fbpx
Продължете към съдържанието

10 причини да използвам Paysera

paysera

Ползвам много финтех решения, но Paysera e това, с което започнах преди 5 години и продължавам активно да ползвам и до днес. Ето и моите 10 причини да използвам Paysera, включително и основната, заради която започнах и заради, която продължавам да я ползвам и днес.

Защо започнах да ползвам Paysera?

Започнах да използвам Paysera основно заради безобразните такси на българските банки за преводи в евро. А преводите в евро ми бяха нужни, за да инвестирам в P2P платформите. Независимо, че банките бяха принудени да свалят таксите за SEPA преводи, все още Paysera остава най-добрият вариант за преводи в евро, според мен.

Това важи особено много за преводите към сметки, които поддържат незабавните преводи SEPA Instant, които Paysera първа пусна в България още през 2018 година. А още по-хубавото е, че 30 превода на месец са безплатни за физическите лица.

Защо продължавам да я ползвам?

Близо 5 години по-късно аз все още активно ползвам Paysera. Разбира се, ползвам и други финтех решения, тъй като има неща, които Paysera не предлага или другите правят по-добре. Сред тях са Revolut за разплащания в британски паунди, евро, инвестиции в акции и крипто валути. Напоследък много активно ползвам Vivid за ежедневно пазаруване, тъй като предлага изключително щедър до 25% кешбек при пазаруване при популярни търговци като Lidl, Kauflad, Shell и други.

Активно ползвам и Curve, за да не нося многото карти, които имам, да получа по-изгоден валутен курс, както и да прехвърлям плащане към друга карта, след като вече е направено. Curve дава възможност за бюджетиране и ефективно следене на разходите. Curve ми позволява да ползвам всичките си карти с Apple Pay и Google Pay, без да е нужно да чакам родните банки да започнат да го поддържат.

За какво основно ползвам Paysera?

Основно за преводи. Изключително удобно е да се ползва Paysera за преводи към P2P платформи. За много от тях това е най-бързият и удобен начин да се превеждат пари. Това е така както за най-популярната българска P2P платформа – iuvo, така и за всички други платформи.

Понякога Paysera е единственият начин да инвестираш. Такъв е случаят с платформата за земеделски кредити HeavyFinance, в която инвестициите стават без преводи – сумата се взема директно от сметката в Paysera, а изплащането също става там. Надявам се да видим тази възможност и в други P2P платформи.

Oсновните причини да използвам Paysera:

1. Поддръжка по телефона на български

Не вярвах, че някога нещо много просто и измислено преди 100 години може да липсва толкова много. В много други fintech компании е обичайно да разговаряш с chatbots. Включването на жив човек (live agent) изисква изрично да бъде заявено и то само на chat/email. Телефон за контакт, където човешко същество да те изслуша и да ти свърши работа, е практически невъзможно да намериш. Това е проблем за доста хора, особено ако не владеят английски език.

2. Индивидуален български IBAN

Това е магическият номер, който можеш да дадеш на работодателя си, за да ти привежда заплатата, която получаваш в лева. С него можеш да получаваш средства по лесен и евтин начин. Включително болнични и помощи от държавни институции. С него можеш да платиш данъци, осигуровки, глоби, сметки. Изобщо почти всичко в България. Освен левов IBAN, Paysera предлага и румънски в леи (RON) и Литовски в EUR. Имам информация, че много скоро ще предоставят и IBAN в унгарски форинти HUF. На мен никак не ми липсва, но би било важно за бизнеса, особено ако работи с eMAG.

3. Бюджетни разплащания

Данъците са неприятни, но неизбежни. Ползата от сметка във fintech компания намалява ако трябва да поддържаш и банкова сметка, за да си платиш ДДС-то, осигуровките или глобите в КАТ. Вярно, че тези бюджетни кодове са объркващи, но нали за това са счетоводителите? И шаблоните в Paysera. Правите ги веднъж и ги ползвате всеки път, когато е нужно.

4. Виртуален и физически POS терминал

Искате да приемате картови плащания в електронния ви магазин? Няма проблем. Имате и физически магазин и искате физически терминал – пак със същата Paysera сметка ще идват постъпленията ви. А цената е доста конкурентна, което е важно за бизнеса. Особено за малкия бизнес.

5. Моментални преводи SEPA Instant

Paysera набра популярност покрай достъпните валутни преводи. Когато таксите на банките почваха от десетина евро за международните преводи, в Paysera бяха по 15 цента за SEPA превод. Сега, със SEPA Instant, играта е на ново нивоеврови преводи за 10 секунди! Да, след 10 секунди парите са по сметката на получателя, стига той да има сметка в банка, която участва в SEPA Instant. За съжаление, нито една българска банка все още не се е включила. Което едва ли учудва някого. В Paysera незабавните преводи са безплатни за физическите лица и на символичната цена от 20 цента за фирми – еднаква с цената на нормалните SEPA преводи.

6. Инвестиране в злато

За мнозина биткоин е новото злато, но някои си искат и старото. Златото е било пари хиляди години. За много хора то продължава да бъде единствените истински пари. Не всички имат желание да инвестират в акции или криптовалути. Някои са по-консервативни и предпочитат вечната класическа ценност – златото.

С Paysera можете да закупите злато, все едно е валута. После може да го продадете обратно, пак толкова лесно. А ако предпочитате, възможно е да ви бъде доставено физическо злато с куриер. Не ми е известна друга финтех компания, която да предлага такава възможност.

7. Набирателна сметка за фирмен капитал

Стартирате нова фирма? Старата догма гласи, че е абсолютно необходимо да откриете банкова сметка и там да внесете капитала на дружеството. И после, по подразбиране, да станете клиент на банката…Вече не! Стотици компании съществуват в икономическото пространство и се разплащат електронно, без да са стъпвали в банка, с набирателна и разплащателна сметка единствено в Paysera. Можело значи напълно да излезеш от традиционната банкова система, дори ако си фирма.

8. Фирми с чуждестранни собственици

Welcome! Bonjour! Ако имате чуждестранни съдружници, било то физически или юридически лица, вероятно вече знаете колко трудно е такива компании да минат през KYC процеса на повечето банки! И какви такси прилагат без никакви гаранции! Международната структура на Paysera позволява лесна и бърза проверка на самоличността на чуждестранни физически и юридически лица при откриване на сметки.

9. Внасяне на пари в брой

Финтех компаниите обикновено не дават възможност за внасяне на пари в брой. Paysera позволява внасяне на всички каси на EasyPay. Разбира се има такса, но при кеша това винаги е така. Друга възможност е да направите касов превод във всяка една банка по сметката си в Paysera, която изглежда все едно е в Пощенска банка. И тук има такса, която зависи от банката. Не ползвам тази услуга, тъй като нямам пари в брой за внасяне, но пък за някои хора това е важно предимство.

10. Цената! Цената! Цената!

Paysera няма месечни такси. Единствената такса е за VISA картата – €0.7 месечно. Една виртуална карта без такса би била съвсем на място. Надявам се скоро да видим такава. Paysera предлага и отлични валутни курсове, които са почти винаги по-добри от тези на банките. При увеличаване на обемите, валутните курсове автоматично стават по-добри. А за физически лица, в рамките на €1000 месечно, валутните курсове са изключително изгодни, тъй като обменът и в двете посоки става по текущия междубанков курс.

За какво не може да се ползва Paysera?

Не може да се ползва за преводи към крипто борси. Дори не си помисляйте да го правите. Директно ще ви блокират акаунта! След това с обаждане до съпорта ще може да го ползвате отново, но с много строгото предупреждение, че при втори такъв случай сметката ви ще бъде закрита.

Какво ново може да очакваме от Paysera?

Аз лично бих се зарадвал, ако Paysera предложи следните неща:

 1. Виртуална карта без такса. Нямам нужда от още една физическа карта, особено с такса. Иначе вероятно бих я включил в Curve, а пластиката ще си стои заключена при десетина други карти.
 2. Да работят с крипто и крипто борси. Все повече финтех компании и банки започват да го правят. Доста хора биха се зарадвали.
 3. Да заработи Open Banking. Все още е крайно непопулярно в България, но вече има няколко европейски държави, където улесненото плащане директно от банкова сметка (вместо от карта) е водещ начин на плащане. Европейският Съюз насърчава инициативата Open Banking и Paysera вече е интегрирала стотици банки, включително всички български банки.

Колкото по-скоро, толкова по-добре. Нямам нищо против да ме изненадат и с други хубави новини.

Обсъждайте финтех с приятели 💬

В групата „Финтех в България„ се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми там са свързани с CurveVividRevolut, Paysera и други финтех услуги, достъпни в България. 

В групата вече има вече над 5,000 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дава Paysera и банкирането от ново поколение.

Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

29 коментара за “10 причини да използвам Paysera”

 1. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  Можели ли попълнение директно в эвро или конверсия чрез лева произтича отначало? Как да узная IBAN на эвровата сметка? Благодаря.

 2. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  ТБИ-банка започва да предлага от 1.7.2021 услуга Сепа инстант.Това добре ли е?

 3. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  Сметката в Пейсера виждам че е като такава в Пощенска цанка? Означава ли това че отивайки в тази банка и на каса мога да внеса без комисия по сметката си съответна сума? Благодаря?

 4. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  Доколкото разбирам има месечни лимити за трансфер на средства и този лимит не е никак достатъчен?

 5. Здравейте.
  Може ли да ползвам Paysera без да поръчам Visa card ?
  Искам да се ползва само за преводи между сметки.
  Благодаря предварително

 6. Дали имате инфо относно захранване на interactive brokers. До колко знам не приема переводи от револют. Какво става в случай със paysera

 7. Здравейте,

  Интересувам се по повод коментара Ви, че paysera сметка може да се ползва с цел регистрация на фирма. Имате ли опит с такива случаи и какъв документ от paysera приема агенция по вписванията, за да регистрира успешно фирмата?

  Благодаря предварително

  1. Аз ползвам Paysera само като частно лице, така че не мога да споделя опит, но знам, че предлагат добри условия за фирмени сметки, така че мисля, че ще свърши работа. Те имат и български IBAN и възможност за бюджетни плащания. Тези неща ги няма при Revolut, така че те могат да бъдат само допълнителна сметка. Мисля, че съпорта на Paysera ще могат да обяснят детайлите.

 8. Г-н Недев,кажета как да настроя автоинвеста на Пеербери,срок на кредитите, кои оригинатори да вкл. така че да има най малко % закъснение. Искам да имам кредити до 90 дни или да макс. 120 дни.

 9. Здравейте, г-н Недев
  Запознати ли сте със вторичния пазар на Афранга? Има ли смисъл да се купува от него,как работи? Не мога да разбера /отстъпка 1% от кое е,не можах да намеря инф.в сайта им/.

 10. Здравейте,

  Никъде не видях нещо да се споменава за защита на сметките в Paysera (Фонд за гарантиране на влоговете или подобна институция в Литва). Дали сте запознат има или няма такава защита?

 11. А как ще разберат Пейсера че изпращам средства към крипто-борси? Кое им подсказва това? Ако в реквизити никъде не пише крипто…или названия на валути такива …как те узнават това? Благодаря.

 12. Здравейте,интересува ме сметката в Пейсера на физическо или юридическо лице може ли да бъде запорирана от ЧСИ или друга институция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *