fbpx
Продължете към съдържанието

Crowdpear – регулирана P2P платформа от собствениците на Peerberry

Crowdpear regulated licensed P2P platform

Акционерите на една от най-добрите P2P платформи, Peerberry, ще стартират нова лицензирана платформа Crowdpear, в която ще има възможност за инвестиране в бизнес заеми и имотни проекти. Тя ще е на същите собственици като Peerberry и ще бъде регулирана от централната банка на Литва, като лиценза им ще важи в целия ЕС🇪🇺

Какъв лиценз точно ще има Crowdpear?

Crowdpear ще има лиценз за групово финансиране (crowdfunding), който се отнася до инвестирането в бизнес заеми и имотни проекти. Той се издава от централната банка на Литва. Това е различен лиценз от този, който имат Mintos, който е много по-сериозен и е практически  за инвестиционен посредник. Други платформи с такъв лиценз са EstateGuru, InRento и Heavy Finance.

Този лиценз не се отнася до потребителските кредити, които предлага Peerberry. Платформата очевидно няма намерение да взима подобен лиценз, което стана ясно след като преместиха регистрацията си от Латвия в Хърватска. 

👍 Какви са предимствата на лиценза за инвеститорите:

✅По-голяма увереност, че се спазват определени правила при подбора на проектите за финансиране и управлението на риска. 

✅Увереност, че платформата не е откровена измама, както и че екипът зад нея има определени познания по финанси и кредитиране.

✅Отсяване на инвеститорите, които нямат понятие в какво точно инвестират и изобщо не би трябвало да го правят.

✅Вероятно по-удобно и логично представяне на големите бизнес кредити и имотните проекти от сегашното им представяне на траншове в Peerberry.

👎Какви са недостатъците на лиценза за инвеститорите:

❎Не предпазва инвеститорите от загуби и лоши инвестиции.

❎Вероятно по-висока минимална сума за инвестиране в проект – поне €100, а вероятно и €500.

❎Удържане на 15% данък в Литва за чуждестранните инвеститори.

❎Вероятно малко по-ниска доходност на проектите.

❎Отделянето на имотните проекти и бизнес кредитите в отделна платформа ще намали възможностите за диверсификация в рамките на Peerberry и може да направи по-недостъпно участието в програмите им за лоялност.

Какво очаквам от Crowdpear?

Очакванията ми към Crowdpear не са малки, тъй като очаквам същото, което съм свикнал да получавам от Peerberry, а това е доста висока летва. Не очаквам много повече, но се надявам да видим още една платформа, подобна на EstateGuru.

Очаквам също толкова добър подбор на проектите както досега. Надявам се, прагът за минимална инвестиция в един проект да не е повече от €100, както е в EstateGuru, но се съмнявам предвид факта, че все повече платформи вдигат прага до €500, включително новите като InRento.

Очаквам също да има по-голям избор на проекти, както и на обезпечение. Освен гаранция за обратно изкупуване, очаквам да видя още ипотеки и бъдещи вземания. Очаквам да има същото ниво на прозрачност и бърза и полезна поддръжка каквото ни предлага Peerberry

Не знам как точно ще изглежда Crowdpear, но имам някакво предчувствие, че ще изглежда така😉

Crowdpear от Peerbery

Очаквам също и подобни условия за бонуси за нови инвеститори и програма за лоялност. Но това са само мои очаквания, а не факти. Какво точно ще ни предложи Crowdpear, ще видим след няколко месеца, а дотогава може да прочетете официалната информация на блога на Peerberry

А докато пуснат Crowdpear ще продължавам да инвестирам в бизнес и имотни проекти чрез доказани платформи като EstateGuru, Reinvest24, Rendity, EvoEstate и други нови и доста обещаващи платформи като InRento и HeavyFinance

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за Peerberry и другите споменати P2P платформи е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така!

Има и такива P2P платформи, в които предпочитам да не инвестирам. Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така, по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 7,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

16 коментара за “Crowdpear – регулирана P2P платформа от собствениците на Peerberry”

 1. А защо им е на собствениците на PeerBerry да правят още една платформа? Нима не могат да включат бизнес заемите и инвестиционните проекти в Peerberry (може и да се лъжа, но мисля, че вече има такива проекти там)? Или тук става въпрос за лиценза – вероятно нещо ново е много по-лесно да бъде лицензирано от нещо вече съществуващо, което принципно не ми говори добре за съществуващото и за посоката в която мениджмънта поема.
  2 платформи означава със сигурност по-високи разходи за подръжка и разработка. Ако на някой му протече покрива обикновено го ремонтира, а не тръгва да строй нова къща.

 2. Здравей г-н Недев, какво ВИ е мнението за P2P за съдебни спорове, конкретно за AxiaFinder,имате ли опит в този клон на P2P.
  Изобщо бихте ли инвестирал в такъв тип бизнес?

  1. Да. Инвестирал съм в Axia преди няколко години и съм доволен от резултатите. Разбира се, няма гаранция, че ще продължи да е така, но за момента се справят страхотно. Може да се видят резултатите им тук – https://bit.ly/AxiaFTR

  2. Благодаря, още малко инфо.
   Аз мога ли да зареждам AxiaFinder в паунди от Революти някакъв ориентир кави дела да се насоча.?

 3. Сега ми се прояви проблем искам да кача в Револют старата си карта тъй като без да искам е откачих, и сега при оппт да е кача ми дава че не е оторизира, как да постъпя?

 4. Аз лично не искам и да чуя за нищо, в което Peerberry има пръст. Бях оставила автоматично инвестиране с кратки срокове на заемите, както Вашата статия за тази платформа препоръчваше. Близо 60% от инвестициите са в заеми в Украйна и Русия, тоест напълно загубени. Да поработят върху настоящата си стратегия за настоящата си P2P платформа!

  1. Това си е ваше решение. Как по-точно да поработят? Не виждам начин Peerberry или който и да е друг да са можели да предвидя войната в Украйна и санкциите спрямо Русия. Въпреки това, тези инвестиции не само, че не са напълно загубени, но и Peerberry за година вече изплатиха 75% от всички засегнати от войната заеми. Въпрос на още няколко месеца е да изплатят всичко.

 5. Здравейте, г-н Недев,
  Crowdpear вече се появиха. Вие обикновено публикувате линк за препоръка при регистрация. Ако дадете такъв, бих го ползвал при моята регистрация, с което искам да Ви благодаря за усилията по поддържане на блога. Срокът за участие в лотария с награди за новорегистрирани е 7 – 16 юли. Добре би било да дадете линк за препоръка с оглед регистрация в този интервал.
  Поздрави,
  Георги

   1. Отидох на сайта през Вашия линк. При регистрация ми поиска referral code. Когато въведох линка, отговорът беше: code of nonexisted user.
    Не продължих регистрацията, за да не пропуснем взаимните ползи.
    Дали имате такъв referral code?

 6. Както виждам, за разлика от другите p2p платформи Crowdpear ще удържа данък – било то 15% или 10% за българи, ако представят попълнен формуляр DAS-1. С други думи имаме случай на удържане на данък при източника. Според Вас, в годишната данъчна декларация къде трябва да се декларира този данък, така че да не се дължи данък втори път?

 7. Ако се попълни тази DAS-1 форма, реално не отпада ли таксуването на тези 15% при източника и да останат само 10-те %, които се дължат в БГ?

  Съответно ако тези 15% се удържат при източника (ако не бъде попълнена съответната DAS-1 форма), тогава в БГ дължи ли се въобще нещо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *