fbpx
Продължете към съдържанието

Lendermarket – ревю, предимства, недостатъци и мнение

Lendermarket мнения

Lendermarket е сравнително нова P2P платформа, но зад нея стои Creditstar – кредитна група с близо 15 годишна история и отлични показатели. Именно Creditstar е и причината да използвам платформата. Инвестицията ми в Lendermarket ми носи над 14% годишна доходност. Вижте моето мнение за Lendermarket, както и какви са предимствата, недостатъците и рисковете при инвестиране в тази P2P платформа.

Моите впечатления от Lendermarket

Инвестирам в кредити на тази платформа от януари 2020 година или малко над 9 месеца. По принцип, рядко правя ревюта на P2P платформи, в които инвестирам по-малко от година, но в случая смятам, че няма нужда да чакам повече. Защо смятам така?

От една страна, защото Lendermarket е с много базова функционалност и изключително лесна за ползване. Няма някакви специфики и особености при инвестиране на тази P2P платформа. Не е нужен дълъг опит, за да се усвои и разбере. Нещата са пределно прости, ясни и предвидими.

От друга страна, 2020 е наистина много специална година. Специална е най-възпитаното определение, което мога да ѝ дам. Това е годината, в която поне през второто тримесечие, много инвеститори бяха убедени, че света свършва. Краят на света, за пореден път, се отложи, но пък паниката и масовото теглене на необмислено направени инвестиции, създаде критична ситуация за някои P2P платформи. Паниката беше тест за устойчивостта на бизнес модела им на шокове. А шокът беше наистина голям. Някои P2P платформи се представиха разочароващо, други се справиха горе-долу с цената на забавяния, а трети се представиха отлично.

Lendermarket се представи отлично по време на паниката

Lendermarket беше една от платформите, които не изпитаха никакви трудности по време на паническото теглене през второто тримесечие на 2020. Платформата нямаше никакви проблеми. Редовно обслужваше кредитите и изпълняваше гаранцията за обратно изкупуване без никакви закъснения. Отлаганиятa на плащания по кредити и всякакви други проблеми, създадени от правителствата, които се „грижат за хората“, взели кредити, по никакъв начин не се отразиха на инвеститорите. А такива мерки бяха наложени в страните, в които оперира Credistar.

Всички неинвестирани средства можеха да бъдат изтеглени без никакво забавяне. Преводите пристигаха веднага. Според мен, това показва, че групата Credistar, чиито кредити предлага платформата, поддръжа достатъчен ликвиден буфер или има много добра събираемост на кредитите. И двете неща са добре дошли за мен като инвеститор. Винаги е добре да помним, че не инвестираме в P2P платформа. Инвестираме в кредитите, отпуснати от даден оригинатор, чрез P2P платформата!

В крайна сметка нашата инвестиция е толкова добра и сигурна, колкото са възможностите на оригинатора да управлява добре кредитния риск, събираемостта и ликвидността си. Именно оригинатора е отговорен за събирането на кредитите, в които сме инвестирали и за обратното им изкупуване при закъснение. Основната причина да имам отлично мнение за Lendermarket е, че предлагат кредити само на Creditstar, на които ще обърна по-голямо внимание по-нататък. Преди това, обаче нека да разгледаме накратко възможностите на самата платформа.

Накратко за P2P платформата

Lendermarket е много млада платформа. Регистрирана е през Юни 2019 в Дъблин, Ирландия. По документи и юридически погледнато тя е съвсем млада ирландска компания. Всъщност това е толкова вярно, колкото, че българската P2P платформа iuvo е естонска компания. Аналогията е почти пълна. Също както зад iuvo реално стои българската кредитна група MFG, зад Lendermarket стои естонската кредитна група Creditstar, която е собственик на платформата. Краен собственик е Aaro Sosaar – основател и изпълнителен директор на Creditstar. Аз не смятам, че е сериозен риск, че платформата е нова, тъй като зад нея стои кредитна група с близо 15 години опит.

Основна функционалност на P2P платформата

Ако трябва да опиша функционалността на Lendermarket с една дума, тя ще е базова. От техническа гледна точка P2P платформата с нищо не впечатлява. Предлага само най-необходимата функционалност – ръчно и автоматично инвестиране, внасяне и теглене на пари. Интерфейсът е лесен и удобен, а таблото е прегледно и информативно. На него е обобщена основната информация, която е нужна на инвеститора и трите бутона – за депозиране, ръчно инвестиране и теглене на пари.

Lendermarket мнение Dashboard

Внасяне и теглене на пари

При внасянето и тегленето на пари няма никакви особености. И в двата случаи се използва SEPA превод, като аз лично ползвам Paysera. Преводите минават бързо. Тегленията също се обработват и изпълняват бързо. Дори в най-трудните моменти на локдауна, в които инвеститорите панически теглеха, Lendermarket показаха завидна устойчивост и нямаше никакви забавяния при теглене. Справиха се толкова добре, колкото и Peerberry, които според мен са образец за финансова устойчивост и добра комуникация с инвеститорите по време на криза.

Автоматично инвестиране

Ръчното инвестиране в Lendermarket е елементарно и няма да се спирам на него, тъй като не виждам особен смисъл. Хубавото е, че P2P платформата предлага добра възможност за автоматично инвестиране, което се настройва лесно и предлага всичко необходимо. Аз използвам само една стратегия за автоматично инвестиране и тя ми е напълно достатъчна.

Lendermarket автоматично инвестиране

Единствената по-важна особеност е срокът на кредитите, в които инвестирам. Избрал съм да е до 3 месеца, тъй като няма вторичен пазар. Този подход ми позволява да спра автоматичното инвестиране и най-късно до 5 месеца да си получа парите. При тази стратегия най-дългия падеж на кредит е 3 месеца плюс още два до евентуалното активиране на гаранцията за обратно изкупуване. Ето как изглеждат настройките на моята стратегия за автоматично инвестиране в Lendermarket:

Избрал съм да инвестирам до 50 евро в един кредит, но може да се инвестират и повече, без това да води до значително повишаване на риска. По принцип в Lendermarket няма недостиг на кредити за инвестиране, но е възможно да се инвестира и по-голяма сума в един кредит.

Няма вторичен пазар

Липсата на вторичен пазар е най-големият недостатък на платформата, според мен. Няма начин да излезете предсрочно от инвестицията. Това може да е дисциплиниращо за инвеститорите да инвестират само толкова, колкото няма да им е необходимо да ползват в краткосрочен план. Все пак, смятам, че би било добре да има вторичен пазар, защото винаги може да се появят непредвидени обстоятелства и нужда от реален изход. Дали ще има кой да ги купи и на каква цена е друга тема, но все пак вторичният пазар е някаква възможност за непредвиден изход от инвестицията.

Една евентуална такса при продажба на вторичния пазар, би донесла допълнителни приходи на платформата. В момента тя няма много такива, тъй като няма абсолютно никакви такси за инвеститорите. Единствените ѝ приходи могат да дойдат само от такса от оригинаторите върху финансираните чрез платформата кредити.

Анализ на инвестициите

Липсват каквито и да е възможности за анализ на портфейла. Това е друг недостатък на платформата. Има само елементарен филтър по срок и лихва за кредитите в портфейла, както и наличните за инвестиране. Обобщената информация на таблото е ясна и полезна, но липсват възможности за детайлизация и анализ.

Lendermarket мнения

Малко по-добра обобщена информация за период предлага Acount Statement, но и тук има още доста какво да се желае.

Моето мнение за Lendermarket като P2P платформа

Мнението ми за Lendermarket е много добро. Това е проста и лесна за работа платформа, която се представи отлично по време на паниката с тегленията през пролетта на 2020 година. Проста и функционална, но доста базова. Като концепция и реализация ми прилича много на Peerberry, която е една от платформите, които много харесвам.

Общото ми впечатление е, че Lendermarket е замислена по-скоро като канал за финансиране на CreditStar Group, а не като независима маркетплейс платформа от типа на Mintos, например. В това няма нищо лошо, но е важно да сте наясно с този факт. Цялата сума, която инвестирате в тази P2P платформа е в един-единствен оригинатор – CreditStar Group. Затова в Lendermarket няма особена полза да се търси диверсификация на кредитите по страни или други признаци, тъй като задължението за обратно изкупуване на проблемните кредити се изпълнява от една и съща кредитна група.

Lendermarket е регистрирана в Ирландия и практически е собственост на Creditstar. Краен собственик е Aaro Sosaar – основател и изпълнителен директор на Creditstar. Накратко, платформата е толкова добра, колкото добри са CreditStrar. Затова ще се фокусирам повече именно върху оригинатора.

Какво знаем за CredirStar Group?

Общо взето само хубави неща. Creditstar работят от 2006 година. Това значи, че са преживели последната голяма финансова криза през 2008 и 2009 година. Това говори много добре за управлението на кредитния риск и събираемостта на отпуснатите кредити. Познати са като един от най-добрите оригинатори в Mintos с рейтинг В. Те предлагат заемите си в Mintos още от 2016 година и имат отлична репутация. Обърнете внимание, че са един от малкото оригинатори в Mintos, които имат под 0.5% дължими плащания (pending payments) от около €150К при над €35М активни заеми в Mintos и средно забавяне от едва 4 дни. Това е по данни към 19 Октомври 2020. Това, за мен, говори много. Подобна сума и забавяне говори за отлична финансова стабилност, като вероятно се получава от времето за изпълнение и отразяване на преводите.

CreditStar са международна кредитна група, работеща в 8 страни и регулирана от финансовите регулатори на всяка една от тях! Имат над 135 служителя, от които в Lendermarket работят само 5. Прави впечатление, че продължават да наемат нови служители, което е показателно за стабилността им в текущата ситуация. 

Финансовите резултати на CreditStar са отлични, включително и тези за 2019 година. Според одитирания им финансов отчет, печалбата за 2019 година се е удвоила спрямо 2018. Който се интересува може да го види на сайта на платформата. Прави впечатление, че кредитната група има високо ниво на прозрачност, на сайта им е достъпен и предварителния отчет до второто тримесечие на 2020 година, който също изглежда добре.

Още едно доказателство за доверието на инвеститорите в CreditStar е, че през юни 2020 година успешно пласираха облигации на стойност €18.3М и падеж 12 и 18 месеца.

Има ли нещо притеснително покрай CreditStar?

На мен поне не ми е известно. Единственото нещо, което не ми харесва е, че отчетите им се заверяват от малка счетоводна компания, чийто лиценз вече е отнет. Определено това не ми звучи добре, но и не означава, че има нещо гнило. Явно отчетите са достатъчно добри за облигационерите, както и за финансовите регулатори на осемте държави, в които групата оперира. Възможно е, изборът на малка одиторска компания да е бил продиктуван на основата на цената на одита. Възможно е да има и други причини. За мен, кой заверява отчетите, не е от особено значение, но беше важно да го споделя с вас. Ето източника на тази информация.

Защо не се доверявам напълно на одиторите и регулаторите?

От над 25 години имам постоянни, близки и неформални контакти с доста финансови директори и главни счетоводители на големи компании. От тях съм научил няколко неща:

  1. Един отчет може да се нагласи в доста широки граници и напълно в рамките на закона, за да отговаря на нуждите на компанията в дадения момент.
  2. Отчетите отразяват финансовото състояние между 9 и 12 месеца назад във времето, а текущото състояние на компанията може да е доста различно. Затова бавенето на отчети може да е сигнал за проблеми.
  3. Одиторите рядко могат да открият всички несъответствия и счетоводни трикове. А и често не са заинтересовани да задълбават прекалено, защото одитираната компания е тази, която ги избира им плаща – т.е. те са в постоянен конфликт на интереси.
  4. Регулаторите не са гаранция за финансовото състояние на дадена компания, а по-скоро, че спазва определени правила, поне по документи.
  5. Рейтинговите агенции, също като одиторите, са в постоянен конфликт на интереси. Плаща им се от компаниите, на които присъждат рейтинг. Често те променят рейтингa, когато вече е твърде късно и от това инвеститорите нямат особена полза. Това с пълна сила важи и за P2P платформите, които дават рейтинги като Mintos.

Поради горните причини, аз нямам сляпо доверие нито на рейтингите, нито регулаторите, нито на одиторите. Отдавна не чета внимателно и задълбочено отчети, тъй като не виждам смисъл. Хвърлям им едно око, но не ги приемам за истина от последна инстанция. По-важно за мен е дали излизат навреме или се бавят. Следя основно тенденциите на цифрите, които трудно могат да се манипулират – интересуват ме повече приходите, а не толкова печалбата. Моята стратегия е проста – диверсификация. Не се доверявам напълно на нищо и никого и затова диверсифицирам, за да намаля риска от големи загуби.

Провалът на регулаторите и одиторите

Пресен пример за провал на регулаторите и одиторите е Wirecard. Одитори им бяха EY (Ernst & Young), а след това и KPMG. И двете компании са от т.нар. „Голяма четворка“ на одиторските компании. Wirecard е регулирана от немския финансов регулатор BaFin. Компанията не просто е листвана на борсата във Франкфурт, но е и част от най-престижния немски индекс – DAX. Последното автоматично я прави част от портфейлите на пенсионните фондове и ETF-и, следящи индекса. Всички знаем какво се случи, за който се интересува да научи повече препоръчвам една хубава статия в „Капитал“ от The Economist.

Преди зрелищния фалит на любимата на инвеститорите Enron, голямата четворка беше голяма петорка. След „немарливата“ работа по одитирането на Enron, компания Arthur Andersen прекрати славната си, близо стогодишна, история.

Отново EY (Ernst & Young) бяха одитори на Lehman Brothers и платиха $10 милиона долара, за да избегнат съдебно преследване от инвеститорите. И все още, дори след тоталния им провал с Wirecard са част от „голямата четворка“. Явно това поведение вече се приема за нещо нормално.

Enron и Lehman Brothers бяха престижни имена, листвани на най-престижната борса в света NYSE, регулирани от най-строгата комисия за финансов надзор – SEC. Бяха. Вече са нарицателно за лоша инвестиция. Същата комисия – SEC проверяваше и Бърни Медоф доста години и не откриваше нищо нередно, независимо от сигналите към тях. Регулаторите добавят известна доза сигурност, но в никакъв случай не бива да се приемат като гаранция.

У нас едва ли някой е забравил зрелищния фалит на КТБ. Може би, малко хора знаят, че КТБ също беше одитирана от KPMG, които се оттърваха с глоба от 200,000 лева. КТБ беше листвана на БФБ и регулирана от БНБ. В резултат на фалита, БНБ смени един подуправител, любител на народни песни и толкова.

Защо го пиша всичко това?

Пиша го, за да не се чувствате прекалено сигурни, когато инвестирате в каквото и да е. Пиша го, защото ми се струва, че доста инвеститори влизат в дадена инвестиция без да имат ясна представа за рисковете, които тя носи. А такива винаги има. Абсолютно винаги и при абсолютно всички инвестиции. Не го забравяйте, защото надеждата, че всичко ще е наред, рядко е успешна инвестиционна стратегия. Надявайте се на най-доброто, но се подгответе за най-лошото. Не е чак толкова трудно. Бъдете критични. Вниквайте в детайлите и подлагайте всичко на съмнение. Иначе по-добре не инвестирайте. Безкритичното и ентусиазирано инвестиране рядко дава добри резултати.

Не го пиша, за да ви откажа да инвестирате. Да не инвестирате също има своите последствия и когато ги усетите вероятно ще бъде късно за инвестиции. Просто инвестирайте разумно и в неща, които сте в състояние да разберете и да оцените рисковете.

Заслужава ли си инвестицията в Lendermarket?

Моето мнение е, че си заслужава. Аз инвестирам от началото на януари 2020 година и продължавам да го правя и в момента. Много съм доволен от Lendermarket. Спрях да инвестирам в заеми на CreditStar чрез Mintos, тъй като условията тук са по-добри. Следя, обаче, всичко, което се пише за CreditStar в Mintos.

На мен Lendermarket ми се струва доста по-сигурна от някои други P2P платформи, в които предпочитам да не инвестирам. Това е само мое мнение, което касае само собствените ми пари, които аз инвестирам. Не е инвестиционен съвет. Всеки решава за себе си дали, колко, как и къде да инвестира. CreditStar и Lendermarket се справят отлично до сега. Ключовата дума в предното изречение е „до сега“! Няма абсолютно никаква гаранция, че ще продължат така. Примерите по-горе го доказват. Не го забравяйте!

До 3% кешбек в Lendermarket

Lendermarket предлага заеми от доказан и печеливш оригинатор с 14% доходност. Има и 2% кешбек за всички нови нетни депозити на обща стойност над 1000 евро към платформата до 30.11.2021, включително за старите инвеститори. 

За новите инвеститори има и +1% бонус за първите 60 дни. Този бонус е безсрочен, а като се прибави към 2% бонуса до края на ноември 2021 се получава незабавна доходност от 3% още в самото начало на инвестицията. Не е лошо в днешните времена на нулеви лихви и безотговорно печатане на пари, с които политиците си купуват малко време и спокойствие.

Повече за условията на бонуса може да прочете в статията „Lendermarket с до 3% кешбек

Не инвестирайте само заради бонуса!

За да имате дългосрочен успех в инвестирането е нужно да разбирате продукта, в който инвестирате и свързаните с него рискове. Не смятам, че която и да било промоция трябва да е основната причина да се инвестират пари, където и да било. Целта на всеки бонус е само да подтикне инвеститорите към действие, а не да бъде стратегия за печалба. За другото си имахме Национална лотария. Надявам се, че нейните фенове не четат моя блог.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за Lendermarket и инвестициите по принцип, е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно! Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така! Има и такива, в които предпочитам да не инвестирам. Това не пречи вие да го правите. Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 7,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

6 коментара за “Lendermarket – ревю, предимства, недостатъци и мнение”

  1. Мнението ми за Лендермаркет като платформа е отлично. Лесна за работа, лесно правене на стратегии, относително бързо реагират и на мейли. Проблемът е, че няма вътрешна диверсификация, самата платформа е инструмент за диверсификация. Стига човек да е наясно с това, е ок. Доходността с относително консервативна стратегия в тази платформа беше по-добра от тази в Минтос и Юво, като в последните две инвестирам от доста преди тази идиотска година.
    Изтеглянето от тази платформа на 90% стана за два месеца, на 100% за 3.
    За мен странното беше, че кредите в които инвестирах в тази платформа и в Минтос бяха с относително подобен профил. Тези обаче се изплатиха, докато тези в Минтос продължават да бъдат с отсрочки и макар, че са тримесечни кредити, вече над девет месеца няма движение по тях, а са „навреме“. Не мога да приема, че е случайност един и същи доставчик на кредити да има толкова различно поведение на две места. Ясно, че се ползват легални инструменти, но за мен си е червена лампичка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *