки за теглене с голям обем. Те биха могли да бъдат предизвикани от най-различни ситуации като глобална рецесия, рязка и продължителна загуба на доверие към инвестирането в заеми. Ако за продължителен период от време значителен брой инвеститори искат да изтеглят значителни суми пари и липсват (или има малък брой) инвеститори, желаещи да инвестират в заеми, то пазарните условия не са нормални. В резултат е възможно да се наложи инвеститорите да чакат, докато се намери купувач за заемите в техния Invest & Access портфейл или до падежа им.

Шапка им свалям на Mintos! Не съм виждал по-честна и ясна дефиниция и обяснение на ликвидния риск. Препоръчвам ви да го прочете много внимателно. Няколко пъти, ако е нужно. Защото нито една P2P платформа не е защитена от този риск.

Това обяснение с пълна сила се отнася и за банките. При тях, обикновено се нарича „банкова паника“ (bank run). Нито една P2P платформа или банка не може да обещае на инвеститорите или вложителите си, че ще получат веднага парите си, ако голяма част от тях решат да ги изтеглят едновременно.

Сигурен и диверсифициран инвестиционен портфейл

Mintos Invest & Access инвестира само в заеми с гаранция за обратно изкупуване и автоматично създава портфейл с максимално възможна степен на диверсификация. Ето как изглежда един такъв инвестиционен портфейл:

Invest&Access диверсифицирано портфолио

За да се намали допълнително риска, заемите са само от оригинатори, работещи на платформата повече от 6 месеца и предлагащи гаранция за обратно изкупуване. В момента на тези критерии отговарят над 40 оригинатора. В резултат можем да очакваме отлично диверсифициран портфейл, в който делът на заемите за всеки отделен оригинатор е между 2 и 15%. Портфейлът се ребалансира автоматично ежедневно, като парите от всички падежирали заеми се реинвестират веднага. Така се получава максимална доходност за сметка на капитализиране на лихвите и постоянно се подобрява диверсификацията на портфейла.

Достъп до новите заеми преди всички

Портфейлите Mintos Invest & Access първи ще имат достъп до новите заеми, още преди да достигнат до първичния пазар. Това е много важна информация! Това означава, че ако този продукт добие популярност, което според мен е твърде вероятно, то най-добрите заеми може изобщо да не достигнат до портфейлите за автоматично инвестиране, още по-малко до инвеститорите, които избират ръчно заемите, в които да инвестират.

Mintos Invest & Access преди всички с предимство на пазара

Дали това е така ще разберем след време, но на мен ми изглежда доста вероятно. Ако се окаже така, това ще принуди много от досегашните инвеститори да създадат и Invest&Access портфейл, поне като допълнение на досегашната си инвестиционна стратегия.

Без такси

Mintos Invest & Access няма абсолютно никакви такси. Липсва дори и таксата за теглене от €1, която е единствената такса на Bondora Go&Grow. Дали това винаги ще е така, ще видим. Съвсем нормално е броят на безплатните тегления в рамките на определен период да е ограничен, за да не се злоупотребява.

Mintos Invest & Access – Предимства 👍 и Недостатъци 👎

ПРЕДИМСТВА 👍

 • Напълно автоматично инвестиране – не изисква опит и усилия.
 • Атрактивна очаквана доходност – средно 11.98% годишно.
 • Автоматично изграждане на портфейл с максимална диверсификация.
 • Инвестиране само в заеми с гаранция за обратно изкупуване от оригинатори, работещи от поне 6 месеца на платформата.
 • Автоматично реинвестиране и ребалансиране на портфейла.
 • Достъп до новите заеми преди всички останали.
 • Ниска минимална инвестиция – само €500 за портфейл.
 • Незабавен достъп до парите по всяко време.
 • Никакви такси.

НЕДОСТАТЪЦИ 👎

 • Незабавната ликвидност не важи за кредитите в просрочие.
 • Не може да се изключат оригинатори с нисък кредитен рейтинг.
 • Не може да се ограничи продължителността на заемите.
 • Посочената доходност е прогнозна и може да варира.
 • Не може да се управлява нивото на риска.

За кого е подходящ Mintos Invest & Access?

Новият продукт е насочен преди всичко към нови инвеститори, търсещи лесна и напълно пасивна доходност. Подходящ е преди всичко за инвеститори, които:

 • искат да имат незабавен достъп до парите си при нужда, без да губят доходност;
 • търсят добра доходност от напълно пасивна инвестиция в утвърдена и сигурна P2P платформа;
 • искат максимална диверсификация с различни типове кредити и оригинатори;
 • искат да инвестират само в заеми с гаранция за обратно изкупуване от оригинатори, които присъстват в Mintos над 6 месеца;
 • нямат опит и им липсва желание да овладеят тънкостите на P2P инвестирането;
 • желаят да инвестират определена сума краткосрочно, като получат добра доходност за този период.

Това е същата група инвеститори, които харесват Bondora Go&Grow. Сега те могат да диверсифицират инвестициите си и в Mintos, без да е нужно да изучават нови инвестиционни стратегии, като ще получат много по-диверсифициран портфейл от кредити.

За кого не е подходящ Mintos Invest & Access?

Новият продукт не е толкова привлекателен за съществуващите инвеститори, които:

 • са усвоили тънкостите на платформата на Mintos;
 • търсят максимална доходност и прецизно управление на риска;
 • прилагат специфични конкретни инвестиционни стратегии;
 • искат да овладеят P2P инвестирането и да се възползват в максимална степен от него в бъдеще.

Invest&Access сравнен с другите възможности за инвестиране в Mintos

Едно бързо и лесно сравнение на основните възможности за инвестиране, които предлага Mintos е дадено в тази таблица:

Mintos Invest&Access сравнение

Моето мнение за Mintos Invest & Access

Имайте предвид, че това е предварителен анализ на новия продукт Mintos Invest & Access, написан преди официалното му обявяване на 10.06.2019. Той се базира на презентацията на Мартинс Султе на P2P Conference 2019 в Рига и на други много надеждни източници, но все още параметрите му не са официално потвърдени от Mintos

Рано е да имам лично мнение, но вече имам определени очаквания. Без значение дали ми харесва или не, смятам, че Invest & Access ще окаже голямо влияние върху платформата Mintos и резултатите на различните инвестиционни стратегии в нея.

Ще продължа да използвам досегашната си автоматична инвестиционна стратегия в Минтос и ще наблюдавам внимателно резултатите. В момента тя ми носи отлична доходност от почти 12%, която е съвсем реална, а не прогнозна. В нея са изключени оригинаторите, които не плащат лихва за периода до активиране на гаранцията за обратно изкупуване. Считам, че моята инвестиционна стратегия е с по-нисък риск от Invest&Access, тъй като включва само заеми с падеж до 3 месеца, от оригинатори с рейтинг В- или по-висок. Ликвидността на вторичния пазар е отлична, а както видяхме и в Invest&Access не е съвсем безусловна, нито гарантирана.

Ще запазя също и инвестициите си в Bondora Go&Grow и вероятно ще продължа да ги увеличавам. Това е доста различен продукт и аз държа на него по много причини, а не целя само диверсификация на платформите. Прозрачността на кредитният портфейл на Bondora и над 10-годишната история на платформата не са нещо, от което бих се отказал за няколко процента доходност повече. Планирам скоро да напиша и сравнение на двата продукта с техните предимства и недостатъци.

Mintos Invest&Access ще бъде достъпен за инвеститорите от 10.06.2019, като нямам търпение да го изпробвам веднага! След като го ползвам за период от няколко месеца ще мога споделя и реалните си впечатления и всички особености на този обещаващ продукт.

Какво още да очакваме от Mintos?

Най-важните нови продукти, които може да очакваме от Mintos през тази година са:

 • Лиценз за електронни пари за целия ЕС.
 • Лична сметка с индивидуален IBAN и дебитна карта.
 • Мобилно приложение.
Mintos mobile app мобилно приложение

Мобилното приложение се очаква през септември или октомври. А личната Mintos сметка с индивидуален IBAN и дебитна карта до края на годината. Комбинацията между Invest&Access с индивидуалния IBAN и дебитната карта може да даде възможност да използваме инвестициите си в Mintos като разплащателна сметка с много висока лихва. Потенциала за развитие на платформата е наистина огромен. Надявам се да се реализира!

Mintos става още по-добра платформа

За мен, Mintos е най-голямата и най-добра P2P платформа в Европа. Трите поредни награди “Избор на инвеститорите” на авторитетното издание AltFi, показват че това не е само мое мнение. Получаването на лиценз за електронни пари ще повиши доверието в платформата и ще позволи да предоставя нови услуги за разплащания и вероятно обмен на валута.

С новия си продукт Invest&Aceess, платформата става още по-добра, като предоставя изключително удобна възможност на инвеститори без опит да се възползват от предимствата на P2P инвестирането. Сега те могат да го направят веднага, без да отделят време за разучаване, настройка и управление на различни инвестиционни стратегии.

+1% бонус за нови инвеститори в Mintos

Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Това не е промоция и няма краен срок на валидност. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Инвестирайте разумно и отговорно

Написаното не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция. За разлика от депозитите, парите ви не са гарантирани. Прочете внимателно подробното ревю на Mintos и се запознайте с рисковете. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в P2P кредити е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Поговорете с приятели за P2P инвестициите 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 2400 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

7 коментара за “Mintos Invest & Access – отлична доходност и незабавна ликвидност”

 1. Светозар Косев

  В статията не видях да се споменава данъчно облагане. В Bondora G&G облагането е при изтегляне на средствата. При Invest & Access същото ли ще е или ще се наложи всяка година да се подава декларация?
  Този продукт наистина ще окаже голямо въздействие върху инвеститорите. Наскоро се появиха заеми на Varks със 17% лихва. Силно се съмнявам вече такива заеми да достигат до ръчно инвестиращите.

  1. Рано да е каже за данъците, но по-скоро няма да е като при Bondora Go&Grow, тъй като това просто изглежда като портфейл от кредити, които си се изплащат съвсем нормално. За мен Invest&Access е по-скоро вид модифициран автоинвестор.

 2. Как си теглите средствата от платформите най-изгодно? Още по-конкретно – от Mintos. Опитах от Mintos да пръпна малка сума за проба към Transferwise и като гледам са ме charge-нали.

 3. Здравей, Стойчо,

  Както винаги с интерес следя всичко, което качваш тук и в Револют, още веднъж адмирации за полезните съвети. Днес имам питане за Минтос, но не виждам, как мога да прикача скрийншоти тук. Става дума за забавените заеми и как е най-добре да се процедира с тях. Отделно и един въпрос за портфолио филтрите, които съм нагласил. Има ли как да ми дадеш твой имейл, на който да ти пиша с подробния си въпрос и приложими снимки от акаунта ми там?

  Благодаря предварително!
  Виктор

   1. Благодаря за предоставения имейл, току що изпратих подробно питането си. Хубава вечер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *