fbpx
Продължете към съдържанието

P2P преглед – Новото в P2P инвестициите през февруари 2019

Grupeer Peer to Peer инвестиране в P2P П2П

Кратък преглед на най-важните и интересни събития, касаещи инвестициите и P2P платформите, които се случиха през февруари 2019.

Revolut с над 4 милиона потребители и сметки в лева

Официално Revolut вече има над 4 милиона потребителя! Ако все още не сте един от тях, може да поръчате вашата безплатна безконтактна Revolut карта без никакви такси. На пръв поглед, Revolut може да не ви изглежда пряко свързан с P2P инвестициите, но това реално е най-удобният и евтин начин за валутни преводи към P2P платформите. Безплатният план предоставя неограничен брой безплатни SEPA преводи, без никакви такси.

Revolut безплатни преводи P2P инвестиции

Новина от миналата седмица е, че Revolut вече поддържат сметки в български лева! В момента все още липсва най-важното – зареждането им с местен превод от българска банка. Това ще става чрез българска кореспондентска банка, както това се случва в момента със сметките в швейцарски франкове. Подобен модел в момента използват TransferWise и Paysera. Преводът ще се таксува като превод на левове между български банки.

Левовата сметка може да е полезна и преди да се появи възможност за правене на местен превод в български лева. В момента, ако получавате приходи в чужда валута (например евро или паунди) в Revolut, можете да обмените при най-изгодния курс и да ги харчите чрез картата без превалутиране.

Revolut планират да пускат още иновативни продукти. Такъв ще е Revolut Youth, чиято цел е да помогне на родителите да възпитат финансово грамотни деца и младежи. Целта му e да реши проблемите, които родителите срещат с управлението на семейния бюджет и да създаде в децата добри практики за работа с пари от ранна възраст. Повече за него може да прочетете в статията „Revolut Youth ще помага да възпитате финансово грамотни деца и младежи„.

Тъй като Revolut съвсем не се ограничава до P2P инвестициите, направих Facebook страница за българските потребители на Revoluthttps://fb.me/revolut.bg, както и група за мнения и дискусии Revolut в България. Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да се включите https://www.facebook.com/groups/revolut.bg/.

Grupeer Review P2P инвестиции групеер

Grupeer – инвестиране в имотни и бизнес заеми с висока доходност

През февруари, най-после успях да завърша подробното ревю на Grupeer. Това е P2P платформи за инвестиране в бизнес заеми и имотни проекти, с висока доходност от средно 14.36%, но и доста висок риск. Споделил съм личните си впечатления и резултатите от инвестициите ми в тази Peer to peer платформа. Направих и анализ на рисковете, предимствата и недостатъците на Grupeer. Може да прочете моето мнение за Grupeer, заедно с детайли и особености на инвестирането в тази P2P платформа.

Reinvest24 пусна нов имотен проект

Reinvest24 пусна нов луксозен апартамент в центъра на Талин, в много луксозна сграда. Предназначен е за краткосрочно отдаване под наем чрез AirBnb и Booking.com. Може да го видите как изглежда и да го наемете от Booking.com, като актуалната цена е 98 лева за нощ.

Очакваният доход от наем е над 8%, което е доста добър доход от луксозен имот, в престижна сграда и локация. Все още е един от двата проекта в Reinvest24, които са отворени за инвеститори. Може да се запознаете с впечатленията ми и особеностите на тази доста по-различна от обичайните P2P платформи, фокусирана основно върху инвестиции в имоти и доход от наем, в подробното ревю на Reinvest24.

Peerberry – над 5000 инвеститори и нови оригинатори

През февруари P2P платформата има вече над 5000 инвеститори и два нови оригинатори с над 12% доходност от Украйна. Платформата е на по-малко от две години, но се развива много добре. Расте и увеличава броя на инвеститорите, без това да води до намаляване на доходността или недостиг на кредити, като привлича нови оригинатори.

Ревщ на Peerberry мнение бонус P2P инвестициите

Auto Money предлага лизинг на автомобили с доходност от 12.2-13%. A Slon Credit – потребителски заеми с доходност 12.2%. Включването на нови оригинатори с различни видове кредити повишава възможностите за диверсификация на тази платформа. Може да прочетете подробното ревю на Peerberry, в което съм споделил моето мнение и впечатления.

Mintos е изборът на инвеститорите за трета поредна година

За трета поредна година Mintos печели наградата „Избор на инвеститорите“ на авторитетното финтех издание AltFi.

Mintos 1% cashback bonus бонус

Платформата продължава да расте, като увеличава инвеститорите до над 115,000, от които над 7600 са се включили през февруари. Общо финансираните, през най-голямата P2P платформа, кредити надхвърлиха €1.8 милиарда. Новите кредити за февруари са €157.5 милиона, което е 5% увеличение спрямо предходния месец.

Появиха се два нови оригинатора с фокус върху Азия. Единият CashWagon, предлага краткосрочни заеми от Филипините с много добър лихвен процент от 12.5%, но рейтинга от С+ ми е на ръба на поносимост към риск. Все пак реших да го пробвам в ръчно инвестиране. Интересен е и другият оригинатор Akulaku, който предлага заеми от Индонезия и има рейтинг В+, но за съжаление доходността от 10% не ме устройва в момента. Все пак стратегията ми цели постигане на 12% доходност, като използвам само надеждни оригинатори и краткосрочни заеми.

Mintos продължава да е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Трите поредни награди „Избор на инвеститорите“ на авторитетното издание AltFi, показват че това не е само мое мнение. Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Bondora – почивка след рекордния януари

След като през първия месец на 2019, Bondora счупи досегашните си рекорди с над €9 милиона евро отпуснати нови кредити и 9000 нови инвеститори, през февруари данните са значително по-скромни. По-скромни съвсем не значи лоши. През февруари 2019 отпуснатите нови кредити са за над €9 милиона евро, като са се включили над 2000 нови инвеститори. Това са отлични показатели. Спрямо февруари миналата година растежът на новите кредити е солидните 138%.

Бондора депозит бонус Bondora 2019

И през февруари 2019 Bondora Go&Grow остава най-популярният продукт с 45% дял. Това никак не е учудващо, тъй като това е много лесна и напълно пасивна инвестиция. Тя има ликвидност, сравнима с банков депозит, но предлага много по-висока доходност от 6.75% и е подходяща за хора без никакъв опит в P2P инвестициите.

Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в статията “Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи“.

Продукта Portfolio Manager продължава да се радва на учудваща за мен популярност, с дял от 29%. Лично аз смятам, че това е доста неподходящ продукт, като начинаещите инвеститори не бива да се подвеждат по простотата му. С него лесно се инвестира, но резултатите много често не са добри, а ликвидността му може да е доста ниска и изходът от инвестицията да доведе до сериозна загуба на доходност. По-добре не го използвайте. Поне аз не го препоръчвам.

Много добър избор за инвеститори с опит и по-висока толерантност към риска е Bondora Portfolio Pro. С него може да се реализира доста висока доходност, при прецизно управление на риска. При мен тя е над 13.5%, като е достигала и над 15% преди време. Много е важно, че тази доходност е постигната с доста нискорискова автоматична стратегия. Планирам да напиша подробно ревю на Portfolio Pro, в което ще споделя впечатленията и резултати си, както и стратегията, която използвам.

Данъци и данъчно облагане на доходите от P2P инвестициите

данъци P2P  НАП П2П данък данъчно облагане на P2P инвестиции

Отговори на основни въпроси по отношение на дължимите данъци върху доходите от инвестиции в P2P платформи. Практически указания и съвети за начина на декларирането им пред НАП. Съвети за данъчното облагане на доходите от най-популярните в момента P2P платформи, може да прочетете в статията „Данъци и данъчно облагане на доходите от P2P инвестициите„.

Инвестициите в P2P платформи – ползи и рискове

В навечерието на Свети Валентин, в предаването Business Daily на ТВ Европа, говорим с Димитър Вучев за ползите и рисковете на P2P инвестициите. Ако ви е интересно може да гледате запис:


Инвестициите в P2P платформи – ползи и рискове

Пирамиди ли са P2P платформите?

Притеснение за някои инвеститори е дали P2P платформите не са пирамиди, чиято цел е да ограбят парите на наивните хора. До сега не ми се е случвало тези притеснения да са подкрепени с рационални аргументи. В повечето случаи те са свързани с неразбиране на начина им на работа. Когато човек не разбира нещо, той съвсем основателно се страхува от него. В статията „Пирамиди ли са P2P платформите?“ отговарям на някои от най-често срещаните въпроси, тревожещи инвеститорите, които не са използвали P2P платформи.

Дискусия за P2P инвестициите в нашата Facebook група

Групата вече живее свой собствен живот. В нея има хора с опит и знания, които могат да помагат на начинаещите. Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1500 души с интереси в P2P инвестирането. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *