fbpx
Продължете към съдържанието

Банковият лиценз на Revolut е в регистъра на БНБ. Има и нови такси.

БНБ вписа банковия лиценз на Revolut

БНБ вписа банковия лиценз на Revolut в регистъра си под номер 271. Това ще позволи на Револют да предложи лихва по депозитите, защита до €100,000 и кредитни продукти в България. Практически Revolut е вече банка с пълен лиценз за предлагане на банкови услуги у нас.

БНБ паспортизира европейския банков лиценз на Revolut

Преди повече от 2 години Revolut получи банков лиценз, валиден в целия Европейски съюз от централната банка на Литва. По правилата на ЕС кредитни институции, лицензирани в страни от ЕИП, могат свободно да предоставят услугите на територията на Република България, съгласно взаимното признаване на единния европейски паспорт. Единствено е необходимо да бъде подадено уведомление до БНБ, което явно е направено и вписването вече е факт.

БНБ впсиса Revolut

Какви са ползите от вписването на банковия лиценз в БНБ?

Получаването на банков лиценз носи няколко ползи за клиентите на Revolut у нас. Той ще позволи да бъдат предложени нови услуги, които компанията отдавна планира. Сред тях са спестявания, търговия с акции, заеми, както и специални сметки за деца и младежи. Компанията ще може да предлага също кредитни продукти като овърдрафт, заеми и кредитни карти. Кога и дали това ще се случи в България не е ясно, но е важно, че вече няма регулаторни проблеми.

Лихва и гаранция за спестяванията в Revolut

Очаква се скоро Revolut да предложи лихва по спестяванията. По неофициална информация, тя ще достига 0.65% годишно, като ще варира според плана на клиента. Не е много, но на фона на отрицателните лихви е много добра новина за спестителите. Какви точно ще бъдат условията предстои да разберем.

БНБ лихва Revolut Револут Револют

Една от най-важните промени, които засягат всички клиенти е, че парите, които се съхраняват в Revolut ще бъдат гарантирани до 100,000 евро от Европейската схема за защита на депозитите (European Deposit Insurance Scheme), както във всички европейски банки. Това е отлична новина, тъй като дава допълнителна сигурност на клиентите. Тя е и особено актуална в България, където Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е практически изпразнен след КТБ. В него има само заеми, които не могат да покрият изцяло обема на депозитите, дори на най-малката банка от десетте най-големи у нас.

Revolut с над 15,000,000 потребители

Revolut вече има над 15 милиона потребители по целия свят. Няма официална информация за броя на потребителите в България, но по неофициални данни вече са над 220,000. Ако това е така, то всеки десети потребител на Revolut е член на групата Revolut в България във Facebook. Ако ползваш Revolut, но още не си се включил, можеш да го направиш сега.

Нови такси и по-малко безплатни услуги в Revolut

На 18.02.2021г. Revolut уведоми потребителите си за предстоящи промени в таксите. Направи го с ясен и конкретен мейл, какъвто не съм получавал от нито една банка в България. Лошата новина е, че лимитите за някои от безплатни услуги намаляват, а таксите като цяло са завишени.

От 1 март 2021 Revolut ще промени таксите за някои от основните функционалности като инвестиране и превалутиране. А от 23 април 2021 се променят и таксите, свързани с тегленето на пари от банкомат и извършването на международни преводи. Най-използваните услуги като преводите в евро и незабавните преводи между потребителите на Revolut остават безплатни.

Една безплатна сделка с акции месечно

Съществена промяна ще има за търгуващите с акции. Досега клиентите на безплатния план Standard, имаха право на 3 сделки без комисионна месечно. След 1 март 2021, безплатна ще бъде само една сделка с акции месечно.

Потребителите на новия план Plus, с месечна такса от 7 лева, ще продължат да получават три сделки без комисионна на месец.

При план Premium, за 14 лева на месец, потребителите ще получават пет сделки без комисионна на месец (досега бяха 8). Най-скъпият план Metal, с месечна такса от 26 лева, ще продължи да осигурява неограничен брой сделки с акции без комисионна.

Значително се повишава таксата за попечителство на ценни книжа. От символичните 0.01% от стойността на актива годишно на 0.12%. Допълнително може да се прилагат и такси SEC и FINRA при инвестиране с акции в САЩ.

Такси за теглене от банкомат

За безплатния план Standard

В момента стандартният план има лимит от 450 лева за безплатни тегления от банкомат на месец. След това има такса от 2%. Добавя се лимит и за общия брой тегления от банкомат. Въвежда се и минимална такса, след като изтече отпуснатата сума за безплатно теглене. Ето какви са новите условия:

 • Безплатният месечен лимит от 450 лева остава същият. Над него има такса.
 • Въвежда се лимит от 5 тегления от банкомат. След тях има такса.
 • Двата лимита се прилагат независимо. Ще започнете да плащате такса веднага щом достигнете единия, дори и да не сте достигнали другия.
 • Таксата все още е 2%, но не по-малко от 1 лев. Това означава, че ще платите по-голямото – 1 лев или 2% от теглената сума.

За план Plus, Premium или Metal

Лимитите на Revolut за безплатни тегления от банкомат за клиентите на Plus, Premium и Metal остават същите. Няма да има ограничения на броя на тегленията, които може да се направят без такса за тези планове. Таксите за теглене от банкомат над тези лимити остават същите – 2%, но се въвежда минимална такса от 1 BGN на теглене.

Такси за международни преводи

Най-популярните плащания в Revolut, които се използват от над 90% от клиентите, остават без такси, както и досега. Те включват:

 • безплатни местни банкови преводи в съответна валута.
 • безплатни местни и международни преводи в евро до всяка държава в рамките на SEPA (което включва държави от ЕС, Европейската икономическа зона, Обединеното кралство, Швейцария).
 • безплатни преводи към други клиенти на Revolut (peer-to-peer) във всяка държава по света, което е и едно от най-големите предимства на платформата.

Промени ще има само при изпращане на пари извън зоната на SEPA или трансграничен превод във валута, различна от евро.

В момента Revolut предлага два вида международни преводи: „трансгранични“ преводи и плащания чрез SWIFT. Потребителите с планове Standard и Plus получават един безплатен трансграничен превод на месец, след това плащат 1 лев за превод. Преводите през SWIFT струват 6 или 10 лева в зависимост от валутата. Клиентите с планове Premium и Metal не плащат такси за трансгранични преводи и получават по един безплатен превод чрез SWIFT на месец, след който дължат 6 или 10 лева в зависимост от валутата.

След 23 април 2021 ще се направи комбиниране на „трансграничните“ и SWIFT преводите в една обща категория „международни плащания“. И таксите ще варират между 50 стотинки и 10 лева в зависимост от това колко пъти се превеждат пари и къде. За клиентите на Standard и Plus вече няма да има безплатни международни преводи. При план Premium ще има един, а при Metal – 3 месечно. Преводите в евро в страните от SEPA остават безплатни за всички клиенти.

Такси за карти Revolut

Както и досега всички карти Revolut остават без месечни и годишни такси. Досега клиентите на Revolut с безплатен план Standard плащаха по €4.99 за доставка на карта по пощата и €19.99 за експресна доставка с куриер. От 23 април 2021 таксата за доставка ще варира, като ще става ясна в момента на поръчката. Виртуалната карта Revolut остава безплатна. Тя е напълно достатъчна, ако плащате в интернет или POS терминал с телефон чрез Apple Pay или Google Pay.

Таксите една след друга скачат. И това е нормално.

През лятото на 2020 година, Revolut промени някои лимити при превалутиране и таксите при обмен на валута, като повиши и таксите за трансгранични преводи във валути, различни от евро.

Повишаването на таксите на Revolut, а и на други финтех компании е напълно очаквано. Безплатните им услуги през последните години привлякоха огромна клиентска маса. Напълно естествено е да се опитат да печелят от нея. Независимо как се нарича една финтех компания (Revolut или дори Robinhood), то тя е създадена с цел печалба! В началото безплатните услуги се поемат от инвеститорите, но това, както и бонусите, са само разходи с цел завземане на пазарен дял. В определен момент инвеститорите очакват и възвращаемост на вложения капитал. Това трудно ще стане, ако компанията няма печеливш бизнес модел. А моментът, когато Revolut има на 15 милиона клиента, изглежда е подходящ за стартиране на този процес.

Revolut достига зрялост и става все повече банка

Вписването на банковия лиценз на Revolut в регистъра на БНБ, практически го превръща в една от банките у нас. Повишаването на таксите винаги предизвиква недоволство сред много от потребителите, но всъщност това е добра новина. Тя показва, че финтех секторът достига етап на зрялост, в който не се конкурира с банките главно на база цена. В дългосрочен план, това би могло да доведе до повече и по-добри услуги за потребителите. Комбинирането на по-добри услуги с нови, по-достъпни, абонаментни планове ще доведе компаниите до растеж, а потребителите ще са по-уверени в стабилността и качеството на услугите им. Безплатният обяд все по-често ще бъде заменян с платен, но вкусен и здравословен.

Обсъждайте финтех с приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с почти 20,000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти.

Тъй като все по-често се появяват други финтех услуги, които не са свързани с Revolut, създадох и групата „Финтех в България„. Целта е в нея да се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги, а не само Revolut. Основните теми там ще са свързани с CurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. 

В групата вече има вече над 4,500 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дава Revolut и банкирането от ново поколение.

Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍


26 коментара за “Банковият лиценз на Revolut е в регистъра на БНБ. Има и нови такси.”

 1. Защо никоя официална медия не пише за банковия лиценз на Револют? Къде може да видим банковата гаранция на суми до 100 000 евро?

  1. Никъде в момента. Вписването само показва намерието да предложат банкови услуги у нас. Това ще стане, когато българскитв потребители бъдат прехвърлени към банковото дружество (Revolut Bank) от сегашното (Revolut Payments).

  2. Защото револют не дава пари за реклама в националните ни медии, за разлика от нашите банки. Безплатна реклама няма в БГ.

 2. Здравейте, г-н Недев мога ли да заредя € от Револют към платформата Afranga, и какво е вашето мнение към момента за нея.

  1. Няма причина да не може с превод. Изглежда добре. Оригинатора е читав. Екипа също. Пробвам я от миналата седмица и първите ми впечатления са добри.

 3. „Въвежда се лимит от 5 тегления от банкомат. След тях има такса.“ – месечно или общо за целия срок?

 4. От доста време имам револют карта, но така и не можах да й намеря приложение… 8лв такса за теглене на 400лв от банкомат… Фирмени сметки се блокират и по една година текат проверки за пране на пари (преводи на по-големи суми им активират алгоритмите) и нямаш никакъв достъп до парите си, няма и на кой да се оплачеш… Не на всички се случва, но риска от това нещо ги прави неизползваеми за бизнес.

  А сега, като падна и маркетинговия трик за безплатното банкиране, какви предимства останаха?

  Може да пратиш пари на приятел без такса и той, ако ги похарчи онлайн, също няма да има такса – това ли е? Други предимства има ли?

  1. Не, не е това, но няма нужда я ползвате, след като не виждате предимства за вас. Всеки има различни изисквания към услугите, които ползва. Явно това не е вашата. А безплатното банкиране не е паднало, каквото и да значи това. Не разбрах само вие фирмена сметка ли имате и как точно са ви я блокирали и какво се е случило после?

 5. Проучвах възможността да ги ползвам за междуфирмени плащания, но се натъкнах на плашещи истории и това ме отказа. Мисля, че беше конкретно тази, но има и доста други:
  https://www.zdnet.com/article/my-revolut-bank-accounts-are-disrupted-theyve-locked-me-out-of-them/

  Разбирам, че е нормално, при 15 млн потребителя, няма как да има поддръжка с реакция до няколко часа, но докато не го решат тоя проблем, не бих рискувал.

 6. Каква е ползата да премина към Revolut bank от Revolut payments? Банковия лиценз означава ли, че правителството може да изисква данни за моето потребление и приходи, с 2 думи преводи от чужбина и доходи от търговия с акции и крипто валути остават ли анонимни за любимците ни от НАП, изобщо били ли са анонимни до сега (и за bank и за payments се отнася въпроса)?

 7. Здравейте, инвестирах в Afranga /пробно/, автоинвеста ми е със срок 1-2 мес.Учудва ме факта че всички кредити ми изкочиха със закъснение 1- 15 дни, това може ли да се приеме за нормално.Кажете как сте настроили вашия автоинвест?

  1. Вероятно има твърде малко кредити в този момент. Аз съм го настроил на 4 месеца и направих тестов портфейл с 161 кредита, от които 26 (15%) са със закъсненеив до 15 дни в момента.

 8. Имам въпрос:
  При закупуване на кредит със просрочие 1-15 дни или 31- 60 д каква лихва се изплаща/ за целия период и просрочието или, само просрочието/, касае се за afranga.

  1. Би трябвало да е цялата натрупана лихва от последното плащане да се получи. Не съм напълно сигурен, защото платформата е само на няколко седмици.

   1. Получих следният отговор от тях сравнително бързо, явно човека на съпорта не е наясно и отговорите се бавят но идват:
    При закупуване на кредит с просрочие, изплащаме лихва за целия период и просрочието.
    Предоставя тази инфо.. за хората които се интересуват.

   2. Г-н Недев вече две години имам карта Revolut. От месеци не бях правила превод в лева и когато опитах системата ми отказа с надпис, че може да е само в евро

 9. Заредих Revolut Bank с Usd и дск ми начислиха такса за паричен трансфер,0.57 USD + 1%.
  Преведох на жена ми на Revolut НеБанк и го отчете като плащане на ПОС,още чакам,но надявам се без такса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *