fbpx
Продължете към съдържанието

Най-интересното от Fintech Summit 2019

Revolut Fintech Summit 2019

Какво, според мен, беше най-интересното на Fintech Summit 2019, най-голямото финтех събитие у нас, а и в югоизточна Европа. Кое ми направи най-силно впечатление и какво можем да очакваме от банките и финтех компаниите у нас в близко бъдеще.

Mastercard – Fintech Startup от 1966

На пръв поглед може и да не е очевидно, но всъщност Mastercard е една от първите финтех стартъпи. Още от 1966, когато тези две думи fintech и startup изобщо не са съществували. Още от тогава Mastercard е водеща във финансовите технологии (fintech) и иновациите.

Mastercard развива множество партньорства с finech компании. Предлага платформа за разработчици, с която бързо да се изграждат съвременни финансови решения с инициативата StartPath, които съвсем не се ограничават само до разплащания.

Банките харесват fintech

Поне така твърдят. Харесват го на презентации и конференции. Харесват го, защото е модерно, но изобщо не искат да се променят. Повечето тях, изглежда че биха го направили само в краен случай и малко по малко. Вероятно, ако или когато го направят, за повечето от тях ще важи израза „твърде малко и твърде късно“.

Банките са притеснени от fintech вълната. Твърдят, че планират да се включат в нея, но са твърде големи, бавни и консервативни, за да го правят в действителност. „Това е сблъсък на идеологии“, каза представителят на софтуерна компания, чиято единствена дейност е да помагат на банките бързо да предложат на клиентите си съвременни fintech решения.

Независимо от инкубаторите и fintech инициативите, които уж подкрепят, с малки изключения, те не променят бизнес модела, който използват от стотици години. Поне не внасят видими и съществени подобрения.

Изключението TBIBank

На фона на fintech апатията, обхваналата големите ни банки, визията за бъдещето и реализацията на сегашната fintech платформа на TBIBank е приятно изключение. По мое мнение, това е най-иновативната българска банка, която реално променя процесите си, така че да бъдат наистина ориентирани към нуждите и желанията на клиента. Сякаш единствено тя разбира смисъла на думите на Бил Гейтс – „Нуждаем се от банкиране, а не от банки“.

fintech summit 2019 финтех

Презентация на TBIBank беше много впечатляваща и нямаше нищо общо с типичните банкови представяния. За съжаление никъде не успях да я намеря цялата, но ето част от нея:

TBIBank Fintech Summit 2019 Presentation

Визията изглежда много добре. Надявам се и реализацията да е такава и да я видим скоро. Разбрали са, че не е нужно да се конкурират с традиционните банки, а по-скоро с Google, Apple, Facebook и Amazon (GAFA) , които навлизат сериозно в плащанията. Имат много сериозни идеи, които също не се акцентира върху плащанията, а по-скоро върху кредитирането. 

„Монополът на банките, който сме имали с векове, отива към своя край. Fintech компаниите не просто добавят дигитален компонент към бизнеса, но и истинска стойност, защото поставят клиента, личността в центъра. Банките традиционно не правят това, те винаги активно са предлагали услугите си на потребителите. Вече има много повече избори и онези банки и организации, които не поставят клиентите си в центъра, дългосрочно ще имат проблеми“
коментира Барон по повод на промените във финансовия сектор.

За мен представянето и визията на TBIBank беше светъл лъч в доста гъстата банкова мъгла.

Регулациите на финтех в България

Още веднъж стана ясно, че регулаторите ни нямат понятие от финтех, но го осъзнават и нямат намерение да се месят, извън това, което ЕС наложи като регулация. Това не е толкова лошо, тъй като свръхрегулациите не са хубаво нещо и често пречат на предприемачите да предложат нови услуги. През лятото на 2018, КФН пое инициативата да създаде Innovation Hub, в който да се обсъждат регулациите във финтех сектора. За съжаление за момента това е по-скоро един имейл адрес, на който са получени няколко мнения и анкети. За мен е очевидно, че България няма да има водеща роля в RegTech и просто ще следва европейските регулации. Ако се чудите защо fintech компаниите са регистрирани в Балтийските републики или UK – ето ви основната причина.

В очакване на Apple Pay

Според Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Македония, Косово и Албания, едно от събитията, които ще даде най-голям тласък на масовото използване на мобилните разплащания е Apple Pay. Тя се позова на фирмени данни, които показват, че транзакциите от мобилни плащания рязко се покачват, когато Apple Pay навлезе на някой пазар. Това се случва, независимо от факта, че устройствата на Apple са малък процент от броя мобилни телефони.

Очакваме Apple да благослови и българския пазар на мобилни разплащания и се надяваме това да е скоро. Макар, че няма нищо официално, имам информация от няколко места, че водят усилено преговори с поне една българска банка за въвеждане на Apple Pay. Дано са успешни.

Iuvo – официален партньор на събитието

Беше приятно отново да се срещна с iuvo, които бяха официален партньор на Fintech Summit 2019. Бяха оставили на всеки стол по една монета 1 iuvo. Взех си, за да си я засадя отново.

Най-голямата българска P2P платформа се развива отлично и продължава. Новото, което можем да очакваме скоро, са два нови оригинатора – един за автокредити и един за заеми до заплата (краткосрочни). Даже в платформата вече се е появил такъв тип кредит:

iuvo bonus p2p

Обикновено тези заеми са с висока доходност и срок до 30 дни, което ги прави и много подходящи за моята инвестиционна стратегия с висока доходност в iuvo. Вероятно ще може да я подобря, като включа и такива заеми, когато се появят.

На Fintech Summit 2019 успях да се видя и да поговоря и с ръководителите и на двете български P2P платформи – Лоик от Klear и Ивайло от iuvo. Те са в отлични отношения и се подкрепят. Бизнес моделът на iuvo явно се харесва повече на инвеститорите и те се развиват доста по-бързо, като вече имат над 10,000 инвеститори. Ако все още не сте един от тях и решите да се включите, може да получите до 180 лева бонус.

Revolut – невидимото присъствие

Независимо, че не беше от спонсорите и участниците на Fintech Summit 2019, най-често споменаваното име на събитието беше Revolut. Мобилното банкиране на новото поколение е изключително популярно и е нарицателно за успешна fintech компания. Много от участниците открито заявиха, че искат да постигнат „Revolut преживяване“ с техните продукти.

Банкерите не обичат Revolut

Първи изпусна топката Левон Хампарцумян, който обясни, че твърде бързото им развитие е довело до регулаторни проблеми. Начинът, по който представи нещата, би направил чест на всеки представител на ордена на Йезуитите. Ясно пролича колко нервни стават банкерите, когато се говори за Revolut, който получи банков лиценз валиден в целия ЕС.

Revolut fintech Левон

Визионерите харесват Revolut

Модераторът на панела за плащания Ваня Манова, от Mastercard, откри дискусията с добри новини за Revolut – сметките в лева и разширяването на присъствието им в България. Спомена дори и за очакваната услуга на Revolut за деца и младежи. Оказа се, че е отлично запозната с компанията. Не пропусна да отбележи, че в залата присъства и Revolut Ambassador.

Revolut Mastercard free

Тук е мястото да отбележа, че това е само почетна титла. Аз не съм служител на Revolut и не получавам нищо повече, освен безплатно използване на всичките им услуги. И по-важното, възможността да предлагам на всички, които желаят, да получат безплатна карта Revolut. Не получавам нито заплата, нито бонуси от заявените карти. С една дума, правя го без пари и за удоволствие. Всички, които ме познават, знаят, че рядко правя нещо безплатно. Това също е показателно, доколко вдъхновяващи са услугите на Revolut. Правя го, защото ме вдъхновява идеята да помогна на хората да са финансови независими.

Потребителите обичат Revolut

Водещият на събитието, Филип Генов, извади своята Revolut карта и попита колко от присъстващите имат такава. Оказа се, че над половината от присъстващите използват услугите на Revolut. Водещият беше изненадан от популярността на финтех компанията, която все още няма нито един служител в България. В допълнение, все още няма пълна поддръжка на левове и лесен начин за пълното използване на услугите им.

Ако все още не сте се убедили в предимствата на Revolut и искате да усетите как изглежда банкирането от ново поколение, може да го направите без никакъв риск. За повечето хора безплатният план е напълно достатъчен, а като Revolut Ambassador мога да ви предложа и безплатно издаване и доставка на дебитна карта без никакви такси. Какво да направите, за да получите безплатна карта е описано тук.

Общност на потребителите на Revolut в България

Вече има Facebook страница на българските потребители на Revolut. Ако желаете, може да харесате страницата fb.me/revolut.bg, за да научавате всичко важно и ново за компанията. Включете се в групата https://www.facebook.com/groups/revolut.bg/, за да зададете въпроси и да споделите впечатления с други потребители на банкирането на новото поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *