fbpx
Продължете към съдържанието

A1 Wallet ревю – мнение за предимствата и недостатъците му

20 лева бонус за A1 Wallet

A1 Wallet e дигитален портфейл, предлаган от мобилния оператор А1, но не е ограничен само до неговите клиенти. A1 Wallet предлага някои важни за България възможности. Най-важните, според мен, са личен български IBAN и възможност за безконтактно плащане с Android телефони с NFC, без да се изисква Google Pay. В това ревю ще споделя моите лични впечатления за A1 Wallet, основните му предимства и недостатъци.

Какво е A1 Wallet?

A1 Wallet e дигитален портфейл, предлаган от мобилния оператор А1 България. При това той е достъпен и за клиентите на другите мобилни оператори в България – Теленор и Виваком.

A1 Wallet се базира на phyre – дигитален портфейл, разработен от едноименната българска финтех компания, който използва платежните услуги на Paynetics. Предлага на практика същата функционалност, но е специално брандиран за А1. По същия начин стоят нещата и с Pay by Vivacom, който отново е white label на phyre. Затова почти всичко написано в това ревю се отнася и за другите две приложения – phyre и Pay by Vivacom. Ако някъде има нещо, което е специфично само за A1 Wallet ще подчертая, че се отнася само за него.

Това е добър пример за взаимноизгодно сътрудничество между финтех компаниите и мобилните оператори, които се опитват да предлагат и финансови услуги. От него печелят и клиентите, тъй като всички разплащания между потребителите и на трите портфейла A1Wallet, phyre и Pay by Vivacom са напълно безплатни.

Какво е дигитален портфейл?

Дигиталният портфейл е съвременна финтех услуга, която ви позволява да управлявате удобно парите си само с вашия смартфон. С него можете да правите моментални разплащания с другите потребители на портфейла. Получавате и лична смета с IBAN, по която да получавате или да превеждате пари, както от всяко мобилно банкиране.

Дигиталният портфейл позволява също и безконтактни разплащания дори само с телефона. При това не е задължително да имате физическа дебитна и кредитна карта.

В случая A1 Wallet позволява безконтактно плащане със смартфон на всеки POS терминал, поддържащ безконтактно плащане. Това е възможно както с мобилни устройства iPhone и Apple Watch чрез Apple Pay, така и за телефони с Android, поддържащи NFC, макар Google Pay все още да не се поддържа в България.

Освен различните видове разплащания, дигиталният портфейл предлага удобно управление на личните финанси, следене на разходите, високо ниво на сигурност и гъвкаво управление на картите, включително тези за лоялност и оттъпки.

Какво е нужно, за да се ползва A1 Wallet?

Нужно е да сте над 18 години и да имате смартфон с операционна система iOS или Android. Трябва да изтеглите приложението от магазина на съответната платформа – Apple AppStore и Google Play. Налично е също и в магазина на Huawei, което е добра новина за ползващите тази марка телефони.

Можете да го изтеглите от тази връзка и да получите 20 лева стартов бонус от А1 до 31.12.2020.

Регистрацията става бързо, като се изискват минимално количество данни. Необходимо е да верифицирате самоличността си. Всичко се случва в приложението и става чрез заснемане на личната карта и лицето. Целият процес по инсталация, регистрация и верификация отнема само няколко минути и е показан в това видео:

Веднага след верификацията, може да започнете да използвате услугата. Влизането в приложението може да става чрез избрания от вас PIN код, с пръстов отпечатък или лицево разпознаване.

Какво предлага А1 Wallet?

Дигиталният портфейл A1 Wallet предлага пълен набор от разплащателни услуги, както и някои допълнителни екстри.

Лична сметка с български IBAN 💸

Потребителите получават безплатно лична сметка с индивидуален български IBAN. Тя може да се ползва както всяка друга българска банкова сметка. В нея може да си получавате заплатата, болнични, детски надбавки или пенсията, ако вече ви е време за нея 😉 От тази сметка може да нареждате банкови преводи навсякъде в България. Може, например, да си плащате данъците, парно, ток и вода. В това видео може да видите как се прави банков превод:

Плащания с мобилен телефон 📱

Може вече да използвате директно телефона си за безконтактни плащания. При първото плащане трябва да изберете услугата като такава по подразбиране и да активирате NFC функционалността (ако сте с Android телефон). При iPhone и Apple Watch плащането работи чрез Apple Pay.

Добавено: От 17.11.2020 платежната услуга Google Pay вече е официално достъпна в България.

A1 Wallet е първият български дигитален портфейл, който поддържа Google Pay. Това се отнася и за всички базирани на платежните услуги на Paynetics дигитални портфейли – phyre и Pay by Vivacom.

По-интересно е при телефони с Android, тъй като Google Pay, все още не се поддържа у нас. Как става плащането? Лесно:

 1. Отваряте приложението A1 Wallet.
 2. Влизате в секция Плащания и натискате бутона Pay (плати).
 3. Въвеждате PIN кода си или се оторизирате чрез пръстов отпечатък.
 4. Доближавате телефона си върху терминала за безконтактно плащане.

Ето едно видео, което показва как се прави това:

Това е всичко. Няма нужда да въвеждате PIN на терминала и да вадите картата си. Важно е да знаете, че NFC се намира на различни места при различните модели телефони, така че може да е нужно да движите телефона бавно по POS терминала, докато откриете къде е във вашия телефон.

Дори да излезете до магазина и не носите портфейл, може да платите само с телефона си. Интересно е, колко много хора биха го направили. Според проучване на А1, 60% от хората, които излизат навън за по-малко от 30 минути и трябва изберат между портфейл и смартфон, предпочитат да вземат със себе си телефона. 91% от анкетираните се старят никога да не напускат дома си без мобилния си телефон. Над 50% казват, че биха заменили традиционния си портфейл с дигитален, а 43% смятат, че ако забравят своя традиционен портфейл у дома, но носят със себе си смартфон, биха направи плащане с него.

Моментални плащания между потребители 👩🏻‍🤝‍🧑🏻

Клиентите на A1 Wallet, Phyre и Pay by Vivacom могат да изпращат и получават много бързи парични преводи помежду си чрез мобилен номер или QR код. Те се изпълняват незабавно 24х7 – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тези преводи са напълно безплатни и няма ограничение в броя им.

Интересна е възможността за плащане с QR-код. Тези плащания са много популярни в Азия. Как се плаща с QR-код може да видите в това видео:

Виртуална и физическа карта 💳

A1 Wallet дава напълно безплатно виртуална карта, с която може да плащате в интернет или да я заредите за мобилни плащания в телефона. Тя е без такса за издаване и без месечна такса. На мен ми е напълно достатъчна, но с нея не може да се тегли от банкомат. Не може и да се плаща на POS терминал, който не поддържа безконтактно плащане, но за щастие, такива вече почти няма.

Ако желаете, може да си поръчате и физическа карта от Mastercard, която също няма месечна такса, но има еднократна такса за издаване и доставка от 9.99 лева.

Карти за лоялност и брошури с оферти

С A1 Wallet може да дигитализирате картите си за лоялност и отстъпки в телефона, за да не ги носите постоянно в портфейла си. Това всъщност е много голямо предимство. Поне за мен. Оказа се, че имам над 25 карти за лоялност за различни търговски вериги (супермаркети, кафенета, дрогерии, аптеки, магазини), които почти никога не носех със себе си. Сега всичките ми карти за лоялност са в приложението. Просто показвам баркода им от телефона на касата в съответния търговски обект. До скоро някои скенери не ги разчитаха от екрана на телефона, но за щастие вече почти няма такива.

Удобно е също, че в приложението могат да се намерят и брошурите с актуални промоции и оферти на повечето от големите търговски вериги в страната. Така ще са ви винаги под ръка.

Как се използва функционалността за картите за лоялност и брошурите може да видите в това видео:

Предимства на A1 Wallet 👍

 • Лична сметка с български IBAN, която може да ползвате както всяка друга банкова сметка за получаване и изпращане на пари.
 • Възможност за безконтактни мобилни плащания, без никакви такси, както с мобилни телефони iPhone и Apple Watch чрез Apple Pay, така и за телефони с Android, поддържащи NFC, макар Google Pay все още да не се поддържа в България.
 • Неограничено разплащане с всички потребители на A1 Wallet, Phyre и Pay by Vivacom – изпращане и получаване на пари мигновено, по всяко време и без такси.
 • Възможност за дигитализиране на картите за лоялност и отстъпки в телефона, за да не ги носите постоянно.
 • Достъп в приложението до актуалните оферти и отстъпки на български търговци.
 • Възможност за следене на разходите по категории и периоди.
 • Лесен и удобен интерфейс.
 • Възможност за лесно правене на дарения за български кампании – в момента UNICEF, DMS и МЗ за COVID-19.

Недостатъци на A1 Wallet 👎

 • Има такси за зареждане с карта след първите 12 месеца.
 • Няма безплатен месечен лимит за теглене от банкомат – таксата е 0.9% от сумата.
 • Няма безплатен месечен лимит за обмен на валута без такса – таксата е 2% от сумата.
 • Виртуалната карта не позволява да се теглят пари от безконтактни банкомати.
 • Не може да добавите картата в Curve и да следите всичките си разходи на едно място.
 • Няма функции за спестяване и инвестиране.
 • Не поддържа тъмен режим (Dark Mode).

Колко струва използването на А1 Wallet? 💰

A1 Wallet предлага два плана – Standard и Premium. След като се регистрирате, по подразбиране, започвате с план Стандарт.

A1 Wallet такси

План Standard е без месечна такса.

Няма и такси за издаване на виртуална карта, както и за зареждане с банков превод, прехвърляне на пари между А1 Wallet потребители и плащания на POS терминала или в интернет. Накратко, безплатният план Standard дава на повечето потребители почти всичко необходимо в едно съвременно мобилно банкиране. При него зареждането с карта също е безплатно, но само за първите 12 месеца след регистрацията. За банков превод има такса от 1 лев.

План Premium има месечна такса от 5.99 лева.

Две са основните разлики на този план спрямо безплатния план Standard:

 1. Зареждането с банкова карта е безплатно до 1000 лева месечно. Над тази сума има такса от 0.7%, която е по-ниска от тази при план Standard.
 2. Има включени до 10 безплатни банкови превода месечно. След това таксата е 1 лев на превод – същата като на безплатния план.

План Premium е подходящ за хора, правещи повече от 6 банкови превода месечно или зареждащи над 700 лева с дебитна или кредитна карта. Този план е безплатен за клиентите на мобилна услуга от А1 с добавка А1 Wallet Unlimited.

Други такси при A1 Wallet

И при двата плана има следните такси:

 • Такса за обмен на валута – 2% от сумата.
 • Такса за теглене от банкомат – 0.9% от сумата.
 • Такса за издаване и доставка на физическа карта Mastercard – 9.99 лева.
 • Такса за издаване на следваща виртуална карта (след първата безплатна) – 1.49 лева за план Standard и 0.99 лева за Premium.
 • Възстановяване на сума по карта, извършено от оператор – 1.95 лева.
 • Получаване на средства по A1 Wallet карта – 0.9%, не се отнася за връщания на плащания от търговец, а само за определени транзакции като например хазартни игри.

Официалните актуални такси, както и лимитите за различните операции, може да видите на сайта на А1.

Моето мнение за A1 Wallet

Използвам A1 Wallet от началото на 2020 с безплатния план Standard. Не виждам смисъл да плащам месечна такса, тъй като за моя начин на ползване тя не е оправдана. Ще споделя моя опит – как и за какво аз ползвам дигиталния портфейл. Накратко, използвам само безплатните услуги, които имат смисъл за мен и не плащам за нищо, за което има по-добра или безплатна алтернатива.

Какво правя с A1 Wallet 👍

 1. Обменям пари с други потребители на A1 Wallet, Phyre и Pay by Vivacom. Изпращам и получавам мигновено по всяко време и без такси.
 2. Получавам пари с банков превод по личния си български IBAN – това е единствения начин, по който зареждам дигиталния си портфейл.
 3. Зареждам картата си Revolut директно в левове без превалутиране и без такси – удобно е, когато искам да я ползвам в България, макар че се случва рядко.
 4. Плащам само в България с виртуалната карта в интернет и на POS. Основно го правя чрез Apple Pay, тъй като ползвам Apple iPhone и часовник Apple Watch.
 5. Ползвам картите за отстъпки и лоялност при търговците, за да не се налага да ги нося.

Какво НЕ правя с A1 Wallet 👎

 1. Не съм поръчвал физическа карта. За мен тя не е нужна. Почти не тегля от банкомат, а и имам достатъчно карти, които предлагат по-добри възможности безплатно – най-вече Curve и Revolut.
 2. Не обменям валута и не плащам в чужбина или в чужди интернет сайтове – за това използвам отново Curve и Revolut.
 3. Не тегля пари от банкомат. По принцип много рядко ми се налага, но отново използвам Curve и Revolut.
 4. Не правя и не получавам преводи във валута. Това го правя много често, но използвам основно Paysera и по-рядко Revolut – главно в случаите, когато става дума за британски паунди.

Накратко, аз използвам A1 Wallet само в България за електронни плащания в левове. Моето мнение е, че именно в този начин на ползване е неговата сила. За разплащания в чужбина и с валута има много по-добри предложения – Curve, Paysera и Revolut. Комбинацията от тези финтех продукти ми дава изключително удобство и гъвкавост напълно безплатно. Това може и да не е така за всички. Аз просто споделям начинът, който е добър за мен. Кои продукти и как точно да ги ползва, всеки може да реши сам.

Подходящ ли е A1 Wallet за клиенти на други мобилни оператори?

Накратко да, макар че може и да не е най-добрият избор. A1 Wallet е най-логичен избор за клиентите на А1, както и на Теленор, който засега не предлага собствен мобилен портфейл.

За клиентите на Vivacom, Pay by Vivacom е по-добър избор, тъй като предлага по-добри условия. Pay by Vivacom също предлага 20 лева бонус за нови потребители до 15.11.2020. Условията на промоцията са по-различни и изискват издаване на физическа карта. Ако сте клиент на Виваком, може да се запознаете с тях тук.

Вземете 20 лева бонус от A1 Wallet 🎁

Всички нови потребители, регистрирани до 31.12.2020 от https://www.vivainvest.eu/get-a1-wallet ще получат 20 лева бонус за A1 Wallet. Промоцията е валидна за абонатите на всички мобилни оператори. Повече подробности за промоцията и детайлно описание на стъпките, които трябва да изпълните, за да получите бонус, може да прочете тук.

💸💸💸 Вземете 20 лева бонус за A1 Wallet от bit.ly/A1Wallet 💸💸💸

Споделете опит и мнениe за финтех 💬

Ако се интересувате от нови финансови технологии, може намерите хиляди хора с опит и интереси във финтех в следните Facebook групи:

 • В групата Финтех в България във Facebook се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми са свързани с RevolutCurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. В нея вече има над 7,000 души, което я прави най-голямата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.
 • В групата „Revolut в България“ във Facebook са събрани над 27,000 от най-активните потребители на Revolut в България, които са над 250,000. Там може да получите съвети или да споделите вашия собствен опит и впечатления. Отговорите на най-често задаваните въпроси за Revolut може да намерите тук.

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от инвестиции, финанси и нови технологии. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/viviamoney, за да научавате първи новини по тези теми👍

10 коментара за “A1 Wallet ревю – мнение за предимствата и недостатъците му”

 1. Относно:
  „Виртуалната карта няма PIN-код и с нея не може да се теглят пари от безконтактни банкомати.“

  Имат PIN код и той е кода за вход в приложението (ако не се ползва биомерия).

  Поне в два различни магазина „Технополис“ съм пазарувал с Phyre (с Android) на сума над безконтактния лимит. Плащането въпреки, че е преавторизирано ми поиска PIN на POS терминалите на УниКредит.

  Не съм пробвал да тегля пари от безконтактен банкомат. Но е добре да се знае това за PIN кода, освен в двата Технополис магазина не съм срещал други POS устрейства, които да не уважат No CVM request на Phyre.

  1. Това е добро уточнение. Аз ползвам Apple Pay и там PIN не се иска независимо от сумата. Ще пробвам да видя дали ще стане тегленето от безконтактен банкомат с PIN-a на прикожението.

 2. Здравей Стойчо,
  А сигурно ли е, че преводите между A1 и Pay by Vivacom са безплатни. Ясно, че отдолу е едно и също приложение, но дали не са вкарали изкуствено такса между двете.
  Аз планирам да пробвам това на Vivacom, но ще ми трябва да обменям с потребител на A1.

 3. Too good, to be true!
  (както се казва)

  Не съм чел условията на А1, но както сте описали в статията, А1 имат двадесетолевки за раздаване.

  Почвам да се чудя дали мога да разкарам физическата карта, която имам от БГ банка.

 4. Да добавя,че при приложението на Vivacom, без проблем се добавя виртуалната карта в Curve.
  И може да се плаща,тегли и следят разходите през Curve.
  Странно, защо с A1 карта да не може?
  Нали и двете са базирани на Phyre.

 5. Приложението е готино но като възникне проблем примерно си забравил парола
  със съпорта е доста изтощотелно да се работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *