fbpx
Продължете към съдържанието

Златото е пари отново с помощта на модерно финтех решение

златото е пари с глинт финтех glint

Glint е иновативно финтех решение, което се опитва да реализира на практика идеята, че златото е пари в съвременния свят. Glint позволява да съхранявате стойността на парите си във физическо злато. При това дава възможност и да пазарувате със злато по всяко време и навсякъде, където се приемат плащания с дебитна карта. Така отново можем да кажем, че златото е пари.

Златото е пари. Било е, но днес не е съвсем.

Много често се твърди, че златото е пари. Истински пари. Това наистина е било така, когато в обръщение са били монети от злато. С известни уговорки, можем да приемем, че е било така и по времето, когато банкнотите са били обезпечени със злато. В съвременния свят, обаче, парите не са обезпечени с нищо. Централните банки могат да си печатат колкото искат. Или по-точно колкото е нужно на политиците в даден момент. Днес златото реално вече не е пари. Доказва го простият факт, че почти никъде не може да платите със злато. Златото днес е запазило в известна степен функцията си да съхранява стойност, но не и функцията си на пари. Странно или не, но едно съвременно финтех решение е на път да промени това.

 Златото е пари отново с Glint

Идеята на Glint е проста. До гениалност. Glint е британски финтех стартъп, който има амбицията да върне поизгубения блясък на златото и да го превърне в глобална валута. Каквото всъщност е било някога. Glint ви дава възможност да пазарувате със злато. Навсякъде, където може да платите с дебитна карта. Ако смятате, че златото е най-добрият начин да съхраните стойността на парите, но искате и да може да пазарувате при необходимост, то Glint е добро решение. Вижте идеята, показана в това кратко филмче:

Какво е Glint и какво може да се прави с него?

Glint е приложение за смартфон, което ви позволява да купувате, продавате, съхранявате и плащате с физическо злато, като ползвате дебитна карта. При това при много изгодни условия. Няма месечни такси. Няма и такса за съхранение на златото, което се пази застраховано в трезорите на Brinks в Швейцария. Единствената такса е 0.5% при покупка и продажба на злато, което всъщност е много изгодно.

златото е пари с glint карта mastercard

Glint позволява да държите наличност в трите основни валути – EUR, USD и GBP и разбира се глобалната валута – злато. Във всеки момент може да кажете коя да е валутата, която да е свързана към Glint дебитната карта. С избраната валута се осъществяват всички плащания с картата на POS терминал или в интернет.

Как се ползва Glint?

Функциите на приложението не са особено богати и с него се работи много лесно. Български език не се поддържа, но това едва ли ще е проблем за повечето финтех ентусиасти. Всички основни функции на приложението са показани в това кратко филмче. Макар че показва стария дизайн на приложението, всичко е достатъчно ясно и разбираемо. Изгледайте го и сте готови:

Златна карта Glint

Glint картата е златна в смисъл, че може да плащате със злато с нея за всякакви покупки, където е възможно плащане с карта. Иначе е доста красива черна дебитна Mastercard, с много приятни златисти ръбове. Интересно, че самата карта се идентифицира като издадена от Wirecard. Управлението на картата през приложението е доста базово. Можете само да я замразите временно, да видите ПИН кода или да я обявите за открадната.

Не поддържа Apple Pay и Google Pay. Въпреки че на картата пише, че е дебитна тя не може да бъде добавена в Curve, който я идентифицира като неподдържана карта, така че няма никакъв начин да плащате със злато с телефона. Странно е също, че Glint приложението не позволява да бъде заредено с Curve. Явно не се харесват много. Но се харесват с Revolut, с който може да зареждате всякаква валута. Дори може да заредите сметката в Revolut със злато с помощта на Glint картата. Беше забавно да си заредя сметката в Revolut с 0.9790 грама злато, колкото се оказаха 45 евро.

Колко сигурен е Glint?

Нищо на този свят не е 100% сигурно, но Glint прави впечатление на добро финтех решение. Определено хората, които вярват, че златото е пари, държат на сигурността. Затова Glint са се постарали им осигурят максимално спокойствие:

 • Златото се съхранява, застраховано в незавими трезори на Brinks в Шевйцария.
 • От правна гледна точка вашето злато се съхранява на ваше име.
 • Вашата валута се съхранява в отделна сигурна сметка в първокласна банка – Lloyds Bank.
 • Glint се одитира от Grant Thornton – водеща одиторска компания.
 • Glint е лицензиран за работа с електронни пари от най-строгия финансов регулатор – Financial Conduct Authority.

Допълнителна сигурност дава партньорството с Brinks, Mastercard и Wirecard, но най-голямо доверие вдъхват инвеститорите в Glint. Списъкът им е впечатляващ:

златото е пари с глинт glint инвеститори

Само Токийската стокова борса и Sprott са достатъчни. Sprott е наистина голямо име в инвестициите в ценните метали, като работи в тази област от 1981 години. Предлагат пълен спектър решения от тръстове с физическо злато, през затворени фондове (CEF) и борсово търгувани фондове (ETF) в златодобивни компании. От 2019 година Glint е част от стратегията им за дигитално злато Sprott Digital Gold.

Физическо злато и дигитално злато не е едно и също

Glint ви позволява лесно да инвестирате във физическо злато на ваше име, което е застраховано и се съхранява в сигурен трезор в Швейцария. Значи ли това, че реално вие имате всички предимства на физическото злато, но без недостатъците му? Всъщност не. Вярно е, че ползвате повечето от предимствата на физическото злато, без повечето от недостатъците му. Звучи чудесно, но дигиталното злато има един съществен недостатък, който липсва при физическото инвестиционно злато. Той е, че зависите от доставчика на услугата и носите риска на насрещната страна.

Всичко може да се случи с Glint

Може и даже вече се е случвало. Един от бившите инвеститори се опита да направи враждебно придобиване на компанията. Той обвини мениджмънта, че не изпълнява инвестиционната програма и се опита да поеме контрол върху компанията, като я обяви във фалит, изисквайки инвестицията си веднага. Тази криза се оказа чудесна възможност за Glint, тъй като именно тогава Sprott стана акционер в компанията. Важното за клиентите беше, че за период от няколко месеца, те нямаха възможност да разполагат със златото си. Нищо фатално, но за някои това може и да е било проблем. Ето това е рискът от насрещаната страна.

Физическото злато е само ваше

Физическото злато буквално е в ръката ви. Това носи други рискове, но какво, как и кога правите с него зависи единствено от вас. И това е най-съществената разлика между дигиталното и физическото злато. Физическото злато не зависи от наличието на интернет, работата на банките и мрежите за картови разплащания. Но пък не може да се използва за покупки и транзакциите с физическо злато са доста по-скъпи. На какво да заложим?

Най-добре и нa двете

Двете форми на притежаване на злато са по-скоро взаимно допълващи се. Лично аз разглеждам физическото злато не толкова като инвестиция, колкото като застраховка срещу малко вероятни събития с огромно влияние. Събития, които Насим Талеб нарича „черни лебеди“. Физическото инвестиционно злато позволява съхраняване на стойността на парите във форма, която не зависи от никого. Това може да е много важно в някои случаи. Във всички други случаи дигиталното злато е по-удобно и по-изгодно.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Говорете за финтех с приятели 💬

В групата „Финтех в България„ във Facebook се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми са свързани с RevolutCurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. За по-малко от месец, в нея вече има над 2,000 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дава Glint. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

20 коментара за “Златото е пари отново с помощта на модерно финтех решение”

 1. Здравейте г-н Недев, разполагате ли с реферал код, чрез който при регистрация в Glint да получа някакъв бонус?

 2. Кака верифицирахте адрес? До скоро не приемаха документи на кирилица. Какво мислите за проблемите, които Glint имаха в края на миналата година, когато бяха в administration hold?

  1. Не помня. Регистрирал съм се през лятото на 2018. Какво мисля за случая с опита за враждебно придобиване съм го написал в статията. Друго няма какво да добавя.

 3. Здравейте,г-н Недев,като чета ревюто се замислям дали няма и други такси за обслужване на сметка (карта),например или цялото плащане на услугата на Glint се заключава в 0.5% от купуване и след това продаване (обмяна) на златото за физическото плащане с картата.И още един въпрос-понеже днес се регистрирах и чакам потвърждение на ID за което ми искаха адрес,email,три имена и телефон,без снимка на Л.К.-въпроса ми е картата след колко време се доставя и дължа ли пари за нейното доставяне?

  1. В момента няма други такси. Принципно има 0.125% годишно за съхранение и доставка, но не я начисляват. Пълният списък на таксите и лимитите е тук – https://glintpay.com/help/glint-fees-limits/
   Доставката на картата е безплатна. Дори може да не сложили никакви пари. Поне така беше, когато аз си я поръчах през лятото на 2018.

   1. Благодаря написах нов пост преди да видя,че сте ми отговорили извинявам се за което.Благодаря за бързия отговор.Хубав ден

 4. Здравейте,г-н Недев,прочетох ревюто и се замислих освен тези 0,5% (явяващи се процент при закупуване на злато и последващо обменяне за валута за разплащане с картата, съответно,както разбирам купуване 0,5% и обмяна 0,5%-сумата,която усвояваме, пазаруваме)има ли други такси например поддръжка на картата годишно.И още един въпрос-тъй като днес се регистрирах колко време трае верификацията и картата за колко време ще пристигне при мен и дължа ли нещо за доставянето и до мен.Благодаря

 5. Здравейте, и при мен има проблеми с верификацията на профила. Искат документ на латиница. Кой ютилити доставчик или банкова институци биха ми предоставили извлечение или фактура на английски?

  1. Здравейте, имах същия проблем и го реших, като писах на съпорта, че всички сметки са на кирилица и мога да им изпратя на латиница само банково извлечение. Приеха да им го изпратя, като отговор на техния имейл. Пуснах през Револют 5 лв. на брат ми и им пратих извлечението от транзакцията. Сега чакам картата. Успех!

 6. Здрасти Радо, сега погледнах извлеченията от револют. Плащал съм с карта ,изпращал съм пари на приятели, правил съм банкови трансфери,но освен името ми на латиница, никаква друга информация не излиза. Беше ли достатъчно това в твоят случай за да ти приемат документа за валиден?

  1. Здравей Георги,
   Не знам защо е така. При мен адресът излиза на извлечението на всяка транзакция, както на извлеченията за период.

 7. Здравейте г-н Недев,
  съвет как е най добре да зареждам мастеркартата си в Glentpay от Револют, чрез sepa във € или във $?

 8. Здравейте,

  Следя съдържанието ви от известно време, тъй като също инвестирам в P2P, а от скоро се интересувам и от злато (физическо и дигитално). Така попаднах и на тази статия за Glint. Би ми било интересно вашето мнение за друга подобна финтех услуга, този път от Финландия: Voima Gold.
  Няма да поствам линк към тях, за да не изглежда, че ги рекламирам, но гугъл със сигурност бързо ще ги намери… Те са на следващо ниво от гледна точка на осигуряване достъп до физическо злато в сравнение с Glint, защото го съхранява самата компания, а не трета страна в Швейцария.

  1. Не съм ги чувал, но съхранението в трезор в Швейцария от компания, която с това се занимава ми звучи малко по-сигурно, отколкото от самата компания.

 9. Здравейте,

  опитвам се да се регистрирам в приложението, но още на първата стъпка имам проблем. Немога да избера България като държава на пребиваване. Просто я няма в списъка с държави. Някой имал ли е такъв проблем? И може ли да избера друга държава евентуално?

  1. Писах на съпорта им. Отговориха ми, че заради Брекзит в момента не се предлагат регистрации в някои държави. Чакат да им издадат някакво разрешение за да могат да оперират отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *