fbpx
Продължете към съдържанието

P2P преглед – Най-интересното от P2P и финтех през лято 2019

fintech финтех през лято 2019

Преглед на най-интересните събития от света на P2P и финтех през лято 2019. Apple Pay е официално в България. Търговия с акции без комисионна от Revolut. Mintos с нов продукт Invest&Access, насочен към начинаещи инвеститори. И още новини в прегледа P2P и финтех през лято 2019.

След прекъсване от няколко месеца, отново стартирам P2P прегледа. За да наваксам пропуснатото, ще го направя в две части за втората половина на 2019 година – летен и есенен. В летния, който четете в момента, ще разгледам най-интересните събития, които се случиха в света на финтех и P2P инвестициите от последния преглед за май до края на август.

Apple Pay в България 🍎

Лично за мен най-важното финтех събитие за лято 2019, ако не и за цялата година, беше официалния старт на платежната услуга на Apple в България. Тази услуга позволява безконтактно плащане с iPhone и Apple Watch без нужда от физическа карта и PIN код. ApplePay е голямо удобство и въпреки, че потребителите на Apple са сравнително малко, пускането й винаги води до рязко увеличаване на мобилните плащания в съответната държава.

Apple Pay се поддържа още от първия ден 26.06.2019 от Revolut. До момента единствено Revolut позволява използването на всички реални и виртуални карти VISA и Mastercard. Шест месеца след старта на услугата, Revolut предлага най-добрата и пълна поддръжка на Apple Pay в България. До момента единствено Revolut предлага възможност за ползване на VISA за Apple Pay в България.

Освен Revolut, поддръжка на Apple Pay предлага и Monese, но услугата им е насочена основно към клиентите в UK и липсват важни за българските потребители удобства. Най-голямото неудобство е липсата на сметка в левове, като изобщо няма планове за такава в обозримо бъдеще. Повече за предимствата и недостатъците на Monese може да прочете в тази статия.

Как да настроите и използвате Apple Pay в България може да научите от тази статия „“Apple Pay в България – Как да го настроим и ползваме?

Финтех през лято 2019 в Mastercard Labs👨‍🦯

Това лято Mastercard ме поканиха в развойните си лаборатории Mastercard Labs в Северна Ирландия. Там бяха организирали ексклузивно събитие за много тесен кръг специализирани журналисти и инфлуенсъри. Благодаря от сърце на Mastercard България за вниманието към мен и скромния ми блог. Беше удоволствие да видя най-новите финансовите технологии и чест, че бях единственият българин на събитието. Имах възможност да видя новите технологии, по които работи Mastercard и партньорите, които го подкрепят. Те са наистина авангардни и по-малко от половината са свързани с разплащания, както се вижда на снимката:

финтех през лято 2019

Имах удоволствието да говоря с вицепрезидента на Mastercard и ръководител на развойното звено Mastercard Labs, Кен Мур, по много интересни въпроси. Дискутирахме мнението му за крипто валутите и ролята на Mastercard в консорциума Libra. Определено и двете неща не са във фокуса на Mastercard. Обсъдихме и най-интересните стартиращи компании, които подкрепят в програмата Start Path. Добре е българските финтех предприемачи да знаят за съществуването й, защото е възможно да получат много сериозна подкрепа от водеща световна компания.

Направих интервю с основателят на Monese, Норис Копел. Говорихме за плановете за развитие на компанията в света, както и в България. Обсъдихме и въпроси за банковите лицензи и крипто валутите. За съжаление видеото се оказа повредено и не мога да го пусна. Това, което мога да споделя е, че Monese нямат планове за България. Не планират също и да поддържат крипто валути или да кандидатстват за банков лиценз.

Ако се интересувате от финтех, вероятно ще ви е интересен разговорът на Сара Кънингам от Mastercard с Norris Koppel – основател и изпълнителен директор на Monese.

Mastercard e все по-малко компания за картови плащания. Тя все повече се превръща в технологична компания, която подкрепя редица финтех компании. Партньорството с Mastercard е ключово за старта на Revolut на американския пазар.

Mastercard гледа далеч напред в бъдещето. Компанията вече се позиционира за набиращите популярност мобилни плащания с Mastercard Sonic. Това е новата звукова идентичност на марката Mastercard. Феновете на голфа имаха възможност да я чуят при плащане с Mastercard на 148-ия голф турнир The Open в Royal Portrush, Северна Ирландия. Това се случва за пръв път в Европа и дава ново измерение в развитието на марката в съвременния свят на гласови комуникации и мобилни плащания без физически карти.

Търговия с акции без комисионна от Revolut📈

Търговията с акции без комисионна Revolut Trading беше пусната на 01.08.2019. В началото само за потребителите на план Metal, а от септември вече е достъпна за всички потребители, включително използващите безплатния план Standard. Броят на акциите е увеличен от 300 на 450, което дава на потребителите още по-голям избор от инвестиционни възможности. Списък с достъпните за търговия акции в Revolut може да видите тук. Голямо предимство е възможността за купуване на части от акции. Това позволява на потребителите да притежават дялове от компании с висока цена на една акция, дори ако разполагат с много по-малка сума.

Потребителите с план Metal нямат ограничения за броя на сделките с акции. Потребителите на безплатния план Standard ще могат да правят до 3 сделки без комисионна на месец, а тези с план Premium – до 8. Сделките над тези лимити се таксуват с 2 лева, без значение от обема им. За всички потребители Revolut начислява 0,01% годишна такса за попечителство над ценни книжа въз основа на стойността на клиентското портфолио.

Моделът на Revolut за търговия с акции без комисионна улеснява всеки, който иска да започне да инвестира. За всички потребители на Revolut, това ще е много по-лесно, удобно и изгодно отколкото чрез традиционните брокери. Използвайки познат и удобен интерфейс, дори потребители без никакъв опит, ще могат да инвестират в акциите, които са избрали.  Основната идея на търговията с акции в Revolut е дългосрочното инвестиране в акции като алтернатива на спестяванията. Лесният достъп до пазара на акции ще насърчи повече потребители да започнат да инвестират и да изграждат състояние дори и с малки суми. Липсата на транзакционни разходи е сериозно предимство, което често изяжда доходността при традиционните брокери.

Фирмени сметки без такса от Revolut Business👨‍⚖️

В края на юли Revolut for Business стартира два нови плана за бизнес сметка с нулеви месечни такси. Те са насочени главно към стартиращи компании и специалисти на свободна практика. Новите бизнес планове ще помогнат на компаниите да растат ефективно, извършвайки безплатни международни преводи и следейки фирмените си разходи. В момента над 200,000 компании ползват фирмени сметки в Revolut, като сред тях има над 1000 български. Повече за фирмените сметки в Revolut може да прочете в статията „Revolut for Business пуска фирмени сметки без месечни такси„.

Flender – P2P платформа за бизнес заеми в Ирландия

В началото на лятото споделих първите си впечатления от Flender. Това е P2P платформа регистрирана в Ирландия, предлагаща възможност за инвестиране в бизнес заеми на ирландски компании. В началото на лятото бях ползвал платформата само 3 месеца, но реших да споделя добрите си впечатления, заради щедрият 5% кешбек бонус, който предлага и за който не очаквах да продължи дълго. За щастие той все още е валиден. Шест месеца по-късно има няколко новини. Едните са хубави – бонусът все още е валиден, а впечатления ми продължават да са отлични. Другата не е толкова добра и тя е, че лихвите паднаха малко. Напоследък това е тенденция на почти всички P2P платформи. Това е съвсем нормално, тъй като предлагането на пари (инвестициите) значително надхвърля търсенето им (кредитите).

След 9 месеца инвестиране във Flender използвам възможността да споделя реални резултати, както и някои нови неща, които научих. Тези неща липсват в първоначалното ревю, което препоръчвам да прочетете, ако планирате да инвестирате във Flender.

Автоматичното инвестиране е почти задължително във Flender

Най-важното, което установих е, че ако не се ползва автоматичното инвестиране AutoFlend, се пропускат най-добрите заеми. В повечето случаи те изобщо не достигат до пазара за ръчно инвестиране. Добрите предложения се изкупуват от автоматичното инвестиране. Затова използването му на практика е задължително.

мнение Flender ревю лято 2019

Направих една много проста и сравнително консервативна стратегия за автоматично инвестиране, която виждате по-горе. Моето мнение, че рискът е пропорционален на кредитния рейтинг и продължителността на заема. За да го държа сравнително еднакъв съм избрал всички рейтинг класове за краткосрочните заеми (6-12 месеца), първите 4 рейтинг класове за средносрочните (13-24 месеца) и само двата най-високи А+ и А за дългосрочните заеми от 25-36 месеца. Задал съм и минимална сума от само €50 евро за инвестиране в един кредит. Това прави 2.5% от портфейла ми във Flender, който в момента е €2000, но предвиждам да нарасне до €5000. Когато това стане ще имам отлично ниво на риск от само 1% в единичен кредит.

Както виждате резултатите са доста добри. Инвестирал съм в 28 кредита, като от тях 17 са чрез автоматично инвестиране. Твърде рано е да смятам каквато и да било доходност, но тъй като до момента загуби няма, можем да приемем, че е близо до средната лихва, която е 8.3%. Планирам след около 6 месеца да направя цялостно ревю на Flender, в което да има повече данни и по-представителни резултати.

Mintos Invest & Access – добра доходност и ликвидност

В началото на юни Mintos пуснаха своя нов инвестиционен продукт Invest & Access. Целта му е да позволи лесно инвестиране в заеми с незабавен достъп до парите по всяко време, добро ниво на сигурност, максимална диверсификация и добра доходност. Това е отговорът на Mintos на изключително популярния продукт Go&Grow на Bondora. Макар и на пръв поглед да си приличат, двата продукта всъщност са доста различни. Планирам да ги сравня и да посоча предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Аналог на ETF фонд от кредити

Очакванията към Mintos Invest&Access бяха наистина големи. Може би, по тази причина много от опитните инвеститори се разочароваха от него. Оказа се, че това е по-скоро продукт, подобен на индексните фондове (ETF). Той предлага максимална диверсификация в целия пазар на кредити с гаранция за обратно изкупуване. Това го прави подходящ главно за инвеститори без опит и време, които не желая да положат дори минимални усилия, за да разберат основните принципи на P2P инвестирането.

Invest & Access не позволява да се прави подбор на параметрите на кредитите или оригинаторите, което не позволява управление на риска и доходността. Това не се харесва на повечето инвеститори. Аз също смятам, че може да се постигнат по-добри резултати с по-нисък риск с минималните усилия да се настрои стратегия за автоматично инвестиране. Дал съм една примерна такава в статията Инвестиционна стратегия в Mintos с висока доходност и нисък риск.

мнение Mintos Invest&Access I&A

Повече за Mintos Invest&Access може да прочетете в статията, в която описвам този продукт в деня на стартирането му – „Mintos Invest & Access – отлична доходност и незабавна ликвидност„. Още в същия ден инвестирах €1000 за тест, които все още държа инвестирани само, за да имам реални данни за продукта. Има някои промени в Invest & Access, които заедно с впечатленията си ще споделя в едно ревю, което планирам за декември, когато ще имам резултати от 6-месечно инвестиране.

Varengold Bank инвестира 1.5 милиона лева в Klear

През юни се случи интересна сделка на българския P2P пазар. Германската Varengold Bank AG се споразумя да придобие 20% от първата българска P2P платформа за споделено (peer-to-peer) кредитиране – Klear. Според мен това е най-интересната инвестиция във финтех през лято 2019. Varengold Bank ще подкрепи развитието и растежа на Klear с финансиране за 1.5 милиона, включващо дялова инвестиция и заем. Средствата ще се използват за разширяване на дейността на платформата в България и Югоизточна Европа. За сега по-подробна информация няма.

Klear се цели в по-различни клиенти от повечето P2P платформи. Тя отпуска потребителски кредити на първокласни клиенти, като се конкурира директно с банките в този сегмент. Този подход води до по-ниски лихви по кредитите в сравнение с други P2P платформи, което заедно с липсата на гаранция за обратно изкупуване, я прави по-малко популярна сред инвеститорите. Ако отчетем обаче качеството на кредитополучателите, доходността от около 6.5% изглежда доста добре на фона на практически нулевите лихви по депозитите. Поне за мен е така и аз увеличавам инвестициите си в тази платформа.

Iuvo пусна заеми за коли от Испания

Най-голямата българска P2P платформа iuvo вече има нов оригинатор Ibancar. Той е специализиран в отпускане на обезпечени потребителски заеми за коли втора ръка в Испания. Новият оригинатор определено заслужава специално внимание, тъй като предлага обезпечени заеми само клас А с до 12% от 24 до 36 месеца. Важно също е, че показателите на Ibancar са отлични, както и че гаранцията за обратно изкупуване се активира само след 15 дни закъснение.

Винаги първо проверявам за заеми на Ibancar при използване на ръчното инвестиране в iuvo, когато е необходимо да подпомогна автоматичната си инвестиционна стратегия. Повече за Ibancar може да научите в статията Iuvo пуска заеми за коли от Ibancar Испания с до 12% лихва.

Револют-вайте с приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с над 7000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти в групата http://bit.ly/RevolutGroup ❤️ Направих списък с най-често срещаните от българските потребители на Revolut проблеми и техните решения. Преди да зададете въпрос в групата, проверете дали неговият отговор не се съдържа във „Въпроси за Revolut и техните отговори (FAQ)„, което ще помогне да избегнем повторението на едни и същи въпроси. Това е важно, защото може да убие желанието на потребителите да споделят опит и да помагат.

Това не е инвестиционен съвет

Материалът има аналитичен характер и не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Написаното не е и под никаква форма не бива да се приема като финансов съвет или препоръка за инвестиция. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Опит и мнения за P2P инвестиции 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 3800 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете прегледа с най-важните събития, свързани с P2P и финтех през лято 2019 с вашите приятели, които се интересуват от P2P инвестиции и финтех. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

7 коментара за “P2P преглед – Най-интересното от P2P и финтех през лято 2019”

 1. Николай Грамадов

  Стойчо , както винаги полезна и изчерпателна информация.Благодаря за труда и времето , което отделяш за да достигат материалите ти до нас. За мен лично са страшно полезни .

  1. Благодаря! Явно наистина се полезни, защото доста хора ми писаха като не пуснах няколко месеца. Радвам се, че е така. Ще се постарая да са по-редовни.

 2. От 15.12.2019 г. цената на преводите в EU се изравняват с цената на преводите в BG. Според мен вече няма смисъл да се чака български IBAN в Revolut или Monese – техните IBAN-и стават равноправни с български. Не би трябвало и да има пречка работодател да превежда заплата по IBAN от EU. Време е да свърши IBAN дискриминацията у нас.

 3. Здравейте, г-н Недев. Случайно попаднах на публикациите Ви за p2p инвестициите и инвестирам вече 6 месеца в три платформи:Bondora, Mintos i Robo.cash.
  Сега се регистрирах, пак благодарение на Вас, в Debitum.
  Въпросът ми е: каква е вашата стратегия в тази платформа? Ръчно или автоматично?
  Ще съм благодарен, ако споделите, тъй като разбрах че имате 10 мес. опит в Debitum.
  Ще инвестирам първоначално не повече от 1000 euro.
  Благодаря предварително.

  1. В Debitum.Network нвестирам ръчно, като избирам основно заеми с лихва над 8% между 20 и 90 дни от клас А до D и това е всичко. Инвестирам между 50 и 100 евро според наличността на заеми, които ми харесват. При падеж получавам мейл – влизам и реинвестирам. Отнема ми няколко минути и случва няколко пъти месечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *