fbpx
Продължете към съдържанието

RoboCash с рекорден растеж на българските инвеститори

RoboCash P2P  п2п ревю

Новите инвеститори в RoboCash през първото тримесечие на 2019 са 1050. Това е 50% повече спрямо първото тримесечие на 2019, когато новите инвеститори са били 704. За този период са се включили 170 нови инвеститори от България. Това е над 16% от общия брой нови инвеститори. Към края на март 2019, Robocash има общо 5,850 инвеститори, вложили над €6.2 милиона евро. Финансирани са над 830,000 заеми на обща стойност над  €72 милиона евро.

Българските инвеститори в RoboCash нарастват 9.5 пъти!

Значително се е променило географското разпределение на инвеститорите. В първите пет държави са Германия (44.3%), Испания (8.1%), Португалия (5.2%), Австрия (4.1%) и България (3.3%)! Макар почти всеки втори инвеститор в RoboCash да е от Германия, влизането на България в първата петица е сериозно постижение. Надявам се, че подробното ревю на платформата е спомогнало за това. По-малко от месец след публикуването му броят на инвеститорите от България нараства от 20 на 190 или 9,5 пъти! Може и да е просто съвпадение.

RoboCash растеж Q1 2019 резултати

Според последната анкета на инвеститорите в RoboCash, 44% твърдо възнамеряват да увеличат инвестициите си през тази година, а 36% обмислят таква възможност. Това рпоказва, че те са доволни от P2P платформата. Аз също съм и вече утроих инвестицията си в нея.

RoboCash се премести в Хърватска

Robocash започва работа през 2017 в Рига, Латвия. Платформата е отворена за инвеститори от ЕС и Швейцария. През март 2019 се премести в Хърватска. Според екипа на платформата, това ще доведе до предимства за инвеститорите и ще ускори развитието на платформата. Надявам се да е така в дългосрочен план, макар това преместване да доведе до някои проблеми, които ще разгледаме по-подробно.

Не всичко е цветя и рози

Като всяка P2P платформа RoboCash си има проблеми и недостатъци. Никой от тях не е твърде сериозен за мен, но все пак е добре да се знаят. Така всеки може обективно да прецени сам. Проблемите, които са ми известни, са следните:

Проблеми с телефона за поддръжка

Телефонът на поддръжката беше блокиран от българските оператори и не можеше да бъде избиран от България. След прехвърлянето в Хърватска този проблем вече е решен. Пробвах качеството на поддръжката с един комплициран проблем, чието решение знаех и получих веднага отговор, който решава проблема.

Преводи с TransferWise не могат да се правят

Преди преместването в Хърватска, самото приложение на TransferWise не разрешаваше превод към IBAN-a на RoboCash. Обяснение защо нямаше. При преместването в Хърватска, след смяната на банката, направих тестовo плащане през TransferWise. Нямаше забрана на новия IBAN и плащането мина. След няколко дни в RoboCash се появи теглене на пари за сумата на плащането към транзитната сметка на TransferWise. Явно RoboCash без никакви обяснения връщат плащанията от TransferWise. След няколко дни сумата беше обратно в сметката ми в TransferWise. Така, че не превеждайте пари към RoboCash с TransferWise. Най-добре използвайте Paysera или Revolut.

Единични проблеми със сървъра и тегленето

Един инвеститор се оплака от забавяне на тегленето на пари към Revolut. Ставаше въпрос за няколко малки суми от под €100, забавени няколко дни след посочения 5-дневен срок. Обяснението беше, че забавянето е в банката. В рамките на няколко дни сумите бяха получени. Това се случи по време на преместването в Хърватска и смяната на банката. При такива сериозни промени е нормално да възникнат проблеми. Пуснах тестово теглене на €83 към Paysera и ги получих на следващия ден.

Веднъж възникна проблем с достъпността на сървъра на платформата и тя не беше достъпна за няколко часа. На мен ми е известен само един такъв случай. След час всичко работеше нормално. Това се случва с доста платформи, особено когато има премествания или сериозен растеж. Случвало се е дори на най-голямата европейска P2P платформа Mintos.

Притесняват ли ме тези проблеми?

Мен лично не. Аз съм увеличил през последния месец инвестициите си в RoboCash с €1500 и смятам да продължа да ги увеличавам. Единствената причина повече от 9 месеца да не внасях средства, беше за да тествам верността на показваната от платформата доходност, когато пиша ревюто с впечатленията си. Оказа се, че показанията са абсолютно точни. Ето как изглежда актуалната ми инвестиция в RoboCash в момента:

RoboCash

Защо тогава ви разказвам за тези проблеми? Защото смятам, че така е редно. Държа да знаете всички потенциални проблеми, които аз знам, за да вземете информирано самостоятелно решение, за което да сте отговорни самите вие. Това важи не само за RoboCash,  но и за всички инвестиции, които правите.

Инвестирайте разумно

Не сте забравили, че не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор, нали? Този материал има аналитичен характер и разглежда инвестиционна възможност, която може да не е подходящи за вас. Написаното не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Не забравяйте, че за разлика от депозитите, инвестициите не е гарантирана! Прочете повече и се запознайте с рисковете в подробното ревю на RoboCash. Ако не ви е достатъчно потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в P2P кредити е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Поговорете с приятели

Ако имате нужда от допълнителна информация или искате да чуете мнението на още хора, включете се в нашата Facebook група за P2P инвестиции – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 2000 души с интереси и опит в P2P инвестирането. Ще получите мнения и информация от реални инвеститори за различни P2P платформи. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси. Успех в инвестирането!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *