Revolut левова сметка в лева

Revolut сметка в левове – как да я използваме?

Най-после, от 12.03.2019, Revolut предлага възможност за сметка в левове. Тази, дълго очаквана от българските потребители, възможност все още не предлага всички важни функции, но може да спести доста разходи по превалутиране при плащания с картата в левове. 

Сметка в левове без възможност за зареждане с местен превод в левове

Възможността в Revolut да имате сметка в левове е вече активна, но това е само началото. За постигането на пълната й функционалност предстоят още стъпки. Най-важната, от които е възможността за зареждане на левове с местен превод от българска банка.

В момента, потребителите получават британски IBAN, който е еднакъв за всички сметки в Revolut. Въпреки това, възможността да има сметка в левове, прави услугата по разплащания в България и прехвърлянето на левове към други потребители на Revolut по-удобно и евтино.

Местни преводи от български банки по швейцарски модел

В момента все още няма как да се правят преводи в левове към левовата сметка в Revolut. Това ще стане на по-късен етап. Тази възможност е важна, за да може да правите преводи в левове, без да плащате високите такси на българските банки. Преводът ще се таксува като превод на левове между български банки. Най-вероятно ще бъде използван моделът с българска кореспондентска банка. Прави се превод към български IBAN на Revolut в местна банка, като идентификаторът на сметката се посочва в основанието за плащане.

Revolut левова сметка

По този модел работи сметката на Revolut в швейцарски франкове (CHF), както и други платежни системи като Paysera и TransferWise.

Печелите от чужбина, харчите в България

Ако получавате в Revolut плащания от чужбина в евро, долари или британски паунди, които харчите в България, то имате незабавна полза от новата сметка в лева. Може да превалутирате по изгоден курс чуждите валути, които получавате в Revolut и да ги харчите в левове с картата. Това е и основната полза от BGN сметките във вида, в който са в момента. Можете също и да изпращате левове от вашата сметка в левове към други потребители на Revolut.

Как да превалутираме изгодно с Revolut

Revolut превалутира по най-изгодния възможен курс – този, който е на междубанковия пазар в момента на превалутиране. В събота и неделя, когато няма междубанков пазар, обаче, има такса за превалутиране. Тя е 0.5% за основните валути, 1% за неосновните валути и 2% при трите волатилни и екзотични валути – руски рубли, украински гривни и тайладнски бат. Подробности за конкретните валути има тук.

Дори фиксираният курс не е постоянен

Курсовете на валутите на междубанковия пазар са в непрекъснато движение. Това се отнася дори за “фиксиран” курс като EUR/BGN. Реалните сделки никога не се случват по фиксинг и курсът варира според търсенето и предлагането. За последните 3 месеца курсът е варирал между 1.935 и 1.957, като е имало дори няколко краткотрайни пропадания под 1.93.

EURBGN курс
Курс EUR/BGN

Автоматичен обмен на валута с Revolut

Най-изгодният начин да превалутирате е като зададете автоматичен обмен Auto-Exchange при достигане на зададен курс. Важно е да не объркате настройките, тъй като, ако зададете продажба на евро спрямо левове, може да получите много неизгоден курс. Това може да стане, ако зададете курс, който е под пазарния в момента – вторият случай на автоматичен обмен, описан в блога на Revolut.

Revolut сметка в лева

За да избегнете този проблем, ви съветвам да изберете покупка на левове с евро, а не продажба на евро за левове. Това става като отидете на левовата сметка и изберете Exchange (червените стрелки в дясно от сметката).

Revolut левова сметка

След това избирате стрелката в черно кръгче в горния десен ъгъл (Rates) и най-дясната възможност Actions. След това Auto-Exchange.

Настройки Auto-Exchange за покупка на левове в Revolut

За по-лесно определяне на курса избирате EUR/BGN, а не BGN/EUR, както е по подразбиране. Това става със сините стрелкички вляво до курса. Вместо 1 лв = 0,5100 € ще видите доста по-познатия курс 1 € = 1,9495. След това натискате синия бутон Set target и задавате курса, по който искате да се случи обмена.

Revolut левова сметка BGN

В случай, че не бързате, спокойно може да зададете курс малко над 1,9560. При зададен курс 1,9565 в рамките на няколко часа продадох €100 и получих 195,66 лева. Курс, който едва ли мога да получа в някоя банка.

Може да зададете до 30 автоматични обмена на ден. При безплатния план имате обмен по междубанков курс на €5000 в рамките на 30 дни. След достигане на този лимит има 0.5% такса за обмен. При платените планове такъв лимит няма и всички обмени са без такса.

Теглене от банкомат от сметка в левове

Тегленето от банкомат принципно трябва да се избягва. Винаги, когато можете, е добре да плащате с картата. Все пак, ако се нуждаете от пари в брой, има възможност да изтеглите от банкомат. Ако имате налични левове, ще избегнете превалутирането. Може да теглите без такса до левовата равновстойност €200 евро в рамките на 30 дни, ако сте на безплатен план. Ако сте на платен – €400 или €600, ако сте на план Metal.

След надвишаване на тези лимити има такса за теглене, която е доста солена – 2% от сумата. Затова е най-добре да плащате с картата навсякъде и само при нужда да теглите. Обърнете внимание, че лимитите не са за календарен месец, а за 30 последователни дни. Това се отнася за всички лимити в Revolut.

Revolut в България

Тъй като Revolut не се ограничава до P2P инвестициите, направих отделна Facebook страница за българските потребители на Revolut – https://fb.me/revolut.bg, както и група за мнения и дискусии Revolut в България. Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да се включите https://www.facebook.com/groups/revolut.bg/

Всичко споделено в статията е мое лично мнение и не бива да се приема като официална информация от Revolut. Информацията е актуална към момента на писането на тази статия.

Ако ви харесава, споделете с приятели:

13 коментара за “Revolut сметка в левове – как да я използваме?

 1. Мога ли да тегля от български банкомат до 200 паунда еквивалент в лева без такса от сметката в лева? Не намирам информация за това.

 2. Ползвам Revolut за получаване на различни freelance плащания. А те сътоветно пращат ли информация на НАП и трябва ли на 2 пъти да проверявам всичко, тъй като плащанията са в евро, аз харча във евро, после данъците са в левове и тн. Каква е връзката на НАП и Револют?

  Да не се окаже после, че смятаме по различен курс и дължа.

  1. В НАП пращат информация само бългрските фирми, които изплащат суми извън трудови правоотношение. Така, че ако тези фирми, които ви плащат не са български те не изпращт такава информация в НАП. Разбира се, това не означава, че не трябва да декларите доходите си от тях.

   1. Благодаря Ви г-н Недев. Въпроса е по-скоро относно калкулирането на евро, долари или други валути, които се получават като плащане. На какъв рейт/курс се калкулират – към момента на получаване или среден годишен, когато се прави декларация и плаща в лева? Благодаря!

    1. До колкото знам се деклариат по курса в деня на получаване на парите. За еврото е финксиран за щастие. Все пак това е мое мнение, а аз не съм данъчен експерт.

 3. Добре, какво ще стане ако преведа левове, например от Paysera или TW към британския IBAN на Revolut? Ще ги превалутира ли директно в евро? Или парите ще отидат в българската сметка, от която по-късно изгодно мога да ги превалутирам в евро. Питам за това понеже е интересна възможност – все пак курса на Revolut към EUR е най-изгоден – на Paysera е закован на 1,9585, а при TW има такси.

 4. Здравейте,

  Нормално ли е курсът BGN > EUR, в мобилното приложение на Unicredit, да е по-добър от този в Revolut?
  Питам, защото до днес мислех, че в Revolut курсът винаги е по-добър, но май нещо не съм разбрал.
  Благодаря!

  1. Кой курс е по-добър за продажба на евро за левове или за покупка на евро с левове? Това са два различни курса. Revolut показва реалния междуанков курс, който варира в доста широки граници. По тази причина е най-добре да се ползва функцията за автоматичен обмен, при достигане на предварително зададен курс.

   1. Става въпрос за купуване на евро с левове. Чудех се дали е голяма загуба, превалутирането в Уникредит за захранване на сметка в Revolut.
    Значи, до колкото разбирам, курсът не винаги е по-добър, но предимството е автоматичния обмен?

    Благодаря за бързите отговори и отличната работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *