fbpx
Продължете към съдържанието

P2P преглед – Новото в P2P инвестициите през март 2019

P2P инвестициите

Преглед на най-важните и интересни събития, касаещи P2P инвестициите и новите финансови технологии (финтех), които се случиха през март 2019. Акцентите на месеца са Fintech Summit 2019 – най-голямото финтех събитие у нас, сметките в левове от Revolut, рекордни постижения за iuvo, ново ревю на P2P платформата Robocash и над 2 часа разговор за инвестирането чрез P2P платформи. И още доста новини в P2P прегледа за март 2019.

P2P инвестициите на Fintech Summit 2019

Едно от най-важните събития през месец март беше Fintech Summit 2019 – най-големият финтех форум у нас, а и в югоизточна Европа. Кое ми направи най-силно впечатление и какво можем да очакваме от банките и финтех компаниите у нас в близко бъдеще, може да прочетете с тази статия.

P2P инвестициите иужо иуво iuvo бонус

От българските финтех компании официално участваха iuvo и Paysera. iuvo бяха официален партньор на събитието и бяха оставили на всеки стол по една монета 1 iuvo. Взех си, за да си я засадя отново.

Независимо, че не беше от спонсорите и участниците на Fintech Summit 2019, най-често споменаваното име на събитието беше Revolut. Мобилното банкиране на новото поколение е изключително популярно и е нарицателно за успешна fintech компания. Много от участниците открито заявиха, че искат да постигнат “Revolut преживяване” с техните продукти.

Revolut със сметки в левове

Ден преди Fintech Summit 2019, на 12.03.2019, Revolut най-после пусна сметки в левове. Тази, дълго очаквана от българските потребители, възможност все още не предлага всички важни функции, но може да спести доста разходи по превалутиране при плащания с картата в левове. 

Revolut левова сметка в лева

За какво можем да използваме новата сметка в левове на Revolut и как да го направим най-изгодно и удобно, може да прочетете в статията „Revolut сметка в левове – как да я използваме?„.

RoboCash – 12% доходност лесно и автоматично

Ревю на RoboCash P2P мнения

Направих подробно ревю на RoboCash – P2P платформа, позволяваща напълно автоматично пасивно инвестиране и постигане на 12% годишна доходност. Много подходяща е за инвеститори без опит и желание да отделят време за сложни инвестиционни стратегии. Доходността е отлична за пасивна инвестиция. Вижте личните ми впечатления от RoboCash за 9 месеца инвестиране в тази P2P платформа в подробното ревю.

Grupeer – растеж на P2P инвестициите и нови оригинатори

През март Grupeer пуснаха блог, в който публикуват интересна информация за P2P платформата и най-вече за новите оригинатори. Блогът определено е полезен, макар че аз лично бих искал да видя малко по-структурирана, ключова финансова информация за оригинаторите.

Grupeer P2P инвестиции

През март 2019, само за един месец, в Grupeer се появиха 5 нови оригинатори, сред които и един български. Планирам да пусна специална статия за тях, в която да ги разгледам по-подробно.

Късметлията, спечелил €100 от томболата, Симеон Радев беше така любезен да сподели опита си в инвестициите. Защо предпочита P2P, в кои платформи инвестира, какво харесва и какво може да се подобри, може да прочете в интервюто с него “Мнението за P2P инвестициите на един млад инвеститор“.

Ако вече сте инвеститор в Grupeer, може да заложите на сигурния 1% кешбек за заемите на Finsputnik до 30.04.2019. Този незабавен 1% кешбек се отнася само за стандартните заеми на Finsputnik, с доходност от 13%. Не се отнася до специалните заеми, в които оригинаторите са различни от Finsputnik. Не пропускайте възможността да реализирате 14% обща доходност до 30.04.2019.

iuvo с важни постижения и постоянно развитие

През март, най-голямата българска P2P платформа, iuvo премина две много важни граници. Вече има над 10,000 инвеститори от 120 държави и през платформата са финансирани заеми за над €50,000,000 евро. Тези показатели я нареждат сред водещите P2P платформи в Европа. В момента по показател „Пазарен дял за последните 90 дни“, iuvo е на 7-мо място в ЕС (без UK), което е отлично постижение.

iuvo bonus бонус иуво P2P инвестиции

Iuvo направиха специална страница с информация за оригинаторите, която предлага отлично подредена и доста полезна информация, включително финансови отчети. Моето впечатление е, че тя е направена по модела на Mintos, който за мен е образец в тази област.

Рекорден месец за Bondora – над €9.7 милиона евро финансирани нови заеми през март

Бондора Bondora ревю бонус

След слабия февруари, най-старата P2P платформа в Европа има рекордни показатели за миналия месец. Общият обем на новите отпуснати заеми през март възлиза на €9,731,970. Впечатляващ растеж от 28% спрямо предишния месец. А в първия ден на април, съвсем не на шега, Bondora премина границата от 60,000 инвеститори.

И през март 2019 Bondora Go&Grow остава най-популярният продукт с 49% дял, което е с 4% повишение спрямо февруари. Което никак не е учудващо, тъй като това е много лесна и напълно пасивна инвестиция. Тя има ликвидност, сравнима с банков депозит, но предлага много по-висока доходност от 6.75% и е подходяща за хора без никакъв опит в P2P инвестициите. Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в статията “Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи“.

Bondora Go&Grow review

Популярността на Portfolio Manager спада до 24% или 5% намаление за месец. За мен това е напълно логично развитие, като дори и този дял е твърде голям. Лично аз никак не харесвам този продукт. Начинаещите инвеститори не бива да се подвеждат по простотата му. С него лесно се инвестира, но резултатите често не са добри. Ликвидността му е доста ниска и изходът от инвестицията може да доведе до значителна загуба на доходност. По-добре не го използвайте. Поне аз не го препоръчвам.

Много по-добър избор за инвеститори, с опит и по-висока толерантност към риска, е Bondora Portfolio Pro. С него може да се реализира доста висока доходност, при прецизно управление на риска. При мен тя е над 13.5%, като е достигала и над 15% преди време. Много е важно, че тази доходност е постигната с доста нискорискова автоматична стратегия. Искам да напиша подробно ревю на Portfolio Pro, в което ще споделя впечатленията и резултатите си, както и стратегията, която използвам, но все не остава време. Надявам се скоро да го направя.

Mintos – преглед на рейтинга на оригирнаторите

Лично за мен, най-важното, което Mintos направиха през март беше обновяването на рейтинга на оригинаторите. Това е важно, тъй като минаха повече от 6 месеца от август 2018, а това е доста време, в което е възможно да са настъпили значителни промени. Хубавото е, че няма резки промени. Променен е рейтингът на 6 оригинатора, като на четири е понижен, а на два повишен. Във всички случи само с една степен. Подробности може да прочетете в блога на Mintos.

Платформата продължава да расте, като увеличава инвеститорите до почти 125,000, от които над 9,000 са се включили през март. Общо финансираните, през най-голямата P2P платформа, кредити надхвърлиха €1.99 милиарда. Новите кредити за март са над €198 милиона, което е с над 25% увеличение спрямо предходния месец.

Mintos продължава да е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Трите поредни награди “Избор на инвеститорите” на авторитетното издание AltFi, показват че това не е само мое мнение. Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Peerberry с 5,000 инвеститори и нов оригинатор

5000 Peerberry

Още в началото на месеца Peerberry се поздравиха с над 5,000 инвеститори. Платформата се развива добре, като има достатъчно заеми с отлична доходност. В края на март в Peerberry се появи нов оригинатор от Украйна – Gofingo, предлагащ краткосрочни заеми до 30 дни с доходност от 12% и гаранция за обратно изкупуване до 60 дни. Хубавото е, че за периода на гаранцията се плаща лихва. Така, дори заемите, които не се изплащат редовно, не намаляват доходността за инвеститорите.

Говорим за P2P инвестициите в „Интелигентният инвеститор“

Благодаря за поканата на ЕКИП да бъда гост в подкаста „Интелигентният инвеститор“. Проведохме дълъг и задълбочен разговор за P2P инвестирането. Надявам се, че ще e интересен за всички, които искат да научат повече за тази инвестиционна възможност. Поговорихме в дълбочина за:

👉 Какво представлява Р2Р кредитирането и какво е мястото му в една инвестиционна стратегия?
👉 Какви са видовете Р2Р платформи, които може да използвате?
👉 Какви са рисковете при Р2Р кредитирането, за които трябва да внимавате?
👉 Кои са най-добрите платформи за Р2Р заеми на пазара?

И още доста неща. Тук може да чуете целият разговор, който продължи почти 2 часа и 30 минути. Предупредени сте!

Кои са банките с най-високи лихви по депозити през 2019 година?

Повече от година се говори за повишение на лихвите, което така и не се случва. Изминаха шест месеца, от както написах статията “Кои са банките, които дават най-високи лихви по депозитите“. В средата на март я актуализирах с реалната ситуация през 2019, за да видя какво наистина се случва с лихвите по депозитите. Оказа се, че реално петте банки са почти същите. Две от тях са намалили лихвите по най-изгодните си депозити, а другите три са ги запазили. Очакваното повишение на лихвите очевидно не се случва. Поне не и за депозитите в банките. Кои са банките и какви са актуалните лихви по депозитите през март 2019 може да прочете в статията.

Над 1800 човека в групата обсъждат P2P инвестициите

Facebook групата вече има писани правила, с които е добре всички да се запознаят. В нея има хора с опит и знания, които помагат на начинаещите и споделят новини и впечатления. Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1800 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

4 коментара за “P2P преглед – Новото в P2P инвестициите през март 2019”

  1. Здравейте г-Недев, попаднах на страницата на cashland, в която са публикувани някои статии, писани от Вас. Въпросът ми е иматели впечатления от тази платформа? Все пак обещават 1.5 % месечен доход!

    1. Не, нямам преки впечатления. За момента не считам, че е достатъчно развита и надеждна, за да я пробвам. Има доста неща, които трябва да се направят преди да реша да инвестирам. Имам познати, които я ползват, но за мен все още са в твърде суров вид нещата. Освен това зад нея стои само един много малък оригинатор. Надявам се да се развие, но за момента не е в полезрението ми. По отношение на статиите ми, предполагам, че са споделени на Facebook страницата им, тъй като не съм писал нещо за техния сайт.

  2. Здравейте, г-н Недев,

    Чета, че към април месец 2019 г. нямате преки впечатления от работата на Cashland. Това към днешнадата също ли е така? Можете ли да споделите нещо по-интересно за тях, някакви евентуалини подводни камъни или мнение?

    1. Тествам я от няколко месеца. Рано е още за мнение. За интерфейса има много какво да се желае. Наличието на заеми е по-скоро ограничено, тъй като не може да се инвестира в част от заем. Ако искаш да направиш стратегия с примерно 200-500 лева в един заем и срок от 3-6 месеца, това никак не е лесно. Трябва да се дебнат и избират ръчно. Възвращаемостта безспорно е една от най-високите. Екипът и оригинаторът зад плаформата правят впечатление на почтени хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *