fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut купува българска банка за €1.04 и се мести в София

Revolut купува българска банка се мести в София

София, 01.04.2020, според все още неофициална информация, Revolut купува българска банка за €1.04 евро и планира да премести централата си в София. Финтех гигантът предприема този ход, за да намали ефекта върху бизнеса си от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Като следствие от сделката, Revolut ще получи пълен банков лиценз, валиден в целия ЕС, както и български IBAN, който потребителите очакват с нетърпение.

Защо Revolut купува българска банка?

Причините Revolut да купи българска банка са комплексни. От една страна напускането на Великобритания на ЕС създава затруднения за европейските операции на Revolut. Покупката на банка за €1.04 евро е най-евтиният и бърз начин да се премахнат всички затруднения, свързани с Brexit. Revolut получава пълен банков лиценз валиден в целия ЕС и гаранция на депозитите от ФГВБ. Може да е малко празен, но пък звучи сигурно. Българските потребители на Revolut ще получат български IBAN, който очакват с нетърпение.

Revolut купува българска банка се мести в София

Ето какво споделя за сделката главният изпълнителен директор Ник Сторонски:

Тази сделка беше договорена, докато бях в отпуск. Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Спря ме добрата цена от €1.04, която постигнахме. Ще получим ключово донт-ноу в някои области, в които банката, която купуваме, има. От изключителна важност за Revolut е мобилното банкиране. Банката, която купуваме има не едно, а цели две мобилни приложения! Едното служи само за потвърждение на транзакциите. Това е уникално решение, което добавя допълнително ниво на сигурност. Така потребител би могъл да нарежда плащания от мобилния си телефон, които да потвърждава от друг телефон. Този подход позволява да се реализира и взаимен контрол на разходите в семейството. Член на семейството може да потвърждава плащанията на другите. Основното мобилно приложение на банката се обновява поне четири пъти годишно, като най-важното подобрение е смяната на началната картинка според сезона. Това е ключово за потребителското преживяване, тъй като потребителите се наслаждават на тази картинка средно 5.7 секунди. Мобилното приложение на Revolut е само едно и не предлага такави възможности в момента.“

Revolut мести централата си в София

Важните фактори за това решение са няколко. Ключово е наличието на високо квалифицирани кадри в София, както и по-ниските разходи за труд и офис площи в сравнение с Лондон. Други предимства са ниските преки данъци, както и изграждането на първият по рода си, в централна Европа, регулаторен FintTech sandbox в София.

Коя е българската банка, която Revolut купува?

В момента няма официална информация, която точно банка купува Revolut в България. Според слухове, въпросната банка вече е купила няколко банки за €1 през последните години. Тя се е справила изключително успешно с мисията си да затвори техните офиси и да даде на служителите им възможност да се развиват на други места. Тези умения са много важни при сделката с Revolut.

Сделката е стратегическа за нас. В процеса на сливания с банките, които купихме за €1 натрупахме сериозен опит в изключително важни области. Такива са затварянето на офиси и даването на служителите на перспективи за развитие в нови области и организации. Този опит ще ни бъде от голяма полза в сегашната сделка. Дори ще го обогатим значително. Ще разберем не само какво е да купиш банка за €1, но и да бъдеш купен за €1.04. В конкретната сделка получаваме 4% премия. Не беше лесно да постигнем по-висока цена, но знаехме, че Revolut има бол пари, така че може да си позволи да плати повече за качествени активи и особено за ключовото ни ноу хау.„, споделя красиво лице, добре познато от кориците на множество списания в неизлъчван епизод на популярния подкаст EuroFintech на Ново радио Ереван. Успяхме да се доберем до него с помощта на международна хакерска група, пожелала анонимност.

Сделката подлежи на одобрение

Сделката, в която Revolut купува българска банка, подлежи на одобрение от БНБ, КЗК и КТБ. Според запознати, то е по-скоро формалност, тъй като вече има най-важното одобрение. На извънреден брифинг генерал Мутафчийски вече одобри сделката.

Revolut купува българска банка и се мести в София

Основната причина сделката веднага да получи одобрението на генерал Мутафчийски е заключението на група съветски учени, че плащането с Revolut може да намали разпространението на коронавируса. Генерал Мутафчийски приветства и инициативата на Revolut да даде възможност за лесно и бързо даряване на средства за каузата на БЧК в подкрепа на българските медици, които са на първа линия в борбата с COVID-19. До момента българските потребители на Револют са дарили над 50,000 лева на БЧК за борба с коронавируса в България. Ако все още не сте го направили, няма причина да отлагате.

Карта Revolut имате ли?

Предполагам, че повечето от вас са се снабдили с маска. Някои сигурно имат и ръкавици. Ако нямате карта Revolut може да си направите напълно безплатно веднага, за да плащате с нея безконтактно. Тъй като има реална опасност физическата карта да пристигне след края на карантината, най-добре поръчайте и виртуална. Тя също е безплатна. Може веднага да я регистрирате в телефона си и да плащате безконтактно с Apple Pay. С виртуалната карта Revolut може да пазарувате и в интернет. Така ще се налага да излизате по-рядко от къщи. А както всички знаем, Генералът харесва това! 👍

А чувство за хумор имате ли?

За всички без чувство за хумор искам ясно да подчертая, че всичко в този материал е художествена измислица. Дали е художествена е спорно, но със сигурност е измислица. Всяко съвпадение с реални факти, банки, фирми и институции е случайно. Напълно случайно.

Внимание! Всичко написано в този материал следва да се приема със солидна доза чувство за хумор.

Понякога хората губят чувството си за хумор. Най-често се случва на хора, които се вземат насериозно. Ако сте загубили чувството си хумор, силно ви съветвам да си го намерите. Възможно най-бързо! Липсата на чувство за хумор води до намаляване на имунитета. Това е изключително опасно в разгара на пандемията от коронавирус COVID-19, в която се намираме в момента. Посмейте се на акъла на автора или на самите себе си. Важното е да се смеете.

Смехът е здраве! Бъдете преносители! Бъдете здрави!

Споделете тази статия с вашите приятели, които биха се посмяли с нея от сърце😂 Ако се интересувате от инвестиции и нови финансови технологии, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

7 коментара за “Revolut купува българска банка за €1.04 и се мести в София”

  1. Много добро, даже по заглавието се подведох в първия момент да си помисля, че е вярно (датата ми убягна отначало).
    Добро начало за деня, дано го прочетат и някои банкери, има изводи, които могат да си направят 🙂

  2. Който се е сблъсквал с нашия ЗМИП и е запознат с откриването сметка на чуждестранно лице в българска банк няма как да се подведе от подобно заглавие. Чуждестранни инвестиции в България – и дума да не става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *