fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut пуска 3D верификация за картите

Картите Revolut ще изискват 3D верификация при плащане в интернет за сайтовете, които поддържат Mastercard ID Check или Verified by Visa. Съгласно европейската директива PSD2 тази 3D верификация задължително трябва да се изисква от всички интернет търговци от 15.09.2019.

Какво е 3D верификация и защо е нужна?🔒

3D верификацията е допълнителна стъпка за потвърждаване на плащанията към интернет търговци. Тя допълнително повишава сигурността при плащане в интернет. До скоро тя беше известна и като 3D парола, която за повечето карти беше статична. Банките вече преминават към динамична (еднократна) парола, която се получава най-често на мобилния телефон на потребителя или се генерира от токени – външни устройства или мобилни приложения.

Ползата от 3D сигурността 🔐

Смисълът на 3D верификацията е да ви предпази от загуби при плащане с вашата карта в интернет. Как може да се случи това? Първият начин е, ако някой открадне картата ви без да забележите. Това обаче не е единственият начин. По-страшно е, ако някой се сдобие с данните на вашата карта (номер, валидност и CCV код) и вие може изобщо да не разберете. Това може да стане по доста начини, които не бих искал да описвам. Помислете само на колко места я давате – хотели, заведения и къде ли не.

Всеки, който разполага с тези данни може да направи плащане в интернет без да може да го спрете или дори да разберете, ако нямате известяване за всяка транзакция. Дори и да имате, ако това се случи през нощта или по време, когато не наблюдавате телефона си, може да загубите всички пари в картата си. Има случаи, в които може да оспорите плащанията, но това не винаги е така, а и никога не е лесна процедура.

За да се предотврати тази възможност се изисква допълнително потвърждаване на плащанията в интернет. Това е известно като 3D парола, 3D идентификация или 3D верификация.

Неудобствата при 3D верификацията

Сигурността и удобството почти винаги си противоречат. Ако нещо е много удобно, то рядко е сигурно, а ако нещо е много сигурно, то рядко е удобно. Така и 3D верификацията създава известно неудобство на потребителите. Колко точно ще е това неудобство, зависи от начина на реализацията й.

Забравени токени и неидващи SMS-и

При традиционните реализации на 3D пароли с SMS или токен устройства има редица неудобства. Понякога SMS-a не се получава или доста се бави. Често това се случва в роуминг. Носенето на хардуерни токени е изключително неудобно, като винаги съществува риск да го изгубите или забравите някъде. Софтуерните токени са по-удобни, но се изисква да въведете обикновено 6 цифрен код в доста ограничено време, като често се допускат грешки.

Мобилно приложение

Най-удобната за потребителите реализация на 3D верификация е чрез потвърждаване на транзакцията от мобилно приложение на банката. Единственото неудобство е, че се изисква да имате връзка с интернет, но ако нямате как тогава плащате в интернет? Българските банки, както може да се очаква, не предлагат 3D идентификация с приложение. За момента не ми е известна нито една българска банка, която да предлага такава възможност. Ще се радвам, ако това се промени скоро.

Как работи 3D верификацията в Revolut? 🔏

Разбира се, Revolut не е като повечето банки и предлага изключително удобно решение с потвърждаване на плащането в самото приложение. При това не е нужно да въвеждате никакви кодове или пароли – просто потвърждавате или отказвате плащането.

Ето как изглежда 3D верификацията в един сайт, в който се опитвам да платя с виртуалната си карта Revolut. В примера това е Flender – една много добра P2P платформа за инвестиции в бизнес кредити от Ирландия.

Revolut 3D сигурност парола верификация идентификация

Всичко се вижда ясно. Името на търговеца – FLENDER.IE, каква е картата – VISA и кой е издателя – Revolut. При това има 5 минути, за да се потвърди плащането от приложението на Revolut. Ето как изглеждат нещата там:

Всичко е ясно, прегледно и максимално удобно и сигурно. Не мисля, че изобщо има нужда от обяснение – имате бутон за потвърждаване на плащането, който трябва да натиснете преди да изтече времето.

Какво е нужно, за да активирате 3D верификацията?

Не е нужно да правите нищо. Ако имате карта Revolut, тази услуга ще ви бъде активирана автоматично. Няма нужда да правите нищо и няма да ви струва нищо допълнително. Активирането става поетапно и ако все още не е активно при вас, имайте малко търпение, скоро ще бъде.

Няма нужда да инсталирате специален софтуер. Плащанията могат да се извършват от всякакви устройства с интернет, включително компютър, лаптоп, таблет или смартфон. Имайте предвид, че ако ползвате софтуер за блокиране на реклами, може да е нужно го изключите при плащане в някои сайтове.

Може ли да изключа 3D верификацията?

Не, не можете. И не е нужно, тъй като използването на 3D сигурност е задължително за всички търговци в ЕС от 15.09.2019. Досега това беше по желание на търговците, но новата директива PSD2 на ЕС го направи задължително. Това изискване е в интерес на сигурността на плащанията и може да ви спести много проблеми. При плащане на реален POS терминал с физическата карта или Apple Pay не се изисква 3D верификация. Тя е само за плащания в интернет.

Още по-сигурни плащания в интернет с Revolut 🔐

В случая с Revolut има възможност и за допълнително ниво на сигурност към 3D верификацията, което може да използвате. Аз препоръчвам да забраните плащанията в интернет за физическата си карта. Така в случай, че някой има достъп до нея и се сдобие с данните й, няма да може да ги използва, за да плати в интернет. Винаги може да ги разрешите, ако ви се наложи.

Използвайте виртуалната карта

Виртуалната карта в Revolut е безплатна за всички потребители на всички планове, включително Standard. Използвайте виртуалната карта за плащания в интернет, тъй като нейните данни са надеждно защитени в приложението. Разбира се, важно е да не качвате екрани, на които те са видими! Дори и да направите подобна грешка, не е фатално, тъй като 3D идентификацията ще поиска да потвърдите плащането. Все пак не го правете.

Ако плащате сравнително рядко в интернет, може да замразите виртуалната си карта и да я разрешавате непосредствено преди да направите плащане. Така, обаче няма да може да я използвате за плащане с Apple Pay, но може да регистрирате физическата си за тази цел. Друг проблем при замразена виртуална карта е, че плащанията на абонаменти с нея ще бъдат отказвани.

Карта за еднократна употреба

Ако сте потребител на някой от платените планове Premium или Metal, може да използвате виртуална карта за еднократна употреба (Disposable). При нея данните се сменят след всяко плащане. Така, ако имате съмнения, че някой сайт може да ви таксува допълнително използвайте карта за еднократна употреба. Разбира се, при наличието на 3D сигурност винаги може да откажете плащането, дори да не използвате карта за еднократна употреба.

Потребителите на Revolut растат феноменално🚀

Компанията вече има над 6 милиона потребители. Те използват своята Revolut карта за ежедневно управление на личните си финанси чрез функции като незабавни уведомления за разходи, възможности за управляване на бюджет, опции за спестяване, персонализирани настройки за сигурност и изпращане на пари на приятели и семейство по целия свят – мигновено и без такси.

От началото на август Revolut пусна и търговия с акции без комисионна. В момента тя е достъпна само за потребителите на план Metal, като се очаква скоро да е достъпна за всички.

Всеки ден в Revolut се включват десетки хиляди нови потребители. Само на 07.08.2019 са се включили 43,655 нови потребителя. За 1 ден! Някои банки не правят толкова за цяла година. Ясно е защо.

Револут 20 лева бонус Revolut

Ако все още не сте сред тези над 6 милиона и нямате карта Revolut, може да я заявите безплатно и без такси. А до 26.08.2019 ще получите и 20 лева бонус💸

20 лева бонус до 26.08.2019💸

Всички потребители, включили се в Revolut от линка за безплатна карта👉 bit.ly/Revolut10 до 26.08.2019, ще получат и 20 лева допълнителен бонус. За целта не е необходимо да правят нещо специално. Просто да се регистрират както е описано, да преминат идентификация, да заредят 25 лева и да поръчат безплатната физическа карта. Бонусът от 20 лева ще получат след първото плащане с карта Revolut (може и с виртуалната) и могат да го харчат, заедно със заредените 25 лева както и когато решат 💸

Споделете с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 3000 потребителя от България. Ако използвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup. Там можете да споделите и любимата снимка с вашата карта Revolut, особено ако е метална.

Споделете тази статия с вашите приятели, които биха оценили предимствата, които предлага Revolut 👍

1 коментар за “Revolut пуска 3D верификация за картите”

  1. Много се радвам да видя, как 3D технологиите и Fintech работят заедно за да направят дигиталния свят все по-сигурен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *