fbpx
Продължете към съдържанието

3.6% инфлация през март 2019 на годишна база

Годишното ниво на инфлация в България се покачва през март 2019 до 3,6%. Това е най-високото равнище от октомври 2018, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Как да защитим парите си в условията на растяща инфлация и падащи лихви по депозитите?

Растяща инфлация, падащи лихви

Четвърти пореден месец цените се увеличават и има ясно изразен тренд за ускоряване на инфлацията над нивото от 3%. В последния месец на 2018 поскъпването на годишна база беше 2,7%, през януари – 3%, а през февруари – 3,2%. Данните НСИ показват, че през юли 2018, инфлацията се ускори до петгодишен връх.

Месечната инфлация е 0,1%, а от началото на годината (март 2019 спрямо декември 2018) е 1,2%. Само за три месеца инфлацията значително надхвърля най-високите лихви по депозитите, които са под 1% годишно. Депозитите не са решение, тъй като парите реално се изяждат от инфлацията. Добър вариант са инвестициите, които носят доходност по-висока от инфлацията.

Решението са инвестициите

За да има смисъл от дадена инвестиция тя трябва да има доходност, която да надхвърля нивото на инфлация. Само ако това условие е спазено, има смисъл да се поема рискът да се инвестира. Защото при всички инвестиции има риск. Рискът е единственото сигурно нещо в инвестициите. Запомнете го! Доходността никога не е гарантирана, но риск винаги съществува. Важна особеност на инвестициите е, че те имат различно ниво на доходност и риск. Като правило, рискът върви ръка за ръка с доходността, макар и не винаги.

Инфлация Inflaciq риск srochen depozit

Идеалната инвестиция би имала висока доходност и никакъв риск. За съжаление, още не е открита. Разумните и добре обмислени инвестиции се отличават с добро отношение на доходност към риск. Разпределянето на парите в различни по доходност и степен на риск инвестиции е най-добрият подход. Ако различните активи, в които инвестирате, нямат висока степен на корелация, още по-добре.

Защо мисля, че P2P са добра инвестиция?

По мое мнение, инвестирането в P2P кредити е добра инвестиция с много добра доходност, разумен и управляем риск. Тези инвестиции са доста стабилни и устойчиви при криза. Поне това показват данните от последната финансова криза през 2008.

Повече подробности за това как работят P2P инвестициите и защо смятам, че те са добра инвестиция, може да получите от моя Youtube канал.  Там има няколко интересни видео материала, обясняващи как работят P2P инвестициите.

Мнението ми е, че P2P кредитите са добра инвестиция защото:

  • Носят доходност значително надхвърлящи нивото на инфлация, при по-ниска волатилност спрямо акциите, взаимните фондове и ETF.
  • Все още са много малко популярни. Едва ли повече от 50,000 души у нас изобщо са чували за тях. Инвеститорите в P2P платформите у нас са по-малко от 20,000.
  • Лесни са за разбиране и не изискват сериозни усилия, сложни стратегии и време за управление, за да се възползвате от тях.

Затова и направих vivainvest.eu, където споделям личен опит в тази област, тъй като съм убеден, че в момента сме свидетели на бъдещото развитие на финансите.

Три P2P платформи, подходящи за начинаещи инвеститори

Избрал съм три P2P платформи, които по мое мнение са най-подходящи за инвеститори без опит и са с най-нисък риск. Те предлагат възможност за напълно пасивно инвестиране – без да изискват време и усилия. Подредил съм ги по доходност и риск, които, както може да се очаква, са пряко свързани. Инвестирам лично и в трите и съм доволен от резултатите.

Разумна алтернатива на депозит с 6.75% лихва, внасяне и теглене по всяко време

Bondora e най-старата и доказана платформа в Европа (без UK). Работи над 10 години и е регулирана от три европейски регулатора.
Bondora Go&Grow е най-близката алтернатива на депозит, носи 6.75% лихва и възможност за внасяне и теглене по всяко време, без да губите лихвата. Това е напълно пасивна инвестиция. Не изисква никакви усилия и е подходяща за хора без опит. Предлага дори и български интерфейс, което я прави подходяща и за хора, които не владеят английски език.

доходност инфлация най-висока лихва по депозит P2P

Убеден съм, че когато става въпрос за пари, всеки сам трябва добре да прецени всички рискове и доколко дадените обещания са реалистични и изпълними. Затова съм разгледал в детайли всички условия на Bondora Go&Grow и свързаните с инвестицията рискове.

Препоръката ми е да вложите парите си, само след като се запознаете с детайлите и решите, че това наистина е добро предложение за вас. В допълнение, може да получите малък бонус от €5 при първоначалната регистрация за Bondora Go&Grow. Подробен анализ на всички параметри и рискове на тази инвестиция може да прочетете на vivainvest.eu.

11% годишна доходност от инвестиция в Mintos


Личното ми мнение за Mintos е, че това е най-добрата P2P платформа в Европа. За трета поредна година тя взе наградата “Избор на инвеститорите” на авторитетното издание AltFi. Явно е, че това не е само мое мнение.  Ако не ви е достатъчно, можете да видите обективните цифри за Минтос. Сигурен съм, че те ще ви убедят. Детайлен анализ на всички параметри и рискове на тази инвестиция може да прочетете тук.

Направил съм подробно описание на стратегията ми, с която постигам над 11% доходност при нисък риск, чрез инвестиция само в
краткосрочни заеми на надеждни оригинатори.

Ако смятате, че това предложение е подходящо за вас и рискът си заслужава, може да инвестирате в Mintos. Ще получите бонус 1% допълнителна доходност, върху инвестираната сума за първите 90 дни, ако се регистрирате, както е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”. Надявам се да останете доволни от резултатите си като мен.

12% пасивна доходност от RoboCash

RoboCash е P2P платформа, позволяваща напълно автоматично пасивно инвестиране и постигане на 12% годишна доходност. Подходяща е за инвеститори без опит и желание да отделят време за сложни инвестиционни стратегии. Доходността е отлична за пасивна инвестиция. Тази платформа е значително по-малка и по-млада от Mintos и Bondora, така че според мен е и по-рискова, което води и до по-добра доходност.

Ревю на RoboCash P2P мнения
RoboCash – 12% пасивна доходност

Подробно описание и личните ми впечатления от RoboCash, за над 9 месеца инвестиране в тази P2P платформа, може да прочетете в статията RoboCash – 12% доходност лесно и автоматично.

Основните характеристики на тези и други, достъпни за български инвеститори P2P платформи, с техните предимства и недостатъци, може да видите в раздел “P2P платформи“.

Много възможности за инвестиции

Споменавам горните три възможности, тъй като те дават доходност значително надхвърляща нивото на инфлация, при нисък риск и без да изискват да отделяте време за управление на инвестицията. Съществуват още много други възможности за инвестиране, които дават различните P2P платформи. На някои може да постигнете значително по-висока доходност и да прилагате различни инвестиционни стратегии.

Основните характеристики на достъпните за български инвеститори P2P платформи, с техните предимства и недостатъци, може да видите в раздел “P2P платформи“.

Инвестирайте разумно

Не сте забравили, че аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор, нали? Този материал има аналитичен характер и разглежда инвестиционни възможности, които може да не са подходящи за вас. Написаното по никакъв начин не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Не забравяйте, че за разлика от депозитите, които до 100,000 евро са гарантирани от ФГВБ, инвестицията не е гарантирана! Прочете повече и се запознайте с рисковете на vivainvest.eu. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация от други източници. Има много мнения за P2P инвестициите и отделните платформи. Прочетете ги. Преценете риска.

Вие и само вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, аз съм преценил, че рискът е минимален и доходността си заслужава. Лично аз инвестирам значителна част от портфейла си в P2P кредити повече от 3 години и опита ми е изцяло положителен. Ако решите да опитате, надявам се, да останете доволни като мен!

Поговорете с приятели

Ако имате нужда от допълнителна информация или искате да чуете мнението на още хора, включете се в нашата Facebook група за P2P инвестиции – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1800 души с интереси и опит в P2P инвестирането. Ще получите мнения и информация от реални инвеститори за различни P2P платформи. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси. Успех в инвестирането!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *