fbpx
Продължете към съдържанието

DoFinance – лесно и просто инвестиране с отлична доходност

мнение DoFinance reivew

В това ревю на DoFinance, споделям личните си впечатления и резултати от над 1 година инвестиране в тази P2P платформа. Разгледал съм основните предимства и недостатъци на платформата, както и за какви цели и тип инвеститори е подходяща.

По време на кризата с COVID-19, платформата изпитва затруднения да обслужва плащанията към инвеститорите. Дали ще са временни и ще бъдат преодолени е рано да се каже. При сегашната ситуация не препоръчвам включването в DoFinance.

Кои са DoFinance и кой стои зад тях?

DoFinance e P2P платформа, работеща от началото на 2017 година и е регистрирана в Латвия. Особеното при нея е, че както при българската Iuvo, платформата е собственост на основния оригинатор – Alfa Finance Group. За разлика от Iuvo, които предлагат и кредити на оригинатори, които не са собственост на MFG, DoFinance предлагат само кредитите на Alfa Finance Group. Това до голяма степен ги прави по-скоро канал за осигуряване на финансиране на групата, отколкото P2P платформа, създадена с цел печалба. Друга такава P2P платформа е и RoboCash, чиито оригинатори също са собственост на една финансова група. Характерно за тези платформи е, че обикновено предлагат по-малък избор, но по-висока доходност на инвеститорите и по-лесни за използване продукти. Точно така е и с DoFinance – предлага отлична доходност и лесни за разбиране инвестиционни програми.

Важни данни за DoFinance📈

Платформата е млада, но резултатите, които е постигнала за по-малко от 3 години са доста добри. Има над 4000 инвеститори, а инвестираната сума е почти €4 милиона евро. Според мен, по-важни от резултатите на самата платформа, са тези на оригинатора Alfa Finance Group. Той работи от 2015 година и предлага бързи кредити с размер до €1200 за 30 дни и одобрение до 15 минути в Полша и Индонезия. Ето някои важни финансови параметри:

 • над 1,350,000 клиента
 • над €76,000,000 обща сума на отпуснатите заеми
 • над €11,000,000 е стойността на кредитния портфейл

Компанията е печеливша, а процента на необслужваните заеми е само 5.95%, което е под средното в Полша. Има сертификат за съответствие със стандарта за сигурност на информацията ISO 27001, което говори добре за процедурите за опазване на сигурността на данните. Повече може да прочетете в отчетите, които са качени на блога им.

Моите впечатления от DoFinance

Инвестирам в DoFinance повече от година и съм доволен от резултатите. По принцип предпочитам максимално пасивните инвестиции и простотата на платформата ми харесва. Готовите инвестиционни програми всъщност представляват стратегии за автоматично инвестиране с определени параметри. Според мен те са ясни и лесни за разбиране. Условията по тях са описани много подобно на срочните депозити, които предлагат банките.

Как инвестирам в DoFinance

На тази P2P платформа инвестирам само чрез автоматичните инвестиционни стратегии. Не виждам никакъв смисъл от ръчното инвестиране, тъй като то не ми дава никакви предимства. Предлаганата доходност на краткосрочните продукти от 4% и 5% не е голяма и не представлява интерес за мен. За краткосрочни инвестиции, под 6 месеца, аз предпочитам Bondora Go&Grow, която носи и по-добра доходност от 6.75%. Нямам интерес към инвестиции в потребителски кредити на P2P платформи, предлагащи под тази доходност.

Използвам само инвестиционните програми за 6 месеца с 9% лихва при кредити от Полша и 11% от Индонезия. Предпочитам по-високата доходност. Годишна доходност от 9% и 11% за 6 месечна инвестиция ми звучи много добре.

мнения DoFinance ревю reivew bonus

Според мен, програмата с 11% за кредити от Индонезия е по-изгодна от новото предложение за пасивно инвестиране Mintos Invest&Access. Не само, че доходността е по-висока и не е прогнозна, а точна, но според мен и рискът е по-малък. Финансовите резултати на Alfa Finance Group ми изглеждат по-добре от тези на повечето оригинатори в Mintos с нисък рейтинг, чиито кредити влизат автоматично в Invest&Access портфейла.

Какви са резултатите ми на тази платформа 📊

Резултатите от инвестирането, за повече от година в DoFinance, са малко под 11%. Това е така, тъй като съм пробвал и другите им продукти с малки суми за кратки периоди. Правил съм го, за да видя как работят. В крайна сметка за себе си реших, че ще ползвам само продукта с 11% доходност за минималния възможен период от 6 месеца.

DoFinance – Предимства👍и недостатъци👎

Инвестирам в P2P платформата DoFinance от май 2018 година. Имам много добри впечатления и съм доволен от постигнатите резултати. Ето и моето мнение за основните предимства и недостатъци на DoFinance:

Предимства 👍

 • Лесно инвестиране – Не са необходими никакви настройки. Инвеститорите могат да избират от 5 готови инвестиционни програми (стратегии за автоматично инвестиране). Техните параметри са ясно описани и лесни за разбиране и много приличат на срочните депозити. Продължителността им варира от 7 дни до 60 месеца, като при всички е възможно предсрочно прекратяване (easy access), което може да е доста бавно (до 90 дни) не е гарантирано.
 • Гаранция за обратно изкупуване – Всички заеми в DoFinance са с гаранция за обратно изкупуване (buyback guarantee). Тя се активира напълно прозрачно и е много изгодна за инвеститорите. Получавате договорената лихва за периода, без значение колко заема не са били редовно изплащани.
 • Пълна прозрачност – Платформата предоставя много данни за нея самата, за екипа и за единствения оригинатор, чиито заеми предлагат – Alfa Finance Group. Финансовите резултати на групата ми изглеждат много добре, но всеки може да си направи собствени изводи, тъй като данните са публични, актуални и одитирани.
 • Не е много популярна – Платформата няма агресивен маркетинг, което води до сравнително малък брой инвеститори. Слабата популярност на тази P2P платформа и факта, че е собственост на оригинатора, позволява да предложи по-висока доходност на инвеститорите.

Недостатъци 👎

 • Бавно теглене преди падеж – Инвестиционните програми с висока доходност (над 9%) и срок над 6 месеца на DoFinance позволяват предсрочно теглене. Получаването на парите, обаче е 90 дни след заявка, като за този период не се начислява лихва. Поради това, аз винаги избирам най-късия период, който е 6 месеца за програмите с 9% и 11% доходност.
 • Млада платформа – P2P платформата DoFinance работи от началото на 2017 година, което я прави сравнително млада платформа с по-малко от 3 години история.

За кого е подходящ DoFinance? ✅

Новият продукт е насочен преди всичко към нови инвеститори, търсещи лесна и напълно пасивна доходност, която да е по-висока от тази на аналогични продукти като Bondora Go&Grow и Mintos Invest&Access. Подходящ е преди всичко за инвеститори, които:

 • търсят добра доходност от напълно пасивна инвестиция в кредити на финансово стабилен оригинатор;
 • искат да диверсифицират своя инвестиционен портфейл към различни P2P платформи с добра доходност;
 • нямат опит и им липсват време и желание да овладеят тънкостите на P2P инвестирането;
 • желаят да инвестират определена сума за определен период, като получат добра доходност.

Това е същата група инвеститори, които харесват Bondora Go&Grow  и Mintos. Сега те могат да диверсифицират инвестициите си в DoFinance, без да е нужно да изучават нови инвестиционни стратегии. При това ще получат по-добра доходност.

За кого не е подходящ DoFinance? ❎

Инвестиционните програми предлагани от DoFinance не са най-подходящия избор за инвеститори, които:

 • искат да имат незабавен достъп до парите си при нужда, без да губят доходност;
 • искат максимална диверсификация с различни типове кредити и оригинатори;
 • са усвоили тънкостите на различните P2P платформи и търсят максимална доходност и прецизно управление на риска, чрез специфични инвестиционни стратегии;
 • искат да овладеят в детайли P2P инвестирането и да се възползват в максимална степен от него в бъдеще.

Моето мнение за DoFinance

Харесвам DoFinance и я използвам, за да диверсифицирам моя P2P инвестиционен портфейл към различни платформи и оригинатори. Смятам, че предлаганите условия са привлекателни и честни. Харесвам и пълната прозрачност на платформата и финансовите резултати на Alfa Finance Group.

DoFinance Cashback bonus VIP бонус

13.5% доходност с DoFinance💰

Новите инвеститори получават допълнителната доходност от +1% за първите 90 дни. VIP бонуса от +1% и кешбек бонуса от 1.5% се комбинират.

Всички нови инвестиции в DoFinance с продължителност поне 6 месеца, направени преди 01.11.2019, ще получат 1,5% кешбек бонус.

Така може да се получи +2.5% допълнителна доходност за инвестициите над 6 месеца, направени до 90 дни след регистрацията. Подробности за условията, при които може да получите бонус, има в статията „13.5% годишна доходност носи DoFinance с VIP бонус и кешбек„.

Инвестирайте разумно и отговорно🤔

Написаното не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция. За разлика от депозитите, парите ви не са гарантирани. Прочете внимателно условията за инвестиране и се запознайте с рисковете. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в P2P кредити е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Поговорете с приятели за P2P инвестициите 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 3400 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

16 коментара за “DoFinance – лесно и просто инвестиране с отлична доходност”

 1. Здравейте, г-н Недев,
  Платформата има ли някакъв минимум за инестираните средства?
  Какво се случва, след като изтече срока от 6м по дадена програма, трябва ли инвеститора да предприеме нещо, инвестират ли се отново средствата или са свободни?

  1. Няма минимум. След като изтече срока на дадена програма средствата се връщат в инвеститорската сметка и са свободни. Какво ще прави с тях е негово решение – може да ги тегли или да инвестира.

 2. Изглежда доста прилично, притеснява обаче това с 90 дни изход без претенция. Реално без поне година инвестиция би имало особено голямо намаляване на процентите.

  1. Това е само при програмите с висока лихва и то ако искате да теглите преди да са изтекли 6-те месеца. Има и програми, които са много по-кратки, но и с по-ниски лихви.

 3. Здравейте, само с банков превод ли могат да се добавят средства или може и с Revolut. Благодаря Ви предварително!

 4. Преведох 500 евро, но не могат да ми верифицират сметката, защото е дошъл от Cloud services, банков партньор на Revolut, а не от личния ми IBAN. И сега ще трябва да правя банков превод, който обезмисля цялото упражнение.

 5. Превод може, но не могат да ти верифицират сметката,защото револют праща от някакъв общ Ибан, не личен

 6. Това е интересно – нали уж в Револют имаме индивидуални ИБАН сметки и би трябвало превода да се прави с тях. Интересно ми е вие ли използвате друга опция през Револют която води до този резултат или те са променили нещо отскоро?
  Мисля, че в началото на декември се очаква да паднат изцяло банковите такси за СЕПА и да се таксуват като превод в местна валута, та който може да си позволи да изчака, това също би било добра опция

 7. Здравейте, знаете ли как се генерира отчет, който да послужи пред НАП при попълване на данъчна декларация? На Transactions има възможност за сваляне на отчети, но има много опции за transaction type.

 8. Здравейте, имам инвестиция в Do finance, която изтече на 25,04,2020.
  От деня на падежа до сега не виждам вариант за изтегляне, писах няколко пъти на подръжката-никакъв отговор. Дали аз не мога да се ориентирам или платформата е спряла да изплаща инвестициите и парите са изгубени?

  1. Не са изгубени, но се изплащат бавно от падежа на кредитите. Показва ви колко са изплатени и те могат да се теглят. Има доста по въпроса в групата във Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *