fbpx
Продължете към съдържанието

Търговия със злато в Paysera, което може да получите и физически

Търговия със злато в Paysera

Paysera е третата финтех компания, която предлага търговия с инвестиционно злато на потребителите в България. Нейният подход се различава от този на Revolut и Glint. Единствено Paysera предлага възможност да получите златото си под формата на физически инвестиционни кюлчета или монети, срещу такса. Вижте основните възможности, които предлага търговията със злато в Paysera.

Как работи търговията със злато в Paysera?

Потребителите на Paysera вече могат да купуват и продават злато (XAU) директно от приложението или сайта. В момента е възможно само да се купува и продава злато. Става много лесно от приложението, аналогично на обмен на валута. Също както при валутите, автоматичен обмен няма. Според Paysera целта е да се ограничат възможностите за спекулации.

При покупка на злато в Paysera има 1% такса, а продажбата е без такса. Има и месечна такса за съхраняване от 0.01%. Таксите се отнасят за виртуално електронно злато, съхранявано в сметката в Paysera. Като цяло, таксите са на нивото на Glint и доста по-високи от тези на Revolut. Повече за таксите, свързани с ценните метали, може да видите на сайта на Paysera.

В бъдеще се очаква да може да се изпраща и получава злато между потребители на Paysera, както това става в Revolut. Този подход продължава тенденцията финтех компаниите да гледат на златото като пари. Интересно дали следващата стъпка няма да е възможност за обмен на злато между потребители на различни финтех решения. Засега това е само мечта, но понякога реалността надхвърля мечите ни.

Освен злато, Paysera планират да пуснат търговия и с други ценни метали – сребро и платина. При какви условия ще се търгуват и доколко ще представляват интерес за потребителите предстои да видим. Няма информация кога ще се случи това.

Кредит срещу злато в Paysera

Плановете на Paysera предвиждат възможност да получите кредит като заложите ценните метали, които притежавате. Размерът на кредита ще е до 80% от стойността на заложеното злато или други ценни метали. Плюс е, че не е важно каква е кредитната ви история и не се прави проверка в ЦКР. Кредитът ще е на принципа на заложните къщи. Залагате наличното злато, сребро или платина в сметката ви и то служи като обезпечение, ако кредитът не бъде върнат навреме. Не са ясни все още условията, лихвите и таксите по такива кредити, но определено това е интересен продукт.

Къде се съхранява златото в Paysera?

Ценните метали се съхраняват в сигурни трезори на Paysera в Литва. Няма конкретна информация кои са те, дали са одитирани и от кого. Paysera твърди, че винаги ще се старае да има по-голямо количество физическо злато от наличното в електронен вид по сметките на клиентите. Това злато би следвало да служи като обезпечение на електронното.

Получаване на физическо инвестиционно злато

Paysera дава възможност потребителите да получат физическо злато под формата на инвестиционни монети и кюлчета. Нито Glint, нито Revolut дават такава възможност. На пръв поглед, това звучи много примамливо, но има два сериозни проблема.

Единият проблем са таксите за получаване на физическо злато. За инвестиционните монети от 1 унция те варират от 3.3% до 4.9%. При кюлчетата е от 7% за 10 грама до 1.1% за 1 кг. Не е ясно дали тези такси са такива заради моментното състояние на пазара на физическо злато или ще са такива по принцип. Ще е интересно да видим как ще се променят.

По-сериозният проблем е, че реално може да получите физическото злато в офиса на Paysera в Литва. За повечето от българските потребители това обезсмисля подобна сделка. Ще видим дали ще бъде предложена доставка до България и каква ще бъде цената й. При тези условия, възможността за получаване на реално физическо злато за българските потребители на Paysera е по-скоро теоретична.

Важно е да знаете разликата между физическото и дигиталното злато, тъй като това са два доста различни актива. Може да прочетете предимствата и недостатъците им в тази статия.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. Ако решите да търгувате със злато е важно да знаете, че може да имате както печалби, така и загуби. И двете са ваша лична отговорност.

Говорете за финтех с приятели 💬

В групата „Финтех в България„ във Facebook се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми са свързани с RevolutCurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. За по-малко от месец, в нея вече има над 2,500 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата им. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *