Евтини международни преводи с TransferWise и Paysera

Изгодни международни преводи или как да депозирате пари в Mintos и Bondora?

За да инвестирате в Mintos и Bondora е нужно да преведете пари в инвеститорската си сметка в P2P платформата чрез международен превод в евро. Тази елементарна операция може да ви излезе доста скъпо. За да не се случи това, ще ви кажа за две услуги за международни преводи  Paysera и TransferWise, които по мое мнение, са най-изгодния начин за превеждане и получаване на пари в чужбина. Ще разгледаме накратко как става това.

Международните преводи все още се считат за екзотична услуга от българските банки, за която те начисляват сериозни такси. Валутният курс, който предлагат за обмен на валута, рядко е изгоден. Вместо да плащате високи такси на банките, когато правите превод на пари към чужбина, можете да спестите доста пари с услугите на Paysera и TransferWise, които са напълно безплатни. И двете услуги поддържат левови сметки в български банки и предлагат много изгоден курс за превалутиране на левовете в евро. Така преводът реално ще ви струва колкото левов превод в българска банка. Отличният валутен курс, който ще получите е допълнителен бонус, който ще ви спести още пари.

Как работят TransferWise и Paysera?

Работят просто и се използват по-лесно от повечето електронни или мобилни банкирания на българските банки. Да разгледаме процеса стъпка по стъпка:

 1. И за двете услуги е нужно първо да се регистрирате, което е доста елементарно.
 2. Получавате сметки в системата в различни валути – като минимум ще са ви нужни евро и левове. Сметките са безплатни и без такси, като от тях можете да превеждате и да получавате пари.
 3. Превеждате пари в левове от българска банка срещу минимална банкова такса. Такса има само за самия банков превод към вашата сметка Paysera и TransferWise, но тя е от порядъка на около 1 лев. Нито една от двете услуги няма такси за превод по вашата сметка. Удобство при TransferWise е, че можете да зареждате пари от дебитна или кредитна карта.
 4. Обръщате получените левове в желаната валута – в случая евро.
 5. Превеждате парите към инвеститорската си сметка в  Mintos и Bondora, като посочвате в основание вашия инвеститорски номер.

Това е всичко. Сега да разгледаме накратко особеностите на Paysera и TransferWise, и техните предимства и недостатъци.

Сметка без граници от TransferWise

Сметка без граници (Borderless account) – така наричат своята услуга самите TransferWise и наистина има защо. Те предлагат значително повече от евтини международни преводи. В безплатния пакет влизат банкови сметки в основните валути и безконтактна дебитна карта. Всичко това без никакви месечни такси.

TransferWise е много удобна и изгодна услуга за превод на пари към и от чужбина. Ползва се много лесно и удобно както, чрез сайта, така и през мобилното приложение. И двата начина предлагат много интуитивен и удобен интерфейс.

TransferWise работи от 2010, има над 1 милион клиента, които превеждат чрез нея над 1 милиард долара всеки месец. Има над 600 служителя. Има лиценз за електронни разплащания от финансовия регулатор на Великобритания – FCA UK. Инвеститори в TransferWise са Ричард Брансън от Virgin и основателите на PayPal Макс Левчин и Питър Тиел.

Услугите на компанията са оценени изключително високо в TrustPilot с 5 звезди (оценка 9.1/10) от 46348 мнения.

TransferWise rating

Голямо предимство на TransferWise е, че предлага абсолютно безплатно безконтактна дебитна карта Mastercard, която може да ползвате за разплащания в евро в чужбина, като спестите таксите за превалутиране на българските банкови карти. В допълнение всеки месец може да теглите от банкомат 200 евро без никаква такса.

Основни предимства на TransferWise:

 • Удобни начини за зареждане на пари – банков превод в българска банкова сметка, кредитна или дебитна карта
 • Банкови сметки в евро (EUR IBAN) в немска банка, долари (USD routing number) в американска банка и британски паунди (GBP UK sort code) в английска банка
 • Никакви такси за поддържане на сметките
 • Много изгоден валутен курс
 • Безплатна безконтактна дебитна карта Mastercard без никакви такси
 • Управление на картата от приложението в телефона
 • Теглене на до 200 евро месечно от банкомат без такси
 • Удобни и лесни за ползване мобилно приложение и сайт

Недостатъци на TransferWise:

 • Няма преводи без такса
 • Няма български интерфейс на сайта и приложението
 • Не може да получите помощ на български език

Бонус за TransferWise:  Ще получите и един напълно безплатен трансфер на стойност до 500 паунда от TransferWise, ако се регистрирате от тази връзка.

Евтини международни преводи с Paysera

Paysera е много удобна и изгодна услуга за превод на пари към и от чужбина. Ползва се много лесно и удобно, особено през мобилното приложение, което има много интуитивен и удобен интерфейс, включително на български език. При сайта интерфейса определено не е нивото на мобилното приложение, но е приличен и е на български език.

Paysera работи от 2012, има над 300 хиляди клиента, които превеждат чрез нея над 1.4 милиарда евро за 2017. Има над 100 служителя. Има лиценз за електронни разплащания от Централната банка на Литва. 

Услугите на компанията са оценени доста зле в TrustPilot с 2 звезди (оценка 4.4/10) от едва 122 мнения. Според мен това е твърде ниско, но определено е обективен показател, който е несравним с безупречния рейтинг на TransferWise.

Paysera rating пейсера

Най-голямо предимство на Paysera е, че предлага абсолютно безплатно 30 превода в евро месечно за физически лица. За нуждите на повечето хора, това е повече от достатъчно. Дори да надхвърлите тази бройка, таксата за превод в евро е само 0.15 евро. Може да поръчате и безконтактна дебитна карта Visa, която може да ползвате за разплащания в евро в чужбина, като спестите таксите за превалутиране на българските банкови карти. Таксата за издаване е 3 евро, а месечната такса е 0.45 евро.

Основни предимства на Paysera:

 • Лесен начин за зареждане на пари – банков превод в българска банкова сметка
 • Банкови сметки в евро (EUR IBAN) в Литовска банка
 • Никакви такси за поддържане на сметките
 • Много изгоден валутен курс
 • 30 безплатни превода в евро месечно за физически лица
 • Безконтактна дебитна карта Visa
 • Удобно и лесно за ползване мобилно приложение
 • Български интерфейс на сайта и приложението
 • Може да получите помощ на български език
 • Избирате българското!

Недостатъци на Paysera:

 • Има месечна такса от 0.45 евро и такса за издаване от 3 евро на дебитната карта
 • Има такси за теглене от банкомат
 • Имате сметка с IBAN само в евро, а превеждането на други валути става само с вътрешния EVP номер
 • Някои платформи отказват да приемат средства с IBAN от Литовска банка
 • Не може да се зареждат пари с дебитна или кредитна карта
 • Нямате лични банкови сметки различни от евро – долари или паунди
 • Интерфейса на сайта не е много удобен и не е пригоден за мобилни устройства

Ако зареждате с Paysera се убедете, че правите банков превод от Paysera към посочената на сайта на Mintos банкова сметка, а не по тази, която ще ви препоръча Paysera, тъй като това е фирмената сметка на Mintos в самата Paysera. Минтос държат клиентските пари в отделна сметка и ако превода ви отиде във фирмената банкова сметка, няма да стигне до вашата инвеститорска сметка. Нищо фатално няма да стане, ако сгрешите. Аз го направих първия път. Парите не са загубени, но ще трябва да пишете на поддръжката, за да прехвърлят парите по клиентската сметка.

Колко точно спестявате спрямо банковите преводи?

Ето една реална ситуация за банков превод на 1000 евро към лева. Направил съм обратната процедура, тъй като нямах левове в сметките в Paysera и TransferWise. Ето как изглеждат резултатите:

Доставчик на услугатаВалутен курсТаксаЧиста сумаСпестяване
Пощенска банка1.949520 евро1910.510
Paysera1,95850*1958,5047.99
TransferWise1,95565.471944,9034.39

*за Paysera приемаме, че е физическо лице с по-малко от 30 превода месечно.

Както се вижда съвсем не е малко да спестите 48 лева на превод от 2000 лева, което е разлика от 2.4%. В момента това е почти цялата лихва по депозит за 5 години! Надявам се, че сте убедени, че наистина си заслужава да избягвате банковите такси и неизгодните валутни курсове.

Инвестиране в евро в български P2P платформи

Използването на Paysera и TransferWise важи и за българската P2P платформа Iuvo Group, ако инвестирате в евро. Препоръчвам ви да използвате банков превод само ако инвестирате в левове в българските P2P платформи – Iuvo Group и Klear Lending. Последната предлага само левови инвестиции в момента.

Във всички други случаи препоръчвам да използвате Paysera или TransferWise, с които ще спестите доста пари от такси и изгоден валутен курс.

Кое е по-добре Paysera или TransferWise?

Както видяхме и двете решения са много по-добри от банковите преводи. Разгледахме и подробно предимствата и недостатъците на двете услуги. Кое е по-добре зависи от целите ви.

Ако целите са само да превеждате и получавате евро в чужбина, определено по-изгодно е да използвате Paysera, заради 30-те безплатни превода месечно. Дори и да правите повече от 30 превода в евро месечно, таксата е само 0.15 евро на превод. Ако правите и получавате преводи в други валути или извън Европейската икономическа зона (ЕИЗ), или ползвате карта за плащания и теглене на пари, то предложението на TransferWise може да е по-изгодно за вас.

Ако питате мен, тъй като няма месечни такси, аз използвам и двете платформи с техните безплатни пакети. Така според конкретния случай решавам коя е по-подходящо да използвам. За зареждане на сметките си в Mintos, Bondora и другите P2P платформи, обикновено използвам мобилното предложение на Paysera.

Ако ви харесава, споделете с приятели:

45 коментара за “Изгодни международни преводи или как да депозирате пари в Mintos и Bondora?

 1. Здравейте, благодаря Ви за подробната информация. В акаунта си в Бондора, не намирам опция за зареждане през PaySera, а само:
  1. Trustly: директно през банката (отпада като вариант, заради таксите)
  2. Visa&Mastercard: мисля си, че това би било вариант, тогава остава само таксата на банката, която е сравнително ниска, ако не греша.
  3. Сепа
  4. TransferWise: такса 2,34% на 100лв. и още 1лв за самата транзакция от банката, така отива на 3,34% такса на всеки превод от 100лв.

  В такъв случай не е ли по изгодно да се ползва опция 2?

  Благодаря предварително.

  1. Ако искате да ползвате Paysera, избирате SEPА превод. Ще видите банковата сметка на Bondora, важно е да посочите в основанието референтния си номер и имената. И правите от Paysera банков превод. Това е за препоръчване, ако имате вече акаунт в Paysera и сте минали процедурата по идентификация, която не е особено удобна за клиента.
   Таксата за банковия превод към Paysera или TransferWise е около 1 лв, независимо от превода. Ако правите толкова малки преводи като 100 лева, може и с картата да излезе по-изгодно. Всичко зависи от картата и банката ви. Обикновено за карти в лева, таксата за превалутиране в евро е 2% – т.е. ако нямате такси за международни плащания и т.н. Ако има проблем с плащането с картата не мине, се обаждате в банката, за да ви го разрешат.
   При TransferWise имате минималната такса за такава малка сума. Изобщо за суми под 500 евро, може би е по-добре с карта, ако нямате Paysera акаунт с пари в него (не е нужно да превеждате към Paysera само сумата, която в момента ще преведете).

 2. Здравейте,
  Имам въпрос относно международните преводи към Mintos и Bondora, така искам да депозирам известна сума но са в евро в българска банка, има ли смисъл да използвам Paysera или TransferWise … и кой е най удачния вариант за превод в валута евро и долари от българска банка …

  Благодаря предварително.

  1. За Bondora, ако имате карта в евро към тази сметка е най-добрия вариант. За Mintos не може с карта и ще зависи от сумата. Трябва да проверите кое ще е по-изгодно таксата за превод на банката ики да обърнете в левове и минете през Paysera или Transferwise.

   Ето малко подробна информация за Bondora, която без частта с картата е ориложима и за Mintos.

 3. Здравейте,

  на мен лично не ми е много ясно как точно става превода със TransferWise. При превод от банка към Минтос в сайта са дадени всички необходими банкови данни на Минтос. При превод със FransferWise е написано “Please provide your investor account ID number in the payment details for transfers using e-money service providers. ” Бих искал да попитам само това ли трябва да въведа в основанието на превода, не трябва да ли да се даде друга по-подробна информация, като банкова сметка? Благодаря предварително!

  1. През TransferWise превода се прави все едно правите банков превод към Mintos, но не го правите през банкирането на вашата банка, а през приложението на TransferWise. Въвеждате всички данни, точно както са инструкциите за банков превод в Mintos. В TransferWise вие получавате собствена сметка с немски IBAN за евро. За Mintos превода изглежда като банков превод от вашата сметка в банка в Германия. Едиственото важно е да си напишете в основанието инвеститорското ID. Като ми остане малко време ще направя едно ръководство как се прави стъпка по стъпка, както за Bondora.

 4. Здравейте,

  Искам да попитам, когато захранвам сметка в Paysera от онлайн банкирането на Пощенска банка какво трябва да избера за Данни за получателя Български или Чуждестранен гражданин ?

  Благодаря предварително.

  Ясен

  1. Български избирате. Реално прехвърляте пари между собствени сметки и вие сте крайния получател.

 5. Здравейте,

  Първо искам да благодаря за отговора по-горе.

  Имам още един въпрос, ако е удобно.
  В момента първоначалната ми вноска вече е в Бондора, но не мога да си изясня как да си довърша идентификацията на банковата сметка (която ми трябва предполагам за withdraw). Какво направих хронологично:

  1. Регистрация + идентификация в Paysera – след като ми валидираха документите ми смениха името на кирилица (при регистрацията го бях написал на латиница).
  2. Прехвърляне на пари към Paysera, превалутиране + прехвърляне към Бондора – мина без проблеми както е описано по-горе.
  3. Получих мейл от investor@bondora.com:
  You have made the identification transfer, but we are unable to identify your account, because the transfer is not made from your personal account. In order to finalize the identification, please make sure you transfer the amount from your personal bank account (what is in your name).

  Please make sure the transfer is from an account in your name and include the reference number provided.

  If you use a third party service provider such as TransferWise, Currencyfair and EVP International to add funds to your Bondora account for the first time, we require some additional information to verify your account before you can start investing.

  Please send us proof of your personal bank account details to investor@bondora.com. This can be an account statement or screenshot of your personal online banking page, which would cover the following information:

  Bank account IBAN
  Bank BIC/SWIFT code
  Your name
  Bank name
  We are only able to verify your bank account as soon as we receive the above mentioned information.

  След което си валидирах документите и при тях и изпратих снимка на от Пощенска банка (предполагам грешно съм интерпретирал Personal bank account).

  Отивайки на Withdraw на Бондора, виждам под Accounts rejected by our review process моя IBAN И сгрешено име на латиница (липсваща буква + друга която е сменена).

  Та искам да попитам от Вашия опит какво точно трябва да изпратя на investor@bondora.com за идентификация на банковата сметка (и това, че има разминаване на имената и в Paysera е на кирилица дали ще е проблем?)?

  Благодаря предварително.

  Ясен

  ПС: Извинявам се за дългото писание

  1. Трябва да им изпратите screenshoot от сметката ви в Paysera, от която сте платили, където се виждат имената и вашия IBAN, а не от Пощенска банка, защото реално не сте превеждали от там, а от Paysera.

 6. Здравейте,

  Имам два въпроса за това как работи TransferWise:

  1. Може ли през TransferWise да се прави превод в една и съща валута? Т.е. имам лева и искам да преведа лева или имам евро и искам да преведа евро. Т.е. да не се извършва конвертация.
  2. Правилно ли съм разбрал, че през дебитната карта може да се правят плащания без такса ако съответната валута е налична в сметката? И дали това важи за теглене на кеш от банкомат (до размера на 200 GBP или тяхната равностойност)?

   1. Благодаря,

    Ето това е една съществена разлика между TransferWise и Paysera.

    При Paysera за да се плаща не е задължително да правите превалутиране, но пък имате само IBAN в евро.
    При TransferWise при плащане е задължително да правите превалутиране, но пък имате банкови реквизити в 4-ри валути.

    TransferWise може да се захранва от кредитна или дебитна карта.
    Paysera по принцип не може да се захранва от кредитна или дебитна карта. В мобилното приложение на Paysera може да се свърже карта, но само за плащания на тяхна точка и генерално това не върши работа.

    1. Тук съм допуснал съществена грешка. С TransferWise могат да се правят преводи в една и съща валута, но те са абсолютно безплатни. Не е задължително да се прави превалутиране. Просто първо трябва да се дефинира получателя на превода и после да се избере.

   2. Тук съм допуснал съществена грешка. С TransferWise не само могат да се правят преводи в една и съща валута, но те са абсолютно безплатни.

 7. Здравейте, как мога да видя банковите данни и личният ми номер в Минтос за да направя превод от Paysera към Mintos? Благодаря предварително!

  1. Влизате в Mintos с потребителското си име. Отивате на страница “Deposit/Withdraw/FX””.
   Избирате валута EUR. В лявото квадратче, където пише Bank Transfer и има лого на баката LHV.
   Щракате върху логото LHV и ви излизат всички данни за банковия превод, който трябва да направите през Pyasera, включително в Payment details е посочен вашия личен инвеститорски номер.

   1. Много Ви благодаря за бързият отговор! За първи път се захващам с това, никога не съм правила преводи към чужди банки и/или институции. Не съм използвала Paysera досега.Направих превода, надявам се да е било успешно и наистина парите да отидат по моята сметка. Успех и здраве Ви желая!

 8. Здравейте,
  Депозирах пари в Бондора чрез българска дебитна карта от сметка в евро в българска банка. От Бондора приеха парите, но казват, че не могат да идентифицират сметката ми и искат да направя директен превод. Както знаете, преводите през банка в евро са много скъпи. Четох коментарите за евтини преводи, но те са от левови сметки и превалутиране чрез Transwer wise или Paysera. Задавам въпроса дали е възможно да се направи превод от сметка в българска банка в евро към Бондора така, че сметката да се идентифицира и да служи за евентуално теглене и същевременно да се избегнат големите банкови такси. Разбирам, че един вариант е да обърна евро в лева и да ги преведа напр. към Transwer wise, но се питам как ще се идентифицира сметката ми за обратно теглене и тя да е в евро, защото не искам изтеглени средства да се обръщат в лева, а да останат в евро.

  1. Ако правите превод от българска банка ще ви вземат доста пари. Най-добрия вариант е да предведете някаква сума в левове към Paysera или TransferWise. Там ги обръщате в евро по много добър курс. Имате си собсвен IBAN на сметка в евро. При Paysera е Литовска, а при TransferWise е немска. После правите от TransferWise превод в евро към евровата SEPA сметка на Bondora. След това ще можете да теглите пари от Bondora в евро по вашата сметка в евро в TransferWise. От там може да си ги превеждате към българска еврова сметка и така ще останат в евро. Доколкото разбрах това е целта ви.

   1. Благодаря Ви. Да разбирам ли, че мога да правя преводи към Бондора от еврова сметка в банка чрез дебитна карта, което е евтино, а да си получавам при теглене суми в евро в сметката ми в Transfer wise? Също така, преди малко написах, че коментарите ми не се появяват. Всъщност те се появиха с известно закъснение и всичко със сайта е наред.

    1. Дв, но трябва да има поне един превод от сметката в TransferWise, за да можете дс теглите в нея.

 9. Само съобщавам, че написах коментар във връзка с темата, който не се появи при натискане на бутона “Публикуване”. Моя ли е грешката или нещо не е наред със сайта?

  1. Би трябвало да се е появил вече. Заедно с отговора
   Коментарите първо се одобряват заради многото спам, затова не се появяват веднага.

 10. Здравейте, налага ми се да изтегля евра от Бондора и да ги обърна в левове. Бондора сметката ми е вързана за левовата ми сметка Райфайзен и за сметката ми в Paysera. Мислех да ги превалутирам в Paysera и от там да ги въведа в левовата сметка, но сега започнах да се колебая дали е най удачния вариант. Някакви идеи от личния опит 🙂

  1. Не мога да кажа. Теглили съм само към Paysera и от там към левовата сметка.

 11. Здравейте!

  Аз направих превод от кредитна карта от райфайзен в бондора. Оказа се, че курса на превалутиране е 1.979. За купуване е 1.929. Тук може да видите картови курс https://www.rbb.bg/bg/individualni-klienti/polezni-instrumenti/bankirane/kartov-obmenen-kurs/. Като добре цоцкат без да се усетим.

  Ползвали ли сте револют?

  1. Ползвам го. И е много удобен вариант, но не точно за тази цел, тъй като няма начин да се зареди без такси от България. Затова го с зареждам евро чрез Transferwise.

 12. Здравейте г-н Недев, в опита си да преведа евро чрез Transferwise в акаунта си Mintos, имах затруднение. Пишете, че ID-то е задължително да се впише, но във формата за превода имам полета за:
  Their email
  Full name of the account holder
  IBAN
  Копирах банковата сметка от предложения ми банков трансфер, написах си трите имена на “Full name of the account holder”. В опита си да напиша ID-то си в полето “Their email”, пише ми инвалид мейл, реших да го допиша след името, изписа ми, че в това поле не може да има цифри. Моля за примерна форма с попълнени данни. Изпратил съм 100лв. само с имената си и IBAN, но парите ги няма в MINTOS.

  1. Няма да се появят. Пишете на поддръжката, за да им кажете сметката, от която е превода и вашето инвеститорско ID в Mintos, за да ви прехвърлят парите.
   ID-то трябва да се впише в Payment reference. Има екран как изглежда тук – https://www.vivainvest.eu/kak-da-depozirrame-pari-v-bondora/
   А се взема от Payment details – https://www.vivainvest.eu/maksimu-1-bonus-v-mintos/

 13. В един от недостатъците на Paysera пишете, че: “Имате сметка с IBAN само в евро, а превеждането на други валути става само с вътрешния EVP номер”
  Аз опитах и ми дава опция да преведа пари само с EVP номера. Това проблем ли е за захранване на сметка примерно в Bondora? След това от Бондора може ли да се върнат парите в Paysera само с EVP номера?
  Другия ми въпрос е когато решите да си изтеглите парите как процедирате – превеждате ги в евро в Transferwise или Paysera и отново ги превръщате в лева за да ги върнете в българска банка?
  Понеже много банки имат такси и при получаване на превод в евро

  Благодаря предварително!

  1. Проблем е. Не може с EVP номера. Трябва винаги да правите банков (SEPA) превод по IBAN-a на платформата, за да видят те вашия IBAN. После само по него ще могат да ви върнат парите.
   Превеждам ги обратно в евро, откъде съм ги превел – Pyasera, TransfwerWise, Revolut. Няма смисъл да държите евро по сметка в българска банка – имате такива такси, че не си заслужава.
   Ако ми трябват в евро си превеждам или харча от там. Ако ми трябват в лева си ги превеждам от там в левовата сметка в българска банка. Така такси няма.

 14. Сигурен ли сте, че можете да изтеглите парите си от Бондора в евро към TransWise? Вижте какво пише в съпорта “How do I withdraw funds from my account?”:
  **Please notice that TransferWise service can be used only for cross-currency payments, EUR to EUR transactions are not supported. Please also make sure that your bank accepts TransferWise payments.

 15. Добре, имам пари в Paysera, но все пак ако изпращам за първи път пари към Бондора или Минтос например се оказва, че не може да направя банков превод (SEPA). По подразбиране винаги ми излиза EVP номера. Макар, че има IBAN номер той не може да се избере в платежното нареждане. Чета по-горе от други потребители, че са им искали допълнителна идентификация на плащането, скрийншотове и т.н. при плащане само с EVP.Искам да избегна това.
  Кой е най-добрия начин за първо плащане към Mintos и Bondora, за да няма този проблем с идентификацията?
  Да не би да има разлика между физическо и юридическо лице в Paysera – няколко пъти ме питаха за това. Пишете, че използвате Paysera за Bondora, но как ви завериха плащането? И вие ли изпращахте скрийншотове на платежното?

  1. Най-добрия начин е за Bondora с Revolut или Paysera, но не Paysera потребител, а банков превод.
   За Mintos, също, макар че там колеги казаха, че и EVP сметката е ОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *