fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut сметка в левове – как да я използваме?

Revolut левова сметка в лева

Най-после, от 12.03.2019, Revolut предлага възможност за сметка в левове. Тази, дълго очаквана от българските потребители, възможност все още не предлага всички важни функции, но може да спести доста разходи по превалутиране при плащания с картата в левове. 

Сметка в левове без възможност за зареждане с местен превод в левове

Възможността в Revolut да имате сметка в левове е вече активна, но това е само началото. За постигането на пълната й функционалност предстоят още стъпки. Най-важната, от които е възможността за зареждане на левове с местен превод от българска банка.

В момента, потребителите получават британски IBAN, който е еднакъв за всички сметки в Revolut. Въпреки това, възможността да има сметка в левове, прави услугата по разплащания в България и прехвърлянето на левове към други потребители на Revolut по-удобно и евтино.

Местни преводи от български банки по швейцарски модел

В момента все още няма как да се правят преводи в левове към левовата сметка в Revolut. Това ще стане на по-късен етап. Тази възможност е важна, за да може да правите преводи в левове, без да плащате високите такси на българските банки. Преводът ще се таксува като превод на левове между български банки. Най-вероятно ще бъде използван моделът с българска кореспондентска банка. Прави се превод към български IBAN на Revolut в местна банка, като идентификаторът на сметката се посочва в основанието за плащане.

Revolut левова сметка

По този модел работи сметката на Revolut в швейцарски франкове (CHF), както и други платежни системи като Paysera и TransferWise.

Печелите от чужбина, харчите в България

Ако получавате в Revolut плащания от чужбина в евро, долари или британски паунди, които харчите в България, то имате незабавна полза от новата сметка в лева. Може да превалутирате по изгоден курс чуждите валути, които получавате в Revolut и да ги харчите в левове с картата. Това е и основната полза от BGN сметките във вида, в който са в момента. Можете също и да изпращате левове от вашата сметка в левове към други потребители на Revolut.

Как да превалутираме изгодно с Revolut

Revolut превалутира по най-изгодния възможен курс – този, който е на междубанковия пазар в момента на превалутиране. В събота и неделя, когато няма междубанков пазар, обаче, има такса за превалутиране. Тя е 0.5% за основните валути, 1% за неосновните валути и 2% при трите волатилни и екзотични валути – руски рубли, украински гривни и тайладнски бат. Подробности за конкретните валути има тук.

Дори фиксираният курс не е постоянен

Курсовете на валутите на междубанковия пазар са в непрекъснато движение. Това се отнася дори за „фиксиран“ курс като EUR/BGN. Реалните сделки никога не се случват по фиксинг и курсът варира според търсенето и предлагането. За последните 3 месеца курсът е варирал между 1.935 и 1.957, като е имало дори няколко краткотрайни пропадания под 1.93.

EURBGN курс
Курс EUR/BGN

Автоматичен обмен на валута с Revolut

Най-изгодният начин да превалутирате е като зададете автоматичен обмен Auto-Exchange при достигане на зададен курс. Важно е да не объркате настройките, тъй като, ако зададете продажба на евро спрямо левове, може да получите много неизгоден курс. Това може да стане, ако зададете курс, който е под пазарния в момента – вторият случай на автоматичен обмен, описан в блога на Revolut.

За да избегнете този проблем, ви съветвам да изберете покупка на левове с евро, а не продажба на евро за левове. Това става като отидете на левовата сметка и изберете Exchange (червените стрелки в дясно от сметката).

След това избирате стрелката в черно кръгче в горния десен ъгъл (Rates) и най-дясната възможност Actions. След това Auto-Exchange.

Настройки Auto-Exchange за покупка на левове в Revolut

За по-лесно определяне на курса избирате EUR/BGN, а не BGN/EUR, както е по подразбиране. Това става със сините стрелкички вляво до курса. Вместо 1 лв = 0,5100 € ще видите доста по-познатия курс 1 € = 1,9495. След това натискате синия бутон Set target и задавате курса, по който искате да се случи обмена.

В случай, че не бързате, спокойно може да зададете курс малко над 1,9560. При зададен курс 1,9565 в рамките на няколко часа продадох €100 и получих 195,66 лева. Курс, който едва ли мога да получа в някоя банка.

Може да зададете до 30 автоматични обмена на ден. При безплатния план имате обмен по междубанков курс на €5000 в рамките на 30 дни. След достигане на този лимит има 0.5% такса за обмен. При платените планове такъв лимит няма и всички обмени са без такса.

Превод към българска банкова сметка

Можете да преведете левовете от Revolut към сметка в българска банка. Това става напълно безплатно и без никакви такси. Така освен отличния курс за превалутиране, ще спестите и солените такси за входящ валутен превод, които слагат българските банки. Това е един много удобен начи, ако парите са ви нужни в левове в българска банка.

Теглене от банкомат от сметка в левове

Тегленето от банкомат принципно трябва да се избягва. Винаги, когато можете, е добре да плащате с картата. Все пак, ако се нуждаете от пари в брой, има възможност да изтеглите от банкомат. Ако имате налични левове, ще избегнете превалутирането. Може да теглите без такса до левовата равновстойност €200 евро в рамките на 30 дни, ако сте на безплатен план. Ако сте на платен – €400 или €600, ако сте на план Metal.

След надвишаване на тези лимити има такса за теглене, която е доста солена – 2% от сумата. Затова е най-добре да плащате с картата навсякъде и само при нужда да теглите. Обърнете внимание, че лимитите не са за календарен месец, а за 30 последователни дни. Това се отнася за всички лимити в Revolut.

Revolut в България

Тъй като Revolut не се ограничава до P2P инвестициите, направих отделна Facebook страница за българските потребители на Revolut – https://fb.me/revolut.bg, както и група за мнения и дискусии Revolut в България. Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да се включите https://www.facebook.com/groups/revolut.bg/

Всичко споделено в статията е мое лично мнение и не бива да се приема като официална информация от Revolut. Информацията е актуална към момента на писането на тази статия.

207 коментара за “Revolut сметка в левове – как да я използваме?”

 1. Pingback: 16. Всичко за инвестирането в Р2Р заеми (с гост Стойчо Недев)

 2. Мога ли да тегля от български банкомат до 200 паунда еквивалент в лева без такса от сметката в лева? Не намирам информация за това.

 3. Ползвам Revolut за получаване на различни freelance плащания. А те сътоветно пращат ли информация на НАП и трябва ли на 2 пъти да проверявам всичко, тъй като плащанията са в евро, аз харча във евро, после данъците са в левове и тн. Каква е връзката на НАП и Револют?

  Да не се окаже после, че смятаме по различен курс и дължа.

  1. В НАП пращат информация само бългрските фирми, които изплащат суми извън трудови правоотношение. Така, че ако тези фирми, които ви плащат не са български те не изпращт такава информация в НАП. Разбира се, това не означава, че не трябва да декларите доходите си от тях.

   1. Благодаря Ви г-н Недев. Въпроса е по-скоро относно калкулирането на евро, долари или други валути, които се получават като плащане. На какъв рейт/курс се калкулират – към момента на получаване или среден годишен, когато се прави декларация и плаща в лева? Благодаря!

    1. До колкото знам се деклариат по курса в деня на получаване на парите. За еврото е финксиран за щастие. Все пак това е мое мнение, а аз не съм данъчен експерт.

   2. Да въведем малко пояснения, в НАП не се праща информация за външни плащания/сметки, обаче всички Европейски банки са длъжни да изпращат информация към насионалните банки, БНБ в случая, за това че имате сметка в тяхната банка. С други думи, ако имате сметка в Британска банка, в БНБ трябва да има информация за това. Дали има е друг въпрос, както и информация за движението по тези сметки не се изисква/дава освен ако няма съдебна/прокуроска заповед за това в зависимост от местното законодателство и дали ще бъде уважено искането от съда на държавата в която ви е сметката.

 4. Неделчо Иванов

  Добре, какво ще стане ако преведа левове, например от Paysera или TW към британския IBAN на Revolut? Ще ги превалутира ли директно в евро? Или парите ще отидат в българската сметка, от която по-късно изгодно мога да ги превалутирам в евро. Питам за това понеже е интересна възможност – все пак курса на Revolut към EUR е най-изгоден – на Paysera е закован на 1,9585, а при TW има такси.

 5. Pingback: Revolut официално стъпи в България - революция в банкирането

 6. Здравейте,

  Нормално ли е курсът BGN > EUR, в мобилното приложение на Unicredit, да е по-добър от този в Revolut?
  Питам, защото до днес мислех, че в Revolut курсът винаги е по-добър, но май нещо не съм разбрал.
  Благодаря!

  1. Кой курс е по-добър за продажба на евро за левове или за покупка на евро с левове? Това са два различни курса. Revolut показва реалния междуанков курс, който варира в доста широки граници. По тази причина е най-добре да се ползва функцията за автоматичен обмен, при достигане на предварително зададен курс.

   1. Става въпрос за купуване на евро с левове. Чудех се дали е голяма загуба, превалутирането в Уникредит за захранване на сметка в Revolut.
    Значи, до колкото разбирам, курсът не винаги е по-добър, но предимството е автоматичния обмен?

    Благодаря за бързите отговори и отличната работа!

 7. Владимир Пилчев

  Здравейте,
  може ли да се зарежда Revolut директно с левове от дебитна/кредитна карта на българска банка? При инсталиране и създаване на акаунт заредих евро с българска BGN карта. Но от една страна банката ми продава евро по нейния си курс, взема ми такса за „плащане на ПОС терминал“ в чужбина, а после ако ми трябват в левове в Revolut (за да направя плащане в левове с банков превод по сметка в българска банка) определено не е оптимално – BGN -> EUR + такси -> EUR->BGN….

   1. От няколко дни вече може да се захранва с карта в български лева, като минимумът на едно зареждане е 25 български лева. 🙂

 8. Как да заредя пари в сметката си от моя банков депозит, ако искам да избегна огромните такси за превод от БГ сметка в UK сметката ми на Revolut?
  Всъщност, имам ли такса за превода?
  А таван за превода 5,000лв, 10,000лв?

  1. В момента най-евтиния начин е с Paysera или с дебитна или кредитна карта. От страна на Revolut такси няма, но може да има от страна на банката издател на картата. Лимитите също се определят от банката, издала картата.

 9. Как стои въпросът с превод от левова сметка в Револют към левова в Българска банка? Има ли такси от страна на Револют? И трябва ли да проверявам дали банката в България има такси за входящ валутен превод?

 10. Pingback: Възможност за инвестиция в Paysera - условия и основни параметри

 11. Радослав Миланов

  Здравейте,
  Когато в Revolut имам няколко сметки – в лв., евро и лири и във всяка има пари, когато плащам с карта в България в лв., Revolut автоматично ли ще използва пари от сметката ми в лева или има шанс да използва и пари от някоя от другите сметки в евро/лири и да превалутира по междубанковия курс? Същото се отнася и за плащания в чужбина – от коя сметка ще вземе пари ако плащам с картата в Австрия например, където са с евро или в Чехия, където са с крони?

  1. Ако има достатъчна налкчност от дадената местна валута ще плати с нея. Ако няма ще превалутира от валута, за която има достатъчна налкчност. Например ако в България искате да платите 100 лева и имамте наличност 105 ще платите в лева, ако имате 50 лева, но 70 евро – ще превалутира равностойността на 100 лева по курса на еврото.

   1. Радослав Миланов

    Благодаря за бързия отговор. А ако се плаща в държава с различна валута – например имам сметки в лева и евро с достатъчно пари всяка, а искам да платя в Чехия с крони? Може ли да се зададе от коя сметка да тегли парите или платформата сама решава?

   2. Днес в Турция теглих 200 лири от банкомат – имам сметка в лири с достатъчно пари в нея и в същото време и сметка в лева. Вместо да ми изтегли от сметката в лири ми взема от тази в лева и то явно ги превалутира през евро и после в лири – курсът е просто ужасен. Язък за цялото правене на сметки в лири и превалутиране, като ми дава накрая 3.13 лири за лев, при курс в момента 3.49. Щеше дори да е по-изгодно в чейндж бюро. Нещо има сбъркано в модела.

    1. Най-вероятно е избраноDynamic Currency Conversion на банкомата и това е проблем. Не трябва да му позволявате.
     Проблемът е описан тук https://m.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2017/06/02/2981621_vnimanie_sus_skupite_bankomati_v_chujbina/

     Опитайте да платите с картата и ако наистина има достатъчна наличност в лири ще платите с тях. Само не избирайте плащане в местна валута, а във валутата на картата.

     1. Здравейте господин Недев,
      Навсякъде по другите коментари и статии съветвате: „Винаги избирайте да платите в местната валута“ при теглене от банкомат.
      Тук обаче, по-горе в коментара сте казали „Само не избирайте плащане в местна валута, а във валутата на картата.“, което е точно обратното на другите мнения.
      Кое е правилното всъщност, с което да избегнем високите такси?

      1. Вероятно е грешка. Винаги е добре да се плаща в местната валута на страната, в която се плаща. Иначе се включва DDC, което е много неизгодно.

  2. Величко Цуцуманов

   Здравейте ,
   Съвсем нов член съм на тази прекрасна алтернатива на БГ банките. Според ел. писма трябваше да получа пластика Revolut на адрес до 21.05.2019. Все още я няма. Предполагам, че ползвате БГ пощи като доставчик. Да изчакам ли още ?
   Къде мога да прочета подробна информация за работа и ползване на картата в страната и чужбина ?

  3. Величко Цуцуманов

   В платформата за превод по акаунт в Bondora са посочени няколко БГ банки . Мога ли да заредя акаунт в Bondora през Revolu сметка ?

  4. Ами не, дори не ме е питало такива неща. Четох след това по разни форуми и пробвах на банкомат на друга банка – никакъв проблем, изтегли си парите от сметката в лири, без никакви допълнителни такси. За тези, които пътуват в Турция и искат да теглят на банкомат да ползват банкомати на Ziraat.

  5. Георги Иванов

   Здравейте,
   Някой може ли да посочи банка(ако не е в разрез с правилата на сайта), която да няма такси при плащане с карта в чужбина. Използвах REVOLUT за да захраня сметки в някои от описаните Р2Р платформи, а REVOLUT захранвах с дебитна и кредитна карта(при по-често използване на кредитна карта, се стига до блокиране на акаунта, тъй като считат че се злоупотребява, с цел бонус програмите на банките) и сега забелязах, че таксите наложени от банката не са никак малки.
   Благодаря

   1. Всяка банка има рязлични условия по конкретните карти, които издава. Пример за карта без такса при плащане на POS в чужбина е Mastercard World Premium на Пощенска.

  6. Здравейте.Има ли Револют сметка в българска банка,която може да се използва за захранване?

   1. Антон Константинов

    Здравейте,
    Има ли и ако не, кога ще имаме IBAN за България, за да си захранваме сметката в Revolut не от карта. Искам тотално да приключа с картите в РБ.
    Хубав ден!

  7. Pingback: P2P Преглед - Най-важното за P2P и финтех през април 2019

  8. Здравейте. Имам карта Revolut издадена в чужбина. Предварително си обмених евро в лв. На летището в София платих рент а кар без проблем, но на две други места не успях да платя въпреки, че имам наличност в лв. Не успях и да изтегля от постерминал. Има ли лимит за плащане с картата или проблема е друг. Благодаря предварително.

    1. Благодаря за отговора. Да, оказа се, че в България не всички банки работят с Revolut. За сега установих, че ДСК и Райфайзенбанк работят. За съжаление вериги като Кауфланд, Лидл и КФС не работят с Revolut…

     1. Здравейте, да не сте забравили да включите “ contactless payments“ и „swipe payments“ от настройките на картата, като мен:)

  9. Здравейте, Стойчо!

   Въпрос, възникнал съвсем наскоро. Имаме сметки в лева и евро в Revolut. Правим плащане онлайн, например в AliExpress, където цената е в долари в конкретния случай. Защо сумата бива взета от левовия акаунт, а не от еврото? Както и какво се случва, ако в чужбина плащаме чрез POS, от къде (и има ли) се настройва в кои случаи от кой акаунт да взема?

   Има ли значение в account manager кой акаунт стои на първо място? Не „разпознава“ ли картата, ако правим плащане в чужбина, че например плащаме в евро и директно да се тегли сумата от евро акаунта? Може ли малко разяснения по темата?

   Благодаря

   1. Няма значение кой акаунт е на първо място. Ако има достатъчна сума във валутата, в която се плаща – взема нея. Ако няма системата взема от акунт, в който има достатъчно, за да се извърши плащането и превалутира. Ако в повече от един акаунт има достатъчно, системата решава сама от кой акунт да вземе. Предполагам, че предпочита левовия, тъй като знае, че това е основната валута в България.

  10. Pingback: P2P Преглед - P2P инвестициите и финтех през май 2019

  11. Пламен Иванов

   Здравейте! Бих искал да попитам някой от вас дали е превеждал левове от сметка в БГ банка по сметката в Револют и какви такси е платил на БГ банката. Знам че всяка банка има различни тарифи, но поне приблизително да се ориентирам в цената за превод. Благодаря!

   1. Не го правете. Таксите са от 5 до 35 евро! Много по-добре е да зареждате с българска карта. Там таксите са от 0 до 1% от сумата. Всичко зависи от конкретната банка и карта.

    1. Бихте ли споделили в кои банки таксата е 0%. Заредих 100 лева от Мастер кард в BGN на Дбанк и ми взеха 0,11% за превалутиране в евро.

     1. Трудно ми е да кажа. Дори за различните карти ма една и съща банка може да е различно. И непрекъснато се променят. Темата е обсъждана във Facebook групата Revolut в България и там има доста актуална информация. Последно знам, че ДСК и RBB нямаха, но не съм сигурен за кои точно карти става дума.

  12. Здравейте, като поканя приятел или приятели да се присъедини в Revolut има ли някакъв бонус ?

  13. Неделчо Иванов

   Щом може да се превеждат левове с българска карта не е ли добра идея да се използва основно Revolut вместо Paysera за превалутиране и изпращане на евро към различните платформи? Може да се постигне по-добър обменен курс от този на Paysera. Прав ли съм или пропускам нещо?

  14. Здравейте, затвориха ми акаунта и започнаха да изискват документи за произхода на парите.
   Изпратих им всичко което поискаха и ми казаха да чакам.
   Казаха че не могата да ми кажат колко време да чакам .
   Аз имам пари в Revolut и съм поръчала Металната карта за която заплатих но те не искат да ми отворят акаунта!
   Не знам към кой да се обърна за да си потърся правата?

  15. Лидия Господинова

   Здравейте, моят въпрос е свързан с тази карта и разплащане от и към САЩ, прочетох доста информация, отнасяща се до Европа.Тази карта удачна ли е за изпращане и получаване на суми от и към САЩ?

  16. Здравейте, искам да попитам поръчах си такава карта в Чехия трябва да пресригне до няколко дни, искам да я дам на моя син в България и аз да му превеждам от моята банкова сметка и той да ги тегли от България и да плаща сметки който имам всеки месец до колко пари може да тегли и каква ще е таксата му

  17. Здравейте! Бих искал да попитам, ако имам блокирани сметки от частен съдебен изпълнител и открия сметка Revolut дали и тя ще бъде блокирана? Благодаря предварително!
   Поздрави,

  18. Здравейте,
   Каквът е лимитът (максималната сума) за преводи в Евро в Европейската икономическа зона?

  19. Стоян Кумовски

   Здравейте,
   Не успявам да намеря какви са дневните и месечните лимити за SEPA превод на стандартния план на револют, за които не се дължи такса.
   Предварително благодаря за отговора!

  20. Борислава Стоянова

   Здравейте, направих си карта REVOLUT, но имам проблем със захранването на сметката. Не ми позволява да заредя повече от 500 лв, изписва ми че годишния ми лимит е 500 лв и вече съм го достигнала. Превеждам от картата, издадена от райфайзен, не мога да си обясня защо е толкова малък лимита.

   1. Ето тук има информация по въпроса https://www.revolut.com/bg-BG/help/profil/ima-li-limiti-za-depozirane

    често идентификацията не е одобрена, тъй като снимките на документа или свфито не отговорят на изкскванията и има ниски лимити. Проверете дали сте минали успешно идентификацията, ако е така – пилете на поддръжката.

  21. Методи Вангелов

   Здравейте, искам да направя превод по сметката си от УнуКредит Булбанк, но за валутен превод ми искат наименование на банката, адрес, град и държава. Можете ли да ми дадете тези данни?

  22. Сибила Димитрова Димова

   Здравейте,
   имам печалби от борсова търговия в САЩ. Може ли да ги наредя да ми ги преведат по сметка, която да отворя на Ревалют тук у нас. Какви ще са валутно-курсовите разлики (от долари в лева, как се определя, към коя дата?) и каква е таксата на Револют за превода. Каква карта да си изкарам?
   Благодаря за съвета.
   Сибила

  23. Сибила Димитрова Димова

   А като Standard или Premium потребител, мога ли да търгувам на американската фондова борса? Каква би била макс. сума, с която мога да търгувам, в единия и в другия случай? Примерно закупувам 3 вида акции на различни компании. Прочетох, че се налага таван от 1000 долара на трансакция или кумулативно и на трите. Бихте ли я пояснили?

   Освен това в блога на Revolut пише, че годишно се начислява 0.01% custody annual fee. Върху какво се начислява тази такса, върху годишния оборот от акции ли?

   Може ли трейдинг платформата да бъде подкарана и под Уиндоус на PC по някакъв начин? Запознат ли сте?

   Благодаря предварително!

   1. Съвсем скоро ще бъде достъпна за всички потребители. Като има ограничения за броя на безплатните транзакции. В момента има ограничение на сумата за една транзакция на 1000 долара. Таксата от 0.01% фодишно е попечителство върху сумата на акциито, притежавате за времето, за което ги притежавате. Не е възможно да се ползва на нищо, освен на смартфон.

  24. Александър Николов

   Здравейте,

   Искам да попитам, дали има вариант да преведа пари от Revolut сметка в BGN към Българска банка в сметка с BGN? Дали българската банка ще го отрази, като международен превод и ще ме таксува с % от сумата(повечето банки са с такива условия)?

   Поздрави!

   1. Може да преведете лева от Revolut към българска банка. Такси няма за превода няма, тъй като той не е валутен и идва от българска IBAN сметка, не от вашата в Revolut.

  25. Само при фирмен план FREE ли е премахната възможността за зареждане на фирмена Revolut сметка с карта?

  26. Здравейте,
   Ако заредя револют с кредитна карта и после изтегля пари от него, как ще бъде отразено това в банката издател на кредитната карта? Като плащане или като теглене, съответно ще приложи ли таксите за теглене от креднитна карта веднага след тегленето?
   Защото ако е като теглене никак не е изгодно и по-добре да се захранва с дебитна карта.
   Благодаря!

   1. Независимо с каква карта се прави, зареждането на Revolut се отразява като плащане на POS в чужбина. След това можете да правите каквито операции желаете, те не се отразяват никъде извън Revolut – теглене, плащане, всичко.

  27. Здравейте,
   Има ли месечни или годишни такси за Revolut ?Може ли от българска сметка да заредя моята Revolut карта с Евро?Има ли такси ? Може ли да се прехвърлят Евра от една Revolut карта на друга Revolut карта и има ли такси ?

  28. Здравейте!
   Интересувам се от виртуална карта, с която мога да плащам онлайн в сайтове, като Amazon, AliExpress и т.н., с цел избягване на злоупотреби. Колкото повече чета за Revolut обаче, толкова повече имам чувството, че се обърквам.
   Мога ли да създам виртуална карта с Revolut, която да зареждам от банковата ми сметка и чрез нея да правя онлайн разплащания при стандартен акаунт на Revolut? Има ли такса от страна на банката при зареждане на виртуалната карта на Revolut? Задължително ли е да имам физическа карта Revolut?
   Много ще съм благодарна на отговор в две изречения.
   Благодаря и хубав ден!

   1. Можете да го направите и при стандартен акаунт. При някои банки може да има такса за зареждане. Това зависи от конкретната банка и карта. Просто пробвайте. Не е задължително да имате физическа карта.

  29. Привет! Има ли Revolut онлайн версия,не само приложение за телефон което може да ползваме?

  30. Здравейте,

   Аз искам да добавя, че от скоро Револют ще има Български IBAN.

   Също, за тези от вас, които все още са задължени да използват банкови услуги, скоро ще се вдигат таксите (~4лв. за левов превод).

  31. здравейте картата ми трябваше да пристигне до 11 октомври, но я няма как трябва да процедирам

  32. Здравейте!
   Възможно ли е зареждане/внасяне на Revolut в брой по някакъв начин.
   Ако ще се зарежда само от кредитна карта или банков превод не ми върши особено работа.
   Благодаря!

  33. Благодаря за бързия отговор.
   Ами значи ето ви възможност да добавите нова функционалност – внасяне на пари в брой директно в сметката на Revolut, ще бъде много по-практична.

  34. Здравейте,

   Написали сте, че превод от Revolut сметката към българска банка в левове е безплатен и това е така поне от Revolut гледна точка, но дали банката получател няма да начисли такси ако този превод се приеме за SWIFT превод?

   Поздрави

  35. Здравейте,
   Искам да попитам, ако да преведа евро от Revolut в Hypovereinsbank germany ,ще има ли такса от страна на Hypovereinsbank germany и ако имя каква ще е ?

  36. Здравейте,
   Искам да попитам, ако да преведа евро от Revolut в Hypovereinsbank Germany ,ще има ли такса от страна на Немската банка и ако има каква ще е ?

  37. Здравейте,
   От около месец ползвам VISA карта на REVOLUT. При плащания на POS нямам проблем когато картата се постави в устройството, но при безконтактно плащане се получава съобщение за отказана транзакция. Възможно ли е картата да е повредена, или съм пропуснал да направя някаква настройка?
   Поздрави!

  38. Благодаря за бързия отговор!
   Бихте ли ми пратили линк къде да пиша, на българската страница виждам само описание и реклама на картата. По тези причини писах тук… Единствено намерих фейсбук страница но аз нямам и не планирам да имам фейсбук регистрация 🙂
   Благодаря предварително!

  39. Здравейте,
   Към момента възможно ли е вече от банкова сметка в лева в българска банка да се направи превод в лева по сметка в REVOLUT ?

  40. Здравейте!
   Може ли REVOLUT да се използва за разплащане между български фирми и фирми в ЕС.

  41. Любка Геаргиева

   Ако се открие фирмена сметка, тя задължително би трябвало да се декларира пред БНБ. Причината е, че това е виртуална сметка, която не е открита в България. Освен това като счетоводител много ме интересува как ще осчетоводявам всякакви там плащания от шефа, защото освен сума поне за сега не съм виждала да се изписва контрагент или превалутиране. А НАП като ми дойдат на проверка искат извлечения(при това на официалния български език).Т.е. ще има ли извлечения, които може да се разпечатат и да са с подробности за плащането – контрагент, фактура, валута, превалутиране и т.н. и т.н.
   Благодаря Ви предварително!

  42. Здравейте,
   може ли да се извършват преводи от БГ потребител с карта Revolut към сметка на същия клиент, но в Монзо, т.е. да се захрани сметката в Монзо – UK, със средства от българската карта Revolut?
   Става дума за ФЛ, а не за фирма.
   Благодаря за бързия отговор!

  43. Весела Георгиева

   Здравейте, искам да добавя Revolut като bank detail в платформата etsy
   за съжаление не успявам… – IBAN does not match expected format!
   и какво трябва да напиша в полето Bank name?

   Предварително благодаря,

    1. Весела Георгиева

     благодаря за съдействието, но сега не приема IBAN -а

     „IBAN does not match expected format“

     каква може да е причината според вас?

  44. Не мога да си заредя клубните карти в Revolut приложението.Ако някой знае как да ми пише.

  45. Здравейте, ако източникът ми на доходи при зареждане на картата е от сделки с Биткойнт, при пазаруване с картата НАП могат ли да установят това?

   1. Няма как НАП да установят какви са източниците на доход само по пазаруване с карта. Разбира се, нищо не им пречи да ви направят обстойна проверка, която да установи източниците на доходи.

  46. Предполагам могат да направят справка ако си купя 2 апартамента примерно, но ако само плащам битови услуги, храна и т.н. Не би имало причина за проверка? Т.е. нямат система за автоматично проследяване

   1. Обикновено проверките се случват по сигнал или очевидно несъответствие между приходите и разходите – безработен, вземащ пари от борсата ходи по екскурзии 😉

  47. Здравей Стойчо,
   може ли да се издаде карта на фирма (юридическо лице)? Не намерих такава информация по-горе. Идеята е да се спестят банковите такси при вътрешни/международни трансфери.

  48. Здравейте, имам карта Револют заредена само с български левове.
   Ако в събота или неделя я ползвам в Турция, ще има ли такса за превалутиране.

  49. Навсякъде в рекламите и статиите за Revolut се говори за EUR, но когато си регистрирах акаунта ми казва, че основната ми валута е BGN и в детайлите на портфейла пише, че мога да правя само SWIFT трансфери. Добавих EUR портфейл, но ми пише, че с този портфейл SEPA е само за domestic/local трансфери, а за международни трансфери ще трябва да използвам SWIFT. Писах си със съпорта им, но ми казаха, че автоматично ми се засичала локацията (България) и затова нямало как базовата ми валута да бъде различна от BGN. Нещо взе да ме съмнява цялата работа и накрая май ще излезе, че Revolut-a за мен е тотално безполезен, защото аз искам да правя SEPA трансфери в EUR от UK (акаунта си в Revolut) към банкова сметка в България.

   Сценарият е (примерен):
   1. Банка в Ирландия ми праща EUR до акаунта в Revolut. Искам да ги получа като EUR и не искам да се извършват никакви превалутирания (нали уж всеки регистриран получавал EUR сметка в Revolut). Това възможно ли е?
   2. Получените в Revolut акаунта си EUR искам да ги изпратя като EUR по SEPA до банкова сметка в България. Това възможно ли е?

   Съпортът им всячески се измъкваше да ми даде еднозначни отговори с ДА или НЕ. Бяха много „хлъзгави“ и накрая пак не стана ясно дали ще мога да използвам SEPA, за да си превера EUR от Revolut акаунта към банковата сметка в България, или ще мина през няколко превалутирания и накрая даже SWIFT трансфер ще платя.

   1. Да. Възможни са и двата сценария. Сметките в Revolut са многовалутни и няма такова нещо като основна валута. Просто лева се създава автоматично. Добавете си евро и всичко е наред – може да получавате и пращате SEPA преводи. Както да правите UK преводи, ако си добавите паунди.

  50. Лъчезар Якимов

   Ползвам Revolut за неголеми месечни трансфери от чужбина, където работя, към България. Въпросите ми са във връзка с регламента, по който става тегленето на левове в брой от АТМ в България. Банкоматите на кои български банки приемат Revolut за теглене в брой? ЦКБ приема картата ми, но ОББ я отхвърля.Как се калкулира таксата от 2% при надвишаване на тридесет дневния лимит – върху цялата сума на теглене през периода, независимо на колко пъти е осъществено то, или само за разликата над обявения лимит? Как става отчитането на периода от тридесет дни, ако в него има повече от едно тегления? Каква точно е сумата на лимита в левове – 450лв., или равностойността в левове на 200 евро, каквато версия също срещам? Благодаря!

   1. По принцип би трябвало да е на всички банки. Таксата от 2% е върху сумата над лимита за периода. Колко от този лимит сте използвали и до кога се вижда в приложението в профила ви в плана, на който сте.

  51. Здравейте,
   Има ли пречка за работодателя или за мен заплатата ми да се превежда в Revolut сметката/картата или трябва да изчакам въвеждането на български IBAN?
   Благодаря предварително!

  52. Здравейте, шест дена имам активирана карта Revolut. Имам поне осем безконтактни плащания от телефона си. Проблема ми е, че на нито еди безконтактен терминал на Булбанк, не мога да платя.Какво се случва, имали обяснение? Да уточня, физическата карта още не ми е пристигнала.

  53. Здравейте, поръчах си на 02-ри декември 2019 г. карта и все още не е пристигнала. Да я изчакам ли още или да си поръчам друга? Как бихте ме посъветвали? Благодаря ви предварително 🙂

  54. Здравейте, изчетох всичко написано до тук, но не намирам отговора на моя въпрос. Предстои ми пътуване до Албания. Валутата на тази държава не е в списъка с поддържани сметки. Няма как ка се възползвам от Auto exchange. Как ще е най-изгодно да изполрвам картата Revolut за плащане и теглене от банкомат? Обикновено Revolut сметката я захранвам с левове.
   Благодаря!

  55. Здравейте интересува ме дали револют дава информация на БНБ Имат някаква връзка помежду си, Както например кредитните институции банки в България?

    1. Атанас Христов

     Здравейте, господин Недев.Благодарности за отделеното време и усилия.При желание да се преведат евро към сметката в револют има ли смисъл покупката им в paysera?Курсът в paysera е 1.959,а аз мога да ги купя на 1.958 от тбй.При равна цена на превода няма смисъл.Въпросът е,че може да има допълнителна,неописана такса за превода.Има ли някаква промяна след Брекзит,искам да кажа такса от страна на револют?И още един въпрос,има ли лимит за захранване на сметката,аз съм на план стандарт и ако има колко е? Благодаря за отговора предварително.

  56. знае ли някой как мога да ползвам приложението на Револют на български език

  57. Здравейте, имам акаунт в Револют но от няколко дни ми иска да изпратя отново лична карта за верифициране под предлог ,че в връзка с брекзит това е необходимо .
   Снимам си картата вече няколко пъти с съответното селфи и след два дни пак получавам същото съобение.
   Даже получих имеил от Револют ,че ако не снимим документите в случай на брекзит без сделка няма да ми предоставят услугите си повече.!!!
   А почти всеки ден ин ги изпращам !
   Моля кажете како да направя и наистина ли ще ми закрият акаунта и како ще стане с парите вътре ? Благодая

  58. Здравейте г-н Недев,
   каква стратегия да използвам в Cashlend относно сума/срок на кредита,и подбор на кредити,да се използват ли обединяващи кредити.

   1. В тази платформа, това не е особено важно, тъй като реално зад всички кредити стои оригинтора. За инвеститора няма голям смисъл да прави диверсифициран портфейл, тъй като реално няма особена разлика дали ще купи 5 кредита по 200 лева или един за 1000. Резултата ще е един и същ.

  59. Здравейте г-н Недев, сблъсках се с неочакван проблем, който не мога да разреша от почти месец.

   Изтече валидността на картата, регистрирана в Revolut. Всички опити да актуализирам картата бяха неуспешни. Изтрих изтеклата карта и преинсталирах приложението. При опита да регистрирам нова карта неизменно получавам едно и също съобщение:

   TRANSACTION FAILED
   The Transaction Type is invalid. Please check your input and try again (400.1009)

   Изпробвах да набера данните на картата и да я сканирам през приложението- един и същ резултат.
   Нищо не можах да открия в хвлп центъра на Revolut.

   Ще съм благодарен за всеки съвет… предстои ми пътуване и трябва да заредя картата.
   Благодаря предварително!

  60. Здравейте, някой има ли този проблем със зареждането на револют сметката си от банкова карта , в моят случай е Мастъркард с 3D сигурност , понеже тя вече е задължителна.
   Надписът е следния: you need activate 3DS authentIcation…
   съответно не може да се извърши трансакцията.
   Поздрави!

  61. Здравейте, опитвам се да намеря по сайта им какви са таксите за изходящ банков превод от Револют към Гръцка банка от Евро в Евро, но за жалост не успявам.
   Някъде при ровенето мярнах че револют щели да ме уведомят в процеса на превода ако има такси какви са те, стигнах до SEND, но никъде нищо за такси…..

  62. Здравейте ще пътувам до Тунис как е най добре да са ми парите в картата ,в долари или левове .

  63. Здравейте,
   Искам да направя превод от Revolut по сметка в Англия. Когато избирам опция за превод по друга сметка на трети човек, не ми дава опция за Англия и валута в паунд. Аз ли не правя нещо правилно или не могат да се правят преводи към Англия?

    1. Т.е. първо трябва да ги превалутирам в паунд и после да ги изпратя до сметка в Англия? Или трябва да си открия и сметка в паундове за да мога да правя такива трансфери?

  64. Здравейте г-н Недев,
   Прочетох, че за безплатното приложение лимита за превалутиране е 5000 евро на месец. Има ли подобен лимит за трансфер на пари към други потребители или банкови сметки?

   1. Не. Няма лимити за преводи. Има лимит само за превалутиране, теглене от банкомат и търговия с акции. След достигането на тези лимити се начисляват такси за съответната операция.

    1. Благодаря много за бързия отговор и като цяло за положения труд по разясняване и информиране

  65. Десислав Палапушев

   Здравейте,
   Бих искал да попитам дали този лимит от 11 500 е само за обмен на валута или включва и преводите към други сметки?
   В месеца мога да купя за лимита от 11 500 лева евра, които след това без такса превеждам към немска сметка. Въпроса ми е, ако в рамките от 30 дена след превода, си захраня Евровата сметка в Револют, ще мога ли и тях да преведа без такса по немската сметка?

    1. Десислав Палапушев

     Много благодаря за бързия и позитивен отговор. Значи сега захранвам с левове Революта на жена ми, превалутирам в евра и си прехвърлям еврата, които прехвърлям по немската ми сметка без такса?

  66. Здравейте г-н Недев,

   Превеждат ми заплатата в левове в българска банка. Имам евро сметка в испанска банка, която бих искал да захранвам всеки месец от българската като сумата ще бъде под 5000 евро. Правилно ли разбирам, че първо трябва да си захраня евро сметката в револют чрез дебитна карта от българската сметка и след това да си направя евро превод от револют към испанската сметка? И най-вече правилно ли разсъждавам, че такса ще имам евентуално само по първия превод ако банката ми (Райфайзен) ми удържа пари при покупки на ПОС терминали в чужбина? И разбира се като се вземе предвид и курсът евро/лев при превалутирането като следва да избягвам уикендите? Изпускам ли нещо? Има ли по-добър вариант с оглед на възможно най-малко изгубени пари? Благодаря!

   1. Възможно е, ако сумата е по-голяма да ви е по-изгодно да направите превод директно към испанската сметка, която е в евро. Банката ще превалутира по нейния си курс, но таксите за еврови преводи вече са като на левовите.

    1. Благодаря за бързия отговор г-н Недев. Други хора също ми казаха, че таксите за еврови преводи са като на левовите, така че ще проверя варианта с директен междубанков превод.

  67. Здравейте, как да си изтегля пари от Револют към дебит картата с която съм депозирал, нига само да депозирам но не и да тегля обратно. Благодаря ви!

  68. Как да си видя сорт код и акаунт код за да получа пари от Великобритания, но ми искат този код и акаунт а аз не ги виждам къде са

  69. Николай Иванов

   Здравейте,
   Има ли възможност да плащам битови сметки и данък с РЕВОЛЮТ. Ако има:
   – има ли такса за превод;
   – как се плаща ако не знам колко ми е сметката или данъка?

  70. Здравейте , в приложението се вижда само IBAN и BIC на сметката. Работодателят ми изисква и другите детайли по сметката – име на банката и т.н.
   Къде мога да ги видя?
   Благодаря предварително!

  71. Добре, имам следния въпрос. Искам да използвам Револют като средство, с което да защитя парите си от инфлация. Например. Имам сума, която обръщам в Щатски долари, държа я известно време, докато долара е скъп. След това, когато почне да пада, купувам с него швейцарски франк, например. Пак държа, докато той е водещ, после пак обръщам в долари и така. Въпросът е, това попада ли под някаква тяхна забрана, защото не намирам такава, а в нета е пълно с противоречива информация. И, има ли ограничения за обръщане на сума по този начин. Благодаря предварително за отговора.

    1. Рових, и именно заради това питам, щото не открих. За акции има ясни правила относно сума и дневен трейдинг, но за валута не намирам. Единствено за комисионни. Та, ако някой знае, би ли ми дал линк за инфо относно правилата за превалутиране и основно за количествени и друг тип ограничения.

     1. Иванка Христосова

      Здравейте, чрез Revolut могат ли да се извършват плащания към НАП във връзка с трудови правоотношения на служители, от дадена българска компания? Благодаря!

      1. Иван Минков

       Не може плащания към бюджета, няма къде да въведете код вид плащане!

  72. Здравейте, изтеглих приложението, регистрирах се, писаха ми, че съм одобрен и са опитах да захраня от дебитна карта на ОББ в левове.15 лв и не ги приема вече няколко пъти.Пише че картата не е преминала проверката?

  73. Здравейте,
   В един от коментарите Ви прочетох,че може да се превеждат BGN от Revolut в българска левова сметка без такси. Правилно ли съм разбрал, защото ако е така това е начин да се избегне 30 дневния лимит за теглене на кеш като се използва картата на българската банка ?
   Благодаря предварително

    1. Благодаря Ви за отговора, но ситуацията ,която аз визирах е следната- ако на пример да кажем заредя сметката си в Revolut с GBP от английска сметка, след това превалутирам в BGN, тогава мога ли наличните вече левове в сметката ми в Revolut да преведа в българската ми сметка в Fibank на пример и ако мога, това ще коства ли повече от обикновен превод от една БГ банка в друга?
     Благодаря!

  74. Здравейте, дъщеря ми ще превежда през определен период от време GBP от Англия, аз ще плащам с картата тук в България. При това положение моята сметка в Револют в BGN или GBP трябва да е, т.е. кой е по-добрият вариант?

  75. Здравейте, отворих си сметка, която захраних с нужиня минимум в лева от дебитанта си карта от българска банка. Но получих подарък под форамта на малко долари, които приложението ми отдели в друга сметка. Мога ли и как да ги смеся чрез превалутиране и всичко да бъде в лева? Благодаря.

  76. Здравейте,
   искам да попитам в случай, че имам необслужен кредит и съм на ЧСИ, има ли той от къде да получи информация за акциите/активите които притежавам в Револют?
   Поздрави,

  77. Мога ли да попитам ,когато имам запор на сметки дали ще мога да си извадя карта и дали мога да я дам на български работодател да ми превежда пари в Revolut card

  78. Здравейте, направих си връзка за плащане в Revolut, но след направено плащане с дебитна карта изписва че собственикът на дебитна карта ми дължи толкова пари … Това е докато премине плащането или трябва да направя нещо

  79. Здравейте г-н Недев,искам мнение ако имате такова за платформата FinBee, струва ли си да инвестирам там?

  80. Здравейте,
   попаднах в следната ситуация:
   От акаунта ми в Револют направих превод (депозит) към сметка с Български IBAN, този депозит трябваше да ми бъде възстановен обратно след известно време. Тъй като аз нямах представа, че моят IBAN в Револют е LT-Литовски, и че се използва български IBAN на Райфайзен банк, като на банка кореспондент (не съм сигурен така ли се нарича), мисля, че наредителя е посочил IBAN-a на Райфайзен банк, като получател на обратния превод, ане моят Литовски IBAN. Така вече втори ден по сметката ми в Револют не е постъпило, чаканото плащане.
   Ако може бихте ли ми дали някаква насока, какви стъпки да бъдат предприети

  81. Здравейте,
   тъй като преди дни получих имейл от Револют да въведа данъчната си информация, дали след като я въведа и единствените постъпления по сметката са, например:
   – от приятели, защото ни е много удобно, например, ако някой от нас няма кеш в себе си, а трябва да заплати някъде в кеш, другия да му услужи, а след това да си преведем парите по револют вместо да се ходи до банкомати и да се теглят и предават пари в кеш,
   – от родители, например, ако всеки месец решат да ми превеждат определена сума,
   – и от собствената ми сметка в друга банка посредством карта visa/master/др, което е най – честият вариант при мен.
   Въпросът ми е, дали Револют ще изпраща тези постъпления по сметката към НАП и дали трябва след това да подавам празна данъчна декларация(ако това е терминът) всяка година само заради това, от която да премахна тези „доходи“ като информация, за да не се окаже след време, че трябва да се плащат данъци върху тях. Тъй като това не са облагаеми доходи до колкото знам. Моля, поправете ме, ако греша.

   Благодаря за отделеното време!

   1. Така както е описано, това не са доходи, а прехвърляния на пари. Стига да не става дума за големи суми и съмнителни операции едва ли ще има проблем. Постъпленията по сметката не е задължително да са доходи.

  82. Здравейте, моля Ви да осъвремените статията с новия изглед на приложението, описаните действия не съотвестват на това, което се вижда на дисплея на телефона.
   Мерси

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *